Skocz do zawartości
IGNORED

Temat rzeka czyli pytanie o interkonekt

Rekomendowane odpowiedzi

i wyobraźni

Dlaczego wyobraźni?

Zupełnie co innego mnie zastanawia: dlaczego w ogłoszeniach o sprzedaży kabli na olx, sprzedający nie podają nr telefonu, kontakt tylko przez wiadomość. Wstydzą się? Jeśli tak to czego?

Podają, ale fakt nie wszyscy.

Sprzedając IC podałem.

Darujcie sobie moralizatorskie wpisy na zasadzie: " a nie mówiłem?!".

To tylko Twój opis subiektywnych wrażeń ze słuchania.

Moim zdaniem każdy kto chce się przekonać o jakości tego połączenia powinien w sposób prawidłowy technicznie zrobić to sam.

Jest to nieprawda. Czy opisują to producenci wzmacniaczy czy kolumn? Mają listy konfiguracji z opisami charakteru dźwięku? Dlatego producenci kabli też opisują ogólne parametry techniczne i ogólny "charakter" rożnych kabli. Przykład pierwszy z brzegu (kabli Nordost-a nie znam):

Czyżbyś swoją wiarę w sprzęt i kable opierał o relacje producentów ?

Edytowane przez Lech36

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

No cóż pogratulować zakupu i wyobraźni. Najważniejsze, że zadowolony z zakupu.

Zupełnie co innego mnie zastanawia: dlaczego w ogłoszeniach o sprzedaży kabli na olx, sprzedający nie podają nr telefonu, kontakt tylko przez wiadomość. Wstydzą się? Jeśli tak to czego?

Ja swojego czasu jak nie umiałem obsługiwać allegro też opylałem różnie rzeczy na olx. Po kilku sprzedażach też usunąłem nr. telefonu. Dlaczego? A no bo miałem dosyć wydzwaniających i piszących smsy ludzi, którzy żebrali o niższą cenę albo chcieli tylko uzyskać poradę co z czym może zagrać. Ogólnie mówiąc zawracali głowę kiedy nie trzeba. Edytowane przez Krzysiek B

Nie, o to co słyszę.

A wiarę w swoje słyszenie na czym opierasz ;-) ?

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

To tylko Twój opis subiektywnych wrażeń ze słuchania.

Jeśli chodzi o słuchanie, to innych wrażeń niż subiektywne nie ma.

"Stereofonia – elektroakustyczna metoda odbierania, zapisywania, transmitowania i odtwarzania dźwięku, tak aby u słuchającego wywołać wrażenie przestrzennego rozmieszczenia jego źródeł."

Jeśli chodzi o słuchanie, to innych wrażeń niż subiektywne nie ma.

Zgadza się, ale są jeszcze odsłuchowe testy porównawcze. Też odbywają się w domenie słuchu a mogą być maksymalnie obiektywne w zależności do podejścia do nich.

Napisz jaśniej o co Tobie się rozchodzi.

Model dotyczy wprawdzie innego rodzaju decyzji, ale sprawdza się również jeśli chodzi o problemy sprzętowe ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

Twoja decyzja moim zdaniem, nie jest ani trochę racjonalna.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Gość

(Konto usunięte)

A wiarę w swoje słyszenie na czym opierasz ;-) ?

A "wiarę" w swoje słyszenie opieram na znajomości samego siebie i na zaufaniu do samego siebie. Zaufanie to jest ograniczone dlatego swoje słyszenie regularnie konfrontuję ze słyszeniem osób innych. Przez ostatnie kilka lat konfrontację te odbywają się w neutralnym względem mnie środowisku kolegów - nic nie chcę zmieniać w tym co mam (chociaż zdaje sobie sprawę z "wad" systemu, który posiadam).

"Wiarę" tą opieram też na tym, że jak na razie naukowcom nie udało się stworzyć "narzędzia pomiarowego" odpowiadającego systemowi słuchowemu człowieka.

Na proste pytanie czym zmierzyć głośność (subiektywne odczucie) do tej pory nie ma precyzyjnej odpowiedzi.

Edytowane przez JuG

Twoja decyzja moim zdaniem

A moim zdaniem jesteś w błędzie. Twoje wywody zaś nic do tematu nie wnoszą.

Edytowane przez archive

Dział filozofii trzeba utworzyć....

Jaki filozofia.

- Jest problem - analizujemy jakie mogą być jego przyczyny.

- Znamy przyczyny - szukamy optymalnego rozwiązania.

Olałeś pierwsze i drugie.

Dlatego twoja decyzja była nieracjonalna.

A "wiarę" w swoje słyszenie opieram na znajomości samego siebie i na zaufaniu do samego siebie.

A nie lepiej zmarginalizować tą część wiary w oparciu o samego siebie ? Jest mało obiektywna. Inni muszą wierzyć potem w słowo pisane a to jest często część marketingu.

Na proste pytanie czym zmierzyć głośność (subiektywne odczucie) do tej pory nie ma precyzyjnej odpowiedzi.

Poważnie nie wiesz czym zmierzyć głośność ? Z tego wynika że wszystkie dyskusje na forum to klęska edukacyjna.

Edytowane przez Lech36

- Jest problem - analizujemy jakie mogą być jego przyczyny.

- Znamy przyczyny - szukamy optymalnego rozwiązania.

Olałeś pierwsze i drugie.

Dlatego twoja decyzja była nieracjonalna.

Skąd ta pewność że olałem? Na podstawie czego to stwierdziłeś?

Jakoś nie mam ochoty zamiast bycia człowiekiem stać mikrofonem. )))

Mikrofonu można używać tylko jak temat głośności dotyczy testów porównawczych kolumn które mogą mieć różne skuteczności w przypadku innych elementów toru jest to bardziej proste i dokładniejsze.

Skąd ta pewność że olałem? Na podstawie czego to stwierdziłeś?

Na podstawie twoje decyzji o zmianie kabla, i olaniu faktu, że taki kabel nie ma prawa zmienić dźwięku w oczekiwany przez Ciebie sposób.
Gość

(Konto usunięte)

Poważnie nie wiesz czym zmierzyć głośność ?

Głośność nie jest pojęciem technicznym a psychoakustycznym. Jest proporcjonalna ciśnieniu akustycznemu (i nie tylko mu) ale: a) nieliniowo; b) z różnych badań powstają różne przybliżone krzywe tych zależności (zbliżone do siebie tylko "mniej wiecie").

Ręce opadają. Naprawdę nie chce mi się po raz kolejny tłumaczyć rzeczy oczywiste o których pisałem w tym temacie. Poczytaj jeszcze raz ze zrozumieniem.

Gość

(Konto usunięte)

Z tego wynika że wszystkie dyskusje na forum to klęska edukacyjna.

Nie. Z Twoich postów wynika, że nie bierzesz pod uwagę najważniejszego czynnika - człowieka. Rozważania psychologiczne typu dlaczego niby słyszę coś czego nie ma to tylko mała część psychoakustyki.

Edytowane przez JuG

Autorze wątku, kol. Przemysław_51508 - pyta z jakiego powodu, łaskawie przydzieliłeś mu bana?

(może na PW jeśli oczywiście zechcesz)

Proszę autora wątku o wyjaśnienie dlaczego miast zgłaszać na panel wpisy niezgodne z Regulaminem Forum, samodzielnie banuje uczestników dyskusji.

Ponieważ piszą nie na temat. Ile razy można prosić by tego nie robili?

Autorze wątku, kol. Przemysław_51508 - pyta z jakiego powodu, łaskawie przydzieliłeś mu bana?

A kol Przemyslaw nie potrafi napisać PW? Potrzebuje adwokata?

Jeden z uczestników dyskusji to zrobił i sprawa załatwiona.

Edytowane przez archive

Proszę wskazać konkretne wpisy zbanowanych, będące nie na temat.

To nie jest wątek Klubowy. Wpisy nie na temat, należy zgłaszać na panel moderacyjny. Założyciel wątku nie jest moderatorem aby banować według własnego uznania.

To dlaczego jest dostępne Centrum banowania?

Ponieważ w wątkach klubowych ich gospodarze mają możliwość banowania nawet prewencyjnego i ta funkcja jest aktywna.

Zgłoszony wpis był jak najbardziej w temacie tego wątku. Jest to otwarty dział dyskusyjnego forum. Wpisy w temacie wyrażające inne stanowisko niż założyciela wątku, nie są wpisami niemerytorycznymi.

Bany zostają anulowane.

Następne wpisy uważane za niemerytoryczne lub ataki personalne, proszę zgłaszać na panel moderatorski do oceny przez moderatorów.

A teraz serio:

Przy cichym słuchaniu jest lepiej. Wysokie tony są bardziej obecne.

Natomiast przy normalnej głośności jest jeszcze lepiej.

Scena uległa pogłębieniu, wysokie oczywiście wybrzmiewają intensywniej, ale bez "cykania" jak w starych Altusach. Są to wybrzmienia pokazujące bardziej detale w nagraniu i dopełniające całosci. Środek subtelnie wycofany, jednak bez utraty czytelności utworu. Osobiście lubię jak średnica nie ryczy i nie pasuje mi granie środkiem. Nie myślcie więc że kabel zadziałał jak "loudness". Dla mnie pojawiło się więcej jak to się mawia powietrza, taka przestrzeń, umilająca odbiór dźwięków.

Bas stał się bardziej punktowy i uporządkowany, ale nie suchy czy bez wyrazu.

Całość przekazu jest spójna, nawet jeśli tu i ówdzie jest nieco podbarwiona to w granicach rozsadku i dobrego smaku.

Czy takiego efektu się spodziewałem? Tak, zwłaszcza, że do tematu podchodziłem od początku racjonalnie.

Czy po czasie zmienię zdanie? Tylko krowa nie zmienia zdania. Zatem być może.

Zmiana w moim subiektywnym odczuciu na plus.

Do malkontentów:

Darujcie sobie moralizatorskie wpisy na zasadzie: " a nie mówiłem?!". :D

Poważnie na serio, czy jaja sobie robisz ? Zrób tak, jak kol. Audioburak opisał: z 4 rozgałęźnikami RCA, dwoma interkonektami..i przełączaniem wejść wzmacniacza. Jeśli usłyszysz to co opisałeś to gratuluję zakupu i...współczuję, bo dopiero się zacznie - kable za jedyne150 zł...a co by było gdyby cenę podwoić, potroić lub jedno 0 dołożyć ? Pytam poważnie, bo mam ochotę skusić się na tego WireWorld Luna 7 RCA :)

*****Sprzęt: Bezprzewodowy Boombox Hykker Sound Storm z Biedronki*****

Idź Pod Prąd. Z prądem płyną śmieci.

Nie rozumiem co się czepiacie autora wątku. Jego słuch, jego satysfakcja i wreszcie jego pieniądze. Nie można tego uszanować?

Luxman L-507uxII+CD D-05; Sonus Faber Olympica II

Nie rozumiem co się czepiacie autora wątku. Jego słuch, jego satysfakcja i wreszcie jego pieniądze. Nie można tego uszanować?

Mimo zupełnie odmiennego zdania na temat ( a właśnie , jest napisane w ulotce , że ten Luna 7 "daje czystszy i bardziej dynamiczny dźwięk", ale nie piszą w porównaniu z czym, czemu mnie to nie dziwi?) kabli podzielam pogląd , iż jeżeli ktoś wyraża swoje opinie o własnych odczuciach należy mu się szacunek ,a już szczególnie jak ma odwagę napisać ,że po wpięciu kabelka jego system wzniósł się na wyżyny. To jego system, i jego kabel i proszę o nie odbieranie autorowi wątku radości z zakupu.

Archive , jeszcze raz gratuluję owocnego zwieńczenia poszukiwań.

Stereo: WBA Blazebird + Ironbird; Pioneer N-70A CDX-1060 ; K-1020; ; JVC QL A7; YAMAHA Yp-701, RME Adi2 PRO FS R Black Edition ; Sony STR-V5 , ;kolumny: Altec Lansing Valencia, ProAc Response One SC. Kino: Yamaha RX-A3030;BC Acoustique EX-502; kolumny: Dali Grand Vocal, B&W 685 S2, Mivoc SW 1500; Raspberry Pi3 B+;DDRC-24 ; DDRC-22D

• Pokaż nowe odpowiedzi