Skocz do zawartości
IGNORED

SZCZERY PORADNIK AUDIOFILA I MELOMANA

Rekomendowane odpowiedzi

W telegraficznym skrócie . Nie ma prostych rozwiązań w odbiorze muzyki .

Każdy słyszy inaczej i to trzeba mocno zapamiętać . Sprzęt należy dobrać samemu na podstawie własnych odsłuchów .

Słuch się wyrabia .

Osoby osłuchane słyszą 5 % różnicę w dźwięku osoby z niewyrobionym uchem nie wyłapują nawet 50 % różnicy .

Co dla nas jest nr 1 na początku zabawy w audio niekoniecznie jest po paru latach .

Każdy słyszy inaczej .

Więc rada jest jedna słuchać , słuchać i jeszcze raz słuchać dużo muzyki mniej sprzętu a im więcej muzyki słuchamy to znaczy że mamy lepszy sprzęt dla nas .

"Słuch" , a raczej mózg się "wyrabia", a jeszcze bardziej przyzwyczaja!. To fakt!

Bardziej istotne jest z tej perspektywy do czego?

I tu ważna jest możliwość posłuchania i porównania jak najbardziej prawidłowych (obiektywnie) odtworzeń zapisu dźwięku.

Jeżeli ktoś myśli, że jest w stanie ustalić i skompilować tę prawidłowość na ucho; żonglując tylko sprzętami/ akcesoriami całkiem subiektywnie, to.... ciągle mało jeszcze słyszał! ;)

Edytowane przez globtroter1

Uwaga! Mam aktualnie na "sprzedaż"... następujące myśli na potrzeby audiofilii i muzyki:

-Nauczył się Pan czegoś od publiczności?-Tak, aby ją ignorować tak bardzo, jak to tylko możliwe. J. Zorn

"Słuch" , a raczej mózg się "wyrabia", a jeszcze bardziej przyzwyczaja!. To fakt!

Bardziej istotne jest z tej perspektywy do czego?

I tu ważna jest możliwość posłuchania i porównania jak najbardziej prawidłowych (obiektywnie) odtworzeń zapisu dźwięku.

Gdy zmieniam jakiś element toru ( ostatnio kolumny) , po odpaleniu zwykle występuje efekt " uaał" to jest to, ewidentna poprawa brzmienia , strzał w dziesiątkę. Po upływie trzech, czterech dni gdy mózg zapomina już punkt odniesienia jaki stanowił dźwięk przed zmianą, wszystko normalnieje. Jeżeli chodzi o prawidłowe odtwarzanie zapisu , wczoraj byłem na koncercie " Raz,Dwa,Trzy - Młynarski", i zaraz po powrocie wrzuciłem sobie ich płytkę , wiem , że zrealizowana w innych warunkach ( Studio Agnieszki Osieckiej) ale również koncertowa. Po przesłuchaniu akurat w tym przypadku mogę stwierdzić , że nie jest , źle . Są jednak płyty fatalnie zrealizowane, gdzie ktoś poszedł po najmniejszej linii oporu, odbiegające dźwiękowo od rzeczywistości. Od dawna nie kupuję składanek typu " The Best of " bo one królują bylejakością, i choćbyśmy mieli najlepszy sprzęt jakość i tak będzie marna.

Stereo: WBA Blazebird + Ironbird; Pioneer N-70A CDX-1060 ; K-1020; ; JVC QL A7; YAMAHA Yp-701, RME Adi2 PRO FS R Black Edition ; Sony STR-V5 , ;kolumny: Altec Lansing Valencia, ProAc Response One SC. Kino: Yamaha RX-A3030;BC Acoustique EX-502; kolumny: Dali Grand Vocal, B&W 685 S2, Mivoc SW 1500; Raspberry Pi3 B+;DDRC-24 ; DDRC-22D

Gość bartosz_55239

(Konto usunięte)

Gdy zmieniam jakiś element toru ( ostatnio kolumny) , po odpaleniu zwykle występuje efekt " uaał" to jest to, ewidentna poprawa brzmienia , strzał w dziesiątkę. Po upływie trzech, czterech dni gdy mózg zapomina już punkt odniesienia jaki stanowił dźwięk przed zmianą, wszystko normalnieje.

Ja mam prosty sposób na to. Radia przed zaśnięciem słucham na bumboxie philipsa z lat 90. Po odpaleniu sprzętu zawsze mam efekt wow.Polecam

Gość

(Konto usunięte)

Czyli proponujesz odsłuch po audiofilsku? Słuchanie sprzętu nie muzyki? Niestety ja wolę słuchać płyt które lubię a nie które dobrze brzmią . Mam sampler naima z cudownie nagranym akustycznym jazzem w systemie living stereo i lubię czasem posłuchać. Jednak wolę słuchać kiepsko nagranego Oasis czy Nirvany ...

A ja mam całe mnóstwo tych co lubię i słucham zawsze "po audiofilsku"...chyba nie myślisz, że słucham muzyki, której nie lubię... ;-)

Pozdrawiam serdecznie :-)

Ja mam prosty sposób na to. Radia przed zaśnięciem słucham na bumboxie philipsa z lat 90. Po odpaleniu sprzętu zawsze mam efekt wow.Polecam

Bardzo dobry sposób, ja tak słucham z 5 minut smartphona...po przejściu na klocki jest nirwana :-)

Edytowane przez Gość

Pokój odsłuchowy,wpływ na dźwięk

W tym temacie warto potrącić często ignorowany lub zapominany aspekt.

"Złote proporcje" pomieszczenia. Już dawno je poznano, wyliczono.

Komnata o takich rozmiarach już na starcie pozwala na lepsze, szybsze i tańsze dopieszczenie akustyki.

Sam się przed laty o tym przekonałem czem prędzej wracając z audio z fajowego dużego ok.25m2 ...ale niemal kwadratowego "salonu" do 14 m2 "klitki" w której i mieszczą się duże podłogówki i akustyka nie cierpi jak w tym dużym a która posiada (zupełnie przypadkowo) gabaryty niemal idealne z punktu widzenia "złotych proporcji akustycznych".

Zaznaczam, że zarówno ten duży jak i "klitka" pełnią/pełniły rolę komnaty wyłącznie "do słuchania muzyki".

Pokój i umeblowanie ma co najmniej tak duży wpływ na brzmienie.. jak cały sprzęt grający..

..a i przyjemniej się słucha w ciepełku.. kominek i coś wilgotnego..

no tak..:)

Lubię słuchać.. oglądać.. czytać.. ?

Odsłuch audiofilski- nie ważne jaka treść , liczy się jakość nagrania. Odsłuch melomana - nie ważne jaka jakość , liczy się tresc

nie zgadzam się:)

odsłuch jest jeden... reszta to nasze wyobrażenia

w końcu kompletny system:)             Geodezja - Geologia - Górnictwo

• Redaktorzy

Odsłuch audiofilski- nie ważne jaka treść , liczy się jakość nagrania. Odsłuch melomana - nie ważne jaka jakość , liczy się tresc

Sztampy, sztampy... Meloman naprawdę woli, żeby muzyka brzmiała ładnie, bo słuchanie muzyki to nie liczenie nutek i nie dają tam nagród za zapoznanie się z "treścią". A audiofil też woli słuchać dobrej muzyki, niż dzieł zebranych Bajer Full.

Zakładając wątek zasugerowałem ,że przyszłościowo można zorganizować wspólne spotkania ,dzieląc się swoją wiedzą i doświadczeniem. Chciałbym zapytać ,czy był by ktoś chętny?. Mógłbym zorganizować takie pierwsze spotkanie,najlepiej pasowało by mi to zrobić w Poznaniu. Prosił bym zainteresowanych o włączenie się do dyskusji.

Czasy takie nastały.. że spotkania i odsłuchy sprzętu trzeba by dziś robić.. w internecie..;)

..chętnych nie braknie.. a wniosków i opisów będzie jeszcze więcej..:)

Taki przykład..

Liczę na fachowe podejście do tematu . Pozdrawiam .

Pomysł dobry.

4 złote zasady:

- Jeśli dyskusja robi się jałowa, odpuść sobie.

- Składaj zestaw pod swój indywidualny gust.

- Ufaj jedynie własnym uszom.

- Miej dystans do swojego hobby.

Taki przykład..

Zbyt szeleszcząca i sucha prezentacja jak dla mnie.

Jeśli już przez Internet, to zdecydowanie wolę to:

• Redaktorzy

Living Voice to jedne z kolumn, które rozpatrywałbym jako zamiennik moich Spendorów, kiedy się trochę wzbogacę.

Czasy takie nastały.. że spotkania i odsłuchy sprzętu trzeba by dziś robić.. w internecie..;)

..chętnych nie braknie.. a wniosków i opisów będzie jeszcze więcej..:)

Zbyt szeleszcząca i sucha prezentacja jak dla mnie.

Pozostaje mieć nadzieję, że to żarty...

nagrywamy.com

• Redaktorzy

You tube nie zmienia bardzo prezentacji, pasma przenoszenia i barwy.

Zmniejsza się tylko rozdzielczość przekazu.

Hmm, tjaa... A na czym się słucha te empetrójki z youtube?

Pozostaje mieć nadzieję, że to żarty...

Pewnie że na podstawie filmu z YT nie kupiłbym niczego. Nie zmienia to faktu, że jeśli autor trochę się przyłoży, to spokojnie odróżnię brzmienie np. Harbeth i B&W. Trzeba mieć spore problemy ze słuchem, żeby takiej różnicy nie wychwycić.

Edytowane przez Mrok

Pewnie że na podstawie filmu z YT nie kupiłbym niczego. Nie zmienia to faktu, że jeśli autor trochę się przyłoży, to spokojnie odróżnię brzmienie np. Harbeth i B&W. Trzeba mieć spore problemy ze słuchem, żeby takiej różnicy nie wychwycić.

A mikrofon, nie mówiąc już o pomieszczeniu nic nie wniesie od siebie?

Filmik YT to był tylko przykład na pomysł odsłuchów w necie.. bo możliwości techniczne są..

Może wystarczy w odp pomieszczeniu.. nagrać porządnym mikrofonem wygrzany sprzęt.. i udostępnić w bezstratnej jakości.. na stronie..

..weryfikujące odsłuchy każdy i tak przeprowadzi u siebie.. po zakupie.. bo ma na to 14dni..:)

..no jak myślicie..?

...odróżnię...

Od dostrzezenia roznicy pomiedzy dwoma do wystawienia oceny jednemu droga daleka.

..no jak myślicie..?

Nie.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Oczywiście usłyszysz i odróżnisz. Tylko co usłyszałeś? Ano dźwięk jaki wydaja kolumny wraz z danym pomieszczeniem odsłuchowym, bo to zebrał mikrofon. Ile w tym jest z samego brzmienia głośników? :-) A jeśli w dodatku słuchasz u siebie z głośników zestawu, to słyszysz jak ten dźwięk z YouTube oddaje Twoje pomieszczenie odsłuchowe. To już lepiej z Tube słuchać na dokanałowcach dedykowanych do Mp3.

Włodek.

Może wystarczy w odp pomieszczeniu.. nagrać porządnym mikrofonem wygrzany sprzęt.. i udostępnić w bezstratnej jakości.. na stronie..

Znasz taki porządny mikrofon szerokopasmowy?

Odpowiednie pomieszczenie?

Nie można też zapomnieć o tym że posługiwać się mikrofonem też trzeba umieć.

Kompresja na yt to przy powyższych to pomijalny szczegół.

A zapomniał bym o jeszcze jednej istotnej zmiennej. Sprzęt i pomieszczenie słuchającego takich "testów".

Wystarczy dobry mikrofon wstęgowy 20-20khz..

..i akustycznie przygotowane pomieszczenie.. takie neutralne..:)

przecież dużo ludzi nie może.. bądź nie chce jeździć po sklepach.. spory kłopot to.. a taka wstępna selekcja mogła by pomóc w wyborze..

Sprzęt i pomieszczenie słuchającego takich "testów".

..ale słucha u siebie.. na swoim dobrze znanym sprzęcie..;)

<br />przecież dużo ludzi nie może.. bądź nie chce jeździć po sklepach.. spory kłopot to.. a taka wstępna selekcja mogła by pomóc w wyborze..<br />

Przepraszam , ale wstępna selekcja pod jakim kątem ? Czy działa , jak się prezentuje i czy będzie pasował do wystroju salonu?

Nie ma niestety innego sposobu jak osobisty odsłuch i to najlepiej u siebie w domu. Nawet kupując używany sprzęt wszelkie długie odsłuchy mijają się z celem, można jedynie sprawdzić czy wszystko chodzi , jaki jest stan wizualny a akustyka naszego pomieszczenia i tak zweryfikuje wybór.

Stereo: WBA Blazebird + Ironbird; Pioneer N-70A CDX-1060 ; K-1020; ; JVC QL A7; YAMAHA Yp-701, RME Adi2 PRO FS R Black Edition ; Sony STR-V5 , ;kolumny: Altec Lansing Valencia, ProAc Response One SC. Kino: Yamaha RX-A3030;BC Acoustique EX-502; kolumny: Dali Grand Vocal, B&W 685 S2, Mivoc SW 1500; Raspberry Pi3 B+;DDRC-24 ; DDRC-22D

Wystarczy dobry mikrofon wstęgowy 20-20khz..

..i akustycznie przygotowane pomieszczenie.. takie neutralne..:)

Powiedzmy że pierwsze jakimś cudem będzie miało płaski przebieg czułości w całym zakresie, to pomieszczenie jeśli nie będzie to komora bezechowa to neutralności jakoś ciężko mówić.

..ale słucha u siebie.. na swoim dobrze znanym sprzęcie..;)

Wystarczy to odróżnienia jednego sprzętu od drugiego, ale nie wiele powie o tym jak on zagra w naszych warunkach bo punkt drugi czyli neutralność pomieszczenia jest bardzo trudna jeśli nie nie możliwa do spełnienia. Poza tym pomieszczenie słuchającego nagranie też musiało by się taką cechą charakteryzować.

Przepraszam , ale wstępna selekcja pod jakim kątem ?

..właśnie pod kątem różnic w brzmieniu zestawu A od B.. słychać wyraźnie nawet przez net.. jeśli kolumny A mają więcej wysokich od B.. to w rzeczywistości

też tak będzie.. i tak dalej.. średnie.. basy.. i inne..

Wystarczy to odróżnienia jednego sprzętu od drugiego, ale nie wiele powie o tym jak on zagra w naszych warunkach ..

Tak właśnie tak.. słuchając w sklepie.. zadajemy to samo pytanie..:)

Jak sprzęt zagra w naszym pokoju..??

• Pokaż nowe odpowiedzi