Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  283 członków

YB Audio Klub
IGNORED

Klub miłośników YB Audio

Rekomendowane odpowiedzi

1 minutę temu, Leszek B napisał:

Kiedyś naprawiałem Sugdena A21a. Bez problemów napędził AudioAcademy Hyperion I.

A SF Concertino napędzić nie może.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

3 minuty temu, il Dottore napisał:

A SF Concertino napędzić nie może.

To te małe monitorki z głośnikiem średniotonowym jako nisko-średniotonowy? 🙂 Co znaczy że nie napędził? Może uszkodzony?

4 godziny temu, Leszek B napisał:

Dobrze zrobione kolumny będą w stanie nisko zejść i idezwą się na basie tylko wtedy, kiedy będzie taka potrzeba wynikająca z zawartości nagrania. Jeśli masz w swoim mikrosalonie min. 20 metrów, to zapytaj o większe kolumny. Słuchanie symfoniki na większych paczkach to odczucie swobody i oddechu. Lepiej słuchać kontrabasu, wiolonczeli czy też fortepianu, a nie basu, średnicy i wysokich. 😉

Tych wszystkich monitorkow na 15cm glosniczku to nigdy nie rozumialem. Przeciez takie cos nawet 100Hz nie daje rady zagrac dobrze, a co dopiero bas. Poza tym to w malych pomieszczeniach w brew logice lepiej sprawdzaja sie tuby niz kolumny tradycyjne poniewaz mniej "obciazaja akustycznie" pomieszczenie.

3 godziny temu, il Dottore napisał:

Bardzo słuszna uwaga! Ale widzisz ile mam miejsca. O podłogówkach tylko mogę pomarzyć. Poza tym - pokaż mi podłogówki poza Living Voice, gdzie 23W wystarczą.

Moje z 22 revelator ,12mu i szpilka i mam także slaboszczaka 24w i uwierz że to co robi lm219ia to absolutne trzymanie za „ryj” revelator . Poprzedni lm508 z 48w to jest przy nim cIMG_0135.thumb.jpeg.f9b88d7bfed6e0aadec8588bc06312d1.jpegherlawy zawodnik.

Edytowane przez adams84
48 minut temu, Leszek B napisał:

To te małe monitorki z głośnikiem średniotonowym jako nisko-średniotonowy? 🙂 Co znaczy że nie napędził? Może uszkodzony?

Ich nic nie mogło napędzić. Coś z nimi jest nie tak, nie z wzmacniaczami. Próbowałem do nich Technics, potem Rotel, potem Luxman, potem Sugden. Do plumkania - bajeczka, bo midwoofer polipropylen. Ale rocka grać nie chciały. Było zero dynamiki. Nie było tej natychmiastowości narastania impulsu, jaką mam w PMC. Tego - za przeproszeniem  - yebnięcia.

One po prostu do rocka się nie nadają, spójrzmy prawdzie w oczy. Wina nie leży po stronie wzmacniaczy.

Franco Serblin dał d*** - te głośniki nie są uniwersalne. I tyle.

Edytowane przez il Dottore

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Godzinę temu, il Dottore napisał:

nie wiem czy jest 20

20m2 to już nie takie mikro. Spokojnie można by się pokusić o podłogówki. 

Nie wiem czemu tak demonizujesz klasę D? Obecne konstrukcje (Nilai, NcoreX, czy Purifi) to świetne wzmacniacze. Na pewno nie faworyzują basu, a pod względem parametrów technicznych to już high-end. 

Edytowane przez Andrzej_64730
10 minut temu, Andrzej_64730 napisał:

a pod względem parametrów technicznych to już high-end

A sonicznych? 🙂 

In Pure Class A we trust. 😄 

33 minuty temu, il Dottore napisał:

Do plumkania - bajeczka, bo midwoofer polipropylen. Ale rocka grać nie chciały. Było zero dynamiki. Nie było tej natychmiastowości narastania impulsu, jaką mam w PMC. Tego - za przeproszeniem  - yebnięcia.

One po prostu do rocka się nie nadają, spójrzmy prawdzie w oczy. Wina nie leży po stronie wzmacniaczy.

A co za przeproszeniem ten Sugden miał Ci wyczarować z gośnika średniotonowego? Sam widzisz, oczekujesz dużego głośnika na basie a nie małych przetworniczków które do tego nie są przeznaczone. Praw fizyki nawet SF nie zmieni. Tu wzmak nie jest winien.
Ja mam Ugodę, która ma 50W na 8 omach, kolumny 3way w 25metrach i spokojnie wymiatam symfonikę. 
Odezwij się do chłopaków z YBaudio i coś dla Ciebie wyskrobią. Nie lękaj się. 🙂

Tak sobie pomyślałem, chyba w Soundrebels.com mają podobne pomieszczenie do Twojego. 🙂

1 minutę temu, Leszek B napisał:

Odezwij się do chłopaków z YBaudio

Nie stać mnie na kolumny bespoke. Będę wybierał pomiędzy Spendorami z serii Classic a PMC Twenty5.22.

Może jeszcze moje ciche marzenie Fyne Vintage Classic VIII SM... ale to pod warunkiem łaski i zniżki sprzedawcy. 🙂

W dniu 18.09.2024 o 21:21, il Dottore napisał:

No właśnie! Bo jak patrzę na www firmowe i widzę skuteczność dla niektórych konstrukcji  92dB to się zastanawiam, jaką elektrownię trzeba do tego podłączyć.

Czy firma jest w stanie wykonać dwudrożny monitor - midwoofer na polipropylenie zaś góra na berylu schodzący do 40Hz na basie i charakteryzujący się skutecznością 89-90dB/1W/1m? Bo ja mam tylko 23W na kanał i moje kolumny muszą być łatwe do napędzenia.

Wot, zagwozdka! 🙂 

Każda kolumna osiągnie 40Hz. Pytanie z jakim spadkiem dB ? Piszesz dalej, że rozważasz PMC albo Spendora. Obaj producenci nie podają tego spadku dB . 

Pytanie w takim razie czy mówimy o parametrach deklarowanych czy rzeczywistych. Katalogi podają deklarowane, klienci oczekują rzeczywistych, jak najbardziej wyśrubowanych. Deklarowane w większości przypadków nie pokrywają się z rzeczywistością lub są podane w sposób nieprecyzyjny który można dość luźno interpretować jak to pasmo przenoszenia bez podawania spadku. Jest różnica miedzy -3, -6 a -10dB a każde z tych kryteriów może być przyjęte jako "frequency range". 

Podobnie z efektywnością. Klient w swoim domniemaniu oczekuje np 89dB w całym paśmie użytecznym, pomijając w domyśle oczywisty zakres spadku gdzieś na skajach. Tymczasem często producenci biorą to uznaniowo. Można też rzetelnie wg normy ale to jeszcze nie daje pewności, że kolumna zagra poprawnie. Bo norma określa efektywność o ile mnie pamięć nie myli jako średnią wartość z 300-3000Hz. Nie ma problemu aby zrobić efektywną kolumnę w tym zakresie ale zupełnie bez basu bo poniżej 300Hz poleci sobie w dół i a tego norma już nie obejmuje. A to nie problem zrobić kolumnę ignorując zupełnie efekt baffle step. Tak to wtedy będzie działać.

Odpowiadając na Twoje pytanie. Jeżeli mówimy o parametrach deklarowanych które luźno będą się pokrywać z rzeczywistością to tak, można zrobić takie monitory. Jeżeli mówimy o parametrach rzeczywistych z uwzględnieniem jakiegoś konkretnego spadku dB przy tych 40hz to może nie być tak łatwo. 

Stosując polipropylenowy przetwornik Seas U22REX można osiągnąć 88dB/1m ze spadkiem ok -6dB przy 40Hz. Jeżeli Ciebie takie parametry satysfakcjonują to da się zrobić takie monitory. Do tego dobry przetwornik berylowy najlepiej z falowodem żeby poprawić charakterystyki kierunkowe i zapewnić odpowiednio niską częstotliwość podziału i będzie bardzo dobra konstrukcja. 

17 godzin temu, Andrzej_64730 napisał:

20m2 to już nie takie mikro. Spokojnie można by się pokusić o podłogówki. 

Bezapelacyjnie podłogówki w takim metrażu. Tak samo i w mniejszym. Wszystko od strojenia tych kolumn zależy. Jak nie będą zrobione z nadmiernie podbitym basem to i 12-15 calowiec na basie dobrze będzie grał.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

28 minut temu, rafa napisał:

Bezapelacyjnie podłogówki w takim metrażu

Ja mam niecale 24m² a te https://yb-audio.pl/realizacje/nords25/ graja u mnie wyśmienicie. Ba, nawet te https://www.facebook.com/share/p/1Cpj2VqYbk/ będąc na kilkugodzinnych występach sprawiły sie znakomicie. 

Majac 20m², ja osobiscie szedłbym w podlogowki.

28 minut temu, rafa napisał:

Wszystko od strojenia tych kolumn zależy

Prawie wszystko, może raczej większość, ale mi się wydaje że najwyżej połowa zależy od elektroniki. Przyjazna akustyka to druga połowa sukcesu 😉

Następne paczki beda tez od chłopaków 👍

Edytowane przez Mikelas76

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

10 godzin temu, Yoshi_80 napisał:

Każda kolumna osiągnie 40Hz. Pytanie z jakim spadkiem dB ? Piszesz dalej, że rozważasz PMC albo Spendora. Obaj producenci nie podają tego spadku dB . 

Pytanie w takim razie czy mówimy o parametrach deklarowanych czy rzeczywistych. Katalogi podają deklarowane, klienci oczekują rzeczywistych, jak najbardziej wyśrubowanych. Deklarowane w większości przypadków nie pokrywają się z rzeczywistością lub są podane w sposób nieprecyzyjny który można dość luźno interpretować jak to pasmo przenoszenia bez podawania spadku. Jest różnica miedzy -3, -6 a -10dB a każde z tych kryteriów może być przyjęte jako "frequency range". 

Podobnie z efektywnością. Klient w swoim domniemaniu oczekuje np 89dB w całym paśmie użytecznym, pomijając w domyśle oczywisty zakres spadku gdzieś na skajach. Tymczasem często producenci biorą to uznaniowo. Można też rzetelnie wg normy ale to jeszcze nie daje pewności, że kolumna zagra poprawnie. Bo norma określa efektywność o ile mnie pamięć nie myli jako średnią wartość z 300-3000Hz. Nie ma problemu aby zrobić efektywną kolumnę w tym zakresie ale zupełnie bez basu bo poniżej 300Hz poleci sobie w dół i a tego norma już nie obejmuje. A to nie problem zrobić kolumnę ignorując zupełnie efekt baffle step. Tak to wtedy będzie działać.

Odpowiadając na Twoje pytanie. Jeżeli mówimy o parametrach deklarowanych które luźno będą się pokrywać z rzeczywistością to tak, można zrobić takie monitory. Jeżeli mówimy o parametrach rzeczywistych z uwzględnieniem jakiegoś konkretnego spadku dB przy tych 40hz to może nie być tak łatwo. 

Stosując polipropylenowy przetwornik Seas U22REX można osiągnąć 88dB/1m ze spadkiem ok -6dB przy 40Hz. Jeżeli Ciebie takie parametry satysfakcjonują to da się zrobić takie monitory. Do tego dobry przetwornik berylowy najlepiej z falowodem żeby poprawić charakterystyki kierunkowe i zapewnić odpowiednio niską częstotliwość podziału i będzie bardzo dobra konstrukcja. 

W tym wszystkim warto jeszcze wspomniec jakie SPL kolumna osiagnie zanim zacznie sie kompresja, i jaki SPL max ewentualnie osiagnie.

Gość

(Konto usunięte)
18 godzin temu, Mikelas76 napisał:

Ja mam niecale 24m² a te https://yb-audio.pl/realizacje/nords25/ graja u mnie wyśmienicie. Ba, nawet te https://www.facebook.com/share/p/1Cpj2VqYbk/ będąc na kilkugodzinnych występach sprawiły sie znakomicie. 

Majac 20m², ja osobiscie szedłbym w podlogowki.

Prawie wszystko, może raczej większość, ale mi się wydaje że najwyżej połowa zależy od elektroniki. Przyjazna akustyka to druga połowa sukcesu 😉

Następne paczki beda tez od chłopaków 👍

I nawet mnie nie zaprosiłeś 😂😂😂😂

3 godziny temu, Kuki12325 napisał:

I nawet mnie nie zaprosiłeś

Do końca życia gość mi tego nie wybaczy 🤭

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

W dniu 19.09.2024 o 20:37, adams84 napisał:

Moje z 22 revelator ,12mu i szpilka i mam także slaboszczaka 24w i uwierz że to co robi lm219ia to absolutne trzymanie za „ryj” revelator . Poprzedni lm508 z 48w to jest przy nim cIMG_0135.thumb.jpeg.f9b88d7bfed6e0aadec8588bc06312d1.jpegherlawy zawodnik.

Zamawiałeś tego byka na dalekim wschodzie? pamiętasz sklep?

pzdr

Adam

Witam

Jako nowy , bez doświadczenia nie chcę się wtrącać w poważną dyskusję, ale gdzie zadać pytanie o wyroby YB, jeżeli nie w ich klubie? W czym rzecz: potrzebne kolumny do staruszka Krella kav-300i , pomieszczenie 25m2  częściowo otwarte na kolejne pomieszczenie 15m2, wybitnie kiepskie akustycznie: kwadrat 5x5x2,5 m , strasznie zabija bas. Ogólnie w tej chwili jest trochę sucho i sterylnie (taka opinia mnie mało doświadczonego), przydałoby się więcej ciepła, no i żeby fajnie to grało przy niskich poziomach głośności - raczej słucha się ciszej wieczorami , więc robienie dyskoteki i łomotu zupełnie mnie nie interesuje. Zainteresowałem się modelem Zephyr S - revelatory na niskich i średnich, illuminator na wysokich. Podobno te głośniki dobrze zgrywają się z mocnym , ale suchym Krellem ,  tylko jest obawa czy to nie zbyt duże kolumny jak na 25m2 ? Nie boję się nadmiaru basu, bo to się ogarnie , ale takie aspekty jak scena czy źródła pozorne- chciałbym słuchać muzyki, nie kolumn.Czy ktoś miał do czynienia z tym modelem w podobnym wielkościowo pomieszczeniu, bo z tego co znalazłem , w większych pomieszczeniach sprawdzają się idealnie. Wiem, że najlepiej odsłuchać, ale niestety ten model nie jest dostępny do odsłuchu, więc mogę tylko posłuchać podstawowej wersji  , poczytać ewentualnych rad i uwag , a następnie dopowiedzieć sobie resztę. Jeżeli ktoś może coś podpowiedzieć czy zasugerować, z góry dziękuję.

14 godzin temu, rafal478 napisał:

tylko jest obawa czy to nie zbyt duże kolumny jak na 25m2 ?

W takim pokoju spokojnie możesz rozważyć kolumny z głośnikiem basowym 12 cali. Wtedy możesz poczuć swobodę grania i oddech bez kompresji.

15 godzin temu, rafal478 napisał:

Jeżeli ktoś może coś podpowiedzieć czy zasugerować

Nie słuchałem Zephyr S, ale w moim pokoju niespełna 20m2, słuchałem Zephyr S mkII, Huracan RS oraz Evo i jeżeli szukasz ciepła i wypełnienia, to sugeruję wypożyczyć i zapoznać się Huracanem RS. Z basem nie powinno być problemu

5 godzin temu, paulek napisał:

Nie słuchałem Zephyr S, ale w moim pokoju niespełna 20m2, słuchałem Zephyr S mkII, Huracan RS oraz Evo i jeżeli szukasz ciepła i wypełnienia, to sugeruję wypożyczyć i zapoznać się Huracanem RS. Z basem nie powinno być problemu

Dziękuję, fakt że o tym modelu nie myślałem - z góry uważałem za zbyt duży na mój metraż , ale skoro grało to na 20 m2 to może zagrałoby też u mnie.  Już kontaktowałem  się z YB w sprawie wypożyczenia sprzętu do odsłuchu , więc wezmę pod uwagę jeszcze ten model.

2 godziny temu, rafal478 napisał:

Dziękuję, fakt że o tym modelu nie myślałem - z góry uważałem za zbyt duży na mój metraż , ale skoro grało to na 20 m2 to może zagrałoby też u mnie.  Już kontaktowałem  się z YB w sprawie wypożyczenia sprzętu do odsłuchu , więc wezmę pod uwagę jeszcze ten model

Sugerowalbym podpytac jednak Pawla czy Roberta. Huracany w 25m² mogą być ciut duże chyba co? Predzej Zephyry

Ja mam Nordy w 24m² i jest ok. Pokoj otwarty na korytarz i kuchnie okolo 15m².

Edytowane przez Mikelas76

23 godziny temu, rafal478 napisał:

Witam

Jako nowy , bez doświadczenia nie chcę się wtrącać w poważną dyskusję, ale gdzie zadać pytanie o wyroby YB, jeżeli nie w ich klubie? W czym rzecz: potrzebne kolumny do staruszka Krella kav-300i , pomieszczenie 25m2  częściowo otwarte na kolejne pomieszczenie 15m2, wybitnie kiepskie akustycznie: kwadrat 5x5x2,5 m , strasznie zabija bas. Ogólnie w tej chwili jest trochę sucho i sterylnie (taka opinia mnie mało doświadczonego), przydałoby się więcej ciepła, no i żeby fajnie to grało przy niskich poziomach głośności - raczej słucha się ciszej wieczorami , więc robienie dyskoteki i łomotu zupełnie mnie nie interesuje. Zainteresowałem się modelem Zephyr S - revelatory na niskich i średnich, illuminator na wysokich. Podobno te głośniki dobrze zgrywają się z mocnym , ale suchym Krellem ,  tylko jest obawa czy to nie zbyt duże kolumny jak na 25m2 ? Nie boję się nadmiaru basu, bo to się ogarnie , ale takie aspekty jak scena czy źródła pozorne- chciałbym słuchać muzyki, nie kolumn.Czy ktoś miał do czynienia z tym modelem w podobnym wielkościowo pomieszczeniu, bo z tego co znalazłem , w większych pomieszczeniach sprawdzają się idealnie. Wiem, że najlepiej odsłuchać, ale niestety ten model nie jest dostępny do odsłuchu, więc mogę tylko posłuchać podstawowej wersji  , poczytać ewentualnych rad i uwag , a następnie dopowiedzieć sobie resztę. Jeżeli ktoś może coś podpowiedzieć czy zasugerować, z góry dziękuję.

Posiadałem zephir z berylowym sb acoustic na górze ,satori 16 średniak i 22revelator papier. Obecnie mam szpilkę, 12mu i revelator 22 Alu. W pomieszczeniu 23m2 obie kolumny grały jak najbardziej ok. Dopiero wstawienie ich do 18m2 było dla nich za mało. Choć trzeba przyznać że było wyjątkowo słabe akustycznie. Same gołe ściany wielkie okno bez zasłon. Uważam że 25 m2 zephiry będą śmigać a jedynie o czym będziesz myślał to zmiana krella ewentualnie lepszy dac. Pozdrawiam 

8 minut temu, Mikelas76 napisał:

Sugerowalbym podpytac jednak Pawla czy Roberta. Huracany w 25m² mogą być ciut duże chyba co? Predzej Zephyry

Ja mam Nordy w 24m² i jest ok. Pokoj otwarty na korytarz i kuchnie okolo 15m².

Właśnie dlatego Huracany nie były wstępnie brane pod uwagę. YB zaproponowało Zephyr S ze zmianą średniotonowego na revelator 15M jako ich zdaniem max do takiego pomieszczenia, ew. z mniejszych konstrukcji Bise Xl lub Sharq.

W dniu 22.04.2024 o 09:59, Yoshi_80 napisał:

Postęp jest w każdym zakresie. Bas na Satori Textreme jest zdecydowanie lepszy jak z wariantów papierowych. Jednak w przypadku upgrade ten musi być możliwie bezbolesny czyli np bez przeróbek stolarskich. Tego w przypadku monitorów Lobo nie dało się zrobić gdyż on ma przetworniki Scan Speaka które są niekompatybilne mechanicznie z Satori nie móiąc o tym, że obudowa byłaby o 50% za mała ;-).

Przymierzam się do wymiany właśnie niskotonowców w moich Zephyrach, bo to najsłabsze ogniwo w tym towarzystwie. Będzie wszystko pasować? Wystarczy odkręcić jedne, przykręcić drugie i już można wybierać płytę? 🙂

Moje Zephyry to formalnie "Inspired by Zephyr", jak głosi napis na plakietkach - te, od których zaczęła się historia tego forum 😀. Kolega biniek, założyciel YB Audio Klub mi je sprzedał. Ale głośniki są te same, więc to chyba nie robi różnicy?

W dniu 1.10.2024 o 14:48, Moriarty napisał:

Przymierzam się do wymiany właśnie niskotonowców w moich Zephyrach, bo to najsłabsze ogniwo w tym towarzystwie. Będzie wszystko pasować? Wystarczy odkręcić jedne, przykręcić drugie i już można wybierać płytę? 🙂

Moje Zephyry to formalnie "Inspired by Zephyr", jak głosi napis na plakietkach - te, od których zaczęła się historia tego forum 😀. Kolega biniek, założyciel YB Audio Klub mi je sprzedał. Ale głośniki są te same, więc to chyba nie robi różnicy?

Przetwornik niskotonowy w tym projekcie to SB23NRX którego zamienić możesz bez przeróbek stolarskich na SB23NBAC lub SB23CAC bo one bazują na tym samym koszu. Taka zmiana wiele nie wniesie.

Robiąc małą przeróbkę polegającą na przefrezowaniu gniazda na przetwornik na nieco większe można by wstawić Satori WO24P-8 lub Satori WO24TX-8. 

Edytowane przez Yoshi_80
W dniu 1.10.2024 o 14:48, Moriarty napisał:

Jako laik pozwolę sobe zapytać, czy to nie jest  kwestia zwrotmicy/strojenia? sama wymiana głośników rozwiązjue problem z niskimi?

• 3 tygodnie później...

To wpisuje się już namacalnie do klubu. Dotarły do nie M1 Classic w obudowie od M2.

Obawy były, zwłaszcza po pierwszym odsłuchu. Myślałem, że mam za słaby sprzęt, bo grały gorzej niż posiadane dotychczas monitory. Pan Paweł mnie uspokoił i M1 się wygrzewają. Z dnia na dzień jest coraz lepiej a banan na twarzy coraz większy. Jest bliżej, głębiej, szerzej i dokładniej.

Zdjęcia wkrótce.

Witam szanowne grono, szukam  informacji odnośnie kolumn YB Audio pulse,  po konsultacje z konstruktorem, coś już tam wiem, ale nie ukrywam że chciałbym poznać opinię użytkowników, może być na prywatną wiadomość Pozdrawiam

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.