Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz do ok. 7 tys. zl.

Adam 38

Rekomendowane odpowiedzi

Spoko...Tylko większość "starych wyjadaczy" audio tych wzmacniaczy nie widziało na oczy a co dopiero sluchalo czy miało w domu. Pamiętam jak kilka lat temu Cyrusa 8a/xp chciałem kupić... Wybrałem co innego. Udanych poszukiwań.

Wieza STEREO Technics :)

Ok. rozumiem. Widzę, że nie przepadasz za Cyrusem, na szczęście znalazłeś gdzie indziej swoje brzmienie i super. Niestety nie ma jednego najlepszego piecyka dla wszystkich.

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

No właśnie, jak zwykle rzecz gustu. Rozumiem Adam, że szukasz potwierdzenia co by kupić tego cyrusa. Ew. Odsłuchać wzmacniacze zagrażające cyrusowi i utwierdzić własne przekonanie. Ja to jak mam pierwsze wrażenie głęboko pozytywne to przeważnie tak zostaje ☺

Musica curat cor meum et animam meam delenit

Cyrus jest u mnie cały czas nr 1 (zwłaszcza/głównie dzięki wbudowanemu DAC, który w połączeniu z integrą tworzy bardzo udane połączenie grania "technicznego z muzykalnością" ale ciągle nie daje mi spokoju inny wzmacniacz, mający w swoim brzmieniu wybitnie dużo, że tak to nazwę "duszy muzyki".

Nikt jeszcze nie proponował Creeka, konkretnie EVO 100A, mieści się w budżecie, opcjonalnie można go doposażyć w DAC i PRE, gra równo i dynamicznie, warto spróbować.

Jest jeszcze jeden trop, który warto sprawdzić. Dopasowanie źródła i wzmacniacza. Posłuchaj Cyrusa z dedykowanym transportem CD-t. Być może on poskłada wszystko do kupy. Na koniec lekki szlif kabelkami Supry lub Furutecha i skończy się potrzeba kombinowania i wyszukiwania coraz to nowych marek

I tak trzeba zrobic, szkoda mi Haiku Audio SOL2, Dayensa (najbardziej muzykalny wzmacniacz jaki u mnie gral, 100% oddania tego co w muzyce najpiekniejsze), na Lavardina budzet przekroczony dwukrotnie chociaz na stowe to wybitny piecyk, pewnie tez Caspian m2 gra muzyke. No ale nie mozna miec wszystkiego.

Pisalem wyzej o tym, ogolnikowo ale kazdy kto zna brzmienie SOL 2 i Excite bedzie wiedzial o co chodzi, co nie oznacza, ze w innym systemie SOL2 nie zagra duzo, duzo lepiej od Cyrusa 8. Podobal mi sie bardzo SOL2, jeszcze bardziej Dayens ale calosciowo pod X14 Cyrus podszedl mi najciekawiej. Chcialbym kazdy z nich miec u siebie ale tak dobrze to nie ma. Bede mial Cyruska i setke Atolla (ten mnie czesto wkur.. irytuje ale lubie to jego "francuskie powietrze" i jeszcze nie jestem gotowy go sprzedac, moze kiedys, zobaczymy).

Adam za około 7-8 tys. można czasem upolować UŻYWANEGO Ayre AX-7e-perfekcyjnie wykonana maszyna pod względem technicznym(chociażby fantastyczna regulacja głośności-ALPS może się schować) i wizualnym, nie ma się tam co zepsuć. Marka bardzo popularna w USA i RFN.

Tak jak przerzucałem sprzęt cały czas, to mam takie coś od pół roku i wiem, że zostanie ze mną na bardzo długo.

Gra ciepło, bardzo muzykalnie, bas niesamowicie kontrolowany. Wszystkie tranzystory jakie słuchałem uważam, że grały "zimno".

PS. Jak odpale RW Me&Monkey to ciarki przechodzą, a po Angelu spać nie mogę:D

Juz Cyrus wybrany ale dzieki za propozycje, moze komus innemu pomoze obrac kierunek Twoja propozycja. Kilka fajnych piecykow zostalo wymienionych, warto od nich zaczac poszukiwania bo to same debesciaki w tym budzecie.

Fajny wątek. Założony 3 dni temu, od początku wybrany Cyrus i mimo wielu innych propozycji (bez realnej możliwości przetestowania czegokolwiek w tak krótkim czasie) Cyrus zakupiony. Gratulacje. Tylko po co to zawracanie d...y ? :))

audiofan01 - odpowiem Ci tak, z tych w/w propozycji brałem poważnie pod uwagę piec od Lavardina (cena niestety zabiła ten pomysł jak sprawdziłem ile za niego chcą Salony, które go mają) a drugi piecyk, którego chciałem posłuchać tj. Monrio - jak się później okazało miało na testach dwóch moich Kolegów z forum, opisali mi dokładnie jego brzmienie na kolumnach, które też u siebie miałem więc było to w jakiś sposób miarodajne odniesienie. Nadto mieliśmy też parę innych "wspólnych" klamotów i mamy jakiś tam wspólny punkt odniesienia. Nie dostałbym z tym piecem to czego ja szukam, a już na pewno nie w połączeniu z Dynaudio.

I na koniec - kilka razy napisałem, że Cyrus jest u mnie nr 1.

Za to Ty nie zauważasz, że kilku innych użytkowników forum napisało, iż z zaciekawieniem śledzi ten wątek bo też noszą się z zamiarem kupna pieca w cenie 7 kzl. - może akurat oni z tych propozycji skorzystają, posłuchają u siebie i znajdą swoje brzmienie. Na upartego każdy temat na forum można potraktować w sposób jaki to Ty zrobiłeś, tylko po co?

Dzięki za gratki, mam nadzieję, że Cyrus długo i dobrze będzie mi służył.

Popieram Adama w poszukiwaniach swojego wymarzonego audio,czasem można dzięki takim podpowiedzią trafić na coś fajnego,a czasem nie,jak w życiu.w Moim przypadku było podobnie,nawet zasugerowałem się wypowiedziami Adama i miałem niektóre klocki o których wspominał.Te poszukiwania skończyły się inaczej ,myślałem,że złapałem srokę za ogon,a tu taka niespodzianka mnie spotkała (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) Także dobrze ,że ktoś chce pisać i dzielić się z innymi swoimi spostrzeżeniami. Oby Adamowi Cyrus służył długo i i szczęśliwie...:)))

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ok. Tylko co z tych nowych ciekawych propozycji, których tu co najmniej kilka padło, a których wcześniej nie słuchałeś ani Ty ani Twoi koledzy udało Ci się przez te 2/3 dni przesłuchać? Pośpiech jest złym doradcą. Po prostu miałeś już podjętą decyzję i nie wiem co mogłoby Cię od niej odwieźć. Nie znam tego Cyrusa, pewnie jest świetny więc na koniec życzę frajdy z nowego nabytku, zwłaszcza że do pary będą dynki:)

Myslisz? Nawet gdyby tak to nagrody w robocie dopiero w grudniu a trzynastka na koniec lutego wiec i tak min. rok bede z tym co mam teraz, chyba ze sprzedam Atoll-a szybciej heh. Teraz kolej na Ciebie Sonic - nie trac sluchu z Atollami, zdrowie najwazniejsze.

Przyznam się bez bicia, że nie znam i nie słyszałem Cyrusa 8... ale jeśli podobał Ci się Sol II to dużo rozsądniejszym wyborem był zakup używanej sztuki na gwarancji, którą Ci podsyłałem, bo za jakieś 6,5k mogłeś mieć wzmak, który Ci się podobał, jest w znakomitym stanie technicznym, znakomicie zaprojektowany i jak długo żyje jego konstruktor to do naprawienia za grosze...

GDYBY Ci się nie spodobał, to po pół roku - na jesień za te 6,5k bez najmniejszego problemu byś go odsprzedał... ale wg mnie to po prostu doskonała baza pod jeszcze lepsze kolumny na przyszłość.

Jak po dłuższym słuchaniu, albo wygrzaniu okaże sie, że jednak coś w Cyrusie nie gra tak jakbyś chciał, albo będziesz chciał zmienić kolumny to znowu będziesz pisał po forum przez 2 lata jak to nie do końca trafiłeś i że nie do końca Ci gra, bo będzie Ci żal odsprzedawać i tracić 2-3k.

No, ale każdy ma swój wybór, trzymam kciuki, żebyś był tym razem zadowolony.

Luzik Julius, chetni znajda sie i na Haiku i na Cyrusa. Jak myslisz, czemu wolalem Cyrusa od SOL2 ? Czemu Ty sprzedales Haiku a kupiles cos innego? Bo nie ma jednego, uniwersalnego klamota, ktory zagra kazdemu, ze wszystkim i wszystko najlepiej. Ps. Cos tam jednak to malenstwo gra i jezeli tylko nie bede mial z nim takich przebojow jak z cedekiem od Atoll-a to bedzie pysznie, juz jest. A z tym nieszczesnym Atollem czeka mnie jeszcze ciezka przeprawa z ... ehhh.

Luzik Julius, chetni znajda sie i na Haiku i na Cyrusa. Jak myslisz, czemu wolalem Cyrusa od SOL2 ? Czemu Ty sprzedales Haiku a kupiles cos innego?

Bo jestem durny i zrobiłem to trochę pochopnie, jako że pojawiła się okazja na Leemę, która wydawała się łączyć jego atuty i eliminować mankamenty... ale jak się okazuje nie ma tak łatwo, bo jak to zazwyczaj w naturze bywa - były miejsca, w których była zdecydowanie lepsza i takie, w których była i słabsza (w sensie mniej mi się podobała), ostatecznie stwierdziłem, że wolę 2 tańsze, skrajnie różne wzmaki niż na siłę szukać jednego, który odnajdzie się w każdym gatunku.

SOL II jest do bólu poprawny, ale jest przy tym muzykalny i gra rozdzielczo. Leema ma kapitalną, pełną wręcz lampową średnicę, duży zapas mocy, co w niektorych gatunkach było super, ale w innych brakowało jej lekkości, którą miał Sol.

PS: Twój Atoll nie jest wcale taki zły... może się po prostu z Twoim systemem kiepsko zgrywa... ale to niezły piecyk za takie pieniądze.

PS: ja do Haiku raczej jeszcze wrócę, tylko raczej już do wyższego modelu ;)

Atoll setka ma baaardzo duzo cech wlasnych (tak naprawde sa to wady brzmienia) albo je akceptujesz albo nienawidzisz, mnie najbardziej irytuje "napiecie, naprezenie". Kto ma "slucha" ten wylapie od razu o czym pisze. A i tak go lubie.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.