Skocz do zawartości
IGNORED

Zmiany na Allegro. Jak teraz sprzedawać ?

Thorogood

Rekomendowane odpowiedzi

Dobrze, że nie można wystawiać już komentarzy Kupującym. Wielu Kupujących nie wystawiało negatywa tylko w obawie przed dostaniem zwrotnego negatywa w zemście. Niektórzy Sprzedający, sklepy jak i osoby prywatne, miały zapis: Kupujący pierwszy wystawia ocenę. To było chore. Sprzedający, 100% pozytywów, sprzedał wybrakowany produkt i zaczynały się jazdy ze zwrotem i często chamstwem czy wręcz agresją sprzedawcy. Wtedy klient zaczynał kalkulować co mu się opłaca napisać w komentarzu lub czy w ogóle go wystawić. I to było chore.

W sklepie stacjonarnym też nie życzyłbym sobie bycia ocenianym. Jak wyciągam sportowy portfel zamiast skórzanego kupując koszulę do garnituru to tracę 5 punktów?

Oczywiście, że i klienci są różni.

Ale nie tylko internetowe - sklepy stacjonarne też mają od zawsze wszelkie możliwe problemy z klientami.

Większość kupujących w tej chwili "zapomina" wystawić komentarz.

Nie rozumieją, że działają na własną niekorzyść ?

No i tego zjawiska akurat nie jestem w stanie zrozumieć, zupełnego braku oceny transakcji albo wystawianie tylko oceny pozytyw/negatyw bez komentarza, który jest bardziej przydatny.

Na przykład, nawet z napotkanego przeze mnie negatywnego komentarza, który brzmiał "Ten potencjometr to jakiś taki niezbyt duży", można dowiedzieć się, że tym razem to z klientem jest problem.

Ło matkojedyno!!!

Thorogood.

Jużem Cię opłakał...

Nie szkodzi. Będziesz długo żył!

Zmykam i przepraszam za ot.

Lepiej krótko ale przyjemnie :)

• 3 tygodnie później...

I kolejny przypadek. Ktoś zalicytował, kupił i cisza w eterze. Nie płaci, nie odpisuje na maile, sms-y. Cholery można dostać.

To jest drażniące zachowanie ale można wprowadzić punkt regulaminu: czekam tydzień na wpłatę i do widzenia. No wiem, że teraz nie można ocenić tego klienta, ale znowu, w sklepie stacjonarnym, nawet najbardziej chamski klient często bywa świętą krową i też nie podlega ocenie tylko z czystym kontem wchodzi do kolejnego sklepu w pasażu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

• 1 miesiąc później...

I znów jazda. Towar dotarł do klienta uszkodzony. Kurierzy się postarali.

Bywa.

Ale jest ubezpieczony, niby nie ma problemu.

Tylko, że klient mimo uprzedzenia, nie sprawdził towaru przy kurierze lub nie sporządził protokołu reklamacyjnego.

Bo ... i jakieś idiotyczne tłumaczenie.

Za to potrafił sprawnie wklepać negatywa, nawet nie dążąc do załatwienia sprawy w inny sposób.

A ja mogę mu naskoczyć.

A dziś z kolei wszelkie próby wystawienia spełzają na niczym.

Nie widzę opcji parametrów, które mam obowiązkowo wpisać.

To Allegro samo sobie podcina gałąź.

Kiedyś model aukcyjny ebaya był uważany za idealny w sensie ustalania ceny kupujący-sprzedający. W USA rynek zmienił Amazon niskimi cenami i krótkim czasem dostawy. Dodatkowo umożliwił sprzedaż towarów używanych. Strzałem w dziesiąte okazał się dla Amazona program Prime z darmowymi dostawami. Wiele osób zaczęło rezygnować z zakupów na niepewnych aukcjach ebaya. Dlatego ebay zaczął konkurować ze swoimi użytkownikami podkładają oferty swoich. W Polsce jest specyficzna sytuacja ponieważ Allegro kontroluje około 45% rynku ehandlu. Zachowuje się jak monopolista w stosunku do swoich dotychczasowych klientów. Olx i ceneo to również grupa Allegro. Tak wiec prawie pełna kontrola rynku :)

Tylko czekać na inny serwis który pozamiata i zrobi porządek wtedy może się obudzą tylko już będzie za późno.

Albo eBay (przy niskiej prowizji, jaką ma w Polsce) zrobi z tego kampanię promocyjną...

• 2 miesiące później...

Znowu coś allegro przekombinowało.

Wchodzę na dział Moto popatrzeć na bryki a tam może 40 tys ogłoszeń.

Zawsze było chyba z 10x więcej.

wiesz dlaczego bylo 10x wiecej?

bo to byl import ogloszen z otomoto,bo to kiedys byly firmy jednego funduszu holendersko-RPA.teraz zrobili "miszung" kapitalowy i sa jakoby konkurencja.

ceny w 2014-15 roku na otomoto wzrosly o 1000% tak tysiac procent.czary mary,,,marketingowe,byly nawet protesty.

a teraz jak napisalem powyzej,a kosmiczne ceny wystawien pozostaly.

sa takie serwisy jak gratka,sprzedajemy.pl

wszystko bedzie ok,do momentu jak ta spolka,notabene wlasciciel rowniez ceneo,itp,,,,,nie wykupi tamtych serwisow,zacznie sie dokladnie ten sam schemat .

25zl za wystawienie samochodu. Ale w sumie nie wiem czy tak było wcześniej, czy to nowy cennik.

te 25 zl,to za 10 dni,,,,ceny jak w ,,,,,,,,,,

Kiedyś model aukcyjny ebaya był uważany za idealny w sensie ustalania ceny kupujący-sprzedający. W USA rynek zmienił Amazon niskimi cenami i krótkim czasem dostawy. Dodatkowo umożliwił sprzedaż towarów używanych. Strzałem w dziesiąte okazał się dla Amazona program Prime z darmowymi dostawami. Wiele osób zaczęło rezygnować z zakupów na niepewnych aukcjach ebaya. Dlatego ebay zaczął konkurować ze swoimi użytkownikami podkładają oferty swoich. W Polsce jest specyficzna sytuacja ponieważ Allegro kontroluje około 45% rynku ehandlu. Zachowuje się jak monopolista w stosunku do swoich dotychczasowych klientów. Olx i ceneo to również grupa Allegro. Tak wiec prawie pełna kontrola rynku :)

tam gdzie jest monopol,dzieja sie takie rzeczy.

ciekawe co na to odpowiednie urzedy,ano odpowiadam,,,,,wszystko jest ok.

mozecie dalej strzyc frajerow.

Użytkownik Piękny Stefan dnia 07.08.2018 - 00:41 napisał

25zl za wystawienie samochodu. Ale w sumie nie wiem czy tak było wcześniej, czy to nowy cennik.

te 25 zl,to za 10 dni,,,,ceny jak w ,,,,,,,,,,

A co w tym dziwnego, skoro nikt na Allegro nie kupuje aut, a jedynie traktuje je jako słup ogłoszeniowy o ogólnopolskim zasięgu? Ile zapłacisz za ogłoszenie w lokalnej gazecie?

Darmo powinno być i jeszcze auto powinni umyć!

"Pogardzam wszystkimi i mam wstręt taki do hołoty umysłowej, że rzygam."          Stanisław Ignacy Witkiewicz – Listy do żony (1928-1931)

Podobno te ch... z Allegro pomagają odzyskać pieniądze od nieuczciwych sprzedawców, moja żona od miesiecy próbuje wyegzekwować pieniadze od sklepu, któremu zawiesili konto, bo nie wysyłał zamówionych przedmiotów. Allegro ma to w d.... mam wysłać zgłoszenie na policję i to jest ich jedyna cenna rada. Cinkciarze za komuny byli uczciwsi od tej szulerni

Takie są warunki. Żeby otrzymać zwrot pieniędzy trzeba zgłosić sprawę na policję. To chyba dobrze co. Godzinka stracona, ale pieniądze bez zbędnej starości. Lepiej stracić trochę czasu, a mieć pieniądze w kieszeni. Kiedyś można było pomarzyć o takim rozwiązaniu.

Żona mówiła mi, że już nie trzeba składać zawiadomienia na Policję. Aczkolwiek nie wiem, czy dotyczy to także spraw przeszłych.

"Pogardzam wszystkimi i mam wstręt taki do hołoty umysłowej, że rzygam."          Stanisław Ignacy Witkiewicz – Listy do żony (1928-1931)

Podobno te ch... z Allegro pomagają odzyskać pieniądze od nieuczciwych sprzedawców, moja żona od miesiecy próbuje wyegzekwować pieniadze od sklepu, któremu zawiesili konto, bo nie wysyłał zamówionych przedmiotów. Allegro ma to w d.... mam wysłać zgłoszenie na policję i to jest ich jedyna cenna rada. Cinkciarze za komuny byli uczciwsi od tej szulerni

:))

Brawo! Teraz nie mam czasu, bom utyran

Ale kto miał w dupie? A niech sobie mają w dupie, byle kasa wróciła i tyle.

Pomijając już całą procedurę zwrotu tak czy siak należy zgłaszać wszystkie oszustwa na policję. Trzeba ukracać takie procedery. Dla dobra ogółu i z własnego obywatelskiego obowiązku i żeby na policji też się nie nudzili.

Podobno te ch... z Allegro pomagają odzyskać pieniądze od nieuczciwych sprzedawców,

Nie oddają pieniędzy na każde skinienie palcem. Trzeba spełnić warunki;

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Policja ma obowiązek przyjąć każde zgłoszenie oszustwa, wyłudzenia, nawet na 1 grosz. Trzeba o tym wiedzieć i trzeba to od policji wyegzekwować, a nie odchodzić z kwitkiem, albo raczej bez kwitka.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A co w tym dziwnego, skoro nikt na Allegro nie kupuje aut, a jedynie traktuje je jako słup ogłoszeniowy o ogólnopolskim zasięgu? Ile zapłacisz za ogłoszenie w lokalnej gazecie?

Darmo powinno być i jeszcze auto powinni umyć!

a kto czyta lokalne "szmatlawce"?

na allegro sie nie kupuje aut?skad takie info?

a wracajac do tego co mowila Twoja zona,,,to skoro nie zlozysz zawiadomienia na policji,to pozegnaj sie z kasa.

wiesz,kobiety zazwyczaj plota rozne bzdury.

Na olx jest taniej, dłużej i więcej ludzi patrzy.

olx ma tych samych wlascicieli co otomoto,i allegro.

jak pisalem poniekad allegro zmienilo wlasciciela,,,,,to sciema, przeszlo "inzynierie finansowa'

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.