Skocz do zawartości
IGNORED

Wilekość kolumn (głośników) a wielkość pokoju

mati82

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć.

Mam pytanie do wszystkich zorientowanych.

Czy jest zalecana wielkość głośników do wielkości pokoju, Posiadam pokój 18m2, Chcę zakupić kolumny, których głośniki basowe mają 10". Nie mam adaptacji akustycznej w pokoju. Czy powinienem szukać innych głośników?

Nie mam możliwości wypożyczenia.

Kolumny to W.A. Sophia

Czy porywanie się na Alexię lub inne kolumny z większymi membranami ma sens przy takich pomieszczeniach?

Pozdrawiam.

Jeśli można dane kolumny zgodnie ze sztuką audio ustawić i nie zaburzają przy okazji normalnego życia to innych ograniczeń nie znam. W przypadku pokoju tylko do audio jeszcze łatwiej bo znika drugi warunek.

Mam pytanie do wszystkich zorientowanych.

Czy jest zalecana wielkość głośników do wielkości pokoju, Posiadam pokój 18m2, Chcę zakupić kolumny, których głośniki basowe mają 10". Nie mam adaptacji akustycznej w pokoju. Czy powinienem szukać innych głośników?

Małe głośniki też potrafią nisko zejść (tam pomijam kwestię większych zniekształceń wzgl. SPL itp. ograniczeń fizycznych). Także nie kupowanie bo "oo duży woofer" , nie ma sensownego uzasadnienia.
Gość bartosz_55239

(Konto usunięte)

Małe głośniki też potrafią nisko zejść

Moje ma z 14 cm wooferem potrafią naprawdę dać niezły bas w 10 m. Oczywiście nie jest to taki sub jak z 30 cm ale nie jest tak że w ogóle dźwięk jest bez basu. Po za tym mając wybór kupić lepsze monitory czy gorsze ale duże paki zawsze wybieram monitory.

gorsze ale duże paki zawsze wybieram monitory.

Ja generalnie też jeśli stoję przed wyborem kolumn w tej samej cenie, to wolę lepsze jakościowo niż np. większe ale gorsze jakościowo.

Bas sięgający poniżej 30 Hz w takim pokoju nie musi być wcale zaletą, więc byłbym ostrożny,

tym bardziej, że zmierzony w warunkach pokoju zwykle używanego w Stereophile.com dochodził do 18 Hz:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Oby było dobrze, ale przy takich wynikach w dole pasma powinny stać minimum 1 m od tyłu, a do

tego jeszcze dalej od narożników pokoju. Jeśli tylko do audio to może da się żyć .;-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Bas 30Hz w muzyce słuchanej z zestawów domowych występuje bardzo rzadko.

W pomieszczeniu 18m/kw wystąpi jako zjawisko pneumatyczne a nie falowe. Choć wpływ na brzmienie będzie wnosił. Zatem nie jest problemem niskie zejście basu, a jego efektywność i kontrola wzmacniacza nad głośnikami. Nisko schodzący, dobrze kontrolowany, nawet niski bas, nie zrodzi problemów w zwykłym pomieszczeniu jeśli nie będzie on zbytnio forsowany poziomem głośności.

Aby uzyskać niski, czysty bas, przy niższych poziomach głośności, zawsze lepiej wykażą się zestawy o większej powierzchni membrany niskotonowych głośników.

W.

Popieram przedmówców, możesz śmiało próbować: sam posiadam 10" głośniki, a mój pokój ma 17,5 m2. Bas jest krótki, twardy, i ma bardzo niskie zejście.

Należy jednak zapewnić dobrą akustykę oraz odpowiednie odsunięcie od ścian - bez tego po prostu zapomnij. Ponadto wzmacniacze do takich smoków jak W.A. Sophia powinny być więcej niż tylko mocne... jednak, skoro celujesz w zestawy za > 70 kzł, to z pewnością doskonale o tym wiesz :)

Czy porywanie się na Alexię lub inne kolumny z większymi membranami ma sens przy takich pomieszczeniach?

z praktyki , w takim pokoju uwazam ze słusznie 10 calowe woofery zapewnia lepszy bas

oraz ładniejsze brzmienie muzy i to totalnie , niz takie 14 cm

plumkacze , de facto ersatze ; miedzy bajki nalezy wlozyc opowiesci ich userów ;

Tak jak ktoś pisał wyżej jak je możesz odstawić od ścian ponad metr czy nawet niemal na środku pokoju to można takie paczki upchać z bardzo dobrym rezultatem . Bardzo ważny będzie też wzmacniacz który będzie dobrze kontrolował ten bas czyli słabeusze odpadają . Podstawowa adaptacja typu półki kwiaty firanki i dywan też będzie konieczna .

Gość bartosz_55239

(Konto usunięte)

miedzy bajki nalezy wlozyc opowiesci ich userów ;

Na moich 14 cm słucham np Prodigy. Bas jest, zejscia do 20 hz nie ma ale bas jest. Widać nie słuchałeś dobrych monitorów bo inaczej bzdur byś nie pisal

Bez problemu kupiłbym coś większego ale wolałem kupić naprawdę dobre monitory niż takie sobie podlogowki. Jestem melomanem przede wszystkim.

Kappy z 30 cm wooferem słuchałem w 18m2 (normalny pokój) i nie było żadnych problemów z przewalającym basem, kontrola też OK.

Bowersy 802 słuchałem też w podobnym pomieszczeniu (jeśli nie było tam nawet i mniej niż 18m2) i było świetnie, niski bas, zejście, kontrola, nic nie przewalało.

Da się, ale to zależy od akustyki tego pomieszczenia, ustawienia kolumn i jak też wspomniano od wzmocnienia i tego jak te głośniki będzie kontrolować.

Na moich 14 cm słucham np Prodigy. Bas jest, zejscia do 20 hz nie ma ale bas jest. Widać nie słuchałeś dobrych monitorów bo inaczej bzdur byś nie pisal

W dużym skrócie, bo temat jest "policzalny" i mierzalny - fizyki nie przeskoczysz, rozmiar ma znaczenie.

Nie ma co dorabiać do tego niestworzonych historii. Wystarczy, że producenci karmią nas takimi marketingowymi bzdetami.

Na moich 14 cm słucham np Prodigy. Bas jest, zejscia do 20 hz nie ma ale bas jest.

Nawet z Twojej wypowiedzi wprost wynika, ze muzyka typu Prodigy w kwestii basu nie jest zbyt wymagajaca.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Bez problemu kupiłbym coś większego ale wolałem kupić naprawdę dobre monitory niż takie sobie podlogowki. Jestem melomanem przede wszystkim.

Jakie to są dobre monitory?

Jeżeli chodzi o wzmak jest dość kontrowersyjny bo wykonany przez kumpla elektronika. Napiszę tak, wszystkie integry do 10kzł odpadają w przedbiegach jeżeli chodzi o kontrolę głośników Trafo 1,5kW i 10 tranzystorów na kanał, jeżeli chodzi o barwę jest super, ale takiej przepaści nad integrami do 10kzł nie ma czasem jest gorzej. Tu bardziej przydał by się jakiś porządny pre. Celuję w większe głośniki. Monitory z głośnikiem 14cm w ogóle mnie nie interesują, dla mnie to dźwięk pudełkowy, zniekształcony, nadaje się do cichego słuchania.

W zależności od wymiarów tego pomieszczenia - 18m2 to tylko jeden mało mówiący parametr - szczególnie szerokości, wyjdzie ustawienie tych kolumn. Jeżeli jest gole, największym problemem bedą odbicia.

Piszesz ze 14 cm woofery to do cichego grania, ale z Sophia moze byc podobnie: ciche granie.

Pzdr

Wilson audio to duża kultura grania więc przy dobrym ustawieniu i z pomieszczeniem o prawidłowej akustyce mają szansę zagrać . Tylko nie słuchaj ich potem w większych pomieszczeniach bo będziesz chciał u siebie mieć taki sam dźwięk a to już bez adaptacji niemożliwe .

W wątku studio 16 hertz ktoś ma własnie 18 metrową świątynię do której pielgrzymki się udają posłuchać jak brzmi hi-endowy dzwięk . Wychodzi na to że akutyka czyni cuda . Sam uważam po latach że akustyka to 80 procent sukcesu .

Z tym że kolega nie ma adaptacji więc może być ok a może być słabo .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.