Skocz do zawartości
IGNORED

Jak poprawnie wykonać połączenie kabla z wtyczką bananowa?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie nie jestem elektronikiem ale mam lutownicę kalafonię i cynę :-) Od czasu doi czasu coś tam sobie lutuję. Oczywiście mogę zlecić to fachowcowi ale jeśli nie jest to jakiś strasznie skomplikowany temat chciałbym sam spróbować. Otóż zamierzam kupić wtyczki bananowe i połaczyć z nimi moje kable. Rozumiem że w tym przypadku potrzebuję cztery pary wtyczek aby połaczyć wzmacniacz z kolumnami. Może ktoś dysponuje materiałem poglądowym w jaki sposób to wykonać najlepiej w wersji film nie musi być hulhade :-) Za pomoc dziękuję.

PS Lepiej późno niz wcale czyli odkrywam świat muzyki i stereo na nowo dlatego będzie tu z mojej strony kilkanaście pytać które doprowadzą do nerwicy niektórych speców od hifi. Nie mniej pozdrawiam

Czy takie "zaprawienie" kabli jest wystarczające?

Góralem jestem i nikt kto ma okowite nie jest mi obcy.

A co kolega chce osiągnąć? Bo jeśli końce kabli mają zostać w jakikolwiek sposób zabezpieczone przed utlenianiem, to tylko lutowanie wchodzi w grę lub pobielanie końcówek. Tego typu zakręcane banany na goły kabel tego nie gwarantują.

Dzięki czyli najpierw zakup wtyczek tu chyba nie będę cudował a zakupię sobie Melodiki. Następnie wykonam pobielenie i finito. Nie szukam jakiś wrażeń odsłuchowych tylko chcę ogarnąć kable w jakiś sensowny sposób.

Kolego na YouTube znajdziesz pełno filmików które pokazują krok po kroku jak wykonać przewody głośnikowe z końcówkami.

Ja mogę polecić Prolink Premium, fajne końcówki i co najważniejsze do 4mm2 bez problemu można przewód dać i nie będzie problemu ze śrubami.

Przykładowe filmiki

Lub

Lub

:)

Denon AVR-X6200W / Denon PMA-1510AE / Denon DBT-3313UD

Monitor Audio Silver 10 / Silver Center / Silver 1 / Dali sub E-12F

Wybrałem Melodika MDBAN4 na allegro z darmową dostawą w sumie 88 zł.

Dzięki czyli najpierw zakup wtyczek tu chyba nie będę cudował a zakupię sobie Melodiki. Następnie wykonam pobielenie i finito. Nie szukam jakiś wrażeń odsłuchowych tylko chcę ogarnąć kable w jakiś sensowny sposób.

Oczywiście można tak generalnie jakby się uparł to i skręcane wtyki da się polutować z kablem. Osobiście gdybym chciał z jakiegoś powodu banany to takie do lutowania + koszulki termo wychodzi taniej niż skręcany.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

monarchycable1.jpg

Ukryta Zawartość

Miałem/mam Melodikę, przewód mam też Melodika z bascorem 2x4mm2 i hmmm...do bani banany, do połowy śrubki wchodzą.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) te godne uwagi

Ukryta Zawartość

A te kupiłem na dniach i polecam, przewód Melodika bez problemów zamontowany.

Najbardziej które mi się podobają to Qed AirLoc, super są tylko mają jedną wadę....są jednorazowe :(

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bardzo porządne wtyki z dwiema grubymi śrubami. Kabel siedzi głęboko i pewnie. Wtyk również.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

*****Sprzęt: Bezprzewodowy Boombox Hykker Sound Storm z Biedronki*****

Idź Pod Prąd. Z prądem płyną śmieci.

Zacznijmy od tego co mają zmienić ułatwić w twoim systemie te banany?

Może w jakiś dyskretny sposób tylko wiadomy sobie poprawią dźwięk :-) A jak ten numer nie przejdzie to na pewno nie będę się nudził w domu tylko zajmę się majsterkowaniem. Druga sprawa w moim pokoju który służy do słuchania ale też oglądania tv przebywają inni użytkownicy czytaj córka i zona i trzeba czasami myć panele odsuwać szafkę aby wymieść kurz. Takie wtyczki w znaczący sposób przyspieszą tę czynność. Dodatkowo chcąc wymienić blaszkę w tych głośnikach i połączyć to kablem głośnikowym chyba do tego celu lepiej jesli bedzie wtyk bananowy i kabel głosnikowy w osobnych gniazdach niż razem upchane.

Bardzo porządne wtyki z dwiema grubymi śrubami. Kabel siedzi głęboko i pewnie. Wtyk również.

Ukryta Zawartość

O widzisz i cenowo tez mnie nie zrujnuje. Ale z tym 24 karatowym złotem to trochę przegięli ;-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez manfred1

Najlepsze jest to że praktycznie każdy tak pisze o 24k złocie :) plus hiend :)

+/- 5zł nie robi różnicy, popatrz na ceny nie za sztukę tylko na ilość, dodaj ile tego potrzebujesz + przesyłka to będziesz wiedział co się opłaca. Prolink mam sprawdzone i polecam, Melodika to do 2.5mm2 przewody bo potem masakra ze śrubkami jest.

To już Twoja decyzja, ja jedynie mogę polecić to co mam w domu i co mi się sprawdziło.

730d4bd8e9e14136b501128a0e67d2f7.jpg

Nic nie musiałem kombinować z przewodami.

097af3d681128463eb922068a29e2378.jpg

Jak widać przewód 4mm2 bez problemu zamontowany i jeszcze luz jest, gdzieś wyczytałem, że one nawet 6mm2 dadzą radę obsłużyć.

Nie chcę reklamować sklepu ani nic, ale przesyłka w 24h i 100% pozytyw, cena jak mówię troszkę wyższa ale w przeliczeniu na 1szt. to lepiej dopłacić do tego zestawu Prolink Premium TBC 056.

A tu kupiłem

Ukryta Zawartość

Jedynie co mogę zareklamować, najwyżej bana :) dostanę to sklep S4Home bo od nich dostałem jako gratis Melodika przewód, ale cenę jaką mi podali to znaaaacznie niższa niż u konkurencji a patrząc na ilość metrów to zaoszczędzone złotówki mogłem zainwestować w droższe bananki :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez BaliGdynia

Tylko pytalem o te banany :)

Odpowiedź mnie usatysfakcjonowała :) faktycznie się przydadzą :)

Banany także zarabiamy gratisowo. Często gęsto z termokurczem, wygląda ładnie :)

Tylko pytalem o te banany :)

Odpowiedź mnie usatysfakcjonowała :) faktycznie się przydadzą :)

Banany także zarabiamy gratisowo. Często gęsto z termokurczem, wygląda ładnie :)

Wiem ale przewód jako gratis do setu był i nawet nie pomyślałem aby konfekcja była :)

Ja i tak mam tak aby grało z czasem koszulki, oplot itp będzie.

Może w jakiś dyskretny sposób tylko wiadomy sobie poprawią dźwięk :-)

Najlepsze banany to takie które jak najmniej psują i wnoszą, czyli czysto mieszane, bo taki masz pewnie kabel. Jak kabel niklowany, czy z brązu to faktycznie wtyczka już im nie zaszkodzi;)

Jak jednak banany to kup model typu BFA, bo większa powierzchnia stylu, stabilniej, oczywiście kabel mocowany na dwie śrubki.

Nie wchodzimy w temat czy banany degraduja dźwięk :(

Już byk taki w podobnym wątku na tym forum. Zgroza. Jak się komuś przydają to niech ma. :)

Pewniejsze są widełki- po zakręceniu w zacisku dają połączenie o niebo lepsze od bananów.

W sklepie elektrycznym znajdziesz odpowiednoego rozmiaru LUTOWANE, MIEDZIANE, CYNOWANE. Żadne banany, yakże inne złączki nie dadzą równie dobrego styku.

Dla niektórych na tym forum mają one jednak wadę, która w ich oczach jest dyskwalifikująca, bo kosztują po 70 groszy za sztukę ;-)

70 groszy za sztukę ;-)

No ale chyba jakieś tandetne z 24 karatowym złotem ;-)

No ale chyba jakieś tandetne z 24 karatowym złotem ;-)

Przecież napisałem, że chodzi o cynowaną miedź.

A co z takim połączeniem ???

Najgorsze z możliwych.

Najgorsze z możliwych.

Moje kolumny mają właśnie gniazda na szpilki. Tylko ciekawi mnie w/w sposób mocowania przewodów w tych szpilkach. Przewód jest praktycznie na wierzchu, niczym nie izolowany. Chyba że ja źle to montuje :)

Ja także. Nie rozumiem tego systemu. Ani nie jest wygodny/szybki jak banan ani nie ma styku jak widełki.

Konia z rzędem temu kto pozna czy dany kabel jest zakończony bananem czy widełkami :)

Ja, ja poznam!!!

Banan ma jedną wypustkę, a widełki dwie!!!

Buahaha :)

W tym przypadku zrezygnowałbym z końcówek- goły przewód sprawdzi się lepiej.

I tu pojawia się problem, przewód jest za gruby żeby się zmieścił w gniazdo ... 4mm

No ale poznał :) I skąd ja teraz wezmę konia z rzędem? :(

Skombinuj tylko gołego konia.

Rząd Ci dam!:-)

• Pokaż nowe odpowiedzi