Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki DAC do 500 zł

veris

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Zamierzam podłączyć swój laptop do wzmacniacza. Czy możecie polecić jakiś DAC do kwoty 500 zł. Domyślam się, że w tej cenie nie będzie zbyt dużego wyboru, ale może coś się znajdzie. Oczywiście może być używka. Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/133747-jaki-dac-do-500-z%C5%82/

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

weż coś takiego w opcji dac+ i obsługuj laptopem - nic lepszego w tej cenie nie znajdziesz

granie z laptopa to nienajlepszy pomysł

Ukryta Zawartość

Dzień dobry.

Spójrz proszę na Cambridge Audio DacMagic 100 (https://www.q21.pl/cambridge-audio-dacmagic-100.html). Z upustem forumowym niewiele przekroczysz budżet, masz nowoczesny, bardzo przyzwoity fabrycznie nowy przetwornik.

Zapraszam serdecznie do skorzystania z naszej oferty, w przypadku pytań oraz specjalnej oferty cenowej dla forumowicza oczywiście służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

• 1 miesiąc później...

Chciałbym podłączyć PC(wyjście optyczne) do Onkyo TX-8270, czy warto inwestować w Cambridge Audio DacMagic 100(lub inny) czy też przetwornik w Onkyo Asahi Kasei AK4438 jest równie dobry, albo lepszy ? Patrząc na częstotliwość próbkowania to DAC w Onkyo ma 384 kHz/24-bit, a DACMagic 192, ale czy tylko to wyznacza jakość?

Bardzo polecam składaka na PCM1794. Może znajdą się parametrowo lepsze kości na AK lub Sabre ale dźwiękowo PCM jest genialny - dla mnie lepiej niż zachwalany SMSL m8.

Ukryta Zawartość

Wystarczy, że ściągniesz sobie z Chin płytkę dac i ewentualnie moduł usb xmos, resztę można kupić w Polsce. Mi się udało nabyć używaną płytkę dac z transformatorem toroidalnym za 170zł.

Ukryta Zawartość

Właśnie czekam na podwójny PCM 1794 :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Właśnie czekam na podwójny PCM 1794 :

Ukryta Zawartość

Czy możesz wyjaśnić parę nurtujących mnie zagadnien?

-Czy kupując DAC'a na tej aukcji dostaje pełnoprawny przetwornik? Rozumiem,że jest to płytka PCB z kompletem elementów i brakuje tylko zasilacza? Czy układ jest zmontowany czy też trzeba samemu sobie polutować ?

Rozumiem, że DAC ma wejście USB oraz coaxial i optical, wiec mogę wykorzystać go do PC jak i stacjonarnego odtwarzacza DVD?

Ukryta Zawartość

Do USB trza jeszce dokupić takie cuś:

Ukryta Zawartość

Układ jest zmontowany i gorowy do uzycia, trzeba jedynie dokupić trafo, choćby u tego sprzedawcy

Ukryta Zawartość

Do USB trza jeszce dokupić takie cuś:

Ukryta Zawartość

Układ jest zmontowany i gorowy do uzycia, trzeba jedynie dokupić trafo, choćby u tego sprzedawcy

Układzik całkiem, całkiem szczególnie, że lubie zabawy w DIY. Powiedz proszę ile w przeliczeniu na PLN wychodzi taka zabawka?

Ukryta Zawartość

Jesli nie zalezy Ci na super nowosciach w stylu dsd itp. to poszukaj uzywanego Matrixa Mini-i dac.

Jest na kosciach 2 x ad1955 i daje swietny analogowy dzwiek..... czasem mozna trafic na oferte.

Gralem na nim z laptopa akies 2 lata i dzisiaj zaluje, ze sie go pozbylem.

<br />Czy możesz wyjaśnić parę nurtujących mnie zagadnien?<br />-Czy kupując DAC'a na tej aukcji dostaje pełnoprawny przetwornik? Rozumiem,że jest to płytka PCB z kompletem elementów i brakuje tylko zasilacza? <br />
Pełnoprawny przetwornik bez obudowy. Brakuje nie tyle zasilacza, co transformatora lub transformatorów. Bo łatwiej będzie dokupić kilka transformatorów o potrzebnych napięciach wyjściowych, niż jeden wielouzwoojeniowy.
<br />Czy układ jest zmontowany czy też trzeba samemu sobie polutować ?<br />
Zmontowany, trzeba tylkoo uruchoomić. Zwykle po poprawnym podłączeniu zasiania działa od kopa.
<br />Rozumiem, że DAC ma wejście USB oraz coaxial i optical, wiec mogę wykorzystać go do PC jak i stacjonarnego odtwarzacza DVD? <br />
Ano ma, ale żeby USB funkcjonowało należy dokupić opcjonalny moduł.

Z wysyłą wychodzi ok 420 zł

Hmnmm... Do tego dodać obudowę, bo przecież nie wsadzę tego do plastiku, moduł USB i wychodzi ponad 800zł.To już lepiej kupić DACMAGIC 100.

Czy może są gdzieś tańsze obudowy do tego DACa? :)

Hmnmm... Do tego dodać obudowę, bo przecież nie wsadzę tego do plastiku, moduł USB i wychodzi ponad 800zł.To już lepiej kupić DACMAGIC 100.

To jest DIY, możesz każdą obudowę przystosować. Ja kupiłem metalową obudowę na allegro za 40 zł, aluminiową gałkę za chyba 10zł...musisz wtedy sam pobawić się w wiercenie otworów pod złącza, wyświetlacz i zasilanie. Podstawę pod pod przykręcenie płytki zrobiłem z kawałka starej obudowy od komputera. Niedoskonałości po wierceniu zamaskowałem folią termokourczliwą carbon 3d. Całość może jest większa od oryginału ale wygląda całkiem ładnie.

Wcale nie lepiej bo Dacmagic 100 będzie grał o wiele gorzej od tego zestawu DIY.

Racja :)

Wiem, że to układ DIY. Parę takich zmontowałem, ale niekoniecznie były to układy audio, a od sprzętu RTV oczekuje nienagannego wyglądu.

Rozumiem, że do 100USD to najlepszy wybór ? Nie zależy mi na wejściu USB, a na coaxial\optical oraz dźwięku najbardziej zbliżonego do vinylu..

<br />Rozumiem, że do 100USD to najlepszy wybór ? <br />
A tego to nikt nie wie, bo nikt nie zna wszystkiego co da się kupić za podobną kwotę. Ja znam spooro, i mogę powiedzieć że jest to jeden z lepszych wyborów w tych pieniądzach.

Panowie, a co powiecie na DAC'a z tej aukcji? Cena sporo niższa i do tego darmowa dostawa, a też jest na PCM1794 i AK4118. Czy to też jest zmontowany i uruchomiony układ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pod tym adresem

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) autor opisuje właśnie przetwornik z aukcji:

Ukryta Zawartość

Wszystkie elementy pokrywają się ze zdjęciem, a nawet kolor płytki PCB wyświetlacza jest taki sam. Cena z opisem też się zgadza, więc ten też nie jest taki najgorszy? :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Panowie, a co powiecie na DAC'a z tej aukcji? Cena sporo niższa i do tego darmowa dostawa, a też jest na PCM1794 i AK4118. Czy to też jest zmontowany i uruchomiony układ?

Ukryta Zawartość

Tak, potrzeba do tego tylko trafol dokupić (a łatwiej dorwać dwa trafole niż jeden wiellouzwojeniowy)

Nie lepiej polować na sprawdzony musical fidelity vdac?

Wiem że stary ale wciąż jary i z dźwięku całkiem ok

Prościej, ale jakościowo gorzej, i to sporo gorzej. Mam toto na półce, jedno i drugie, więc wiem.

Ukryta Zawartość

Jakie zasilanie należy zaaplikować do tego DAC'a?

W opisie aukcji jest:

"Voltage: two AC 9V (10W or more per group)

A group AC12V-0-AC12V (10W and above)", czyli 2xniesymetryczne napięcia 9V ,symetryczne 12v.

Tutaj ktoś

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) wstawił 3 x transformator, więc on wymaga 2x9V i symetrycznie 12V czy 2x9V ALBO 12V symetrycznie?

Ukryta Zawartość

Musical Fidelity V-DAC II do kupienia używany za ok. 500 pln lub droższy następca V90-DAC

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

Home: Naim 112x + 150x + SMSL M8 (Tomanek) - Chord Cobra + Focal Aria 926 - Jantzen 13AWG 5N aka Supra; LG 65SJ800V + Xbox One;

Office: Musical Fidelity V-DAC II - Chord Crimson + Musical Fidelity V-CAN II + Grado SR80e

A co powiedzie o tym:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ?

Cena pomiędzy pojedynczym PCM1794,a podwójnym. Dostawa z europy, więc dojdzie szybko i bezproblemowo.

EDIT:"Produit neuf, mais présentant un défaut de fabrication : USB HS. Tout le reste fonctionne" Dobra, wszystko jasne.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - Ciekawa stronka na temat DAC'a PCM1794

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.