Skocz do zawartości
IGNORED

DAC do 3000 zł

Rekomendowane odpowiedzi

Gość aqs

(Konto usunięte)

Bez sensu pisać coś bez dokładnych testów,

Tak bez sensu pisać jak się nie porównywało, daj sobie spokój z Daphile, zwłaszcza z F260, znam je dobrze, no chyba że lubisz zamulony na maksa dźwięk, bez dynamiki i rozdzielczości.

Dobry wątek, fajnie że są kłótnie bo wtedy można coś wyciągnąć z obu stron.

Już byłem blisko kupienia maliny ale wysypał mi się odtwarzacz video.

Znalazłem coś co zadowala mnie pod kątem video i .... No właśnie audio?

SAVIO TVBOX01.

Czy takie cudo zagra lepiej od PC w roli transportu a gorzej od Maliny? Jeśli tak to czemu?

Też nie ma Windows owskiego cyfu.

Pytam czysto teoretycznie. To i tak będę pewnie musiał kupić bo oglądam masę filmów.

Jak sądzicie. Znalazłem też wolę do obsługi że smartfona.

M2tech Young. Bardzo bardzo przyjemny Dac. Piękna średnica, niskie mocne na swoim miejscu, wysokie ciepłe nie kłują. Ogulnie bardzo neutralny, przejrzysty, żywy, piękna scena. Ale przekonać trzeba się samemu. Ja uzywma go z MCRU liniowym zasilaczem.

Wiem, z tym że wtedy muszę stosować inny soft niż volumio. Poza tym łączenie video i audio w jednym urządzeniu może nie wyjść najlepiej. Chyba że się mylę?

• Moderatorzy

Możesz zamiast volumio wgrać kodi. Masz tam wtyczki do filmów, telewizji online, jest Tidal, radno i odtwarzanie muzyki z plików.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Lucarto Audio Ferro IA40 ; Maraim Welese 3.2, Hegel HD25, Raspberry PI4 + Allo digione Signature, Cambridge Audio 752BD, Lucarto Audio Albero

Miałam: Audio Academy Hyperion IV Plus, Haiku Audio Bright MK4

Wszystko kwestia 2 kart pamięci. Jak chcesz muzę wkładasz kartę volumio chcesz kodi wkładasz 2 kartę. Inna sprawa że sama malina kosztuje grosze i można mieć sama pod kodi. Działa.poprawnie ja próbowałem na max2play i kodi. Ale nie pamietam już dobrze ale DTS HD MA nie działał chyba

Wysłane z mojego SM-G928F przy użyciu Tapatalka

Ale nie pamietam już dobrze ale DTS HD MA nie działał chyba

Tez mam takie wrażenie. Albo coś źle ogarniałem. Ale "konwertował" do klasycznego DTS.

Tez mam takie wrażenie. Albo coś źle ogarniałem. Ale "konwertował" do klasycznego DTS.

Dokładnie tak było

Wysłane z mojego SM-G928F przy użyciu Tapatalka

Wiem, z tym że wtedy muszę stosować inny soft niż volumio. Poza tym łączenie video i audio w jednym urządzeniu może nie wyjść najlepiej. Chyba że się mylę?

Wszystko zależy od priorytetów. Jeżeli wolisz filmy i wystarczy Ci przeciętną jakość muzyki to wystarczy samo kodi.

Malina to generalnie zabawka, czasami wstanie z karty czasami nie, czasami kartę trzeba przygotować od nowa. Być może wszystko zależy od konkretnego OSa niemniej nie jest to zamiennik PC jeżeli chodzi o funkcjonalność i wydajność przede wszystkim. Moim zdaniem brakuje temu obsługi dysku SATA, interfejs karty kuleje. USB archaiczne 2.0 w przypadku wersji 2 B mamy USB hub do którego podpięty jest interfejs karty sieciowej o ile dobrze pamiętam.

Edytowane przez sls
  • Moderatorzy

Malina to generalnie zabawka, czasami wstanie z karty czasami nie, czasami kartę trzeba przygotować od nowa. Być może wszystko zależy od konkretnego OSa niemniej nie jest to zamiennik PC jeżeli chodzi o funkcjonalność i wydajność przede wszystkim. Moim zdaniem brakuje temu obsługi dysku SATA, interfejs karty kuleje. USB archaiczne 2.0 w przypadku wersji 2 B mamy USB hub do którego podpięty jest interfejs karty sieciowej o ile dobrze pamiętam.

Jeszcze mi sie nie zdarzyło, żeby malina mi sie zawiesiła. System moode lub volumio jest bardzo stabilny. Mówimy o malinie 3B

Lucarto Audio Ferro IA40 ; Maraim Welese 3.2, Hegel HD25, Raspberry PI4 + Allo digione Signature, Cambridge Audio 752BD, Lucarto Audio Albero

I pomimo tego gra bardzo dobrze jako transport po I2S. Potwierdzam jak Rucia1 moode i volumio działają całkiem dobrze, wcale nie gorzej niż softw CA Stream Magic 6 czy Marantz NA7004.

Edytowane przez RobG1974

W kodi masz poprawnie działającą funkcje "hdmi passthrough" i puszcza bez problemu DTS-HDMA, Dolby TrueHD itd... Chociaż pamiętam że było kilka wersji gdzie to kulało, zwykle jednak były to "bety".

Wszystko zależy od priorytetów. Jeżeli wolisz filmy i wystarczy Ci przeciętną jakość muzyki to wystarczy samo kodi.

Jeżeli kodi przechodzi mi na DACu test na bit-perfect to sorry ale co jeszcze można poprawić? Kabelek na podłodze aby ładniej leżał...??? :))

Edytowane przez opteron

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Jeszcze mi sie nie zdarzyło, żeby malina mi sie zawiesiła.

Daj już spokój z tą maliną, wciskasz ją w każdym wątku na forum.

To jest wątek o DAC za 3 000 zł.

"Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów."

• Moderatorzy

Nie wciskam tylko podpowiadam, że to dobre rozwiązanie. Gdyby był "shit" to bym nie polecała. Naprawdę warto spróbować. A Ty jesteś bardzo niemiły.

Rucia poleca malinę ponieważ jest to bardzo rozsądne rozwiązanie które pozwala zaoszczędzić pieniądze i nerwy oraz cieszyć się z lepszej jakości dźwiękiem.

Nie zapominaj, że oprócz daca potrzebny jest dobrej jakości transport. Zwykły odtwarzacz CD i komputer w porównaniu z Maliną kiepsko spełniają swoją rolę.

W kodi masz poprawnie działającą funkcje "hdmi passthrough" i puszcza bez problemu DTS-HDMA, Dolby TrueHD itd... Chociaż pamiętam że było kilka wersji gdzie to kulało, zwykle jednak były to "bety".

Jeżeli kodi przechodzi mi na DACu test na bit-perfect to sorry ale co jeszcze można poprawić? Kabelek na podłodze aby ładniej leżał...??? :))

To tak jak ze słuchanie na różnych odtwarzaczach na tym samym pc. I co ma takiego jRiver lub MediaMonkey w porównaniu do foobara. Jakby wszystko było tak samo grające nikt tu z nas nie siedziałby i nie marnował czasu.

Rucia1 szkoda czasu na przekonywanie. Każdy niech idzie swoją drogą. Jeżeli woli ktoś płacić za nazwę, to niech tak robi. Mamy prawdopodobnie wolną wolę.

Edytowane przez RobG1974

Rucia poleca malinę ponieważ jest to bardzo rozsądne rozwiązanie które pozwala zaoszczędzić pieniądze i nerwy oraz cieszyć się z lepszej jakości dźwiękiem.

Nie zapominaj, że oprócz daca potrzebny jest dobrej jakości transport. Zwykły odtwarzacz CD i komputer w porównaniu z Maliną kiepsko spełniają swoją rolę.

To jak mawiał mój ojciec "dawać i prosić to za dużo" zostaw niech sam się przekona albo niech przepłaci inaczej nie doceni.

Wysłane z mojego KIW-L21 przy użyciu Tapatalka

.

DAC do 3000 zł, czytać uważnie a Ruci Jedynej nie czepiać

Ok ale ... ;-)

Warto wziąć pod uwagę, że dac za 3000 z maliną zagra jak dac za 4-5tys z CDP lub laptopem w roli transportu.

Myślę, że zmienia to postać rzeczy diametralnie ...

prawdopodobnie

Tu bym polemizował ;-)

Niektórzy na tym forum wolą powielać błędy innych i to tak dobitnie, że...

Ale za to jakimi są później "znafcami"...

Edytowane przez Gość

Z racji że to mój wątek. To uprawniania do dyskusji na temat transportu do tego daca. Generalnie chodzi o całe źródło!

Na dac mógł bym przeznaczyć i więcej pod warunkiem że uzyskam to co jest zaplanowane. A wyszło że nie ma sensu dokładać do daca skoro korzystam z łapka.

Większa gęstość niższych rejestrów.

Sls nie zależy mi na Sata i wyższym złączu USB. To też nie chyba chodzi o to w wyborze maliny. Chodź może się mylę?

Może inaczej. Czy ktoś ma malinę z której korzysta rzadko i pożyczy innemu forumowiczowi?

Z racji że to mój wątek. To uprawniania do dyskusji na temat transportu do tego daca. Generalnie chodzi o całe źródło!

Na dac mógł bym przeznaczyć i więcej pod warunkiem że uzyskam to co jest zaplanowane. A wyszło że nie ma sensu dokładać do daca skoro korzystam z łapka.

Sls nie zależy mi na Sata i wyższym złączu USB. To też nie chyba chodzi o to w wyborze maliny. Chodź może się mylę?

Może inaczej. Czy ktoś ma malinę z której korzysta rzadko i pożyczy innemu forumowiczowi?

Nie wiem może mam felerną sztukę ale jakby mi się tak pecet wykładał jak mi się wykłada Raspberry Pi 2B na Ubuntu i Raspbianie to bym go wyrzucił do śmietnika.

Moim zdaniem warto przetestować posiadany DAC z Linuksem np Ubuntu 16.04 LTS lub inną dystrybucją. DAC to nie tylko transport ale także zasilanie, obwody wyjściowe itd. I to wszystko składa się na całość. Jeden dac dopasuje się do wzmacniacza x lepiej inny gorzej. Najlepszy transport nie zrobi z DAC'a za 100USD urządzenia grającego jak dac za 10kPLN. Zbyt kategorycznie bym do tego nie podchodził, cześć ludzi myślę może mieć przetworniki z byle jakimi wejściami USB kilka generacji wstecz i na tej podstawie wyrażają swoje opinie. Do tego używają Windows. Ostatnio doczytałem że najnowszy standard USB audio 2.0 Microsoft wspiera dopiero w Windows 10 od wiosny tego roku...

Edytowane przez sls
  • Moderatorzy

Jak masz blisko do Radomia to zapraszam na testy malinki

Mogę Ci przesłać na próbę z zainstalowanym dac-im na Tad 1387 a spróbujesz osobno po usb.

Bardzo Ci dziękuję to rzadkie na forum, ale chciałbym już przetestować tą finalną wersję z Digi + Pro.

Jak masz blisko do Radomia to zapraszam na testy malinki

Niestety kawał drogi :/ Chodź przecież mam 14 dni na zwrot. Czy w przypadku tego komputerowego urządzenia jego skręcanie jest uważane za "dłubanie" przy nim i zwrot nie obowiązuje?

• Moderatorzy

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) może zadzwoń do nich i dopytaj o zwrot, jak to wygląda

Ukryta Zawartość

Bardzo Ci dziękuję to rzadkie na forum, ale chciałbym już przetestować tą finalną wersję z Digi + Pro.

Też taką mam, tylko pytanie ile potrzebujesz czasu na testy, bo akurat mam jeden zestaw, którego zazwyczaj używam jako transport i mam też jedną kartę/nakładkę Hifiberry Digi+Pro, bo ostatnio sprowadzałem dla kolegi i były w dobrej cenie i kupiłem dwie (jest oryginalnie zapakowana i na razie bym jej nie rozpakowywał, żeby postawić sobie drugi zestaw)?

• 2 lata później...
W dniu 29.10.2017 o 16:06, 5z0p3n napisał:

Bardzo Ci dziękuję...

Wyczytałem że miałeś oba przetworniki. Rdac mi się podobał, irdac jeszcze lepszy. Szukam alternatywy. Irdac II nowy niestety nie dokupienia. Tutaj w wątku zajechaliście już wyżej z cenami, ale czy przez ten czas słyszałeś coś w cenie irdaca w podobnym klimacie dźwiękowym z asynchronicznym USB? Nie potrzebuję progresu, tylko utrzymania poziomu i charakteru.

"... Mój pogląd na islam jest taki, że NIE jest to tak naprawdę religia. Według mnie jest to totalitarna ideologia polityczna z elementami religii..." ---- WWW.EUROISLAM.PL

• Pokaż nowe odpowiedzi