Skocz do zawartości
IGNORED

Uzytkownicy Soundbarow

marcinoss26

Rekomendowane odpowiedzi

Te najtańsze Soundbary to strata kasy, testowałem parę Samsungów i LG SH2, wziąłem tego ostatniego, bo był w Euro za 349 zł czyli o połowę taniej niż jakikolwiek inny Soundbar z subwooferem, ale prawda jest taka, że gra przeciętnie jednak patrząc z perspektywy czasu.

Wiadomo, że wszystko zależy od wymagań, ale głośniki komputerowe do 400 zł da się już w miarę niezłe kupić (np. Edifiery R1600 TIII albo Microlaby Solo 6C), a Soundbary od nich odstają dźwiękowo znacząco.

Jeśli oglądasz sam, to jednak bardziej bym słuchawki polecał, natomiast jeśli z kimś, to jednak pozostaje odłożyć na coś droższego.

Odkąd na słuchawki przeszedłem to mogłem całkiem z napisów zrezygnować oglądając w oryginale, czego przy używaniu LG SH2 nie dało się powiedzieć. Po prostu na Soundbarze głos się rozchodził, mowa często ciężka do zrozumienia. A jak wybierzesz słuchawki faktycznie wygodne, to spokojnie kilka godzin nie ma dyskomfortu.

Ja się rtings sugerowałem przy wyborze, właśnie Critical Listening + Comfort i wybór uważam za udany.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ktoś tam na HDTV Kikiego wymieniał bardzo JBL SB 350 jako najlepsze w cenie do uwaga..1500 zł, wchodzę spojrzeć na opinie, a tu taka sama padaka jak z tanimi Soundbarami i średnia ocen 2.5/5 zarówno na stronie JBL jak i na Ceneo. No to już porażka jest. 1500 zł to mało nie jest.

Ukryta Zawartość

Hej Dzieki za zainteresowanie i ciekawy opis Myslalem o soumdbarze uzywanym np Yamaha ysp-800 z subwooferem Przeznaczenie tylko do ogladania filmow raczej we dwie badz 3 osoby wiwc sluchawki odpadaja. Zdaje sobie sprawe ze najlepszym rozwiazaniem bylby zestaw 5,1 np Logitech z 906 ale nie chce plataniny kabli.

Bez plątaniny masz sporo zestawów 2.1 i to zupełnie wystarczy;

tym bardziej, że z TV nie zdarza się często dźwięk 5.1 ;-))

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Kiedyś już pytałem, może coś się zmieniło:

Czy istnieją soundbary mogące robić za centrale?

Najlepiej, gdyby można było go przełączać z "wielokanałowego" na centrala (do systemu 2.1 np.)

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

Mialem Yamaha Ysp 4100 za 5.3k . Za tę cenę porażka . Lepiej kupic mini za 1500 pln lub jak kolega wspomniał zestaw komputerowy . Może Harman Kardon Nova , ma wejście optyczne . Do tv wystarczy .

Nie czytaj opinii. Zgraj na pena znane Ci utwory (wav, mp3, flac) i odsłuchaj w sklepie.

Preferuj materiały na instrumentach akustycznych plus ew. jakiś cytat filmowy z niskim rejestrem.

Poproś o wsparcie oceny znajomego muzyka ...

Focal dimension brzmi jak dobre hifi. Denon heos home cinema gra juz inaczej ale bardzo przyjdmnie no i te funkcje. Kolega dobrze radzi. Przejechac sie i posluchac. Moim zdaniem soundbary maja racje bytu.

.

Ten kto doświatczył wybitnego zestawu w paskudnym pomieszczeniu i budżeciaka pod akustyką idealną odnajdzie spokój ducha...

Nie słyszałem tego Denona, ale czytałem jego recenzję w specjalistycznym czasopiśmie. Występuje w nim często spotykany problem braku integracji subwoofera z soundbarem. Ponadto góra pasma jest metaliczna i niewystarczająco czysta. Lepszy pod tym względem jest Boston Acoustics Tvee 26. Do przeczytania w Audio Video 10/2014.

Przypomniałem sobie, że w tej cenie najlepiej chyba kupić coś takiego.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Panowie a nie lepiej coś takiego?

sony-ht-rt4,19376131209_7.jpg

Sceptyczny do tej pory, ale zmuszony ze względu na zbyt małą ilość miejsca "na ścianie" przeznaczonej na audio postanowiłem zakupić takie "coś" od Sony.

I:

+ obsługa DTS oraz DD (całkowicie wystarczy uwzględniając osobiste "ambicje" kinowe).

+ praktycznie konstrukcja "bezinwazyjna" w kwestii designu w pokoju

+ zero konieczności posiadania amplitunera k.d. W aktywnym sub'ie wbudowany całkiem przyzwoity wzmacniacz

+ cena w stosunku do możliwości

+ pełna obsługa 1 pilotem w przypadku posiadania TV Sony

Dodatki (dla mnie zbędne):

1. wbudowany odtwarzacz plików poprzez port USB

2. regulacja efektów dźwiękowych (cinema, game itd).

3. regulacja w zależności od potrzeb głośności poszczególnych głośników

4. regulacja barwy dźwięku

Na minus:

- Nie jest to brzmieniowo klasa kina domowego typowego amplitunera za c.a 2000 + dowolne kolumny

- Sprzęt konstrukcyjnie do pokoju maks. 25 m2

- brak wsparcia DTS-HD/ Dolby True-HD (przeznaczone dla maniaków kina lub "must-have" dla wielbicieli koncertów)

Oczywiście zapomnijcie o jakości rodem "zestaw kina domowego za 4-5Tyś". Osobiście posiadam też "kino" oparte na ARCAM'ie AVR 850 i w żaden sposób nie dorównuje HT-RT4 brzmieniu i separacji kanałów ARCAM'owi - ale nie o to chodziło!

Za c.a 1600 mamy fizyczne głośniki FRONT/SURROUND/CENTRAL/SUB które w kinie akcji potrafią naprawdę nieźle zagrać.

Jest to bardzo małe (tylne praktycznie giną optycznie w pokoju), przody to typowy soundbar.

Cały komplet, bez zabawy w konfigurację i dokupywanie czegokolwiek.

Osobiście jestem bardzo zadowolony, jest to jeden z moich lepszych zakupów do "kina" patrząc realnie na to co oferuje w/w sprzęt, jak brzmi w stosunku do tego ile kosztuje.

Miałem już kilkanaście soundbar'ówdo kwoty 6K zł i żaden absolutnie nie potrafił grać przestrzennie na miarę kina. Nawet nie zbliżyl się możliwościami efektów do fizycznych głośników tylnych.

Po ostatniej próbie z wysokim modelem Yamahy i Soundbarem Sony z niby mega ATMOS...stwierdzam, że żaden soundbar nie da nawet namiastki kina domowego.

I nagle w zapowiedziach zobaczyłem SONY HT-RT4!

Uwaga na rynku mozna kupić HT-RT5 - tylne głośniki są bezprzewodowe. Niestety trzeba im zapewnić dostęp do prądu - więc taki "brak" przewodów to żaden brak i moim zdaniem lepiej postawic sobie te całkiem przyjemne optycznie tyły z HT-RT4

#IRespect Music  SORRY! NIE TRAWIĘ AGROMUZYKI.

Qacoustics to najbardziej rozsadna propozycja cena/jakosc. Potem to juz tylko ultra drogie B&W.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Wszystko jest lepsze od soundbara, to tylko jakaś smutna moda i szukanie jelenia ktory wyda dużo kasy na plastikowy szajs. Wiekszość tych tanich gra nie lepiej niż głośniczki komputerowe za 300pln. Z tego wszystkiego też wyróżniłbym Denona DHTs 514 jako króla średniej półki. Robi to już w miare efekt namiastki kina. Ale biorąc pod uwage że w tej cenie można kupić micro typu Denon DM40 które deklasuje dzwiekiem kazdego soundbara to trzeba być niemądrym ;)

Zdaje sobie sprawe iz soundbar nie zastspi systemu 5,1 ale u mnie najwaznieje jest stereo do sluchania muzyki i takowy posiadam A soundbar ma sluzyc do ogladania filmow i nie musi to byc high endowy sprzet ale w swoim przedziale cenowym zeby byl jednym z lepszych Cena dzwiek jakosc.

klopot z soundbarami jest taki, że ciężko go na sklepie potestować

duża przestrzeń powoduje, że soundbar jakoś nie bardzo nam podchodzi jeśli chodzi o dźwięk.

natomiast w domu jest dużo lepiej.

Soundbar nie był konstruowany z myślą o dobrym dźwięku hi-fi czy imitacji 5.1.

To były sprzęty które miały nam poprawić dźwięk z TV, gdzie z racji małych gabarytów producenci nie byli w stanie dać nam lepszego audio.

I tak do tego należy podchodzić. Z tego co tu czytam- nie wszyscy chyba to rozumieją.

Kolejna sprawa soundbary są dla ludzi, ktorzy nie chca gracić pokoju 6 glosnikami - dla takich gdzie po prostu ma coś lepiej buczeć niż średniej klasy mikrowierza.

Druga strona, póki to produkowały firmy TV, czyli LG, Samsung, Philips - nie było z tym problemu

Problem zaczął się w momencie kiedy soundbary zaczęły produkować takie firmy jak Denon, Yamaha itd.

To są firmy Audio z tzw wyższej półki Audio - i klienci zaczeli mysleć, że to już faktycznie może nam dać super brzmienie o mozliwośći 5.1. Firmy również utwierdzały w tym przekonaniu klienta - i tak o to mamy później na forum podobne pytanie od ludzi, którzy oczekują potwierdzenia "tak, ten sound zagra jak dobrej klasy sprzęt hi-fi..."

Oczywiście mamy gorsze i lepsze zestawy soundbar - ale póki co nie zastąpi nam to dużej podłogowej kolumny i dobrego zestawu 5.1

Dla mnie nagłośnienie KD oparte o dwa głośniki stojące obok telewizora , niezależnie od tego czy to głośniki aktywne czy amplituner stereo , nie jest dobrym rozwiązaniem.

Przeszedłem drogę od soundbara Denona , poprzez dwa głośniki aktywne Philips Fidelio, stereofoniczny amplituner Marantza z głośnikami KEF-a aż na końcu wróciłem do sounbara, tyle że Focala.

Nagłośnienie obrazu dla mnie musi posiadać kanał centralny tak aby przynajmniej dialogi dochodziły z miejsca zlokalizowanego mniej więcej tam gdzie obraz. Idealnie oczywiście jeżeli jest to pełne 5.1, 5.0 albo przynajmniej 3.0 . Przy dwóch głośnikach w układzie stereo po dwóch stronach telewizora wszystko jest w miarę ładnie pięknie pod warunkiem, że siedzimy idealnie w środku. A telewizor oglądamy nieraz stojąc, chodząc, albo w pięć osób siedzących gdzie popadnie, i wówczas jest fatalnie - np. osoba siedząca po lewej stronie od ekranu słyszy wszystko z lewego głośnika, a wiec dźwięk jest kompletnie oderwany w lokalizacji od akcji na ekranie, jest sztucznie i niemiło. I dlatego jak ktoś nie chce lub nie może kupić amplitunera KD i zbudować systemu z kanałem centralnym , powinien IMO zainwestować jednak w soundbara lub soundstage niż w dwa głośniki. Chyba że postawi je tuż przy telewizorze, a oglada najczęściej sam siedząc pośrodku . Jeżeli ma to to również służyć do słuchania muzyki , to lepiej oddzielnie postawić jakąś miniwieżę ( albo kupić sounbar focala - to gra! ).

Bose tez potrafi czarowac, oszukiwac dzwiekiem. Co jak co, ale soundbary ma swietne. Szczegolna uwage zwrocil bym na Solo 15 - mozna kupic teraz za rozsadne pieniadze lub Soundtouch300 - tylko jesli kupisz go do 2 tysiecy zlotych. Tak, idealnie jest miec soundbar do TV + jakis zestaw stereo do muzyki.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Zestaw stereo juz jest teraz szukam glosnikow do tv Soundbara np Samsung hw-k550 ktory ma kanal centralny czyli 3.1 ,lub jakis uzywany amplituner KD i glosniki typu KEF eggs tyle ze bede wykozystywal tylko 3,1 Co sadzicie

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.