Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Mam 6,3 V AC na trafie. Czy mogę to jakoś wyprostować, żeby finalnie wyszło 6,3V DC 1,2A żarzenia?

Mostek prostowniczy o odpowiednim zapasie obciążenia prądowego, dwa kondensatory i rezystor 0,1 ohm pomiędzy nimi. Po podłączeniu żarników wyjdzie 6,3V.

Keny i takie ruskie dziurkowane mi się marzą, ale to cały wór piniendzy trzeba wydać, a za stan dostateczny nawet i dwa. Zastanawiałem się nad najtańszymi ruskimi NOSami. Ponoć grają bardziej dołem i średnicą. GE/RCA to już ciut większy wydatek, ale przynajmniej opinie mają dobre. Czy wpasują się w zestaw to też wielka niewiadoma. Na dniach może uda mi się poskładać analogowkę na lampie 6n2p-ew, a ta podobno gra trochę basem i ciut łagodniej na górze. Może wystarczająco odmieni brzmienie customu.

"A ci, którzy tańczyli, zostali uznani za szalonych przez tych, którzy nie słyszeli muzyki" — Friedrich Nietzsche 

Miałem melze oe dziurkawce.

Najtańsze czy mówiąc inaczej najmniej finezyjna 6f8g zagrała lepiej od tej drogiej 6sn7 ( wejściowa plus sterujące dla 6c33c)

Nosy 6sn7 mam i leżą w piwnicy.

Mogę podesłać na testy.

6n2p-ew mam w Analogu cd dla tda1541a.

Grają i dołem.i górę i średnica.

6n2p grają ogólnie jakby PR,ygaszonym dźwiękiem w każdym paśmie względem tych wyżej.

6n2p-er grają najmocniejszym basem ,ale górę jakby stlumiona.

Różnice w Analogu między nimi (tymi 6n2p) oceniam raczej w skali mikro, do 5%.

W ślepym teście, na zasadzie ze wychodzisz i wracasz po 15 minytach myślę że ciężko było by to rozroznic...

Napewno w Analogu gdybyś miał coś z rodziny ecc83 / 88 I zonglowal różnymi firmami, nosami zmiany zdecydowanie bardziej odczuwalne, można odmienić system.

Niestety, para dobrych np Butle Boy to wydatek dość spory (300-600zl powierzone z ponad 100% emisji )...

6f8g to też nie mały wydatek. Obecnie na allegro jest kilka par RCA i Rytheon w średniej cenie za parę 350 zł. Czy to najtańsze 6f8g czy to już szlacheckie wydanie tych lamp?

"A ci, którzy tańczyli, zostali uznani za szalonych przez tych, którzy nie słyszeli muzyki" — Friedrich Nietzsche 

Pozwolę sobie zacytować innego miłośnika 6F8G "najtańsze 6F8G prezentują pozion najdroższych 6SN7" i ja się częściowo pod tym podpisuję,

Oczywiście (w mojej opinii) najciekawsze są National Union i Tung Sole (zwłaszcza VT99), nie mniej jednak przećwiczyłem również RCA, Sylvanie, Ken Rady, (zarówno wersje cywilne jak i VT) wszystkie prezentują wysoki poziom oferując coś innego.

U mnie 6F8G "wygryzły" szaraki i 6SN7 Melza....(chociaż chciałbym przesłuchać Metal Base od Sylvani...)

Aha ustrzelić sprawną parę Tung Sola czy NU to już mały "cud" - jeżeli się zdecydujesz to tylko te z pomiarami a to dlatego, że sprzedawcy opisują jako NOSY a w rzeczywistości po pomiarach okazują się wyeksploatowane (chyba, że sprzedawca pozwoli Ci pomierzyć i w przypadku "zonka" odesłać).

PZdr

Edytowane przez matt79

Na sąsiednim forum znalazłem taką oto informacje. Tutaj ktoś wystawia na OLX całe wiaderko tych lamp.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-54755-0-11697500-1539342199_thumb.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Kris_54701

6F8G Rca są różne wersje i każde brzmią inaczej (rzekłbym definitywnie inaczej).

Te o których pisze Masza to wojskowe 6F8G VT99 (szara bańka) - miałem je i do końca bym się pod tym nie podpisał. Ta sama lampa w innym systemie zagra z goła odmiennie aczkolwiek pewne cechy zachowa. Faktycznie generują sporo basu :) Mam tez zwykle RCA i grają definitywnie inaczej - baaardzo równo...

pzdr

te ze zdjęcia powyzej (z sasiedniego forum) to cywilne w czerwonych opakowaniach prawdopodobnie z duzym logo RCA na cokole. VT-99 mają logo RCA w kółeczku i dodatkowy napis VT-99 występują chyba tylko w opakowaniach zbiorczych. Moze faktycznie te cywilne są rozlazłe. Jakie róznice brzmieniowe pomiędzy tymi lampami?

Edytowane przez Kris_54701

Nie nie nie, najwyraźniej źle się zrozumieliśmy te zdjęcia z sąsiedniego forum to własnie wersja wojskowa (szara bańka i Vt99) i to one produkują najwięcej (może faktycznie trochę rozlazłego) basu.

Te ze zdjęc poniżej to wersja cywilna (zdjęcia z neta) i ta gra bardzo równo (żadne pasmo sie nie wybija) niektórzy stwierdzą (np w porównaniu do wersji VT99), że nudno :).

Z kolei Tung Sol i NU to czarująca średnica (troszkę wychodząca przed szereg) ale bajeczna....(zwłaszcza TS), itd......

Ukryta Zawartość

post-19960-0-68845300-1539358465_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez matt79

W takim razie jest jeszcze trzecia wersja z szarą bańką i dużym napisem RCA.

Ukryta Zawartość

We wpisie z sąsiedniego forum widać szarą bańkę, ale nie jest to VT-99, bo te mają na odwrocie podstawki dodakowe literki, natomiast ta z obrazka ma naklejkę co sugeruje że napis jest przynajmkniej dużymi literami RCA, a nie jak VT-99 z małym logo w kółeczku.

post-54755-0-08057900-1539359960_thumb.jpeg

post-54755-0-59833700-1539359975_thumb.jpg

post-54755-0-41494700-1539360589_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Kris_54701

Jak w tym porównaniu wypadły Ken-Rady?

Bardzo fajna lampa (aktualnie gram na niej). Nie jest tak finezyjna i bajeczna jak TS ale zdecydowanie łatwiej ją zdobyć w ładnym stanie (NOS) i do tego kosztuję połowy ceny TS. Niestety wszystkie kilka par TS czy NU jakie miałem wypadały słabo w pomiarach (albo rozjechane albo wyeksploatowane).

Jeżeli jesteś z okolic Lublina lub dysponujesz możliwością odbioru osobistego mogę Ci użyczyć na odsłuchy KenRady, RCA lub Sylvanie (zaznaczam tylko na odsłuchy :))

Mam możliwość kupienia KR ZA 480 zł. Sprzedawca deklaruje, że to nówki NOS i w okolicach 100% emisji, czyli wysłużone ale jeszcze żyją. Czy to rozsądna cena za te lampy?

Jakim brzmieniem charakteryzują się w porównaniu do reszty. Moje nowe Tung-Soll mają bardzo słaby ale punktowy bas. Są też bardzo ostre na górze i to z tego powodu jestem skłonny widusic grosze na nowe lampy. Przydałoby się ciepłej, z większą ilością basu i łagodniej na górze. Wiem że zbyt wiele wymagam, ale do Lublina mam spory kawałek, choć to propozycja nie do odrzucenia.

Znalazłem na YT taki oto filmik

Sun z 6f8g na pokładzie marki NU.

Jeśli taką średnicą naparzają te lampy, to wręcz chcę uciec od takiego dźwięku. Bardzo podobnie gra teraz mój Tung-Sol na nowej produkcji. Może jakościowo gorzej, ale tonalnie tak właśnie naparza.

Chciałbym to przyciemnić, dociążyc, wycofać odrobinę tą średnicę. Z powyższych podpowiedzi jednak w stronę RCA wojskowych bym się kierował, albo ponoć ciemniejszej KR.

Niech ktoś to zweryfikuje z rzeczywistym brzmieniem.

Jeżeli taki profil brzmienia preferujesz to zdecydowanie RCA ale nie wojskowe ale cywilne...bardzo spokojna, neutralna, bez uwypukleń na żadnym pasmie lampa...(ta co na zdjęciu).

Aha jesli poszukujesz sprawdzonego żródła 6F8G to uderz do Piotra A. (produkuję też wymagane przejściówki). Bardzo konkretny, sympatyczny, uczciwy a przy tym "zęby zjadł" na 6F8G (coś doradzi).

Zaznaczam, że nie jest to żadna reklama sprzedającego a ja nie mam absolutnie żadnego interesu z polecenia tego Pana :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez matt79

Dokładnie takie ma do sprzedania..tak RCA jak i KR.

Skromne pytanko.

Jak wyrównać głośność kanałów, bo lewy gra odrobinę głośniej od prawego. Zamiana lamp nie działa. Wstawiłem nawet rezystor 4,7 kOhm przed potencjometr, ale i tak lewy gra głośniej. Dobieranie rezystorów raczej nie wchodzi w grę, bo te w cenie złota aż z Londynu. Szukam prostszego sposobu.

Kazał Pan, musiał sam.

Zrobiłem prosty dzielnik napięcia przed potencjometrem. 220/500 Ohm masy. Jest raczej równo. Poprawa w całym zakresie. Nareszcie scena jest sceną.

Przy okazji pomierzylem rezystory w całym wzmacniaczu. W sumie lepiej jakbym ntwgo nie robił, bo moje ego upadło na samo dno.

Rozbieżności ogromne w różne strony.

Nie dziwię się dzisiaj, że w SunAudio zdecydowali się wstawić dwa oddzielne potencjometry. Nie sposób byłoby to jednym kontrolować.

Kazał Pan, musiał sam.

Zrobiłem prosty dzielnik napięcia przed potencjometrem. 220/500 Ohm masy. Jest raczej równo. Poprawa w całym zakresie. Nareszcie scena jest sceną.

Przy okazji pomierzylem rezystory w całym wzmacniaczu. W sumie lepiej jakbym ntwgo nie robił, bo moje ego upadło na samo dno.

Rozbieżności ogromne w różne strony.

Nie dziwię się dzisiaj, że w SunAudio zdecydowali się wstawić dwa oddzielne potencjometry. Nie sposób byłoby to jednym kontrolować.

Na pewno dzielnik ma 700 omów? To tak o rząd za mało...

nagrywamy.com

500 do masy i 220 w szereg. Jakoś to gra. Kanały mniej więcej po równo, ale DAC też nie równo daje i przełączając czincze idzie za dakiem. Na dniach będzie nowa analogowka na 6n2p to może coś się jeszcze wyrówna.

Ostatecznie zrobiłem 500 ohm w szereg i 5400 Ohm do masy. Jest raczej równo. Wypada około 9 procent. Jest nieźle, ale to nie koniec. Na oko z 5-6 procent byłoby nawet lepiej. Jutro poszukam rezystorów.

• Moderatorzy

Skromne pytanko.

Jak wyrównać głośność kanałów, bo lewy gra odrobinę głośniej od prawego. Zamiana lamp nie działa. Wstawiłem nawet rezystor 4,7 kOhm przed potencjometr, ale i tak lewy gra głośniej. Dobieranie rezystorów raczej nie wchodzi w grę, bo te w cenie złota aż z Londynu. Szukam prostszego sposobu.

Prostszym sposobem jest zakup 1% rezystorów z tme. Swoją drogą rozumiesz dlaczego orginalny Sun audio tyle kosztuje - rezystory dają sparowane. Zresztą już w trakcie budowy pisałem żebyś dawał dobre technicznie części dostępne na miejscu a zaoszczędzona kasa była by na lampy. Po początkowym zachwycie wynikającym z emocji iż udało się uruchomić wzmacniacz - zaczynasz dostrzegać jego wady i kombinować co by tu poprawić a prawda jest taka, że jak części nieparowane a i do mocy niedostosowane to choćby były to i duesrundy to są byle jakie.

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

Przy takich rozjazdach lampy chyba będą zużywać się nierównomiernie.

Mam możliwość podmiany rezystorów katodowych lamp mocy. To te Wielkie 20 watów. Jeden z nich ma 741 Ohm a w drugim kanale 760 Ohm. Zgodnie z wartościami, ten 760 gra ciszej. Czy taka różnica może być zauważalna? To różnica niecałych 3 procent jeden od drugiego. Mogę je też zamienić miejscami. Czy te rezystory wpływają na poziom wzmocnienia?

Ogólnie to topologia tego wzmacniacza ma wady o których kiedyś tam pisałem także w pewnym momencie nie wejdzie się już na wyższy poziom choćby nie wiem jakie elementy tam wstawić.

Trafa mam. Lampy mam. Buda jest. Zawsze można z tego wyrzeźbić coś innego.

Po wielu akrobacjach i godzinach odsłuchów doszedłem do -1,8% dla lewego kanału.

Mając na uwadze rezystory wstawiane jak leci, to plus minus chyba wyszło raczej względnie dobrze.

• Pokaż nowe odpowiedzi