Skocz do zawartości
IGNORED

Norwegia - tylko radiofonia cyfrowa.

Bobcat

Rekomendowane odpowiedzi

Słucham radia Chopin w DAB+ w samochodzie i jedyna różnica w stosunku do FM jaką zauważyłem to, że DAB+ dużo szybciej milknie po wjeździe do tunelu :) i nie mieszkam w Alpach, ten nowy łódzki rów wystarcza, żeby zgubić na chwilę zasięg :)

"Few are those who can see with their own eyes and hear with their own hearts." A.Einstein

Słucham radia Chopin w DAB+ w samochodzie i jedyna różnica w stosunku do FM jaką zauważyłem to, że DAB+ dużo szybciej milknie po wjeździe do tunelu :) i nie mieszkam w Alpach, ten nowy łódzki rów wystarcza, żeby zgubić na chwilę zasięg :)

Inna częstotliwość (tam FM tu VHF III), inne fizyczne właściwości fal.

Dyskutujemy z pozycji odbiorcy, a Dab to dla nadawców nowe możliwości marketingowe i reklama spersonifikowana, kontekstowa.

Przesyłanie opisów, obrazów, krótkich treści video, nawigacja, itp. A to kolejne możliwości dotarcia i przywiązania odbiorców.

DAB w samochodzie?

Jak jest gorszy odbiór FM to i tak jeszcze słychać, w samochodzie to dla mnie głównie przekaz słowny się liczy. Zaszumiony? Nie szkodzi. Gdy w czasie jazdy oddala się nadajnik, przestrajam na najbliższy.

W przypadku DAB - gorszy odbiór = cisza, nie ma nic.

Radio i muzyka? Tylko w domu - odbiór FM akurat mam doskonały ...z opartej w kącie anteny samochodowej.

To, że w niekorzystnych warunkach czasem zamiast DAB+ wchodzi cisza wynika ze zbyt małej ciągle jeszcze ilości nadajników. Nie cały kraj jest w zasięgu tej technologii.

Gdy w czasie jazdy oddala się nadajnik, przestrajam na najbliższy.

W przypadku DAB - gorszy odbiór = cisza, nie ma nic.

Odbiornik FM z RDS przestraja się sam. Spodziewałbym się, że odbiornik DAB potrafi to samo. Przynajmniej kiedy sieć nadajników jest wystarczająco gęsta. Może objaw wynika z braku tej sieci?

Daab w samochodzie.;)

Taki mam na winylu, nada się do samochodu?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

... jak wprowadzą cyfrę, to zamilkną radia w samochodach, a w zdecydowanej większości samochodów radia sobie nie można wymienić na inne.

!?

Jasne, można. Wymiana radia w mojej toyocie w serwisie kosztuje zapewne więcej, niż cały samochód ;)

To zmien samochod na taki z dab+

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Hot Mix Radio rock i new, rockowej słucham najczęściej na strumieniowcu

Już włączyłem do ulubionych ;-). Pewnie dziś posłucham.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.