Skocz do zawartości
IGNORED

KOLUMNY PODSTAWKOWE vs. KOLUMNY PODŁOGOWE

Rekomendowane odpowiedzi

Ja chce... skupmy sie lepiej nad tematem: a wiec bas przestaje burczec jak w bass refleksy powciskac skarpety, i dzieki trzem drogom nadal jest lepszy, niz z dwoch drog i bassrefleksu (to oczywiscie moje subiektywne odczucia dotyczace szybkiego porownania, kolumn tej samej klasy, czyli kolegi KD zlozonego z kolumn hifi).

Jeśli mówisz o MR4 to one trzech drug nie mają tylko 2 i pół drogi. Druga sprawa to twój zachwyt nad ich basem wynika z tego że mr4 mają podbite 100Hz i wtedy "granie ma powera".

Poza tym w swoich rozważaniach na temat wyższości podłogówek nad monitorami nie wziąłeś pod uwagę tego, że są jeszcze konstrukcje aktywne, które nie mają problemów z graniem pełno pasmowym. Są to oczywiście też monitory. Wiele z nich z powodzeniem nagłośni nawet spory salon, nie mówiąc już o pomieszczeniu jakie w wątku (15-20m).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pisałeś że do podłogówek "trzeba mieć ogarniętą akustykę".

Jak ty ją masz ogarniętą, skoro musisz skarpety pakować do BR?

Nie ma przewagi zestawów podłogowych nad monitorami, może poza subiektywnymi względami estetycznymi lub wrażeniem że jak podłogowe to i dźwiek od razu lepszy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Przemysław_51508

Jeśli mówisz o MR4...

Ja nie mowie o mr4, bo wyciaganie jakichkolwiek wnioskow na podstawie tak mocno gownianych podlogiwek jest tak samo bezcelowe, jak na podstawie tak samo mocno kozackich Sonus Faber, a juz tworzenie gornolotnych teorii z bezposredniego porownania ich przez Rocha to szczyt bezmyslnosci.

...w swoich rozważaniach na temat wyższości podłogówek nad monitorami nie wziąłeś pod uwagę tego, że są jeszcze konstrukcje aktywne...

Podlacz je do tego samego wzmacniacza, z ktorym graly podlogowki, a przekonasz sie dlaczego aktywnych nie biore pod uwage.

Jak ty ją masz...

To nie temat o Ty co ja mam.

Nie ma przewagi zestawów podłogowych nad monitorami...

Oferta jest tak bogata, ze przewagi monitorow nad podlogowymi tez nie ma, co sie usiluje wmowic zbierajac do kupy najlepsze cechy kozakow SF, miniaturek rodem z micro, kiepskiej akustyki, osobistych subiektywnych preferencji, konstrukcji aktywnych (podlogiwki tez bywaja aktywne) i przeciwstawiajac ja moim gownianym mr4, grajacych z gownianym onkyo, w gownianej akustyce salonu umeblowanego przez Żone. Żenada chlopcy...

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Przede wszystkim to żeby rozmawiać trzeba miec ustalone jakieś ramy rozmowy. Porównywanie ekstremalnych przypadków podstawek za 50tys euro do podlogowki za 2tys złotych to jest śmieszne.

Można tak samo dyskutować, że dwu metrowa kolumna postawiona na 10cm podstawce (kolumna podstawkow) z metrowym głośnikiem niskotonowy i super obudowa, zwrotnnicami itd zagra lepiej od jakiegoś podstawowego modelu podlogowki Tannoy...

W 20m może zagrać lepiej i podłogowa i podstawkowa kolumna. Sam słuchałem podstawek i podłogowek jak wybierałem kolumny do swoich 17m i niektóre podstawki zadeklasowały podłogowe, ale tak czy inaczej zostałem z dość duża jak na to pomieszczenie kolumna podłogowa. Czy w tej cenie podstawka zagrała by lepiej niż podłogowa.. Kef reference 1, neat ultimatum XLS, dali epicon 2 nie zagrały. Zaraz pewnie ktoś napisze, że gdybym posłuchał podstawki x to by zagrała lepiej... Może i by zagrała... Może to wyjątek a nie reprezentacyjny przykład grupy kolumn...

Wieza STEREO Technics :)

Oferta jest tak bogata, ze przewagi monitorow nad podlogowymi tez nie ma, co sie usiluje wmowic zbierajac do kupy najlepsze cechy kozakow SF,

Jest. Spróbuj posłuchać podłogówek w bliskim polu.

Wszystko zależy gdzie i jak się słucha. Monitory, oczywiście te które mogą wystarczająco głośnio grać bez zniekształceń można z powodzeniem używać nawet w dużym salonie. Podłogówek takich jak np. twoje nie wstawisz do małej dziupli, nawet z bliską idealnej akustyce bo odległość głowy od przetworników będzie na tyle różna że będzie kupa zamiast dobrego dźwięku. Tu nie chodzi o ilość basu, bo nawet w takim jak budżecie znajdziesz monitory z podobnym zejściem (JBL LSR8). Chodzi rozmieszczenie przetworników w ZG.

Edytowane przez Przemysław_51508

Użytkownik Przemysław_51508 dnia 31.01.2018 - 11:08 napisał

...w swoich rozważaniach na temat wyższości podłogówek nad monitorami nie wziąłeś pod uwagę tego, że są jeszcze konstrukcje aktywne...

Podlacz je do tego samego wzmacniacza, z ktorym graly podlogowki, a przekonasz sie dlaczego aktywnych nie biore pod uwage.

A kolumny aktywne w ogóle można podłączyć do wzmacniacza?

Przede wszystkim to żeby rozmawiać trzeba miec ustalone jakieś ramy rozmowy.

Ramy rozmowy skutecznie zniszczył Szymon sprowadzając rozmowę do kategorii ogólnych a następnie ot tak do budżetowych tanich kolumn.

PS. A Ty sie Rochu nie smiej, bo to Twoja proba obrocenia swiata do gory nogami za pomoca porownania najtanszej podlogowki popularnego producenta z kozackim monitorem hiend byla tutaj najsmieszniejsza. Uklon sie z szacunkiem jak zbierasz brawa za poczucie humoru i powaznej dyskusji przygladaj sie z boku.

Impertynencje twojego wpisu może pominę.

Natomiast wielka szkoda się stała, że nie zastanowiłeś się nad tym moim tak wyśmiewanym przez ciebie wpisem.

Podałem ci pewien trop.

I gdybyś nim podążył to być może zastanowiłbyś się, a być może nawet sprawdziłbyś gdzieś w Internecie (bo o chęć do sięgnięcia do literatury tematu raczej ciebie nie podejrzewam) kwestie zależności pomiędzy objętością kolumny, wielkością membrany głośnika, zastosowanego systemu obudowy a możliwościami jakie dają w prawidłowym przetwarzaniu niskich częstotliwości.

Edytowane przez rochu

"Audiophiles are dying off and not being replaced."  - z pewnego wątku na hifikabin.me.uk

Zaraz się dowiesz, że źle coś zrozumiałeś ;)

Ramy rozmowy skutecznie zniszczył Szymon sprowadzając rozmowę do kategorii ogólnych a następnie ot tak do budżetowych tanich kolumn.

Bo tu nie chodzi o dyskusje, a o udowodnienie czegoś za wszelką cenę.

Oczywiście nie da się rozmawiać o "lepszości" czegoś na czymś, bez jakiś ram, czy też kryteriów branych pod uwagę.

Głupotą jest nie branie pod uwagę warunków w jakich dany zestaw gra, jak i jego ograniczeń. Zarówno jeśli chodzi o samo pomieszczenie jak i zestawy głośnikowe.

Podane ograniczenia w przetwarzaniu basu przez monitory, wcale nie musi być prawdą, jak i to że podłogówki mają go więcej.

Wszelkie uogólnienia bardzo trudno się bronią.

Dotyczy to przede wszystkim wpisów Szymona, który na bazie uogólnień próbuje dyskutować o czymś o czym ma tak naprawdę niewielkie pojęcie.

Ukryta Zawartość

Trochę lektury dla rozładowania emocji :)))

Ukryta Zawartość

...And Justice For All . Pozdrawiam .  

Ogólna dyskusja nie da nam jednoznacznej odpowiedzi bo jest za dużo zmiennych.

Wiadomo jest, że monitor za te same pieniądze co podłogówka będzie wykonany (przeważnie) z lepszych podzespołów ale charakter ZG musi się wpasować w akustykę pomieszczenia, repertuar muzyczny i zarazem spełnić preferencje słuchacza i tutaj już nie ma jednoznacznej odpowiedzi, która konstrukcja zagra lepiej, bo to zależy od osoby oceniającej.

♪ ♪ ♫  ♪  Najważniejsza jest muzyka i przyjemność jej słuchania  ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ 

Sory kolego, ale dyskusja jest zbyt ogólna aby ograniczać ją do sytuacji, w której podłogówka jest za duża albo zbyt tania.

-----

Ogólna dyskusja nie da nam jednoznacznej odpowiedzi bo jest za dużo zmiennych.

W dyskusji ogólnej należy udzielić równie ogólnej odpowiedzi: poza szczególnymi przypadkami nie ma żadnych przesłanek do stosowanie monitorów zamiast podłogówek.

-----

Podłogówek takich jak np. twoje nie wstawisz do małej dziupli, nawet z bliską idealnej akustyce bo odległość głowy od przetworników będzie na tyle różna że będzie kupa zamiast dobrego dźwięku.

Doskonale zdaję sobie sprawę, że ani przy biurku, ani tym bardziej na biurku kolumn podłogowych nie postawię. Ale jest to jedyna zaleta monitorów, która poza szczególnymi przypadkami nie istnieje. Warto zaznaczyć, że nagłośnienie będącego przedmiotem dyskusji salonu o powierzchni kilkunastu metrów to nie jest ten szczególny przypadek.

Wszelkie uogólnienia bardzo trudno się bronią.

Jest w prost przeciwnie - uogólnienia bronią się same z siebie. Jeżeli coś się nie broni to próba zaprzeczenia uogólnieniom za pomocą szczególnych przypadków. Wystarczy zauważyć, że warunek stanowiący o szczególności przypadku zazwyczaj nie występuje. No więc czy jest możliwy odsłuch w bliskim polu w typowo urządzonym salonie o powierzchni kilkunastu metrów? Nie (osobiście w kilkunastu metrach mam trójkąt zbliżony do równobocznego o boku około 2,5m). Więc o czym mowa?

-----

Oczywiście, że można... tzn da się, a efekt pokaże jak nonsensowne jest branie ich tutaj pod uwagę jako konkurenta kolumn podłogowych pasywnych.

-----

Podałem ci pewien trop.

Jak nonsensowny jest to trop pokazałem porównując moje MR4 ze zbliżonymi im cenowo Bronze 2.

...kwestie zależności pomiędzy objętością kolumny, wielkością membrany głośnika, zastosowanego systemu obudowy a możliwościami jakie dają w prawidłowym przetwarzaniu niskich częstotliwości.

Zdaję sobie doskonale sprawę z istnienia tych zależności. I własnie to już po samym przeczytaniu zamieszczonych tu przez Ciebie objętości obudów wystarczyło aby mieć pewność, że podlinkowane przez Ciebie zdjęcie w opozycji do zdjęcia moich MR4 to po prostu głupota.

Impertynencje twojego wpisu może pominę.

Dlaczego uciekasz przed faktami? Wprowadzasz zamieszanie porównując moje gówniane MR4 z jakimiś kozakami Sonus Faber za milion dolców i oczekujesz, że ktokolwiek będzie Cię na poważnie traktował?

Dyskutowanie z tobą to jak gadka z gołębiami.

"Audiophiles are dying off and not being replaced."  - z pewnego wątku na hifikabin.me.uk

Dyskutowanie z tobą to jak gadka z gołębiami.

No cóż... nie lubię jak grupka wzajemnej adoracji usiłuje zaprzeczać rzeczywistości publicznym podniecaniem się tym, co sami posiadają. A coś w temacie jesteś w stanie napisać? Cokolwiek! A mógł być taki fajny i rzeczowy wątek.

No cóż... nie lubię jak grupka wzajemnej adoracji usiłuje zaprzeczać rzeczywistości publicznym podniecaniem się tym, co sami posiadają. A coś w temacie jesteś w stanie napisać? Cokolwiek! A mógł być taki fajny i rzeczowy wątek.

Byłby fajny i rzeczowy gdyby nie Twoje aroganckie wpisy, które zniechęcają do wszelakiej dyskusji.

Kiedy zrozumiesz, że Twoje funkcjonowanie na forum w takiej formie jak dotychczas ma rację bytu może jedynie w Audio mitach?

Kiedy zrozumiesz, że Twoje funkcjonowanie na forum w takiej formie jak dotychczas ma rację bytu może jedynie w Audio mitach?

Przyjrzyj się argumentacji zwolenników wyższości monitorów nad podłogowymi a może zorientujesz się, że właśnie ma tu miejsce próba popularyzacji audio-mitu.

Byłby fajny i rzeczowy...

Fajne i rzeczowe to jest stwierdzenie, że monitory nie posiadają żadnej charakterystycznej cechy, która predysponowałaby je lepiej od kolumn podłogowych do zastosowania w typowo urządzonym salonie o powierzchni kilkunastu metrów.

A co z wartoscia merytoryczna argumentow? Bo na razie wychodzi na to, ze monitory mozna podzielic na:

a). Monitory "bez basu", co nie zawsze musi byc wada (typu Mercedes bez klimy na Alasce).

b). Monitory "z basem", ktore kupione za worek pieniedzy doscigaja parametrami podlogowke przy okazji tracac wszelkie "zalety" monitorow "bez basu".

PS. A Ty sie Rochu nie smiej, bo to Twoja proba obrocenia swiata do gory nogami za pomoca porownania najtanszej podlogowki popularnego producenta z kozackim monitorem hiend byla tutaj najsmieszniejsza. Uklon sie z szacunkiem jak zbierasz brawa za poczucie humoru i powaznej dyskusji przygladaj sie z boku.

Szymonie drogi wiem, że jest teoria że najlepsze jedzenie to frytki, a to dlatego że są tłuste i słone a jedzenie nie może być dobre jeśli nie ma tłuszczu i soli a to stawia frytki na szczycie w kategorii jedzenie marzeń. Jeśli porównamy podlogówki do frytek a tłuszcz i sól do basu to mamy audiofilską ucztę, która po wielu latach jej praktykowania prowadzi do miażdżycy słuchu.

Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka

Szymonie drogi wiem, że jest teoria że najlepsze jedzenie to frytki...

Kolejnemu widzę, że udzieliła się euforia wywołana dostrzeżeniem wyższości monitorów Sonus Faber za milion dolców nad podłogowymi Monitor Audio za 500+. Załóżcie sobie "Klub wyznawców wyższości monitorów nad kolumnami podłogowymi" i podniecajcie zbiorowo... ale nie publicznie, bo tam będziecie mogli mnie zbanować za trzeźwe spojrzenie na zagadnienie.

Fajne i rzeczowe to jest stwierdzenie, że monitory nie posiadają żadnej charakterystycznej cechy, która predysponowałaby je lepiej od kolumn podłogowych do zastosowania w typowo urządzonym salonie o powierzchni kilkunastu metrów.

To samo można powiedzieć o podłogówkach w tym samym metrażu.

Puste stwierdzenie.

Nic więcej.

Kolejnemu widzę, że udzieliła się euforia wywołana dostrzeżeniem wyższości monitorów Sonus Faber za milion dolców nad podłogowymi Monitor Audio za 500+. Ehhh...

Może kiedyś posłuchasz tych Sonusów.

Ciekaw jestem co wtedy napiszesz.

Przyjrzyj się argumentacji zwolenników wyższości monitorów nad podłogowymi a może zorientujesz się, że właśnie ma tu miejsce próba popularyzacji audio-mitu.

e

W jakim celu przystępujesz do dyskusji na temat w którym masz już ugruntowane zdanie, które dodatkowo które traktujesz jak dogmat? Swoimi wypowiedziami wprowadzasz jedynie chaos.

Szymon Ciebie nie są w stanie przekonać żadne argumenty, Ty wiesz swoje i koniec.

To samo można powiedzieć o podłogówkach w tym samym metrażu.

Puste stwierdzenie.

Dokładnie tak. Tylko, że nie jest to puste stwierdzenie, a fakt, któremu moda na monitory zdaje się zaprzeczać. Bo niestety, ale typowe monitory w typowym saloniku o powierzchni kilkunastu metrów poprzez swoje cechy nic pozytywnego wnieść nie mogą, wprost przeciwnie, poprzez swoją monitorowatość mogą co najwyżej wnieść coś negatywnego, czyli ograniczenie w dole pasma.

Szymon Ciebie nie są w stanie przekonać żadne argumenty...

Poproszę o pierwszy.

W jakim celu przystępujesz do dyskusji na temat w którym masz już ugruntowane zdanie...

W celu mojego zdania weryfikacji.

PS. Właśnie w kilkunastometrowym saloniku zamieniłem monitory na podłogowe.

(...)poprzez swoją monitorowatość mogą co najwyżej wnieść coś negatywnego, czyli ograniczenie w dole pasma.

Skąd my to znamy?

Pierwszy poziom audiofilizmu - mało basu.

Poziom drugi - zdejmujemy koc z kolumn.

Poziom trzeci - walczymy z kłującą górą.

Poziom czwarty - kablologia i wibracje.

Poziom piąty - holografia

etc, etc...

Jesteś jeszcze do uratowania.

Ciesz się muzyką i zapomnij o tym forum.

Edytowane przez rochu

Dyskusja z Tobą to jak walenie głową w mur.

Fakt, nie mam aż takiej pustki w głowie abym przyjął każdą głupotę, którą próbuje mi się wcisnąć. A coś w temacie chłopcy?

Jak się sprawuje ten wzmacniacz lampowy z kolumnami, które posiadasz? Chodzi mi o muzykę klasyczna, jazz lub rock?

nie wiem bo nie słucham klasyki ani jazzu, rock trochę i nic mi tam nie brakuje...wzmacniacz ma sporo mocy i napędza je rewelacyjnie

Cayin a88T MK I, Diapason Adamantes III, Questyle CMA 600i

Z dotychczasowego przebiegu rozmowy wnoszę, że zdaniem @szymona1977 dyskusja jest rzeczowa wtedy gdy inni uczestnicy mają zdanie identyczne z Jego zdaniem, które jest jedynie słusznym punktem widzenia. Również argumenty zasługują na to miano tylko pod warunkiem że popierają Jego opinię.

Z dotychczasowego przebiegu rozmowy wnoszę, że zdaniem @szymona1977...

To przeczytaj jeszcze raz rozmowę, ale tym razem uważnie. Jeśli był w niej choć jeden argument potwierdzający, że w typowo urządzonym saloniku o powierzchni kilkunastu m2 lepiej postawić monitory niż podłogówki to go powtórz. Nie twierdzę, że lepiej podłogówki, ale twierdzenie, że lepiej monitory na razie okazuje się być bezpodstawne.

Dyskusja na zasadzie "tylko argumenty które potwierdzają mój punkt widzenia zasługują na miano argumentów" jest niepoważna. Niestety tak właśnie próbujesz rozmawiać.

Nie lubię się powtarzać, ale specjalnie dla Ciebie pisać drugi raz to samo ale inaczej sformułowane po prostu mi się nie chce.

...przeczytaj jeszcze raz rozmowę, ale tym razem uważnie. Jeśli był w niej choć jeden argument potwierdzający, że w typowo urządzonym saloniku o powierzchni kilkunastu m2 lepiej postawić monitory niż podłogówki to go powtórz.

Można się pokusić o stwierdzenie, że monitor nie jest w niczym lepszy od podlogowki a bywa gorszy...

Wieza STEREO Technics :)

Oczywiście, że można... tzn da się, a efekt pokaże jak nonsensowne jest branie ich tutaj pod uwagę jako konkurenta kolumn podłogowych pasywnych.

Nawet jak się da (choć nie wiem w jaki sposób) to po co. Samo takie podłączenie jest bezsensowne nie mówiąc już o efekcie.

• Pokaż nowe odpowiedzi