Skocz do zawartości
IGNORED

Cd w laptopie a cd dobrej klasy

mpawel5

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Odtwarzajac plyte cd(Jarre oxygen) z laptopa na swoim stereo dzwiek jest taki sobie. Gdy odtwarzam z plikow flac(inny wykonawca) dzwiek jest rewelacyjny. Plyta cd oryginal. Czy jesli odtworze ta plyte na cd dobrej klasy jakosc dzwieku bedzie lepsza czy to wina samej plyty. Laptop polaczony usb z soul note 300+pylon saphirre 25.

https://www.audiostereo.pl/topic/134403-cd-w-laptopie-a-cd-dobrej-klasy/

Musialbys ta plyt zgrac I wtedy porownac (masz zewnetrzny dac?). Generalnie zalezy jakie wydanie masz tej plyty. Sa lepsze I gorsze oczywiscie, ale z lapka zawsze bedzie gralo gorzej niz z klasowego CD playera.

Wieza STEREO Technics :)

Odtwarzajac plyte cd(Jarre oxygen) z laptopa...

Nonsens! Zrób z płyty CD rip do flac i dopiero plika flac odtwarzaj.

Dac mam we wzmaku.

A jak masz połączony PC ze wzmakiem?

Laptop w roli transportu wypada...

Perfekcyjnie, bo w przeciwieństwie do CD można w przypadku PC można wykluczyć błędy odczytu i... więcej z transportu wycisnąć się już nie da. Kwestia tylko prawidłowego podłączenia PC do odpowiedniej jakość i DAC.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

A jaki to jest "dobrej klasy" odtwarzacz CD? Czy za 1000 zł, czy za 10000 zł...? Różnica dość zasadnicza :)

Najsłabszym miejscem w laptopie (jeśli chodzi o odtwarzanie dźwięku) jest odczyt płyt optycznych, zatem słusznie Koledzy doradzają, aby zripować płytę CD do plików bez kompresji, i dopiero wówczas można cokolwiek porównywać. Jeśli porównujesz tak, jak piszesz - to rzeczywiście nie ma sensu.

Być może ktoś ma inne zdanie, ja jednak nie uważam, aby porównywalnie, tj. na tym samym mniej więcej poziomie jakościowym, zagrał odtwarzacz CD (z półki 4-6 kzł) w szrankach z zestawem laptop / DAC z tej samej strefy cenowej.

Być może ktoś ma inne zdanie, ja jednak nie uważam, aby porównywalnie, tj. na tym samym mniej więcej poziomie jakościowym, zagrał odtwarzacz CD (z półki 4-6 kzł) w szrankach z zestawem laptop / DAC z tej samej strefy cenowej.

Ja sam się przekonałem a wiadomo trzeba to samemu doświadczyć że jakość transportu do Dac ma większe znaczenie niżeli by się zdawało.

Najsłabszym miejscem w laptopie (jeśli chodzi o odtwarzanie dźwięku) jest odczyt płyt optycznych, zatem słusznie Koledzy doradzają, aby zripować płytę CD do plików bez kompresji, i dopiero wówczas można cokolwiek porównywać.

Jeżeli "najsłabszym miejscem w laptopie (jeśli chodzi o odtwarzanie dźwięku) jest odczyt płyt optycznych" to co z jakością plików zripowanych za pomocą takiego laptopa?

Koledzy doradzają, aby zripować płytę CD do plików bez kompresji, i dopiero wówczas można cokolwiek porównywać. Jeśli porównujesz tak, jak piszesz - to rzeczywiście nie ma sensu.

W tej sprawie się zgadzam całkowicie.

Zamienilem audio w bezstratny format pliku no i roznica znaczna.

To pomiędzy płytą CD a wyjściem USB musiało się dziać z danymi coś niedobrego. Czyżby Windows ingerował? Odtwarzanie płyt CD na kompie jest nonsensem, ale z powodów funkcjonalnych, bo jakościowo nie powinno być różnicy w stosunku do plików.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Gość dakar

(Konto usunięte)

Perfekcyjnie, bo w przeciwieństwie do CD można w przypadku PC można wykluczyć błędy odczytu i... więcej z transportu wycisnąć się już nie da.

Witam,

czy możesz rozwinąć myśl o wykluczaniu błędów odczytu. Czemu akurat napęd komputera jest w tym lepszy od dedykowanego transportu ?

Pozdrawiam

To pomiędzy płytą CD a wyjściem USB musiało się dziać z danymi coś niedobrego. Czyżby Windows ingerował? Odtwarzanie płyt CD na kompie jest nonsensem, ale z powodów funkcjonalnych, bo jakościowo nie powinno być różnicy w stosunku do plików.

No patrz? Nie powinno a jest. Cuda jakieś Panie :)

Sprzęt jest dla muzyki. Nie odwrotnie.

Musialbys ta plyt zgrac I wtedy porownac

Ot to!

Czyżby Windows ingerował? Odtwarzanie płyt CD na kompie jest nonsensem, ale z powodów funkcjonalnych, bo jakościowo nie powinno być różnicy w stosunku do plików.

No ale jak? I faktycznie różnicy być nie powinno.

No patrz? Nie powinno a jest. Cuda jakieś Panie :)

No trochę tak jest. Bo jedno i drugie to transport.

Skupmy się na tym gdzie jest różnica? W głośności? Czy jesteś w stanie tak wyrównać głośność aby wtedy testować?

Może szumy głośnego CD w kompie Ci przeszkadzały?

Już nie raz wałkowano temat napędów ( nie odtwarzaczy ) CD . W okolicach 2000 jest kilka stosunkowo dobrych mechanicznie maszyn które za pomocą wyjścia cyfrowego potraktować jako źródło .

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Kompy szumią prztykami wiatraka.

Porownywanie innych materiałow to nieporozumienie.

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

No właśnie... dzisiaj będę tak testował CD-2000 TEAC'a, podając sygnał cyfrowy do DAC'a Protagonist.

jestem ciekaw wyniku. Ten odtwarzacz to dla mnie jak członek rodziny ;)

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Test się nie odbył, bo DAC przyszedł uszkodzony wewnątrz. Kurierzy kochają rzucać paczkami. Szkoda, ze nie swoimi tylko, a cudzymi. Co z tego, ze fragile?!

Kolejne podejście za kilka dni...

Test się nie odbył, bo DAC przyszedł uszkodzony wewnątrz. Kurierzy kochają rzucać paczkami. Szkoda, ze nie swoimi tylko, a cudzymi. Co z tego, ze fragile?!

Kolejne podejście za kilka dni...

Lampy?

Osobiście porownywalem cd w PC z flac tego samego materiału i różnic nie słyszałem. Jak wiatrak szumi to zmniejszam jego siłę fanspeed'em i jest ok ;)
Pytanie ile kto ma subiektywnych odczuć.

Dlatego ja uwielbiam ślepe testy. Najlepsze jest to że tylko nowi poznający branże są skłonni do tego typu testów.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.