Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  283 członków

YB Audio Klub
IGNORED

Klub miłośników YB Audio

Rekomendowane odpowiedzi

Szkoda, że nie miałeś okazji posłuchać u siebie YB na Krellu, bo miałbyś kompletny i rzetelny obraz tych klumn. Nieśmiało podejrzewam, że ta różnica u Ciebie spowodowana jest wymianą wzmacniaczy. Dynaudio ma swoją "firmową" barwę/farbę. Jak je dobrze napędzić, to mogą sprawić przyjemność. Ale doznania przyjemności można zawsze zwiększyć.;-)

Cytrus, masz przynajmniej okazję poczutać o moich nerwowych, chaotycznych ruchach i błędach :)

Cytrus, masz przynajmniej okazję poczutać o moich nerwowych, chaotycznych ruchach i błędach :)

Oj tam.;-)

" Ludzie bardziej dbają o swoją dumę niż o to, co jest prawdą." - T. Pratchett/S. Baxter

Moje wwyglądały jak na foto. Platforma pod Krella, to również wyrób Roberta :)

Jakość wykonania nie pozostawia nic do życzenia :) Robert, to sympatyczny i uczciwy człowiek :)

Bardzo ładny projekt.

Edytowane przez Rafał.M

W sprawie SS 26W Alu zgodzę się z hi_aro, zawsze miałem kolumny br, ale w tym przypadku mam closed i wg mnie gra to znacznie lepiej.

Poszło z Commodore 64

Aha, żeby dostrzec prawdziwe zalety stolarki YBA, trzeba zobaczyć na żywo. Ten lakier jest obłędny, ale efekt trudny do uchwycenia na fotografii.

Poszło z Commodore 64

----------------

Wpraszam się nie raz do @binganta i mam możliwość bezpośrednich porównań a to jest bezcenne.

Niebawem też się muszę wprosić ... i ....

może jakieś fotki "przywiozę" nowości.

Edytowane przez wieniu26

Panowie , jako posiadacz zdaje się oficjalnego, powtarzalnego i stałego modelu w ofercie czyli YB Nefre stwierdzam iż wykonanie i stolarka jest obłędna. Zupełnie nie osiągalna dla nawet legend w dziedzinie kolumn no może po za najwyższych Sonus Faber ale czegoś takiego w Chinach nie wykonają . Nie da sie tego tak zrobić i wykonać seryjnie i taśmowo .

Zostawmy na bok design gdyż brzmienie jest najważniejsze ale i tu za sprawą zaangażowania i doświadczenia "Yoshi "jest super . Mega rekomendacja !

Edytowane przez Luk77

Dzisiaj rozmawiałem z kumplem który pożyczył mi parę kabelków do testu i pokazałem mu Wasze kolumny. Jego reakcja bezcenna, brzmiało to mniej więcej tak "k... nie widziałem jeszcze tak pięknych kolumn". Pozdrawiam!

Ja dzisiaj słuchałem "Return to Ommadawn" Oldfielda na kolumnach Yoshiego-Binganta i moim Williamsonie na KT88. Totalny odlot.

Poszło z Commodore 64

----------------

Bo są boskie...

Który dostępny model będzie najbardziej uniwersalny...bo ja "niestety" gram od grzebienia do black metalu...

Ziko, a Ty pływasz dalej na tym Batorym :) ?

3way daje uniwersalnosc jest i walniecie stopy w metalu i jazzu mozna posluchac

Zacznij moze od jednego z ostatnich modeli i niedrogiego Zephyr. Ja je mam i graja kazda muzyke. Polecam szczerze. Nie da rady kupic w tej cenie kolumny trzydroznej i tak grajacej

wszystko ładne piękne ale czy aby te zachwyty nad stolarką i wykonaniem idą w parze z jakością brzmienia ??

trzeba mieć do nich mocny piec? jak to jest?

w końcu kompletny system:)             Geodezja - Geologia - Górnictwo

3way daje uniwersalnosc jest i walniecie stopy w metalu i jazzu mozna posluchac

Zacznij moze od jednego z ostatnich modeli i niedrogiego Zephyr. Ja je mam i graja kazda muzyke. Polecam szczerze. Nie da rady kupic w tej cenie kolumny trzydroznej i tak grajacej

Biniek , pisałeś iż trzymasz Zephyr w niedużym pomieszczeniu. Jak jest z basem , daje żyć czy zdmuchuje z fotela ?

trzeba mieć do nich mocny piec? jak to jest?

Wszystko zależy czego słuchasz i czego oczekujesz, a zasady doboru wzmacniaczy są dla wszystkich takie same. 10W lampka jest do napędzenia Sonido lub 35cm papierowego basowca. Do 3-way trzeba przyłożysz parę watów, a im więcej tym lepiej:). 2-way napędzisz integrą.

Natomiast brzmienie jest uzależnione jest od konkretnego zestawienia i komponentów zwrotnicy. Paweł stroi liniowo, tak generalnie, co to oznacza raczej żywe szczegółowe granie. No i gra cały system a nie sam kolumny.

Edytowane przez hi_aro
Gość

(Konto usunięte)

O...to by mi pasiło...szybkość, lubię szybkość, potem kopanie...blaszki muszą ciąć powietrze na Elegies Machine Head bez litości...blasty yyy :-)

A jednocześnie Katie Melua ma być miła; -)

Edytowane przez Gość

Biniek , pisałeś iż trzymasz Zephyr w niedużym pomieszczeniu. Jak jest z basem , daje żyć czy zdmuchuje z fotela ?

No latwo nie jest ale zamowilem je ze swiadomoscia zmiany pomieszczenia na wieksze. Zatykam bas reflex i zdjalem 1db na 10-40hz na dsp labgruppena. Po tych zabiegach jest git ale wczesniej basu bylo zbyt duzo w niecalych 14m2

No latwo nie jest ale zamowilem je ze swiadomoscia zmiany pomieszczenia na wieksze. Zatykam bas reflex i zdjalem 1db na 10-40hz na dsp labgruppena. Po tych zabiegach jest git ale wczesniej basu bylo zbyt duzo w niecalych 14m2

Jeżeli to dsp ma tak duże możliwości to spróbuj pomierzyć mody pomieszczenia i tylko je skoryguj przy otwartych bass reflex.

Edytowane przez EMiL

Ja ze swoimi iluminatusami gram w 14m i basu też było za dużo. Zamontowalem pułapki basowe i absorbery szerokopasmowe. Jest lepiej.

Zatykanie br spowodowało nie tylko obniżenie poziomu i jakości basu ale również średnicy. Dzwięk ogólnie tracił... na otwartości. Wywaliłem szybko gabki.

Edytowane przez audiowit

ja jeszcze kombinuje bo kolumny sie dogrzewaja i od nowosci sporo sie otworzyly

pomiarow w obecnym pomieszczeniu juz mi sie nie chce robic bo niedlugo wyprowadzka i nowym miejscu sie tym zajme

kombinuje z dsp na słuch i sporo mozna poprawić...

Eeee to bracie narazie nic nie rób. Czekaj. Ja się miesiąc męczyłem z subwooferowatym basem, później ostra gora. No masakra.

Po miesiącu intensywnego grania dało się posłuchać. Po 2 miesiącach byłem już zadowolony. Dziś jestem szczęśliwy :). 400h i nie jest to przesada.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.