Skocz do zawartości
IGNORED

KOLUMNY PODSTAWKOWE vs. KOLUMNY PODŁOGOWE

Rekomendowane odpowiedzi

Ja chce... skupmy sie lepiej nad tematem. A bas przestaje burczec jak w bass refleksy powciskac skarpety, i dzieki trzem drogom nadal jest lepszy, niz z dwoch drog i bassrefleksu.

Jak chcesz rozmawiać o basie skoro wyznacznikiem jego jakości dla Ciebie jest to czy buczy czy nie?

To Ty zarzuciles taniemu basowi buczenie, moim zdaniem slusznie. Z reszta, nie ma co rozmawiac o basie, gdy z monitora go "nie ma".

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

A Ty mala podlogowke 1x5,5 i razem udowodnimy, ze swiat stoi do gory nogami. Eee...

To Ty zarzuciles taniemu basowi buczenie, moim zdaniem slusznie. Z reszta, nie ma co rozmawiac o basie, gdy z monitora go "nie ma".

Masz rację nie ma co z Tobą rozmawiać.

Chytrus jesteś, za wszelką cenę bronisz się przez wydaniem paru funciaków więcej do tego uparciuch który zawsze w imię logiki odwróci kota ogonem.

Ja to ja, ale jak ktos wpadnie na pomysl, ze Mercedes jest gorszy, bo mu sie do garazu po Maluchu nie miesci, to wypada to sprostowac.

Rozumiem, że jesteś zwolennikiem stereo, ale to nie uprawnia do lekceważącego dezawuowania poważnego tematu jakim jest dźwięk wielokanałowy.

Jest dużo gorszych kanałów niż "dźwięk wielokanałowy". Na przykład "leczenie kanałowe", "słuchawki dokanałowe" i tak dalej...

Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka

Ja pierdziu... Z tej dyskusji wynika, że niektórzy rzeczywiście słuchają wyłącznie basu...Panowie, nie lepiej przerzucić się na samochody sportowe? A w przypadku nieprzejednanych fanów sub-basu - na traktory?

Jest dużo gorszych kanałów niż "dźwięk wielokanałowy". Na przykład "leczenie kanałowe", "słuchawki dokanałowe" i tak dalej...

Ja pierdziu... Z tej dyskusji wynika, że niektórzy rzeczywiście słuchają wyłącznie basu...Panowie, nie lepiej przerzucić się na samochody sportowe? A w przypadku nieprzejednanych fanów sub-basu - na traktory?

ale trafiłeś jutro mam wizytę u stomatologa!

De gustibus non est disputandum

Z tej dyskusji wynika, że niektórzy rzeczywiście słuchają wyłącznie basu...

A ktorzy to?

Gość

(Konto usunięte)

A w którym miejscu rozmawiało się o czymś innym? Jakieś inne zalety?

Może trochę audoofilskiej "magii"...scena, znikanie głośników, materializacja instrumentów, itd.

To wszystko istnieje...

Przysięgam, że nie znam Dawida Copperfielda... ;-)))

Edytowane przez Gość

Swoboda w odtwrzeniu zwyklego basu przez kolumne, ktora daje jakos rade z subbasem.

A w którym miejscu rozmawiało się o czymś innym? Jakieś inne zalety?

Może trochę audoofilskiej "magii"...scena, znikanie głośników, materializacja instrumentów, itd.

To wszystko istnieje...

Przysięgam, że nie znam Dawida Copperfielda... ;-)))

wierzymy Kolego!

De gustibus non est disputandum

A bez naciagania budzetu? No i konretnie cos zaproponuj.

Tu może być trochę mało basu, chociaż jest obecny. Świetna średnica.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tych nie słuchałem, ale gdy grają jak reszta z tej firmy to będzie dobrze.

Ukryta Zawartość

Te polecam, przyjemne granie już od niskich poziomów.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez TomekL3

Napisano większość jak nie wszystkie za i przeciw obu konstrukcji i niechaj wnioski każdy samodzielnie wyciągnie, lecz chciałbym zgodnie z myślą „Bóg tkwi w szczegółach, a diabeł jest wszędzie” zwrócić uwagę na szczegół, który chyba wszystkim umknął.

Po prostu jest olbrzymi kontrast, że tak napiszę kompetencji osłuchania, że o preferencjach nie wspomnę. Poprzez kompetencje mam na myśli użytkowników, którzy niemało słuchali i posiadali kolumn klasy referencyjnej, czy też premium, a tu jeden choleryk z budżetówką, którego o ironio wszyscy rozumieją, ale już innych nierozumiejący.

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

1). Wyjatki potwierdzaja regule, a nie ja tworza.

2). Monitor Audio MR2. Doplacisz drugie tyle do podlogowej MR4, czy podstawkowej Bronze2?

Szymon, czy monitory będą na standach czy gdzieś na półce?

Jeżeli na standach to rozważyłbym Ruark Prelude. To naprawdę niezłe kolumny. Te z aukcji są dodatkowo z ładniejszymi maskownicami, spodobają się małżonce( ?). Nie są wprawdzie nowe, ale jakość wykonania pierwsza klasa. Nowe ongiś kosztowały ok 1tyś.£ para.

Posiadają komory balastowe, można zasypać do połowy ( jak sugerują) piaskiem.

Edytowane przez TomekL3

Ja na razie nic nie zmieniam, a temat rozwazamy od strony teoretycznej, ale dzieki. Po prostu jeden z kolegow wpadl na pomysl, ze w moim budzecie znajdzie lepsze monitory od podlogowek.

Ja na razie nic nie zmieniam, a temat rozwazamy od strony teoretycznej, ale dzieki. Po prostu jeden z kolegow wpadl na pomysl, ze w moim budzecie znajdzie lepsze monitory od podlogowek.

Facet wie co mówi.

Jednego nie zauważcie... Monitor nie "zagra" wielu dźwięków czy pełnej skali instrumentów np fortepianu. Co za tym idzie niektórych fragmentów utworu można nawet nie usłyszeć. Typowy monitor schodzi do ok 45hz tylko. To chyba największy minus podstawek.

Przepraszam ale teoria z kapelusza....kompletnie...:)

Cayin a88T MK I, Diapason Adamantes III, Questyle CMA 600i

Rozwin mysl, bo Twoj post, choc byc moze nie bez racji, to wartosci merytorycznej nie posiada.

Gość

(Konto usunięte)

Panowie bez złości i podtekstów i całkiem nie na temat ale pojedynek na sposób przedstawianie swoich argumentów wygrywa SZYMON. Uśmiałem się nielicho:)))

Jak się sprawuje ten wzmacniacz lampowy z kolumnami, które posiadasz? Chodzi mi o muzykę klasyczna, jazz lub rock?

Krzykacz w dyskusji zawsze zdobędzie przewagę.

"Audiophiles are dying off and not being replaced."  - z pewnego wątku na hifikabin.me.uk

Jeżeli ignorancja dla ciebie oznacza poczucie humoru to gratuluję.

"Audiophiles are dying off and not being replaced."  - z pewnego wątku na hifikabin.me.uk

A co z wartoscia merytoryczna argumentow? Bo na razie wychodzi na to, ze monitory mozna podzielic na:

a). Monitory "bez basu", co nie zawsze musi byc wada (typu Mercedes bez klimy na Alasce).

b). Monitory "z basem", ktore kupione za worek pieniedzy doscigaja parametrami podlogowke przy okazji tracac wszelkie "zalety" monitorow "bez basu".

PS. A Ty sie Rochu nie smiej, bo to Twoja proba obrocenia swiata do gory nogami za pomoca porownania najtanszej podlogowki popularnego producenta z kozackim monitorem hiend byla tutaj najsmieszniejsza. Uklon sie z szacunkiem jak zbierasz brawa za poczucie humoru i powaznej dyskusji przygladaj sie z boku.

Osobiście polecam kolumny wolnostojące. Tylko w wyjątkowo małych metrazch uzasadnione jest stosowanie monitorów.

ZBANOWANY PRZEZ VLADO

Gość

(Konto usunięte)

Rochu nie mam nic do Cb więc się tak nie bulwersuj bo napisałem to tylko i wyłącznie ze względu na zabawny charakter dyskusji i jezeli to cie tak ubodło to faktycznie czujesz sie na przegranej w dyskusji z szymonem o czym by nie była

• Pokaż nowe odpowiedzi