Skocz do zawartości
IGNORED

Polskie złoża - potęga ropy i gazu. Czy to prawda?

Chicago

Rekomendowane odpowiedzi

Raczej jak eskimoski lichwiarz.

Możesz podać jakieś przykłady "eskimoskich lichwiarzy" ?

Przywieziony na ruskim czołgu.

Takie czasy były. Budowało się tak jak one (czasy) pozwalały. Niestety amerykańskie czołgi miały do nas dalej i nie zdążyły a może za bardzo się grzebały.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Metafora żeby cenzura nie wycięła.

Kiepska, bo bliscy eskimoskim lichwiarzom lichwiarze islandzcy chyba jakiś czas temu ponieśli klęskę i trzeba było ich ratować. Dobrze że było ich niewielu to ratunek nie był kosztowny.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Może pytanie należałoby inaczej postawić?Czy za ewentualne korzyści jesteśmy gotowi zniszczyć Suwalszczyznę?

Jakby te złoża leżały na całej Suwalszczyźnie, to byłyby to rzeczywiście złoża wielkie.

Poza tym, to nie są złoża odkrywkowe chyba...?

I jak to jest, ze w Kanadzie rujnuje się tysiące km2 aby wydobywać ropę łupkową...

W Amazonii wycina się setki tysięcy km2 lasów...

W USA gaz z łupków...

Na Syberii cała północ zdruzgotana ekologicznie...

O Europie Zachodniej nie wspominam bo oni już w ubiegłym wieku zrujnowali swoje środowisko...

W Polsce niczego jeszcze nie spróbowano a już krzyk eko terrorystów.

W Europie zach. wycięli lasy,już w średniowieczu.Ale pisanie ,że obecnie mają zrujnowane środowisko to bzdura.

Ja nie wiem jakie są złoża na Suwalszczyźnie i jaki byłby wpływ ich wydobycia na środowisko.Ja tylko stawiam pytania.Zawsze jest coś za coś.

A tak w ogóle to mam poważne wątpliwości co do tych informacji dotyczących ogromnych złóż w Polsce.Gdyby to była prawda to już dawno ustawiały by się w kolejce do nas największe firmy wydobywcze na świecie.Bo tak jest wszędzie,niezależnie od szerokości geograficznej,systemów politycznych czy klimatu.A skoro tak się nie stało to znaczy,że albo tych złóż nie ma albo ich wydobycie jest nieopłacalne.

Bo jak się ma pieniądze to stać na odbudowę środowiska.

W Tamizie w połowie ubiegłego wieku pojawiły się ponownie ryby...

Taka jest zależność.

Bo nie ma przemysłu zatruwającego rzekę.A ryby nie pojawiły się w połowie ubiegłego wieku a pod koniec.

Co za problem przenieść Nature 2000 w inne miejsce?

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

A propos tematu wątku.

Występuje tam ropa i gaz a my tu o metalach ziem rzadkich. Te ostatnie rzeczywiście są w znacznej ilości w Polsce. Już dosyć dawno tego dowiedziono a potem potwierdzono. Złoża trudno dostępne ze względu na obwarowania eko i przepisy krajowe. Koncerny światowe jak najbardziej wiedzą o tych złożach i czekają.

Ale wróćmy do tej ropy.

Kiedyś zaciekawiły mnie jakieś opracowania na temat geologii złóż.

Stało tam, że złoża ropy i gazu występują dokładnie pod Polską i jest to ta sama "nić" co w Arabii...

Przebiega to łukiem od półwyspu arabskiego do Norwegii. Największe są pod Polską ale i najgłębiej.

Ciekawe czy dalej są to potwierdzane poglądy.

I jak to jest, ze w Kanadzie rujnuje się tysiące km2 aby wydobywać ropę łupkową...

Nie lupkowa tylko z piaskow roponosnych. I nic sie nie rujnuje.

Normalna odkrywka tylko na 'duza' skale. Teren jest rekultywowany calkowicie do lepszego stanu niz przed produkcja. Artykul tendencyjny i na slabym poziomie BTW.

Mój Ojciec budował Nową Hutę.

Jaki tam był kapitał?

A co może wolontariat? Pamiętasz reklamę z pytaniem kto za to płaci? Nie wiem jak było z Hutą im. Lenina ale sam koszt importu do zbudowania Huty Katowice wyniósł ponad 1 miliard dolarów.

Jak już ktoś powiedział nie ma darmowych obiadów.Kapitał czyli kasę na Nową Hutę dało państwo.

A skąd wzięło?

Jeśli Dobra Zmiana potrwa odpowiednio długo to Polska będzie potężna i żaden kacap ani szkop nam nie zagrozi i będziemy z naszych bogactw naturalnych korzystać jak będziemy chcieli

Jeśli Dobra Zmiana potrwa odpowiednio długo to Polska będzie potężną kupą ruin.

Do tego mamy jeszcze źródła geotermalne i metale ziem rzadkich.

To nie krul europy obiecywał nam emerytury z łupków?

A dlaczego Dobra Zmiana nie funduje emerytur z łupków?

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

Bo Dobra Zmiana tego nie obiecywała. Klul ełlopy za to obiecywał emerytury z łupków.

A to przepraszam.

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

Gość papageno

(Konto usunięte)

Mam, w jeszcze mojej ziemi, pokłady pangermańskich znalezisk. Żarna z Ahnenerbe, zamknięcia butelek z Deutsche Brauerei Eylau, rurki drenarskie ze starogermańskiej gliny. Warte to coś jest?

Faktem jednak jest, że wpuściliśmy do kraju na odwierty kilka firm - i to nie byle jakich firm. Chcieli zainwestować w łupki, ale ponoć się nie dało - wszyscy się wycofali.

Niestety, na takie rzeczy potrzeba technologii i ofkors kasy - jedyna nadzieja w modlitwie! Módlmy się kolektywnie i na singla, parami i w trio, kwintecie i sextecie... żeby stało się u nas tak jak w Norwegii, albo i lepiej niż w Norwegii i od razu z grubej rury - każdy obywatel Polski dostaje willę i bmw.

Parker's Mood

Mam, w jeszcze mojej ziemi, pokłady pangermańskich znalezisk. Żarna z Ahnenerbe, zamknięcia butelek z Deutsche Brauerei Eylau, rurki drenarskie ze starogermańskiej gliny. Warte to coś jest?

Synu, pojęcia nie masz o niczym. Ja mam wiatrak, cudnie przechowany z Bieszczad. Wieś, nikt nie chciał...

I wiadro piątek z rybokiem.

I tak się targam z tym dobytkiem fteiwefte...

Chyba se do Polski wróce, bo usilnie namawiajo...

Po wojnie też namawiali i niestety mój dziadek wrócił...

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

A tak w ogóle to mam poważne wątpliwości co do tych informacji dotyczących ogromnych złóż w Polsce.Gdyby to była prawda to już dawno ustawiały by się w kolejce do nas największe firmy wydobywcze na świecie.Bo tak jest wszędzie,niezależnie od szerokości geograficznej,systemów politycznych czy klimatu.A skoro tak się nie stało to znaczy,że albo tych złóż nie ma albo ich wydobycie jest nieopłacalne

Przeoczyłem ten wpis - też mam wątpliwości co do tej potęgi złóż, ale faktem jest, że rozdaliśmy ponad sto licencji na łupki i mieliśmy u siebie kilka firm: był i Exxon, było Conoco, Chevron... ale niestety, zaczęliśmy zmieniać warunki kontraktu, to nas olali.

Parker's Mood

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.