Skocz do zawartości
IGNORED

Integra lampowa 10-12tys

jaxcek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Po doświadczeniach z integrami tranzystorowymi i hybrydowymi zaczynam się rozglądać za wzmacniaczem w pełni lampowym.

Oglądam zarówno nówki jak i sprzet używany.

W budżecie 10-12tys pln widzę:

Któryś ze wzmacniaczy Cayina

Któryś ze wzmacniaczy Fezz Audio

Rogue Audio Cronus Magnum

Któryś z tanich wzmacniaczy Ayona.

Mizecie proszę doradzić co najlepiej zagra z podlogowkami Pylon Diamond?

A może coś innego niż powyższe?

Dzięki za podpowiedzi.

Ps. Planuje odsłuchy, ale chciałbym na początek przy Waszej pomocy przefiltrować sprzęty na które nie warto marnować czasu.

https://www.audiostereo.pl/topic/137809-integra-lampowa-10-12tys/

Koniecznie posłuchaj Fezz Audio Titania. Swobodnie mieści się w budżecie. Napędzi nawet trudne kolumny. Gra z ogromną swobodą, bogatą średnicą i wykopem. Jest neutralny, nie ma zamulenia typowego dla chińskich lamp na trafach EI podłej jakości.

Słuchałem go z Diamondami, wg mnie synergia. Słucham głównie rocka, jazzu, trochę klasyki. Co ważne nawet podczas cichego słuchania można łatwo wydobyć 'smaczki' i cieszyć się muzyką

audiokarma.org

Któryś ze wzmacniaczy Cayina

Nie wiem czy masz Diamondy 28 czy 25? Te większe miałem okazję posłuchać. Szukałbym czegoś z dobrą kontrolą basu i dobrym konturem. Jeśli chciałbyś Cayin-a to posłuchaj CS-88A, CS-55 A,

Jeśli lubisz moc, szybkość i dynamikę, rzeczywiście warto posłuchać polską konstrukcję Fezz Audio Titania (https://www.q21.pl/fezz-audio-titania.html). To wzmacniacz, który świetnie czuje się w połączeniu z Pylon Audio Diamond, obydwie marki nawet razem wystawiają się na targach i wystawach. Natomiast w takiej konfiguracji będziesz miał dźwięk bardziej tranzystorowy, mocny, ale oczywiście z dobrym wypełnieniem, gęstym środkiem pasma.

Jako alternatywa spójrz proszę na Ayon Scorpio (https://www.q21.pl/ayon-scorpio.html). To wystarczająco mocny i wydajny wzmacniacz, który także jest ciekawym uzupełnieniem Pylon Audio. Natomiast jeśli masz miejsce i możesz postawić takiego kolosa, spójrz na wzmacniacz Yaqin MS-650L (https://www.q21.pl/yaqin-ms-650l.html). Wiem, że to trochę drożej, ale naprawdę integra warta zainteresowania,

zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

• 2 tygodnie później...

Witajcie,

ponieważ rozpocząłem wątek to czuję się w obowiązku dać znać jak się potoczyły dalsze jego losy.

Poniżej moja subiektywna ocena urządzeń jakie udało mi się obsłuchać z moimi Pylonami w "moim otoczeniu i na moich warunkach".

Cayin A55tp

Gdy go podłączyłem do kolumn w pierwszej chwili pomyślałem: o kurcze, lampa to jest naprawdę fajna sprawa. Dni mijały, repertuar się zmieniał, a wrażenie pozostało. Cayin z Pylonami ma dość dobrą synergię. Rozpiętość dynamiczna jest poprawna. Środek i górne pasma są bardzo równe. Bas jest wspaniały. Grałem w trybie ultralinearnym - triodowy był taki przymulony.

Minus - nie ma wskaźnika regulacji biasu, co może być przeszkodą dla osób "nieelektrycznych".

Plus - cena i bardzo kompaktowe wymiary. Wykonanie bardzo dobre jakościowo.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Audio Hungary Qualiton A20i

Niepozorne urządzenie produkcji węgierskiej które zagrało niemiłosiernie równo. Żadne pasmo nie jest nadmiernie wyeksponowane. W porównaniu do Cayina jest bardziej czysty i prejrzysty. W mojej opinii nie jest zupełnie rockowy - bardziej go widzę do składów wokalnych i lżejszej muzyki klasycznej. Jestem pewien że znajdzie swoich wielbicieli, ale w gronie zaawansowanych melomanów. Osobom posiadającym tranzystory i próbującym swojej przygody z lampą raczej nie podejdzie. Dość mocno się nagrzewa.

Minus - Nie ma funkcji soft startu więc wymaga większej uwagi. Cena dość wysoka.

Plus - bardzo wyrównane granie. Urządzenie kompaktowe o bardzo wysokiej kulturze wykonania. Z tego co kojarzę to ma autobias.

post-67244-0-55759500-1520703341_thumb.jpg

Rogue Audio Cronus Magnum II

Prawdziwy "łobuz". Prawie 30kg wagi i dość pokaźne rozmiary. Całość doprawiona KT120 co bardzo "czuć na głośnikach". To jest urządzenie które jest na przeciwnym biegunie do Audio Hungary. Ma wspaniały dolny zakres przy zachowaniu równowagi środka i wyższych częstotliwości. Jest świetne w chórkach, muzyce filmowej, ale mistrzostwo pokazuje w rocku i metalu (z lekkim wstydem wspomnę, że także w łupankach jakie słucha dzisiejsza młodzież - przetestowane przez moją córkę).

Minus- lampy się mocno grzeją, a urządzenie "domyślnie" jest bez klatki. Jeśli połączyć to ze sporymi gabarytami, to trzeba się zastanowić czy będzie gdzie je położyć.

Plus - dzwięk i cała reszta. Jako jedyny wzmacniacz ma gniazdo słuchawkowe. Posiada wskaźnik do regulacji biasu.

post-67244-0-78524800-1520703341_thumb.jpg

Próbowałem też posłuchać Fezz Audio Titania, ale w sklepie w którym byłem urządzenie nie działało i panowie sprzedawcy nie potrafili go uruchomić - trochę szkoda...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nie widzisz jak Cię wszyscy grilują weź za kaucją do domu i sam oceń

Dokładnie posłuchaj sam we własnym systemie. Co jednemu się podoba drugi nie "trawi" . Wzmacniacze lampowe też nie są wieczne i nawet szybciej niż myślisz będziesz wymieniał/zamieniał/podmieniał lampy .....

Próbowałem też posłuchać Fezz Audio Titania, ale w sklepie w którym byłem urządzenie nie działało i panowie sprzedawcy nie potrafili go uruchomić - trochę szkoda...

Napisz proszę w którym to salonie jest taka 'profesjonalna' obsługa. Domyślam się,że Panowie nie potrafili zajrzeć do instrukcji w rozdział prawidłowe ustawianie biasu. :) Chyba ,że to egzemplarz już z autobiasem.

audiokarma.org

Nie słuchałem Coplanda wiec się nie będę wypowiadał, ale przynajmniej „na papierze” ma mniejsza moc niż Rogue.

Co do dodatków to osobiście nie potrzebuje wejścia na gramofon i wyjścia słuchawkowego, ale faktycznie jeśli ktoś używa to może to być interesujące.

Prawdziwy "łobuz". Prawie 30kg wagi i dość pokaźne rozmiary. Całość doprawiona KT120 co bardzo "czuć na głośnikach". To jest urządzenie które jest na przeciwnym biegunie do Audio Hungary. Ma wspaniały dolny zakres przy zachowaniu równowagi środka i wyższych częstotliwości. Jest świetne w chórkach, muzyce filmowej, ale mistrzostwo pokazuje w rocku i metalu (z lekkim wstydem wspomnę, że także w łupankach jakie słucha dzisiejsza młodzież - przetestowane przez moją córkę).

Minus- lampy się mocno grzeją, a urządzenie "domyślnie" jest bez klatki. Jeśli połączyć to ze sporymi gabarytami, to trzeba się zastanowić czy będzie gdzie je położyć.

Plus - dzwięk i cała reszta. Jako jedyny wzmacniacz ma gniazdo słuchawkowe. Posiada wskaźnik do regulacji biasu.

Sympatycznie opisałeś ten wzmacniacz. Od siebie dodam, że w mojej ocenie buduje bardzo dobrą przestrzeń, jest uniwersalny brzmieniowo (otworzy dobrze każdy repertuar), uniwersalny sprzętowo (spora moc), no i pięknie odwdzięczy się sonicznie wymianą lamp w przedwzmacniaczu 12au7 (w mniejszym 12ax7), pozwala to również na modelowanie dźwięku w pożądanym kierunku.

Tak naprawdę wymianą 12au7 można zmienić charakter tego wzmacniacza. Świetna sprawa!

Wie co mówię - u mnie jest na dożywotniej służbie! ;)

Z tą kratką to faktycznie mogliby się postarać. Jakiś czas temu z uwagi na małe ciekawskie paluszki chciałem ją dokupić, ale po usłyszeniu kwoty 500, czy 700,-pln odpuściłem...

Ustawianie biasu, czy zmiana odczepów 4-8 Ohm wymaga odrobiny gimnastyki, ale za to m. in. go uwielbiam! :)

Wiadomo - w tym przedziale cenowym jest sporo dobrych wzmacniaczy, które warto odsłuchać. Pomijając preferencje dźwiękowe bardzo dużo zależy od akustyki i spasowania z resztą systemu. U mnie wstrzelił się idealnie!

"To co teraz, ha?"

• 2 tygodnie później...

Panie Jacku, w związku z zaistniałą sytuacją chcę Panu zaproponować możliwość odsłuchu wzmacniacza Titania. Szczegóły wyślę w prywatnej wiadomości.

Jednocześnie pragnę przypomnieć ,że aktualna lista oficjalnych dystrybutorów znajduje się na naszej stronie w zakładce Kontakt / gdzie kupić ?

Ukryta Zawartość

Na dzień dzisiejszy żaden z Katowickich salonów audio nie jest naszym autoryzowanym dealerem.

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...

Do twoich kolumn Diamond 28 o efektywności 90dB może się dobrze wpasować lampa

SET Mastersound Dueundici, na odsłuch do Intrada lub Media4Home, nowy 9-10tyś,

używany chociażby ta oferta

Ukryta Zawartość

Mam takowy dobre pare lat, grają z kolumnami o podobnych parametrach i mocy nie brakuje.

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...

Jeśli lubisz moc, szybkość i dynamikę, rzeczywiście warto posłuchać polską konstrukcję Fezz Audio Titania (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ). To wzmacniacz, który świetnie czuje się w połączeniu z Pylon Audio Diamond, obydwie marki nawet razem wystawiają się na targach i wystawach. Natomiast w takiej konfiguracji będziesz miał dźwięk bardziej tranzystorowy, mocny, ale oczywiście z dobrym wypełnieniem, gęstym środkiem pasma.

Jako alternatywa spójrz proszę na Ayon Scorpio (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ). To wystarczająco mocny i wydajny wzmacniacz, który także jest ciekawym uzupełnieniem Pylon Audio. Natomiast jeśli masz miejsce i możesz postawić takiego kolosa, spójrz na wzmacniacz Yaqin MS-650L (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ). Wiem, że to trochę drożej, ale naprawdę integra warta zainteresowania,

zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania.

Mocno zainteresował mnei ten Yaqin MS-650L, macie dostępną sztukę do wypożyczenia/odsłuchu?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witajcie,

ponieważ rozpocząłem wątek to czuję się w obowiązku dać znać jak się potoczyły dalsze jego losy.

Poniżej moja subiektywna ocena urządzeń jakie udało mi się obsłuchać z moimi Pylonami w "moim otoczeniu i na moich warunkach".

Cayin A55tp

Gdy go podłączyłem do kolumn w pierwszej chwili pomyślałem: o kurcze, lampa to jest naprawdę fajna sprawa. Dni mijały, repertuar się zmieniał, a wrażenie pozostało. Cayin z Pylonami ma dość dobrą synergię. Rozpiętość dynamiczna jest poprawna. Środek i górne pasma są bardzo równe. Bas jest wspaniały. Grałem w trybie ultralinearnym - triodowy był taki przymulony.

Minus - nie ma wskaźnika regulacji biasu, co może być przeszkodą dla osób "nieelektrycznych".

Plus - cena i bardzo kompaktowe wymiary. Wykonanie bardzo dobre jakościowo.

Ukryta Zawartość

Audio Hungary Qualiton A20i

Niepozorne urządzenie produkcji węgierskiej które zagrało niemiłosiernie równo. Żadne pasmo nie jest nadmiernie wyeksponowane. W porównaniu do Cayina jest bardziej czysty i prejrzysty. W mojej opinii nie jest zupełnie rockowy - bardziej go widzę do składów wokalnych i lżejszej muzyki klasycznej. Jestem pewien że znajdzie swoich wielbicieli, ale w gronie zaawansowanych melomanów. Osobom posiadającym tranzystory i próbującym swojej przygody z lampą raczej nie podejdzie. Dość mocno się nagrzewa.

Minus - Nie ma funkcji soft startu więc wymaga większej uwagi. Cena dość wysoka.

Plus - bardzo wyrównane granie. Urządzenie kompaktowe o bardzo wysokiej kulturze wykonania. Z tego co kojarzę to ma autobias.

post-67244-0-55759500-1520703341_thumb.jpg

Rogue Audio Cronus Magnum II

post-67244-0-78524800-1520703341_thumb.jpg

Fajny opis. Mnie interesuje wyzszy model wegierskiego wzmaka. Jak tam z barwa tego wzmaka, ktory sluchales? Czy wspomiana czystosc jest serwowana kosztem barwy? Jak z dynamika? Ten wyzszy model jest na kt120 w klasie A. Bardzo mnie ciekawi.

Autorowi tematu moge polecic wzmak z Łotwy DIMD PP10. Wyglad i brzmienie czynia go obowiazkowym urzadzeniem do odsluchu w tym budzecie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przyznam ze nie słuchałem wersji A50i, bo już była poza moim zasięgiem cenowym. Ale teraz trochę żałuje bo KT120 mogłyby faktycznie pokazać pazur.

Jeśli chodzi o A20i, to tak jak napisałem - bardzo wyrównane granie. Osobiście dla mnie zbyt wyrównane. Powiedziałbym audiofilskie.

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.