Skocz do zawartości
IGNORED

Czy taki test ma sens ?

marian.ch

Rekomendowane odpowiedzi

kiperzy to akurat zly przyklad bo to garstka ludzi obdarzonych talentem i kierunkowo szkolonych - ja tez mam sluch absolutny i to ze wskaze dobrze 10 grajacych dzwiekow a 95 osob zle nie bedzie swiadczyc ze to ja się mylę

jak juz chcesz sie trzymac wina to bylo wiele udokumentowanych testow w ktorych zwykli ludzie nie potrafili odroznic podlego winiacza od merlota

Witam.

Od wczoraj jestem w trakcie testowania w domu wzmacniacza tranzystorowo - lampowego ( jedna lampka ECC 88) Magnat ma 600. Bardzo dobrze wykonany, wygląda solidnie i rasowo.

Kolumny Polk Audio RTi a7.

Po wielu godzinach nie jestem w stanie zdecydować, czy wzmacniacz MAGNAT ma600, pod względem brzmienia, dynamiki, mocy jest lepszy lub gorszy od mojego dotychczasowego amplitunera stereo ONKYO TX - 8150.

...

Ciesz się Chłopie muzyką.

Widzisz ilu tu znafców, zmiany słyszą przez zamknięte drzwi a żony krzyczą z kuchni "coś ty zmienił"...

Jak masz potrzebę zmiany to zmieniaj i nie pytaj innych o zdanie. Obrzydzą Tobie każdy zakup.

Nie masz szans na zbadanie wszystkich nawet tu wymienionych opcji, musiałbyś targać tony sprzętu.

Nikt nie targał tych ton ale opowiadają jakby słuchali miliona kombinacji...

Nie wierz im.

Ktoś dobrze powiedział, posłuchaj jednego przez kilka dni a potem drugiego. Jest to zawodne jeśli jesteś zmęczony (w robocie coś nie poszło,...). Jak podejdziesz z takim samym nastawieniem to może czegoś Ci zabraknie albo się pojawić.

Psychika, mózg...

Kupujesz (podejmujesz próbę) i tak kierując się jakimiś przesłankami.

Po co Ci zdanie innych. Ty słuchasz a nie oni...

Oba grają podobnie i równie dobrze, a nawet bardzo dobrze)

Magnat ma600 raczej wróci do sklepu...co robić dalej ? Szukać wyżej t.z.n. drożej (Onkyo 8150 trafi do mojego Syna - obiecałem ), ale czy oby na pewno będzie lepiej ?

Tak na zdrowy rozum, skoro oba graja bardzo dobrze to zostaw sobie wzmacniacz, a synowi daj amplituner i wszyscy będą zadowoleni. Jeśli kupisz coś droższego trudno powiedzieć, czy efekt nowego testu nie będzie taki sam lub o zgrozo! gorszy.

Oh my Gosh !!!

Nie myślałem , że mój post tak się rozwinie ;)

Moim zamiarem nie było przekonywanie kogokolwiek, że wszystko gra tak samo - bo tak nie jest.

Zapewne nie należę do tych szczęśliwców słyszących i zagłębiających się w subtelne różnice.

Dla mnie jest dobrze albo źle.

Opinie innych traktuję z szacunkiem i czasem się nimi kieruję - ale tylko wtedy gdy przekonam się na własnej skórze.

Mnie nie przekonało , że pogardzany przez wielu amplituner stereo jest gorszy od każdego wzmacniacza w podobnej lub niższej cenie.

Na razie zastosuję się do porad Kolegów sugerujących konktetne osłuchanie się z Magnatem.

Onkyo idzie w odstawkę na 7 dni. Potem test i decyzja co dalej.

Pozdrawiam Wszystkich. Życzę miłego tygodnia.

Niech żyje i gra Muzyka :)

p.s. właśnie sobie słucham cichutko i z wielką przyjemnością " Man On The Rocks" M.Oldfielda na Magnacie...pamiętam, że z Onkyo też było przyjemnie :)

*****Sprzęt: Bezprzewodowy Boombox Hykker Sound Storm z Biedronki*****

Idź Pod Prąd. Z prądem płyną śmieci.

Zdecydowanie powinieneś posłuchać droższy wzmacniacz dłużej, przez kilka dni a potem przełącz się na tańszy. Wtedy usłyszysz różnicę, jeśli jest. Kolumny mają bardzo duży potencjał, jeśli szukasz zrównoważonego brzmienia, a pewnie szukasz skoro pasuje Ci Onkyo zerknij na taki wzmak

http://sklep.rms.pl/cambridge-audio-cxa60-wzmacniacz-zintegrowany

Pamiętaj też, że same Onkyo ma niezłe integry

http://sklep.rms.pl/onkyo-a-9070-a9070-wzmacniacz-zintegrowany-75w

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

8150 to całkiem niezły amplituner,a w tym budżecie wręcz bardzo dobry

Zgoda,

Ma600 to przeciętny wzmacniacz

Nie prawda.

Wypożycz jakiś "wyrazisty" tranzystor, np NAD

Zgoda :)

Raz możesz mieć problemy z akustyką i dlatego różnica nie jest odczuwalna.

Dwa, zrób odsłuch jak radzą koledzy 3 godzinny na jednym później 3 na drugim. Jeśli tu różnica będzie żadna to jesteś w domu.

Amplituner 8150 to bardzo silidny klocek jego cena w UK sięga czasem powyżej 3000 zł na naszej po korzystnym kursie funta! U nas był po prostu bardzo dostępny.

Ślepy test? Oczywiście że ma sens. Malo jednak osób sięna niego decyduje gdyż mowiąc wprost zaburza wszystko o czym piszą w testach, w prasie oraz ceny urządzeń.

Chyba że po prodtu oczekiwałeś innego dzwieku. Magnat 600 leży po tej samej stronie barykady.

Może Cambridge, wspomniany NAD, Audiolab, Yamaha?

ale po co skoro to nie jest metoda porownawcza? co ma udowdnic? ze ludzki mozg latwo zmanipulowac i adaptuje sie do warunkow bez punktu odniesienia?

Jak porównujesz w ślepym teście dwa urządzenia - to jest to metoda PORÓWNAWCZA, na cóż Ci i po jaką ciężką cholerę "punkt odniesienia" ?! Jakieś trzecie urządzenie?

W każdej takiej próbie punktem odniesienia jest ten drugi porównywany przecież.

Kurka - jak ktoś się boi prawdziwych testów - to już zawsze i na całego.

Ha! Testy som gupie bo kcą roz***pcyć mój wyimaginowany światek.

te testy nie porownują dwoch urządzen tylko sprawdzaja czulosc mozgu na bodzce - a ze sobie nie radzi jesli bodzce są zblizone to inna sprawa i dlatego testy abx sensu nie mają - to zwykla psychologia

zdecydowaniej łatwiej i rzetelniej było by nagrać "brzmienie" obu systemów i je porównywać bezpośrednio przełączając jeden po drugim - dlatego że to trudne to temat wciąż budzi wiele emocji ;)

poswiecilem sie kiedys i nagrałem w studiu ten sam system na innych kablach - róznice bylo slychac nawet na glosniku z laptopa - na zywo było to niedowyłapania

wg ślepych testów Stradivarius gra tak samo jak budzętowy chiński wyrób - jeśli się z tym zgadzacie to se róbcie ślepe testy

players need to play a violin for weeks to evaluate it fully, and that the study did not take into account that Stradivariuses vary in tone

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jakoś samopoczucie trzeba sobie poprawiać :)

audio to snobistyczne hobby - żeby się nim zajmować nie trzeba mieć tak naprawdę żadnego skilla bo nikt Ci niczego nie udowodni - to nie skałki na które nie wejdziesz :)

Hehe kto bogatemu zabroni.... :)

Nie dziwi mnie że niektórzy wybierają brzydsze - rzecz gustu - ale nawet bez pilota.

Nie jestem obyty ale dlaczego moduł irda za 30 zł aż tak drastycznie pogarsza własności audio. Włączenie elektromagnesem stycznika aż tak wpływa.

wg ślepych testów Stradivarius gra tak samo jak budzętowy chiński wyrób

Pewnie dlatego.. że porządnie wykonane skrzypce dorównują Stradivariusom jako instrument muzyczny.. jedynie nie dorównają im nigdy

pochodzeniem i całą tą legendą.. ale do tego same uszy nie wystarczą..

..różnice ludzie odczuwają jak biorą pod uwagę nie tylko sam dźwięk!

Lubię słuchać.. oglądać.. czytać.. ?

wielkość takich instrumentów wychodzi bardzo często w nagraniach - lepiej brzmią w miksie - niuanse są łatwiej wychwytywalne

bardzo czesto muzycy trzymaja wybitne brzmieniowo instrumenty w gablotach i uzywają ich wyłącznie do nagrań a na koncerty jeżdżą z zastępczymi bo na koncertach az tak tego nie slychac

Była kiedyś wydana, jeszcze za starego reżimu płyta chyba przez HIFI i muzykę płyta testowa

bodaj z muzyką filmową. Zawierała również nagrywane w studio sample instrumentów akustycznych.

Różniły się te próbki pomiędzy sobą jedynie odległością od mikrofonu, a miałem wrażenie,

że są to zupełnie inne instrumenty. A zkres był od metra do kilku metrów.

Dlatego na występie W O Symfonicznej koncert skrzypcowy niemal nigdy nie jest takim przeżyciem,

jak kwartet smyczkowy podczas otwarcia np. nowego EMPIKU ....

oczywiście mam tu na myśli jedynie partię i brzmienie solistów, a nie koncertu jako takiego ;-)

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Gość

(Konto usunięte)

Jezeli ktos nie jest w satanie rozroznic wygorowanych niuansow rozniących wzmacniacze(z kolumnami jest łatwiej) powinien skupic sie na podstawowych kryteriach jak brzmienie "totalne"tzn bas,srednie i gora no i stereofonia. Te zmiany wychwyci nawet początkujący a jezeli ich nie slychac to sprzet jest podobnej klasy wiec po ci zmieniac cokolwiek. Ja slyszalem roznice pomiedzy 8150 a ma600 dlatego zacieram rączki na mysl o testach u siebie w domu takich wzmakow jak mocarny vincent 237,denon 2500(jezeli mi sie spodoba rozejze sie za 2020,2010)yamahy as1100 i uwaga..,.NADa 375 własnie dlatego zeby wybrac cos za co warto zaplacic. Podsumowując,jezeli na klipsch 280rp nie usłysze roznicy w rodzaju muzyki jaki preferuje(klubowa,rnb,hip hop) a oczekuje niezbyt wyostrzonej aczkolwiek wyraznej góry,niezbyt wypchnietej srednicy i konkretnego przyłozenia na dole to rzecz jasna nie wywale 7 kola za vicka tylko wezme 375 za 4(jak widac po wyborze kolumn kieruje sie tylko swoimi upodobaniami i wbrew temu co sie pisze o klipschach bardzo przypadlo mi ich brzmienie do gustu)

No czyli wymiana dla wymiany :) I tak się to właśnie kończy. A to że system ma też wyglądać jest sprawą oczywistą.

Jednak na pewno nie to powinno powodować chęć wymiany czy zakup konkretnego sprzętu. Skoro w ślepym czy nie ślepym czy innym teście nie wychodzi wystarczająca poprawa to nie warto przepłacać.

Czy za ślepy test uważa się także otwarcie oczu ale zasłonięty wzmacniacz który gra?

1) te testy nie porownują dwoch urządzen tylko sprawdzaja czulosc mozgu na bodzce - a ze sobie nie radzi jesli bodzce są zblizone to inna sprawa i dlatego testy abx sensu nie mają - to zwykla psychologia

2) zdecydowaniej łatwiej i rzetelniej było by nagrać "brzmienie" obu systemów i je porównywać bezpośrednio przełączając jeden po drugim - dlatego że to trudne to temat wciąż budzi wiele emocji ;)

1) To po cholerę ta gadanina o tym co lepsze? Mówmy o tym co subiektywnie milsze uchu...

2) Na co dzień mogę używać odpowiedniego przełącznika do wzmacniaczy i ZG. Żaden problem. Ale gra albo KD, SACD albo Stereo...

I przy takim szybkim przełączaniu widać wszystko jak na dłoni, a nie łażenie, grzebanie w kablach, powrót do innej pozycji odsłuchowej i... eureka!

Może być wiele czynników dlaczego różnicy nie słychać (kolumny, akustyka i słuch to takie 3 podstawowe przypadki).

Czy ślepy test jest dobry czy nie?

Oczywiście że tak.

Test AB jak najbardziej.

Test ABX jest do bani, bo to właśnie w takim teście mózg dostaje w dupę.

Sprzęt "X" to nie to samo co słoik z kawą na odmulenie w perfumerii, tutaj "X" robi tylko na minus, dlatego ja osobiście nie uznaję testu ABX.

Jeśli słychać różnicę w teście AB to po co to bardziej komplikować?

A jak nie słychać, to w teście ABX tym bardziej nie będzie.

Gość rydz

(Konto usunięte)

(kolumny, akustyka i słuch to takie 3 podstawowe przypadki).

Powtórzę się z małym rozwinięciem mojego wcześniejszego posta . :)

Zła akustyka pomieszczenia czyni dżwięk " nerwowym / niespójnym / panoszącym się po pomieszczeniu bez składu i ładu " możecie postawić wzmacniacz za circa dwa tysi i obok taki za dziesięć , a różnice między nimi wyjdą tak małe że potem właśnie czytamy pierdoły że grają tak samo / albo prawie tak samo .

Zgadzam się. Z kolumnami różnica może być łatwiejsza do wychwycenia przy czym zła akustykę w ich przypadku totalnie zmienia charakterystykę kolumny. Np ta z ewidentnie większym basem może grać od mniej basowo od modelu który go praktycznie nie ma. Różnica między wzmniaczami jest mniej przełamana skupia się na tym jak wspominał Rydz, że oba grają podobnie.

PS dodam podobnie źle!

Kurde miałem tego Magnata na testach od S4home i różnice w dźwięku w porównaniu do amplitunera są naprawdę spore, trudno jest tego nie wychwycić, bas, scena czy wysokie.

Słuchałem również Tx8150 i raczej nie brzmią tak samo.

Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka

Rotel RA-980BX+Heco Aurora 700 SONY 550ES + Emit M20@Nostromo Wolf2 - Solid Core audio cable set

Czy ja jestem głuchy? Czytając wiele opinii ( również tutaj) myślałem, że między wzmacniaczem stereo a amplitunerem

W żadnym razie. Jak nie słyszysz różnicy wybierz ten, który Ci się bardziej podoba.

Co do różnic wszystko zależy od tego, co z czym łączysz, warunków odsłuchowych itd. W niektórych zestawieniach CD potrafi tak skutecznie zamulić dźwięk, że różnice będą minimalne.

Kurde miałem tego Magnata na testach od S4home i różnice w dźwięku w porównaniu do amplitunera są naprawdę spore

Nie należysz do szczęśliwców, którym nie potrzeba częstych wymian i tyle.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.