Skocz do zawartości
IGNORED

DAC do 3000 zł

Rekomendowane odpowiedzi

Gość aqs

(Konto usunięte)

Jeżeli gra jak reszta Audiolaba to owszem dobry DAC, ale nie takie są zamysły mojego wyboru. Nie ma być analityczny tylko dociążony.

Cześć

Podstawa to transport, z PC jest lipa i tu bym zrobił pierwszy krok, Hegla odpuść, HD12 nie ma żadnego dociążenia, CXN kupisz za 3,4 k nówkę będzie lepszy, za 3,2 sprzedawałem Oppo SDAC, zostawia w tyle wspomniane DACi pod względem sceny i kultury, dociążenie ciut lepsze ma CXN. Najlepszy do około 3k to Protagonist DAC nie znam nic lepszego

Edytowane przez aqs

Generalnie wyroby CA sq bardzo cienkie przy swoich cenach juz sporo lepiej wypada niewiele drozszy Atoll jezeli chodzi o dac to jeszcze mozna dolozyc cos z Audio gd np uzywke nfb 28 pozdro.

W takim razie polecam Rega Dac-R. Bardzo dobre, gęste granie.

Dodane do listy,

Wiec hegel hd 12 i masz dociqzenie niewidze nic innego do 3 tysi pozdrawiam .

Właśnie wyżej koledzy pisali że Daci Hegla nie są dociążone. Ale wiadomo tak działa forum. Sprawdzę go.

USB DAC to obowiązek. Pytanie czy nie lepiej też szukać takiego na XMOS?

Najlepszy do około 3k to Protagonist DAC nie znam nic lepszego

Lampowy od Maca? Właśnie on mi chodzi po głowie od paru lat.

Panowie tylko właśnie transport to lapek i tego raczej nie zmienię. Po prostu wygoda.

Dlatego wolał bym zwiększyć budżet do 4000 a mieć solidnego DACa na XMOS (jeśli to poprawia).

Powiem Wam, wiem pewnie grzeszę, ale zacząłem myśleć czy nie dociążyć dźwięku po prostu subem. Na Audio show w zeszłym roku słuchałem świetnie skonfigurowanego RELa T9 w stereo. Jakbym go nie widział to bym nie wiedział że tam jest a dodawał dużo od siebie.

Wiem jak sub potrafi zepsuć stereo, mam go w kinie. Ale ten był na prawdę umiejętnie zestawiony.

Panowie tylko właśnie transport to lapek i tego raczej nie zmienię. Po prostu wygoda.

Dlatego wolał bym zwiększyć budżet do 4000 a mieć solidnego DACa na XMOS ...

Kup sobie Malinę z hifiberry digi+pro. Będziesz miał świetny transport za około 500zł i będziesz mógł olać wejście usb w dacu. Jeżeli laptop jest dla Ciebie wygodny możesz nim sterować ... lub tabletem, telefonem.

Edytowane przez szpakowski

Kup sobie Malinę z hifiberry digi+pro. Będziesz miał świetny transport za około 500zł i będziesz mógł olać wejście usb w dacu. Jeżeli laptop jest dla Ciebie wygodny możesz nim sterować ... lub tabletem, telefonem.

Amen

Wysłane z mojego TbooK 16 Power(M5F8) przy użyciu Tapatalka

dobry dac z laptopem zagra gorzej niz sredni dac z transportem plikow - serio kasa w bloto jesli masz zamiar grac na lapku

Mam podobne doświadczenia.

Gdy używałem laptopa w roli transportu (czy to "gołego", zaraz po formacie czy to z próbą instalacji różnych "polepszaczy" typu fidelizery itp.), jakiego DACa bym nie podłączył, grało słabo, wręcz beznadziejnie.

Już sam Cambridge Audio Stream Magic 6 czy Auralic Aries Mini z ich wbudowanymi DACami grały nieporównywalnie lepiej (a przecież tam nie siedzą nie wiadomo jak dobre przetworniki).

Spróbuj z innym transportem (wspomniana Malina nie jest droga więc można eksperymentalnie jej spróbować) a samo sterowanie tym zostawić laptopowi.

Będzie o wiele lepiej.

Dlatego wolał bym zwiększyć budżet do 4000 a mieć solidnego DACa na XMOS (jeśli to poprawia).

Za tą kwotę kupisz np. używany SA8005 Marantza, gra po USB zupełnie przyzwoicie. Działa zarówno pod Windows jak i Linuksem.

Dobre DAC'ki też ma AUDIO GD. Miałem kiedyś NFB1. Polecam np. NFB-1.38 : - koszt w chinach to USD750 w wersji z ES9038 Pro, Amanero & TCXO built in.

Co do transportu to na pewno jeśli nim jest laptop warto zainwestować w konwerter. Bardzo dobry jest np. Singxer SU1

Hmm. To może faktycznie czas na malinkę. Słyszałem o tym wcześniej. Macie jakąś stronkę gdzie znajdę wszystko o tym?

Czy to odtwarza także filmy? Może mieć HDMI out?

Czy to odtwarza także filmy? Może mieć HDMI out?

Odtwarza również filmy (złącze HDMI wersji 1.4) chociaż do audio podobno lepiej używać softu bez takiej możliwości.

Tak odtworzysz film, tylko mimo wszystko jeżeli chcesz słuchać muzyki to proponuję kupić malinę i ściagnąć sobie moode audio lub volumio do odtwarzania i potestuj. Na Allegr... mozna kupić RPI 2 za 110 zł, jak chcesz RPI3 to 179zł ok. Jako transport super sprawuje się z Hifiberry digi+ pro (cena ok 240zł w Polsce ponad 300zł), można też nakładkę DigiOne (ok. 400-450zł).

Link do forum:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Do filmów instalujesz jakiś program typu Kodi i pochodne.

Ukryta Zawartość

I nie sugeruj się ceną ... Malina owszem jest niedroga ale jakość dźwięku jaką oferuje jest świetna.

Zobacz Bryston za ponad 5 tys a w środku ... malina

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I nie sugeruj się ceną ... Malina owszem jest niedroga ale jakość dźwięku jaką oferuje jest świetna.

Ukryta Zawartość

Robiłeś może porównanie malina vs daphile na terminalu hp?

Ukryta Zawartość

Robiłeś może porównanie malina vs daphile na terminalu hp?

Ja nie robiłem ale robił znajomy do którego mam zaufanie. Stwierdził, że malina jest trochę lepsza.

Mówimy o malinie koniecznie z digi+pro i wyjściu coax.

cxn to jest dopiero tragedia co ty porpwnujesz do hd 12 ,cxn to suchar totalny

Ale za przeproszeniem pieprzenie. Na oczy nie widziałeś tego streamera a na pewno go nie słuchałeś.

A jeśli coś na temat to jest to odtwarzacz do dociążenia, ocieplenia systemu na co wskazują choćby zastosowane tam przetworniki cyfrowo-analogowe WM8740 firmy Wolfsona. Chłodniej, bardziej analitycznie grają sprzęty na kościach Sabre - oba posiadam. CXN specjalnie kupiłem by dociążyć system Audiolaba, tam gdzie dac w Audiolabie 8200cd notabene oparty na kościach Sabre powodował na niektórych płytach pewne przejaskrawienia. Odsłuchałem wiele przetworników łącznie z heglem hd12 i jak dobrze ktoś wcześniej zauważył hegel jest dobry ale do systemu gdzie basu jest dużo a nie na odwrót.

Ukryta Zawartość

Przecież w środku w Brystonie nie siedzi sama Malina ...

Nie sugeruj, że zagra tak samo, bo NIE zagra.

Ukryta Zawartość

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Porządny zasilacz to raz. Karta z wyjściem SPDIF to dwa. Solidna obudowa to trzy.

Malina to ta mała zielona płytka:

bryston-bdp-pi-musikserver-40269.jpg

Do tego otrzymujemy funkcjonalny wyświetlacz i appkę Brystona.

Proszę mnie źle nie zrozumieć: sam jestem fanem maliny (Raspberry PI). Sam ma dwie. Ale nie róbmy ludziom wody z mózgu i nie sugerujmy, że kupują to samo. Bo nie kupują.

To powiedziawszy, uważam że jeżeli ktoś zainwestuje w coś klasy Allo USBridge - czyli Sparky (taka inna malina) + dedykowana karta USB albo Allo DigiOne - czyli Raspberry PI + wyjście SPDIF:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

to godząc się na brak wyświetlacza, skromną plastikową obudowę, jest w stanie faktycznie uzyskać lepsze brzmienie za mniejsze pieniądze.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Elberoth

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Takie bajki to można opowiadać w zakładce hi-end. Tam może się na nie ktoś nabierze.

Robieniem ludziom wody z mózgu jest wmawianie im, że to urzadzenie jest w czymkolwiek lepsze od złożonego przez wprawnego i dysponujacego prawdziwa wiedza hobbysty. Przez prawdziwa wiedzę rozumiemiem taka, która nie jest uzyskana od dystrybutora sprzętu, z materiałów firmowych producenta, wystaw i wywiadów prasowych.

A co do kupowania to rzeczywiście nie jest to to samo. W przypadku Brystona kupuje się znaczek i marketingowa papkę ;)

Nie dajmy się również nabrać na voodoo wymienione powyżej gadżety i na różne audiofilskie routery, cudowne kable ethernetowe, zegary atomowe i inne bzdury. To tylko sposób na bezsesowne wyciaganie pieniędzy z nie znajacych się na rzeczy klientów.

Edytowane przez bum1234

Jak to dobrze, że czuwa tu ktoś z wiedzą inżynierską, kto na pewno zadał sobie trud przesłuchania i porównania tych urządzeń i próbuje nam z całego serca pomóc, bo świat pełen pułapek, zasadzek i naciągaczy....

bez Ciebie bylibyśmy wszyscy ciągle w czarnej du..ie

Poròwnania robi sie wtedy, gdy maja sens, a nie wtedy, gdy ktoś popisze sobie troche bajek nie majacych nic wspòlnego z rzeczywistościa.

A ja tam nie wierzę w takie rozwiązania, może to i gra...jakoś...ale raz że to odsprzedać ciężko, a dwa że jakby każdy mógł sobie w domu to zrobić to tylko takie zestawy by były :) wolę jednak rozwiązania nazwijmy to firmowe zwłaszcza firm które tylko tym się zajmują, mają technologię, zaplecze itp.

Cayin a88T MK I, Diapason Adamantes III, Questyle CMA 600i

A ja tam nie wierzę w takie rozwiązania, może to i gra...jakoś...ale raz że to odsprzedać ciężko, a dwa że jakby każdy mógł sobie w domu to zrobić to tylko takie zestawy by były :) wolę jednak rozwiązania nazwijmy to firmowe zwłaszcza firm które tylko tym się zajmują, mają technologię, zaplecze itp.

Ok. Rozumiem takie podejście. Tylko ...

Za znacznie mniejsze pieniądze czyli ok 500zł dostajemy Malinę z kartą dźwiękową z wyjściem Spdif z mniejszą ze względu na brak wyświetlacza funkcjonalnością. Czy lepsze zasilanie znacząco poprawia dźwięk ... są różne opinie ale 5000 zostaje w kieszeni.

Pytanie jest takie: co to znaczy w tym przypadku lepsze zasilanie? Bo jest na forum parę osób, uważających, że np. zastosowanie liniowego zasilacza do pc pełniącego rolę źródła plikowego przenosi słuchacza w nirwanę. A jest to oczywista bzdura ;)

• Pokaż nowe odpowiedzi