Skocz do zawartości
IGNORED

Współczesne źródło kontra CD

konrad_1977

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Od dłuższego czasu poszukuje źródła do swojego systemu. Rozważałem opcję używanego Cd do 1000 zł plus jego ewentualna modyfikacja. Aktualnie dużo słucham ze Spotify. Możecie polecić warty uwadze odtwarzacz CD z obsługą Spotify lub zaproponować inne możliwie rozwiązania?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wymieniony tu jest odtwarzacz np. YAMAHA CD-N301

Inną opcją jest np. Laptop + dac USB.

Ukryta Zawartość

Gość numik

(Konto usunięte)

laptop - konwerter (np. Singxer SU-1) - dac

jak wyżej Auralic Mini, zgrać płyty w jriverze, kupić NAS

czy warto iść w używane cd za 1.000 gdy się już poznało wolność serwisów muzycznych? Tacki, napędy, lasery, kable....za 2 lata kolejne używane cd....hmmm....płyty były moją religią, poznałem Tidala, dac, pc-audio...przestały być religią

A jak sieć padnie to zostaniesz bez muzy ;)

Ale faktem jest że jak człowiek rozgląda się za dobrym używanym CD to trzeba wpierw dowiedzieć się czy laser nadal jest do dostania

Gość numik

(Konto usunięte)

A jak sieć padnie to zostaniesz bez muzy ;)

Ale faktem jest że jak człowiek rozgląda się za dobrym używanym CD to trzeba wpierw dowiedzieć się czy laser nadal jest do dostania

jak cd padnie też zostanie bez muzy

dlatego laptop-konwerter-dac to dobre rozwiązanie, pliki na dysku, kopie bezpieczeństwa. Ewent bez konwertera. Jriver dla plików. A czy laptop czy cd padnie - zdarza się, dac często nie padają chyba

A no nie padają i także obstawiał bym takie rozwiązanie.

Komp + DAC. Raz że w łatwiejszy sposób będziesz mógł zmodyfikować dźwięk. Dwa to funkcjonalność.

CD ze spotify to nie będzie dobre rozwiązanie.

lDziękuję za propozycje. Powyżej wspomiana Yamaha wydaje się być atrakcyjną opcją (2w1) i mam możliwość jej odsłuchania. Cenowo także jest do przyjęcia oraz dla mnie laptop służy do czego innego a zestaw audio mam mieć własne "normalne" komponenty i chętnie jak ich zabudowa współgra. Obecnie jest to końcówka mocy Denona POA-2800 (docelowo Nakamichi PA-7 oraz pre-amp gdyż narazie jest zabawa z przełączaniem żródeł) i pora już skompletowac całość.

Czy jest jeszcze takie źródło z CD które ma już wbudowanego Spotify? Tak by sygnał nie szedł z telefonu.

P.S.

Z lytnie chce rezygnować bo chętnie słucham tych które już posiadam

Witam.

Od dłuższego czasu poszukuje źródła do swojego systemu. Rozważałem opcję używanego Cd do 1000 zł plus jego ewentualna modyfikacja. Aktualnie dużo słucham ze Spotify. Możecie polecić warty uwadze odtwarzacz CD z obsługą Spotify lub zaproponować inne możliwie rozwiązania?

Moim zdaniem najlepszym rozwiązaniem jest malina z hifidigi do tego jakiś używany dac. Jak zechcesz zmienić dac'a na lepszy malina zostaje, ma bardzo duży potencjał.

zgadzam się z przedmówcą, możnaby zaproponować 3 rozwiązania budżetowe -

Ukryta Zawartość

jeżeli wcześniej nie miałeś do czynienia ze strumieniowaniem ja rozpocząłbym od chromecast google audio kosztuje ok 140 zł i możesz sobie go podłączyć minioptykiem (użyj przejściówki za 5zł) do daca (koledzy doradzą jakiego...rozboli cię głowa od wyboru - ja proponowałbym jakiegoś niedrogiego), chrome ma też wyjście analogowe zatem możesz sobie posłuchać bez daca. Posłuchaj sobie trochę na tym pizdryku, który wbrew pozorom nie zagra gorzej od niejednego droższego sprzętu (ale to takie tabu, oficjalnie my tu lubimy jak jest drogo i nowości - żart). Zaletą jest to że połączysz się każdym urządzeniem w domu, telefonem, pc, lodówką. Potem kedy zwiększy się twoja świadomość będziesz wiedział czy iść drogą wygody czy tą drugą, która nie ma końca;). Ja wróciłem z długiej wędrówki doliną ciemności, teraz na siedzę na kamieniu i słucham śpiewu ptaków.

Ukryta Zawartość

zgadzam się z przedmówcą, możnaby zaproponować 3 rozwiązania budżetowe

Nie do końca się z tym zgodzę.

Malina ale koniecznie z hifi digi może z powodzeniem służyć jako transport do daców za grube tys a nie tylko do zabawy.

• Moderatorzy

Nie do końca się z tym zgodzę.

Malina ale koniecznie z hifi digi może z powodzeniem służyć jako transport do daców za grube tys a nie tylko do zabawy.

Popieram Raspberry z hifiberry digi + to super rozwiązanie

Lucarto Audio Ferro IA40 ; Maraim Welese 3.2, Hegel HD25, Raspberry PI4 + Allo digione Signature, Cambridge Audio 752BD, Lucarto Audio Albero

Miałam: Audio Academy Hyperion IV Plus, Haiku Audio Bright MK4

Jako że jestem za tradycjami to preferuje raczej tego typu urzadaeniehttp://www.tophifi.pl/stereo/odtwarzacze-cd-sacd/cd-n301.html

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

• Moderatorzy

Jako że jestem za tradycjami to preferuje raczej tego typu urzadaeniehttp://www.tophifi.pl/stereo/odtwarzacze-cd-sacd/cd-n301.html

A ja się wyleczyłam z takich urządzeń, które za chwile nie mają wsparcia producenta, brak aktualizacji oprogramowania itp

Wole sama sobie wgrać i pod siebie skonfigurować, nic mnie nie ogranicza. Dlatego wybór właśnie padł na Raspberry, świetne źródło, mam radio internetowe i Tidala, współprana z NAS. Całość za śmieszne pieniądze 600 zł.

Lucarto Audio Ferro IA40 ; Maraim Welese 3.2, Hegel HD25, Raspberry PI4 + Allo digione Signature, Cambridge Audio 752BD, Lucarto Audio Albero

Jeśli działa to co tam aktualizować?

Czy kiedyś odtwarzacze CD były aktualizowane? Wrzuca się płytę i ma grać

• Moderatorzy

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) to co podałeś to nie jest sam odtwarzacz, chodziło mi o aktualizację obsługi serwisów typu Spotify czy Tidal lub czytanie różnych formatów plików.

Ukryta Zawartość

Yamaha aktualizuje firmware do swojego sprzętu. Jak patrzę na aktualną listę firmware do pobrania, to wychodzi mi, że robi to co najmniej przez 5 lat od wypuszczenia modelu.

Czy brzmieniowo jest godna uwagi?

nie wiem czy to pytanie ma sens biorąc pod uwage że zachłysnąłeś sie możliwościami jakie dają serwisy streamingowe

przykład - nie wiem czy słuchasz akurat takiej muzy - ale tyczy sie to mniej lub bardziej wszystkich płyt

to co kupisz na CD wygląda tak

Ukryta Zawartość

to co bedziesz miał na streamingu wygląda tak

Ukryta Zawartość

pozostaje rzec

MIŁEGO SŁUCHANIA

:)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

” jak sobie wygracie wybory to będziecie mogli przegłosować sobie co chcecie, a teraz my mamy większość, cisza……”

MIŁEGO SŁUCHANIA

Oczywiście na tej Yamaszce usłyszy się zaj... różnicę :)))

Poza tym autor kładzie raczej nacisk na granie z CD.

Wciąż idę w płyty. Spotify to tylko otwarte okno na świat. Na nim poszukuje nowych utworów to tańca latynoskiego. Lecz

Cd ma być głównym nośnikiem.

Wciąż idę w płyty. Spotify to tylko otwarte okno na świat. Na nim poszukuje nowych utworów to tańca latynoskiego. Lecz

Cd ma być głównym nośnikiem.

Moim zdaniem w ślepym teście zdecydowana większość populacji nie odróżni dźwięku z serwisu Spotify premium od CD.

Sam będziesz mógł zrobić porównanie mając to samo na CD i w serwisie. To że jakieś tytuły są gdzieś modyfikowane to nie znaczy że przerabiane jest wszystko co ląduje w serwisie sieciowym. Poza tym nowe wydania CD od razu przepuszczane są przez kompresory i pozostaje tylko winyl.

Warto mieć coś na CD z tego powodu że dany serwis może w dowolnym momencie usunąć danego wykonawcę z oferty i nie mamy na to żadnego wpływu. Jak masz awarię Internetu to też nic nie posłuchasz.

Moim zdaniem w ślepym teście zdecydowana większość populacji nie odróżni dźwięku z serwisu Spotify premium od CD.

z chęcią to ułatwie jeśli miałby ktoś ochote

przez niedopatrzenie kupiłem to

Ukryta Zawartość

a niedawno przyszło mi to

Ukryta Zawartość

mam obie płyty jednoczesnie

jakby ktoś chciał na próbke jeden utwór z obu wersji - wav - to służe

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

” jak sobie wygracie wybory to będziecie mogli przegłosować sobie co chcecie, a teraz my mamy większość, cisza……”

Dokladnie, nie w każdej muzyce wysoki DR się sprawdza...w metalu ni hu hu...

Dokladnie tak jak mowisz. DR to nie wszystko. Do tego dochodzi jeszcze barwa dźwięku, nasycenie itp. Przytoczone wyżej Irony są idealnym przykładem. Pierwsze wydania mają faktycznie świetny DR ale pomimo to, niektóre płyty są trudne w słuchaniu np. "Piece Of Mind" - DR wysoki ale dźwięk jakiś taki suchy, zupełnie nienasycony i cienki jak "dupa węża". Remaster jest zdecydowanie lepszy ale fakt faktem - gdyby przy remasteringu nie spłaszczyli tak dynamiki to byłby miód :)

Natchniony rozmową o Ironach :P właśnie odpaliłem wspomniany "Piece Of Mind" ale hi-res 24/96 z HDtracks - odjazd!

Cambridge Audio CXC (modyfikowany) -> NuPrime DAC-9 -> Atoll IN200 Signature / słuchawkowy Trilogy 931 -> Xavian Perla Esclusiva

nie wiem czy post wyżej to nie żart

jadne e z najlepiej brzmiących płyt u mnie to wersja AAD - nie wiem czyy młodzież zna ten skrót

to porównajmy :]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.