Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  283 członków

YB Audio Klub
IGNORED

Klub miłośników YB Audio

Rekomendowane odpowiedzi

17 godzin temu, MuadDib napisał:

Ja na szczęście do nich nie należę

Wolisz jak bas robi umcyk ucmyk 😄

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
6 godzin temu, DJ LUCAS napisał:

Witam. Jeżeli ktoś poszukuje podłogówek to moje są wystawione na Olx Huracan Xrs Evo. Zainteresowanych zapraszam na priv. 

Dlaczego sprzedajesz? Nie wpasowały się w pokój?

obiektywnie o audio

4 godziny temu, DJ LUCAS napisał:

Akustyka pokoju jest bardzo słaba więc moim zdaniem tutaj jest pies pogrzebany. Szkoda bo kolumny mają ogromny potencjał. 

To skoro wydałeś tyle $$$ na kolumny i akustyka to faktyczny powód, dlaczego nie popracujesz nad nią? Kolejna zmiana kolumn/elektroniki nie rozwiąże problemu.

Ok 30 m2. Zastanawiam się bo jak wspomniałem akustyka to jeden problem a drugi to pewnie wzmacniacz. Obecnie mam Denona Pma 2020Ae i Dcd 2020ae. Nie bardzo chcę rezygnować z niego. W sumie pytałem tutaj u nas w klubie co by pasowało i w sumie propozycja była jedna Emotiva ale recenzje są różne odnośnie tego. 

Specjalistą nie jestem więc się wypowiem, tak po polsku;-)

Nie wiem jak liczysz te m2, pokaż zdjęcie całości, ja to nie tajemnica, ale na takie kolumny z dwoma wooferami to Ty potrzebujesz sporo metrów, a jak do tego nie masz powierzchni absorbcyjnych, to bas Cię zabije i czuje ze tak jest. Ja mam salon 54m2 otwarty z boku na kuchnię 14m2 więc prawie 70m2 i mam 2x mniejsze kolumny. 

Co do wzmacniacza to przy takich kolumnach potrzeba prądu żeby te drivery pokazaly swoje walory,  denona nie znam ale nadmiarem mocy to on nie grzeszy patrząc na parametry (Moc ciągła (RMS):2x80W (8Ohm) 2x160W (4Ohm)). No ale co da wymiana elektroniki, jak Ty wstawiłeś piękne duze kolumny do małego pomieszczenia. To są kolosy i potrzebują odpowiedniego miejsca do grania. 

Czasami mam wrażenie że sporo osób chce mieć flagowy model, któremu nie daje warunków do grania.

2 godziny temu, DJ LUCAS napisał:

Ok 30 m2. Zastanawiam się bo jak wspomniałem akustyka to jeden problem a drugi to pewnie wzmacniacz. Obecnie mam Denona Pma 2020Ae i Dcd 2020ae. Nie bardzo chcę rezygnować z niego. W sumie pytałem tutaj u nas w klubie co by pasowało i w sumie propozycja była jedna Emotiva ale recenzje są różne odnośnie tego. 

Pokaz zdjęcie jak to masz poukładane w salonie. Druga sprawa to sprawiłeś sobie kolumny z wysokiej półki na rewelacyjnych przetwornikach które lubią się z wzmacniaczami dużej mocy a zasilasz je 80W. 

Ja bym absolutnie nie sprzedawał tych kolumny tylko pokombinował z ustawieniem i z wzmacniaczem edekwatnym do projektu kolumn.

obiektywnie o audio

36 minut temu, LOBO_M napisał:

Co do wzmacniacza to przy takich kolumnach potrzeba prądu żeby te drivery pokazaly swoje walory,  denona nie znam ale nadmiarem mocy to on nie grzeszy patrząc na parametry (Moc ciągła (RMS):2x80W (8Ohm) 2x160W (4Ohm)).

One mają zanizone moce chyba. Gdzieś kiedyś czytałem że w pomiarach wychodzi sporo więcej. 

?👈

Panowie z oceną tego Denona radziłbym większą powściągliwość :) Poczytajcie jak jest zbudowany i jaka ma FAKTYCZNA moc - 136 W / 8 Ohm i 247 W /4 ohm. Nie mówię, że poradzi sobie z tymi kolumnami , ale suche liczby z katalogu to nie wszystko. 

3 godziny temu, DJ LUCAS napisał:

Kolumny masz ustawione w rogach (a przynajmniej jedna, widoczna na olx) i stąd najpowazniejsze problemy.

19 minut temu, EMiL napisał:

Kolumny masz ustawione w rogach (a przynajmniej jedna, widoczna na olx) i stąd najpowazniejsze problemy.

Te kolumny w rogu to kiepski pomysł mówiąc delikatnie 🙂

obiektywnie o audio

Odległość od ściany bocznej 48,5cm tylny róg kolumny i są skręcone delikatnie do środka. Odległość od tylnej ściany do przedniej ścianki kolumny to 100 cm. 

Edytowane przez DJ LUCAS
3 minuty temu, DJ LUCAS napisał:

Odległość od ściany bocznej 48,5cm tylny róg kolumny i są skręcone delikatnie do środka. Odległość od tylnej ściany do przedniej ścianki kolumny to 100 cm. 

Symetrycznie ustawione?

obiektywnie o audio

37 minut temu, DJ LUCAS napisał:

Przesuń kolumny o 30cm wgłąb pokoju i posłuchaj. Bardzo blisko ścian bocznych obecnie stoją.

3 godziny temu, EMiL napisał:

Przesuń kolumny o 30cm wgłąb pokoju i posłuchaj. Bardzo blisko ścian bocznych obecnie stoją.

Lepiej jest jak są wysunięte. Testowałem już. 

A ja powiem tak, pozycz mikrofon umika, albo „kolege z umikiem” jak sam nie potrafisz pomierzyc, a potem biegaj z kolumnami po pokoju i z sofa w sumie tez. Ja tak robilem i doszedlem do jakiegos w miare zadawalajacego rezultatu. Wydawalo mi sie ze symetria bedzie strzalem w 10. No i niestety nie. Prawa kolumna umnie jest odsunieta od sciany z oknem o jakies 120cm, a lewa stoi przy scianie okolo 70cm. Calosc musiala odjechac az 120cm od sciany rtv. Zmierzam do tego ze kazdy pokoj jest inny i tu nie da sie zrobic jak ma kolega z podobnym pokojem. Niestety.

Mysle ze po takim kilkudniowym jezdzeniu po salonie uzyskalbys fajny efekt. szkoda takich paczek, wzmaka tez bym zmienial na cos mocniejszego.

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

15 minut temu, DJ LUCAS napisał:

Lepiej jest jak są wysunięte. Testowałem już. 

To masz odpowiedź, kupiłeś niskoschodzace kolumny i ustawowiles je a'la pozbawione basu monitory.

40 minut temu, EMiL napisał:

To masz odpowiedź, kupiłeś niskoschodzace kolumny i ustawowiles je a'la pozbawione basu monitory.

Nie rozumiem porównania do monitorów.

Przecież kolumny zawsze lepiej zagrają odsunięte od ściany tylnej o 100 cm to minimum. Więc z monitorami to byłby prawdopodobnie problem z basem a raczej jego brakiem w takiej odległości. Od ściany bocznej 50 cm to minimum więc u mnie tylko zewnętrzny róg jest w odległości 48.5 cm od boku natomiast jak wspominałem kolumny są skręcone więc minimum a nawet więcej w ustawieniu jest zachowane. 

54 minuty temu, ulan66 napisał:

Ja tylko dodam, że w ogłoszeniu napisałeś, że kolumny nie są jeszcze wygrzane. To trochę szybko się poddałeś.

Wysłane z mojego KB2003 przy użyciu Tapatalka

Możliwe, że zbyt szybko je  wystawiłem. 

W dniu 14.03.2022 o 15:58, DJ LUCAS napisał:

Akustyka pokoju jest bardzo słaba więc moim zdaniem tutaj jest pies pogrzebany

Cześć. 
zechciałbyś uzasadnić, poprzeć konkretem tą tezę, że akustyka jest bardzo słaba.

W dniu 14.03.2022 o 15:58, DJ LUCAS napisał:

kolumny mają ogromny potencjał

A skąd to wiesz?

Słuchałeś brzmienia z tych kolumn? Nie wiem, u producenta, kolegi…

Podobają mi się te kolumny wizualnie. Zapewne się mylę, ale potrzebują elektrowni jądrowej, by odpowiednio je wysterować.

Czy znalazłeś już alternatywne kolumny/monitory?

Godzinę temu, TubeAudioMusic napisał:

Cześć. 
zechciałbyś uzasadnić, poprzeć konkretem tą tezę, że akustyka jest bardzo słaba.

A skąd to wiesz?

Słuchałeś brzmienia z tych kolumn? Nie wiem, u producenta, kolegi…

Podobają mi się te kolumny wizualnie. Zapewne się mylę, ale potrzebują elektrowni jądrowej, by odpowiednio je wysterować.

Czy znalazłeś już alternatywne kolumny/monitory?

Słyszałem kolumny Akustyka na tych samych przetwornikach oprócz wysokotonowca tam był Revelator i podpięte to było pod końcówkę i prę Accuphase'a. Fajne granie. 

Nie znalazłem alternatywy bo możliwe, że jednak wycofam się z sprzedaży. Czas pokaże. 

Odnośnie akustyki to jest zbyt mało gratów w pokoju a zbyt dużo pustych ścian. 

4 minuty temu, DJ LUCAS napisał:

Nie znalazłem alternatywy bo możliwe, że jednak wycofam się z sprzedaży. Czas pokaże. 

Odnośnie akustyki to jest zbyt mało gratów w pokoju a zbyt dużo pustych ścian. 

Poszukaj w pobliżu jakiegoś kolegi audiofila, który będzie gotów przytaszczyć swojego wzmaka i przetestujcie, czy i ile jest w stanie dać zmiana sprzętu. Może przy okazji doradzi coś w kwestii ustawienia i akustyki. Nie ma co się poddawać bez walki i może bez niepotrzebnych kosztów uda się postawić diagnozę i uzyskać satysfakcjonujący efekt.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.