Skocz do zawartości
IGNORED

DiY audiostereo na wystawie AVS

Rekomendowane odpowiedzi

• Moderatorzy

Przydały by się nie za duże kolumny.

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

Lista zamknięta i przedstawia się jak niżej:

1. Tomek 1685 – kompletny system i może jakieś akcesoria wspierające prezentację, kilka systemów słuchawkowych

2. zorge - wzmacniacz lampowy SE, srebrne interconnecty,

3. magnify - wzmacniacz 300B,

4. Seyv - DAC'e, transporty CD i plików, wzmacniacz lampowy, słuchawki

5. Stasiop - interconnect RCA, sieciówka, sluchawki, laptop, Dac, oddzielny system sluchawkowy,

6. andrejos1 - kompletny system z kolumnami typu open baffle,

7. bionic - podłogówki na eton hex 360 i fountek neo 2.

Sprzętu będzie dużo, miejsca mało, będzie się działo:))

Z racji tego, że kolumny najprawdopodobniej dojadą dopiero w piątek po południu, pierwszy dzień wystawy poświęcimy słuchawkom.

Tak więc chętnych do zapoznania się z forumowymi i nie tylko projektami wzmacniaczy słuchawkowych zapraszamy w piątek, również ze swoimi słuchawkami.

Będziemy dysponować wzmakami zbudowanymi w różnych technologiach, a słuchawki będą od sennheiser'a, grado, AKG i beyerdynamic'a.

Witam,

Po rozmowie z Tomkiem, dołożę jeszcze odtwarzacz cd TEAC CD3 z wyjściem coax, jako transport do ewentualnych przetworników.

Może nową lampkę na transformatorach Pana Ogonowskiego na 6P14P w układzie SE, dla porównania jak będzie zgoda i się wyrobię.

Trochę mi się zmienia służbowo, może uda mi się przybyć w piątek od rana, jak nie to trudno, dopiero późnym wieczorem.

Do zobaczenia,

Zorge

Głuchy jak pień.

Audiofilizm to: niewiedza dlaczego gra, a gra - pełnia szczęścia

Audioholizm to: wiedza dlaczego gra, a nie gra -dramat

Lista co prawda zamknięta ale właśnie wróciły mi z prezentacji jedne interconnecty 0,5m i dwa modele głośnikowych 3m. Jak potrzeba to służę.

Hę...

No właśnie, co będzie grało w sensie muzyczno-dźwiękowym?

Mam nadzieję, że jakieś utwory raczej znane "szerszej publiczności", chyba że to będzie ałdiofilskie plumkanie "trzecich skrzypiec w czwartym rzędzie".

Choć coś takiego też będzie potrzebne dla wybrednych.

Jakieś propozycje co do materiału muzycznego som?

Głuchy jak pień

Zorge

• Moderatorzy

Wezmę swoją kolekcję na dysku trochę "znanej" muzyki, sporo filmowej, trochę "audiofilskiej".

Jeśli chodzi o muzykę pop to osobiście jestem na nie - w większości nadaje się do słuchania na smartfonie.

Myśle, że co dokładnie będzie grało zależy jak nam się klocki zgrają. Nie każdy setup nadaje się do każdej muzyki.

Może watro wpisywać propozycje co można by było odtworzyć?

To może ja zacznę. Na pewno muszą być:

"The Ark" Brendan Perry, dobrze nagrana i znana.

"Touch" Yello - jak wyżej.

"Eye" Yello - jak wyżej.

Osobiście uważam, że na takich wystawach lepiej jak gra coś znanego niż "nowego". Można wtedy coś z czymś porównać.

Fakt, że po jednym dniu słucha w kółko tego samego można "pawia puścić".

No, ale to jest tylko moje zdanie.

Mogę przynieść coś fajnego i mało znanego ale dobrze nagranego - płytę dostałem, nawet nie pamiętam od kogo i kiedy. Ale przyniosę kopię bo oryginał mam jeden i nigdzie jej nie widziałem.

O taka jak niżej

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez zorge

Serwus,

Z wielką chęcią chciałbym usłyszeć przynajmniej jeden z tych kawałków:

LP - Forever For Now

LP - No Witness

LP - Tightrope

Leon Bridges - Smooth Sailin

Czy płyty Stockfisch Records to nie za bardzo "oklepane"?

Mogę zabrać oraz dodatkowo Diana Krall oraz egzotyczne wydania made in Taiwan płytki Kenny G "The Essential" oraz Michael Buble dla tych co preferują tego artystę.

Edytowane przez magnify

Zebranie jest dla wszystkich?

Niezależnie od wieku ?

Ile będzie trwała impreza ?

Dzięki za odpowiedzi :)

W Harendzie? Zawsze dla wszystkich chętnych forumowiczów/forumowiczek, raczej pełnoletnich. Ile trwa - aż się zmęczo. Podobnie jak tu: dobra-ale-tylko-jedno-piwo-tymczasem-5-45-rano-zebrowski-zamachowski-skrzetuski-wolodyjowski.jpg

Wezmę swoją kolekcję na dysku trochę "znanej" muzyki, sporo filmowej, trochę "audiofilskiej".

Jeśli chodzi o muzykę pop to osobiście jestem na nie - w większości nadaje się do słuchania na smartfonie.

Myśle, że co dokładnie będzie grało zależy jak nam się klocki zgrają. Nie każdy setup nadaje się do każdej muzyki.

Dobry system High-endowy charakteryzuje sie wlasnie tym, ze potrafi bardzo dobrze zagrac kazda plyte. Jesli system preferuje jakas muzyke lub brzmienia, to juz to nie jest High-end tylko Hi-Fi. Jesli system ma problem z popem to bardzo zle swiadczy to o systemie. Pop jest dosc latwy do odtwarzania dla systemow. Co innego opera, klasyka czy chory tutaj to juz nawet drogie systemy wymiekaja. Ale sa i takie, czesto bardzo drogie, ze wogole gatunek muzyczny na nich nie robi wrazenia.

Edytowane przez Stasiop
  • Moderatorzy

Pewne znane porzekadło głosi: jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego. I sprzęt audio nie jest tu wyjątkiem. Jeśli sprzęt gra "dobrze" każdą muzykę - najczęściej każdą odtwarza przeciętnie. Odnośnie muzyki pop - to muzyka, która często charakteryzuje się niskiej jakości syntezą dźwięków (niczym dziecięce organki) z efektami masującymi braki wokalne i system wysokiej klasy doskonale to ukazuje. Mnie osobiście to razi ale rozumiem, że komuś może się to podobać - stąd inna ocena systemu. Już wielokrotnie spotkałem się z opinią, że wg kogoś ten system grał najlepiej a ja bym go sklasyfikował na końcu tabeli a różnice w ocenie wynikają z różnic gustów.

Słowo "dobrze" jest pojęciem względnym a stwierdzenie "high end" najczęściej odnosi się do ceny sprzętu a nie jego "dobroci" gania bo ta jest względna i zależy od słuchacza.

EE tam. Sporo tej popularnej muzyki jest robionej tak żeby grała na dyskotekach na sprzęcie PA. Więc mało niskiego basu, sporo wyższego i to tak, żeby na wysokim strojeniu BR dobrze grało. A jak się puści do systemu w miarę liniowego to się okazuje że kompletnie wyrżnięta dynamika jest i już nie gra to dobrze. I nie jest to wina systemu.

Nie zgodzę się, sporo muzyki popularnej jest nagrane dość neutralnie. Popieram to co napisał StasioP, high end to nie jest jakieś zmanierowany sprzęt do odtwarzania wybranych gatunków muzyki. Jeżeli większość popu nie wymiata, to nie jest high end dla mnie.

StasioP

To fakt, popieram spostrzeżenie.

Nawet Hi End z wideł do gnoju srebrnej łyżeczki nie uczyni.

Albo coś jest dobrze zrobione albo tylko zrobione.

No ale trzeba mieć jakiś punkt odniesienia.

Doniosę jeszcze Bel Canto "Birds of Paradise" taki chyba jest tytuł oryginalny,

Indila też ma jedną płytę fajnie nagraną - wiem bo z córką słucham.

I oczywiście KRAAAAAFFFTWEEEEERRRRRRK

EE tam. Sporo tej popularnej muzyki jest robionej tak żeby grała na dyskotekach na sprzęcie PA. Więc mało niskiego basu, sporo wyższego i to tak, żeby na wysokim strojeniu BR dobrze grało. A jak się puści do systemu w miarę liniowego to się okazuje że kompletnie wyrżnięta dynamika jest i już nie gra to dobrze. I nie jest to wina systemu.

I system za 200tyś wymięka przy muzyce disco? B. please...

I coś nie zgadza mi się o tym strojeniu. Możemy to różnie rozumieć w zależności od wielkości kolumn i rodzaju głośników (efektywne/mało skuteczne). Dla jednego głośnika relatywnie wysokie strojenie będzie w innym miejscu dla innego wysokie strojenie będzie oznaczało inne częstotliwości.

• Administratorzy

Zebranie jest dla wszystkich?

Niezależnie od wieku ?

Ile będzie trwała impreza ?

Dzięki za odpowiedzi :)

Oczywiście dla wszystkich. Alkohol wiadomo, że dla pełnoletnich ;)

Ile dacie radę, tyle będzie trwała.

Sprawdź nasze recenzje sprzętu w Magazynie Audiostereo:
https://www.audiostereo.pl/magazyn/

Chcesz zostać partnerem audiostereo? Zajrzyj tutaj.

• Moderatorzy

wymięka

Co to znaczy wymięka?

wymiata

Co to znaczy wymiata?

Rozumiem, że na sprzęcie high end mogę rozkoszować się wszystkimi detalami wokalu Zenka Martyniuka?

Rozumiem, że sprzęt za 200 tys. zagra muzykę w stylu: "bumm - wielkie nic - lalala - wielkie nic - cyk" w sposób, że tego wielkiego nic nie zauważę.

Co to znaczy wymięka?

Co to znaczy wymiata?

Rozumiem, że na sprzęcie high end mogę rozkoszować się wszystkimi detalami wokalu Zenka Martyniuka?

Rozumiem, że sprzęt za 200 tys. zagra muzykę w stylu: "bumm - wielkie nic - lalala - wielkie nic - cyk" w sposób, że tego wielkiego nic nie zauważę.

No jak jak wymiata! Urywa d*** no. Musisz wstać i skrobaczką zdrapywać ją ze ściany, do woreczka, a potem w domu z powrotem ją przykleić na miejsce. Wiesz ile to już takich rzewnych historii słyszałem o doskonałości jakichś tam płyt? Niektórzy audiofile po prostu uznają za dobre płyty takie, które im grają dobrze na ich sprzęcie, a niestety często takie nie są. Miarą jakości płyty nie jest to, jak dobrze ona gra na twoim sprzęcie. Płyta jest dobra jak gra dobrze na referencyjnym absolucie na tle wielu, wielu innych płyt. Gatunek muzyki nie ma nic do rzeczy. Czy to umpa umpa, czy opera, czy fortepian, to nie ma znaczenia, ponieważ zarówno to jak i to może być dobrze/źle nagrane. Także możemy się mylić co do jakości płyt, ja też mogę się mylić, ale zawsze ktoś będzie bliżej prawdy. To samo jest ze sprzętem.

Edytowane przez Piotr_1

Może watro wpisywać propozycje co można by było odtworzyć?

Nie warto.

Mamy taki temat poboczny na DIYaudio, no i co człowiek to inny gust.

A niektórzy chyba nawet nie wiedzą na jaką imprezę się wybierają (sądząc po zaproponowanych utworach).

Po za tym, lubicie się kłócić, prawda? :)

Nie dość że będziecie się kłócić jaki sprzęt ma grać to jeszcze dojdzie wojna o muzykę :)

Dobry patent jest użycie materacy z łóżek na boczne ściany jako absorbery... jak będziecie sobie wyrywać płyty z rąk to przynajmniej nie obijecie łokci :D

PS. to już taka tradycja że każdy temat na audiostereo musi rozwijać się nie w tym kierunku co trzeba?

Edytowane przez Marian133
  • Moderatorzy

Gatunek muzyki nie ma nic do rzeczy.

Ale oczywiście, że ma. Tworząc muzykę kierujemy ją do jakiegoś odbiorcy, który dysponuje określonym sprzętem, np. iPhonem i będzie tego słuchał na nudnych zajęciach. Tworzy się wakacyjny "hit", który będzie grany na letnich imprezach na byle czym byle głośno. Taka jest muzyka pop (choć to termin szeroko rozumiany). D.. urywać może komuś hip-hop grany w aucie gdzie słychać umcyk-umcyk aż bagażnikiem trzęsie ale czy to będzie high end? Ale czy dobrze zagra tam np. kontrabas? Nikt się nie będzie spinał nad realizacją, kawałka, który 90% osób będzie słuchać ze smartfona przez jeden sezon. Oczywiście nie można wszystkiego wrzucać do jednego wora i są też ciekawe i dobre realizacje.

Niektórzy audiofile po prostu uznają za dobre płyty takie, które im grają dobrze na ich sprzęcie

Za dobre uznajemy też, często to do czego się przyzwyczaimy a inny przekaz odbieramy jako gorszy.

Np. wielu osobom muzyki disco najlepiej słucha się na systemie o charakterystyce V - i każdy system high endowy o równej charakterystyce zagra słabo i znam osoby, które tak przestrajały kolumny o równej charakterystyce aby bas był podbity bo im się tak podobało i to dla nich było ekstra granie urywające d...

Po za tym, lubicie się kłócić, prawda? :)

Osobiście lubię podyskutować, spojrzeć na coś oczami innych i dopóki nie obrażamy innych jest ciekawie - niestety jak komuś brakuje kultury i empatii to takie dyskusje źle się kończą.

Statystycznie patrząc, z własnych obserwacji, zgodzę się, choć są płyty hip-hopowe czy disco, czy pop przyzwoicie nagrane i sprawiają mi przyjemność ze słuchania. Nie można tak przekreślać gatunku muzyki i tworzyć regułę że coś jest niekoszerne z założenia. Z resztą, kiedyś, na dobrym sprzęcie zdarzy Ci się posłuchać muzyki którą normalnie zna się z radia i koparka opadnie do ziemi. Naprawdę, jest wiele nagrań demonstracyjnych, które prawie na każdym sprzęcie brzmią atrakcyjnie, uratują prawie każde sprzętowe badziewie o ile dobrze się dopasuje utwory pod sprzęt, doświadczeni sprzedawcy czy wystawcy o tym wiedzą i to wykorzystują. Po prostu... doświadczeni audiofile też o tym wiedzą i czasem chcą posłuchać czegoś normalnego, z podwórka, z dzieciństwa, z radia, po prostu wcale nie trzeba słuchać tylko dobrze nagranych płyt. Po prostu, nie ważne że góra kuleje a wokal jest trochę dziwny, ważne że jest 10x lepiej jak w domu, to się liczy.

Edytowane przez Piotr_1

Pewne znane porzekadło głosi: jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego. I sprzęt audio nie jest tu wyjątkiem. Jeśli sprzęt gra "dobrze" każdą muzykę - najczęściej każdą odtwarza przeciętnie.

Oczywiscie ze jest inaczej niz kolega pisze, najwyzsza polka High-endu odtwarza KAZDY material muzyczny idelanie i wzorcowo. Te ktore tego nie potrafia to sa sprzety nizszej klasy. Musi kolega posluchac troche High-endu z najwyzszej polki.

Powiem nawet koledzei wiecej z doswiadczenia wiem ze te nagrania ktore teraz koledze nie graja lub wydaja sie byc slabo nagrane w rzeczywistosci to najwyzszej jakosci nagrania. Sa takie poziomy jakosciowe ze wszystko po prostu staje na glowie. ;)

• Moderatorzy

idelanie i wzorcowo

A kto te wzorce ustanawia? Bywałem na odsłuchach, gdzie miało być idealnie a bywało nerwowo...

Powiem nawet koledzei wiecej z doswiadczenia wiem ze te nagrania ktore teraz koledze nie graja lub wydaja sie byc slabo nagrane w rzeczywistosci to najwyzszej jakosci nagrania.

Obecnie najbardziej mnie boli, że Modern Talking gra słabo (nie wiem czy to najwyższa jakość nagrania), bo żona lubi słuchać a mnie przeszkadza niska jakość dźwięków syntezatorów i "efekty" na wokalach więc rzadko to puszczam tylko ciągle jakieś "pitolenie i brzdękanie" - jak słucham w samochodzie tak nie rzuca mnie się to na uszy i w rodzinie pokój panuje.

Zabiorę całą dyskografię Modern Talking - będziemy testować high endy.

Edytowane przez Seyv

Oczywiscie ze jest inaczej niz kolega pisze, najwyzsza polka High-endu odtwarza KAZDY material muzyczny idelanie i wzorcowo.

...

Nie popadajmy w ekstremizmy. Jeżeli nagrania są faktycznie skopane, a bywają takie, no to raczej "wzorcowo" nie. Zgodzę się że można powiedzieć "wyjątkowo ciekawie".

Najśmieszniejsze jest że słabe nagranie i słaby sprzęt czasem wpadną w synergię i mamy super dźwięk. To takie pułapki, chyba częściej można to spotkać niż coś co by można nazwać mianem hi-endu.

Obecnie najbardziej mnie boli, że Modern Talking gra słabo (nie wiem czy to najwyższa jakość nagrania), bo żona lubi słuchać a mnie przeszkadza niska jakość dźwięków syntezatorów i "efekty" na wokalach więc rzadko to puszczam tylko ciągle jakieś "pitolenie i brzdękanie" - jak słucham w samochodzie tak nie rzuca mnie się to na uszy i w rodzinie pokój panuje.

Zabiorę całą dyskografię Modern Talking - będziemy testować high endy.

A jakie masz płyty DM? Nigdy tego nie lubiłem, takie mroczne stękanie, głupawe to trochę. Może mam u siebie to już się zapoznam żeby coś wiedzieć.

Chwilkę mnie Tu nie było i już przepychanki się zaczęły.

Osobiście uważam, że dobry sprzęt zagra każdy repertuar, jeśli materiał nie jest tak skopany jak np "wzorcowe" Death Magnetic Metallica'y.

W trakcie prezentacji sprzętu, proponuję abyśmy grali sprawdzone "kawałki" z płyt lub plików. Gatunki mają tutaj drugorzędne znaczenie, z małymi wyjątkami oczywiście. Italo i Polo,a także poprocka połowy lat 80 grać nie będziemy. Nie siliłbym się także na jakieś zaskakiwanie słuchających bardzo ambitną lub trudną muzyką. Osobiście stawiałbym na blues, rock (gitary przeważnie się sprawdzają), przeplatany dobrą elektroniką, czasem coś audiofilskiego, jakieś OST, no i nie można zapomnieć o muzyce dawnej, a i "dołożyć do pieca" czasem będzie trzeba.

Chciałbym uniknąć w trakcie wystawy sytuacji, że będziemy sobie wzajemnie wybrzydzać.

Osoby, których sprzęt będzie prezentowany oczywiście wiedzą najlepiej na jakim materiale muzycznym i na jakich realizacjach ich sprzęt najlepiej się prezentuje, więc od tego pewnie rozpoczniemy. Myślę, że w czwartek i piątek przed południem jakaś sensowna playlista powstanie.

• Pokaż nowe odpowiedzi