Skocz do zawartości
IGNORED

Nowy Zestaw Hi End za 20-25 tys zł

Aligator85

Rekomendowane odpowiedzi

witam forumowiczow

Chce zaczac zabawe ze sprzetem stereo i potrzebuje pomocy co musze zakupic i co polecacie w tej kwocie??? Kolumny,przedwzmaczniacz,wzmacniacz,koncowke mocy,wgl nie mam pojecia na czym polega roznica miedzy tymi sprzetami

do pomieszczenia 30m2 + otwarta kuchnia 15m2

wiem ze posiadacie ogromna wiedze na ten temat dlatego pisze tutaj moje zapytania

najlepiej chcialbym zakupic nowy sprzet ale uzywki tez wchodza w gre

napiszcie co z czym najlepiej sie zgrywa

wspomne rowniez ze nie mieszkam w PL

za wszystkie podpowiedzi bardzo dziekuje

Dzień dobry.

Aby zaproponować Ci chociaż jakieś ogólne wskazówki i konkrety, potrzebuję więcej informacji. Przede wszystkim jakie gatunki muzyczne słuchasz, podaj jakieś ulubione zespoły muzyczne, opisz swoimi słowami, jakie preferujesz brzmienie (dynamiczne, jasne, analityczne, ciepłe, ...), co będzie źródłem dźwięku w Twoim systemie - czy odtwarzacz CD, odtwarzacz strumieniowy, gramofon?

Czekam na szczegóły, natomiast jeśli dopiero zaczynasz przygodę z dobrym audio, zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy wielu różnych konfiguracji. Taki odsłuch pozwoli Ci na zdobycie przynajmniej podstawowych informacji, pewnych odczuć i ustalenia drogi wyboru.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Za 25,000 w hi-endzie to dostaniesza kable, i to z dolnej półki. Kolumny, pre, końcówka, żródło - w uproszczeniu cztery sprzęty po 6,000 zł każdy. W EUR byłaby inna rozmowa.

Marantz pm11s3, na promocji za niewiele więcej jak 10k. Używany Supernait2? Octave V70?

Do tego no. Dynaudio Contour s3.4 albo Cremony, kef R900...

Da się znaleźć sensowny zestaw nowy lub używany. Wrzuciłem pierwsze 3 propozycje kolumn i wzmacniaczy które mi do głowy przyszły, wybór jest o wiele większy oczywiście.

Nie spieszy się idź i słuchaj po salonach różnych zestawień. I pamiętaj że to co droższe niekoniecznie bedzie dla Ciebie lepsze.

W tej cenie i fakt że możesz używane mieć... To prawie jak hulaj dusza piekła nie ma ;)

Jeśli delikatnie podniesiesz budżet i zaakceptujesz używany sprzęt, to mam propozycję. Octave V70SE (11 kzł), Dynaudio C1 (11 kzł) i do tego jakiś odtwarzacz CD Hegel, Lector, Ayon (7-8 kzł). To nie Hi End ale dobre HiFi bez dwóch zdań.

Jeśli delikatnie podniesiesz budżet i zaakceptujesz używany sprzęt, to mam propozycję. Octave V70SE (11 kzł), Dynaudio C1 (11 kzł) i do tego jakiś odtwarzacz CD Hegel, Lector, Ayon (7-8 kzł). To nie Hi End ale dobre HiFi bez dwóch zdań.

Gdzie Octave i dynki w takiej cenie ? :)

Zanim zaczniesz wierzyc ze istnieje tzw hajend i jaka jest monetarna granica w ktorej ten hajend wystepuje to najpierw posluchaj killu dobrych zestawow stereo. Naucz sie rozrozniania prezentacji muzyki przez te zestawy. A pozniej moze dostrzezesz ze dobre stereo zalezy w duzej mierze od Twoich upodoban. Powodzenia

Jeśli delikatnie podniesiesz budżet i zaakceptujesz używany sprzęt, to mam propozycję. Octave V70SE (11 kzł), Dynaudio C1 (11 kzł)

To za te 22 tys wolałbym nowe aktywne monitorki studyjne np. Focal Trio6 (20 tys /para)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

... choć z drugiej strony polskie APS Trinity też są niczego sobie:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość numik

(Konto usunięte)

ale chcesz hi-end, który potrafi łupnąć czy taki delikatny? :) Myślisz, że hi-end to jakaś 1 kategoria brzmienia jest?

Ja idę coraz wyżej i tak jak we wszystkim poza ostrym rockiem postęp jest jednoznaczny (obiektywny i subiektywny), tak z tym łojeniem to obiektywnie jest pewnie lepiej, ale czasem tęsknie za niższym hi-fi;p;p (bo do hi-endu to mi sporo brakuje wciąż;p).

Więc jak wyżej

Premiumsound, Audio-Connect, Q21, Audiotrendt, Planeta Dźwięku itp itp. - śmigaj po salonach i sam sprawdź co gra tak, jak chcesz

hi end to stan umysłu, percepcji, świadomości... on nie istnieje, a tylko nam się wydaje że jest:)

w końcu kompletny system:)             Geodezja - Geologia - Górnictwo

To jest najlepsza rada.. chodzić i słuchać..

..poza tym przy takiej kwocie powinno się napisać co się słuchało.. co się podobało..

bo inaczej można tu wymieniać wiele konfiguracji.. i co z tego..:)

Lubię słuchać.. oglądać.. czytać.. ?

To za te 22 tys wolałbym nowe aktywne monitorki studyjne np. Focal Trio6 (20 tys /para)

Ukryta Zawartość

... choć z drugiej strony polskie APS Trinity też są niczego sobie:

Ukryta Zawartość

APS y ostatnio poszły na aukcji za 8 tyś zł :) Co do monitorów to lubię ich brzmienie ale zawsze coś tam syczy, szumi, problem ze sterowaniem. Dacki głośności nie ogarniają, ucinają pasmo, za duże kroki. Ciężko to ustawić żeby dobrze grało cicho. Miałem dwie pary monitorów studyjnych i jak teraz jeżdżę po salonach i słucham tradycyjnych zestawów to wszystko o niebo lepiej.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Co do monitorów to lubię ich brzmienie ale zawsze coś tam syczy, szumi, problem ze sterowaniem.

Dobre aktywne monitory nie szumią.

Natomiast co do sterowania:

Dacki głośności nie ogarniają, ucinają pasmo, za duże kroki.

W dobrych DAC nie ma takich problemów.

Ciężko to ustawić żeby dobrze grało cicho.

Jak wyżej (w dobrych DAC łatwo ustawić by grało cicho)

Miałem dwie pary monitorów studyjnych i jak teraz jeżdżę po salonach i słucham tradycyjnych zestawów to wszystko o niebo lepiej.

W moim przypadku odwrotnie.

Dobre aktywne monitory nie szumią.

Natomiast co do sterowania:

W dobrych DAC nie ma takich problemów.

Jak wyżej (w dobrych DAC łatwo ustawić by grało cicho)

W moim przypadku odwrotnie.

A jaki to dobry DAC ? Przerabiałem Hegle, Mytki. Cayin

Gdzie Octave i dynki w takiej cenie ? :)

Nie ma bo w tej cenie szybko znikają, używane oczywiście, ale trafiają się

Zakładam, że napisałeś tak bo słuchałeś Octave z C1 bo jeśli nie to namawiam. Jeśli pomieszczenie jest duże można też z 25SE

A jaki to dobry DAC ? Przerabiałem Hegle, Mytki. Cayin

No na TC BMC2 nie miałem problemów o których piszesz. Trzyma idealny balans od początku skali, nie szumi, ma bardzo szeroki zakres regulacji głośności (można słuchać ekstremalnie cicho), głośność ustawiało się całkowicie wystarczająco płynnie i nie obcina pasma. Także pochwal się jakie modele hegli, mytek i cayin jakie konkretnie problemy sprawiały.

No na TC BMC2 nie miałem problemów o których piszesz. Trzyma idealny balans od początku skali, nie szumi, ma bardzo szeroki zakres regulacji głośności (można słuchać ekstremalnie cicho), głośność ustawiało się całkowicie wystarczająco płynnie i nie obcina pasma. Także pochwal się jakie modele hegli, mytek i cayin jakie konkretnie problemy sprawiały.

Hegel HD12 i 25 trzeszczały przy włączaniu/wyłączaniu. Ok, można najpierw włączyć przetwornik później monitory i analogicznie wyłączając ale inne przetworniki nie robiły takich problemów. Czasem coś zazgrzytało przy używaniu wzmocnienia.

Brooklyn całkiem, całkiem ale dla mnie nie trzymał pasma i miałem wrażenie, że czasami gra inaczej, gorzej, nierówno.

OPPO HA1 nieporozumienie całkowite. Kroki siedmiomilowe na skali. Czasem słychać był szum przy ruchu potencjometru. Inny model miał to samo (pilot nie pomagał)

Cayin IDAC6 kolejny DAC w którym nie potrafiłem ustawić głośności bardzo cicho albo odpowiednio cicho. Można było w sterowniku trochę pomieszać ale to kolidowało ze wzmacniaczem słuchawkowym i cały czas trzeba było zmieniać profile.

M-DAC w sumie fajne urządzenie totalna cisza i chyba on mi najbardziej odpowiadał ze wszystkiego. Znośnie sonicznie i przy A7X czułem, że więcej nie trzeba.

Soulnote SD300 dawał radę ale jak dla mnie słabo podawał dźwięk i nadal miałem problem z krokami na dolnej skali.

Miałem też DacMagic z podpiętym potencjometrem od TC (na pewno wiesz o co chodzi) i całkiem, całkiem rozwiązanie ale gałka padła po około 10 miesiącach. Do tego plątanina kabli. Wygryzł ten zestaw M-DAC. Siedząc blisko monitorów (wtedy A7X) słyszałem, że skala nie idzie równo dla obu monitorów.

No i wybacz ale TC BMC2 jako DAC nie ma podejścia sonicznie do takiego Mytka czy Hegla HD25. To, że potencjometr działa jak należy to drugorzędna sprawa. W tym roku słuchałem bardzo dużo przetworników ale nie z aktywnymi kolumnami. Omijam szerokim łukiem 3 w 1 bo to kompromisy.

Był UPS, listwy, kable i inne cuda. Fajne rozwiązanie to listwa master/slave która dawała możliwość włączania dwóch kolumn równocześnie z włączeniem przetwornika ale większość DACów generowała zakłócenia. Co ciekawe w spoczynku niektóre przetworniki nie powodowały wyłączenia kolumn np Mytek czy Hegel ale już nie pamiętam który bo jeden działał ok.

Nie chcę się z Tobą kłócić ale zawsze coś mi nie pasowało. Pierwszy lepszy zestaw za około 10 tyś i nic nie brzęczy w kolumnach czy przy włączaniu, wyłączaniu. Potrzebuję też pilota. Podniecam się trochę ATC 40A wraz z preamp z prawdziwego zdarzenia ale nie stać mnie na takie zestawienie, no ale to też nie typowy monitor studyjny.

Nie ma bo w tej cenie szybko znikają, używane oczywiście, ale trafiają się

Zakładam, że napisałeś tak bo słuchałeś Octave z C1 bo jeśli nie to namawiam. Jeśli pomieszczenie jest duże można też z 25SE

Ja słuchałem C1 z V80 SE i dla mnie mega zestaw :)

No i wybacz ale TC BMC2 jako DAC nie ma podejścia sonicznie do takiego Mytka czy Hegla HD25.

W sumie TC BMC2 kosztuje kilka razy mniej od takiego Mytek, więc wręcz powinno być tak jak piszesz, ale wiesz co? ... chciałbym to zobaczyć w pomiarach, cyferkach, czarno na białym i mam nadzieję, że kiedyś ktoś zrobi takie pomiary. Czyli poziom THD, IMD, SNR. Ucho ludzkie jest dużo bardziej zawodne, bo "jak mózg zna cenę, to uszy cuda gadają".

... aha ... TC BMC2 gra lepiej jak wciśnięty jest przycisk DIM (obniża to nie tylko poziom sygnału, ale przede wszystkim zwiększa SNR, czyli bardziej obniża szumy, niż sygnał), także przy testowaniu DIM musi świecić

ps. miałem ADAM A7X i przyznaję że szumią jak nic nie gra, co da się usłyszeć w bliskim polu, czyli tak z 1 metra, w bardzo cichym pokoju - to mnie w nich denerwowało, ale był to szum na tyle cichy, że wielu twierdzi, że go nie ma ;)

witam forumowiczow

Chce zaczac zabawe ze sprzetem stereo i potrzebuje pomocy co musze zakupic i co polecacie w tej kwocie??? Kolumny,przedwzmaczniacz,wzmacniacz,koncowke mocy,wgl nie mam pojecia na czym polega roznica miedzy tymi sprzetami

do pomieszczenia 30m2 + otwarta kuchnia 15m2

wiem ze posiadacie ogromna wiedze na ten temat dlatego pisze tutaj moje zapytania

najlepiej chcialbym zakupic nowy sprzet ale uzywki tez wchodza w gre

napiszcie co z czym najlepiej sie zgrywa

wspomne rowniez ze nie mieszkam w PL

za wszystkie podpowiedzi bardzo dziekuje

Witam

Zajrzyj do jakiegoś salonu audio porozmawiać o sprzęcie. Posłuchasz kilku zestawień, określisz co w dźwięku lubisz, jakiej funkcjonalności oczekujesz.

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

W sumie TC BMC2 kosztuje kilka razy mniej od takiego Mytek, więc wręcz powinno być tak jak piszesz, ale wiesz co? ... chciałbym to zobaczyć w pomiarach, cyferkach, czarno na białym i mam nadzieję, że kiedyś ktoś zrobi takie pomiary. Czyli poziom THD, IMD, SNR. Ucho ludzkie jest dużo bardziej zawodne, bo "jak mózg zna cenę, to uszy cuda gadają".

... aha ... TC BMC2 gra lepiej jak wciśnięty jest przycisk DIM (obniża to nie tylko poziom sygnału, ale przede wszystkim zwiększa SNR, czyli bardziej obniża szumy, niż sygnał), także przy testowaniu DIM musi świecić

ps. miałem ADAM A7X i przyznaję że szumią jak nic nie gra, co da się usłyszeć w bliskim polu, czyli tak z 1 metra, w bardzo cichym pokoju - to mnie w nich denerwowało, ale był to szum na tyle cichy, że wielu twierdzi, że go nie ma ;)

A7X mi też przeszkadzały przez szumy ale to właśnie dlatego, że o tym wiedziałem niż słyszałem choć z bliskiego pola 1 m jak napisałeś dość wyraźne były. Aeon były ciut mniej słyszalne ale nie trzeba było przystawiać ucha żeby to usłyszeć.

Co do jakości dźwięku DACów to kieruje się swoim słuchem. Inaczej rano się słucha, inaczej wieczorem. Nie słyszę miażdżących różnić w przetwornikach i nie gra mi pieniądz bo od Mytka bardziej mi pasuje Cayin, a cena dwa razy tyle choć przyznam się bez bicia, że Aqua La Voce to najlepszy przetwornik z jakim miałem do czynienia (no może Dave ale on czarował ze słuchawkami). Z tańszych zdecydowanie 2quote. Niedługo będę miał do odsłuchu Yggdrasil i postaram się odsłuchać Manhattana z kartą Roon.

Zostały Wam jeszcze DAC Antelope do sprawdzenia :)

Podobno AGD mają świetne preampy jak na dodatek ale nie miałem przyjemności.

Aaa Kyle i wiesz co ? Jak podchodziłem do odsłuchu aktywnych monitorów to zamiast na kanapie słuchać muzyki to słuchałem szumów, zniekształceń itp. Normalnie mnie stres ogarniał. Przy systemach klasycznych słuchałem muzyki nie sprzętu. Kusi mnie trochę Amphion z serii pro bo MusicToolz ma te klocki. Oddzielnie wzmacniacz może załatwić sprawę szumów.

Jeszcze jest taka sprawa, że testowanie (nie ważne czy mierzenie, czy słuchanie) DAC przy napędzaniu słuchawek to jedno (zmienna impedancja itp.), a przy napędzaniu aktywnych monitorów to inna bajka (stała impedancja). Także jeśli jakiś DAC kiepsko gra przy napędzaniu słuchawek, to przy aktywnych monitorach/końcówkach mocy może grać bardzo-dobrze.

Aaa Kyle i wiesz co ? Jak podchodziłem do odsłuchu aktywnych monitorów to zamiast na kanapie słuchać muzyki to słuchałem szumów, zniekształceń itp. Normalnie mnie stres ogarniał. Przy systemach klasycznych słuchałem muzyki nie sprzętu.

Czyli sprzętom klasycznym dajesz fory? ;) Ja jak coś testuję, to szukam wad, nie ważne czy to konsumencki system klasyczny, czy profesjonalne monitory studyjne - dla mnie liczy się tylko efekt, czyli im mniej zniekształceń, tym lepiej. W sumie nie ma czegoś takiego jak "słuchanie muzyki albo sprzętu", bo przecież muzyka jest odtwarzana przez sprzęt, więc słyszysz jedno i drugie. No chyba, że podejdziemy do tego inaczej: określenie "słuchanie muzyki" to ignorowanie słyszalnych wad sprzętu, a "słuchanie sprzętu" to ignorowanie muzyki, w sensie skupianie się tylko na szukaniu wad w odtwarzaniu, a nie emocjonalne zaangażowanie w utwór muzyczny. Takie po prostu inne podejście (w sumie stosuję czasem jedno, a czasem drugie, w zależności czy wybieram sprzęt, czy po prostu się relaksuję). Nie mniej jednak znowu pojawia się pytanie, z jakiego powodu przy odsłuchu monitorów studyjnych masz inne podejście jak przy odsłuchu konsumenckich zestawów? :)

Za 25,000 w hi-endzie to dostaniesza kable, i to z dolnej półki. Kolumny, pre, końcówka, żródło - w uproszczeniu cztery sprzęty po 6,000 zł każdy. W EUR byłaby inna rozmowa.

Za 25 można kupic kozacki Hi-Endowy piec lub kolumny. Bez przesadyzmów. Chyba że ktoś kupuje oczami lub lubi wydawac siano na głupoty.

?👈

Za 25 można kupic kozacki Hi-Endowy piec lub kolumny. Bez przesadyzmów. Chyba że ktoś kupuje oczami lub lubi wydawac siano na głupoty.

Dokładnie to napisałem: 25 za wzmacniacz, 25 za kolumny, 25 za żródła, 25 kable, dodatki, etc. Mamy 25,000 euro.

Dlaczego koledzy na samym wstępie zdołowali założyciela wątku . Dajcię się chłopu trochę rozwinąć , a może z biegiem czsu dojdzie sam do tego wniosku że: niestety trzeba wydać 25 patoli na jeden klocek ! .Bolesna jest to prawda , trzeba być naprawdę zapaleńcem żeby w to wszystko brnąć.

Niestety nie chce być inaczej , tak wygląda ten cały HiEnd , coś żeby grało dzisiaj uczciwie musi kosztować , kiedyś , dawno temu było trochę inaczej.

Proponował bym aby udzielić kilku porad merytorycznych .

Może na początek przygody coś z DIY, jest jakby nie patrzeć taniej , a bywa że gra bardzo dobrze.

Trzeba się trochę rozejrzeć, wokól siebie a nuż coś ktoś robi fajnego , posłuchać, porównać ,ocenić względem markowego produktu , może tędy droga?

No powiem szczerze ze faktycznie kolana sie uginaja troche,zaznaczylem ze chce zaczac zabawe z tym systemem,nie posiadam zadnego sprzetu hifi a muzyke slucham rozna Dance,lekki Rock Pop oraz niektore nuty z muz. powaznej jak bethovenn i mozart takze bede potrzebowal jakis fajny zestaw dosc universalny,Mysle ze jak na poczatek to i tak calkiem pokazny budzet na Polskie warunki.

Chce zlozyc przedwzmacniacz + koncowka mocy+kolumny moze gramofon lub CD w tej cenie lub wzmacniacz universalny + kolumny+CD lub gramofon

a z czasem jak troche sie pobawie na takim zestawie w tej kwocie to pomysle nad dalszymi inwestycjami i zmianami na cos lepszego,z tego co zauwazylem to zaden budzet nie jest wystarczajacy na sprzet HiEnd bo co chwile producenci wypuszczaja nowe produkty ktore sa niby lepsze od poprzednich modeli a watpie zeby kazdy z was kupowal co kilka miesiecy wszystkie nowosci w tej dziedzinie.

Koledzy prosze o wyrozumialosc i oczekiwalbym jakies propozycjew zestawow zebym mogl sie umowic na odsluchy w sklepie i podjac pozniej decyzje co mi bardziej pasuje pod ucho.

dziekuje za wszystkie wypowiedzi i pozdrawiam Was bardzo serdecznie

Denon seria 1600, marantz seria 8005, naim 5si, atoll 100 lub 200 to wzmak i cd wyjdzie 10-14000 zl. Do tego gramofon za 2000 zl. Glosniki podlogowe za okolo 8000 zl. Jakies kable do tego i pare plyt. To nie hi end ale zacne hi fi bedzie. Jak nie mieszkasz w RP to pewnie wyjdzie sporo niżej. 50 m2 to spora powierznia i kubatura. Ale rozwiązań jest mnóstwo. Podaje to co słuchałem, koledzy podadzą inne propozycje.

moze zle sie okreslilem w temacie,niebardzo zdawalem sobie sprawe ze HiEnd to moge zapomniec,powinno byc porzadne hifi za 20-25tys zl,pomieszczenie tez jest problemem niestety ale nie chce extra pomieszczenia szykowac tylko pod audio,poniewaz w salonie chce rowniez czasami jakis film obejrzec na tym zestawie stereo ktory zakupie.Ogolnie to lubie sluchac dosc glosno muzyki i czasem zdarzy sie jakies Party na tym sprzecie.

Denon seria 1600, marantz seria 8005, naim 5si, atoll 100 lub 200 to wzmak i cd wyjdzie 10-14000 zl. Do tego gramofon za 2000 zl. Glosniki podlogowe za okolo 8000 zl. Jakies kable do tego i pare plyt. To nie hi end ale zacne hi fi bedzie. Jak nie mieszkasz w RP to pewnie wyjdzie sporo niżej. 50 m2 to spora powierznia i kubatura. Ale rozwiązań jest mnóstwo. Podaje to co słuchałem, koledzy podadzą inne propozycje.

po pierwsze dziekuje za propozycje

Jakie kolumny proponujesz w tej cenie 8tys ???? np.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.