Skocz do zawartości
IGNORED

Podłogowe kolumny do reggae/dub

moyojojo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, od dłuższego czasu przymierzam się do zakupu podłogowych kolumn stere w budżecie 3-4 tysiące, grać one mają głównie muzykę reggae i dub z płyt winylowych. Zależy mi na możliwie niskim zejściu. Pomieszczenie, póki co, 20 m2.

Mam na oku trzy opcje:

Klipsch RP-260F

Heco Music Style 900

Dynavoice DF-6, a może nawet DF-8.

Jakieś inne propozycje?

W grę wchodzą też używane więc może coś lepszego, ale używanego.

Nie wiem jak podchodzić do podawanego pasma przenoszenia przez producentów, są też jakieś testy, którym chyba można bardziej zaufać, ale nie mogę trafić na takowy dla Klipschów... Pomoc!

https://www.audiostereo.pl/topic/139810-pod%C5%82ogowe-kolumny-do-reggaedub/

Witam,

Mam kilka propozycji ciekawie grających kolumn to np. Pylon Audio Sapphire 31, Heco Aurora 700 oczywiście Klipsch czy Dynavoice DF8 na pewno warto posłuchać. To jak zagrają poszczególne kolumny będzie miał wpływ charakter wzmacniacza, który może pewne elementy uwypuklić inne zamaskować.

Pozdrawiam Marcin

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Jak ci zależy na zejściu, to zacznij od przejścia z vinyli na cyfrę ;)

Marki które wymieniłeś są raczej kojarzone z kinem domowym, nie oznacza to, że czegoś im brak, po prostu tak są targetowane, pewnie nie będzie dużo opinii o nich w zakładce stereo.

Przy czym 20m to akurat dość kłopotliwy metraż, na monitory za dużo, na podłogówki za mało ;)

Nad nowymi się nawet nie zastanawiaj, używane pozwalają ci zaoszczędzić zwykle ~40% kasy bez żadnych konsekwencji.

Ja w budżecie do 4k polecam acoustic energy (bo sam mam) i monitor audio, ewentualnie jakieś polskie marki. Stosunek jakości do ceny powinien być najkorzystniejszy.

Nie wiem jak podchodzić do podawanego pasma przenoszenia przez producentów, są też jakieś testy, którym chyba można bardziej zaufać, ale nie mogę trafić na takowy dla Klipschów... Pomoc!

Testom nie można w ogóle ufać. W OGÓLE. Można poczytać z nudów ;)

U testera, nawet uczciwego, jest inna akustyka, inny tor... Trzeba samemu posłuchać niestety.

For us, there is no spring. Just the wind that smells fresh before the storm.

Witaj.

Będe monotematyczny i moja propozycja pokryje się z propozycjami kolegów wyżej tzn. Heco Music Style lub Aurora natomiast jeśli chodzi o Monitor Audio to zdecydowanie polecam gs20.

Elac Debut 2.0 F6.2.

Jak ci zależy na zejściu, to zacznij od przejścia z vinyli na cyfrę

Zlituj się

Marki które wymieniłeś są raczej kojarzone z kinem domowym

Heresy ? Klipshorn? Direkt? New Statement?

Mam na oku trzy opcje:

Klipsch RP-260F

Heco Music Style 900

Dynavoice DF-6, a może nawet DF-8.

Popatrz na Heco Aurora 700, jest to następca Music Style 900 a brzmieniem jest bardzo podobnie. Ciepłe brzmienie, środek otwart, basu dosć sporo, brzmienie nie jest chaotyczne. Różnica między nimi to zmieniony przetornik wysokotonowy - bardziej szczegółowy.

Z Klipsch'em uważaj ponieważ skraje pasma ma mocno podbite a środek trochę wycofany, proponuję wcześniej odsłuchać za nim się zdecydujesz bo często te brzmienie jest meczące na dłuższy metę.

Zasadnicze pytanie to z czym to będzie grało bo jak wiadomo każdy wzmak/ampli zagra inaczej z poszczególnymi kolumnami a nie wszystko idzie ze sobą w parze.

Pozdrawiam,

Grzegorz.

Nigdy nie słyszałem tak pompowanego basu w reggae jak w Bolero 200 czy TDL RTL.

Teraz kupisz je za ułamek swego budżetu; ryzyko niewielkie a jest kilka na allegro - do wyboru.

Mają swoje lata, więc trzeba by obejrzeć, lepiej więc lokalnie poszukać, ale wrażenia gwarantowane ;-)

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

• Moderatorzy

Na all są Dali Lektor 8 , dadxzą dużo niskiego basu, ale czy dałbym je na 20m2 ?

Jak ma być masaż basem i rozdzielczość to lżejsze, szybsze kolumny i SUB.

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

Elac Debut 2.0 F6.2.

Zlituj się

Heresy ? Klipshorn? Direkt? New Statement?

Vinyl ma kiepski dół a autor ma na kolumny 3-4tysiące.

Musica curat cor meum et animam meam delenit

Witam!

Dziękuję za odpowiedzi.

Wzmacniacz póki co to Hitachi HMA-6500 i pre HCA-6500, ale chce kupić coś nowego, z Heco przewija się Yamaha R-N602, tylko nie wiem jak z wejściem phono u niej, wolałbym w sumie coś dzielonego - preamp i dobrym wejściem phono i końcówkę, raczej coś starszego niż taki amplituner, ale być może on zagra lepiej, postęp technologiczny jakby nie patrzeć.

Heco mi się właśnie trochę kojarzą z marketowymi kolumnami, jak to ktoś wyżej napisał i wolałbym Music Style niż Aurora, niby grają podobnie, a MS mi się bardziej podoba i chyba ku nim skłaniam się najbardziej, to będą moje pierwsze "lepszawe" kolumny więc może takie na początek wystaczą...

Bolero 200 nie chcę (wujek ma).

Zestaw 2.1 też odpada.

Ale nie mówię jeszcze ostatniego zdania :)

Vinyl ma kiepski dół a autor ma na kolumny 3-4tysiące.

Vinyl ma kiepski dół? Wszystko zależy od punktu odniesienia. Dla mnie gramofon gra lepiej od CD. Oczywiście jeśli porównujemy sprzęty z podobnego pułapu finansowego.

Modele głośników, które podałem miały raczej zaprzeczyć tezie, że Klipsh czy Heco są kojarzone z kinem domowym. Autor tego posta, który przywołałem nie zna tych firm i ich oferty, nie musi. Niemniej dorobek obu wymienionych zasługuje na najwyższe uznanie (w segmencie stereo).

Za 4 tys można znaleźć sporo bardzo fajnych głośników na rynku wtórnym. Choćby Heresy II

Wszystko ma kiepskie, tylko audiofile tego nie słyszą :)

Polecam tekst

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Całe szczęście, że nie jestem audiofilem. A vinyl to nie tylko sposób rejestracji/odtwarzania muzyki ale także element kultury muzycznej i świadomości kontaktu z muzyką. A także dla wielu wspomnień z wczesnego dzieciństwa.A co, jeśli komuś odpowiada właśnie ten sposób odtworzenia dźwięku, ze wszystkimi jego ograniczeniami i zaletami? Myślisz, że zalinkowany tekst coś tu zmieni?

Jak mu odpowiada taki dźwięk to fajnie, tylko nie trzeba przy tym dostawać szoku jak ktoś wspomni, że jakość jest jednak gorsza.

Jak ktoś nie słyszał dobrego gramofonu( z dobra wkładka MC+ dobry preamp ) to wypisuje takie głupoty.

Do pewnego poziomu CD może być lepsze, ale w kategoriach bezwzględnych dobrze zestawiony ( i niestety kosztowny ) tor gramofonowy ciężko przebić cyfra , choć to w sumie dwa światy

Dopiero pliki hi- res mogą być jakościowa konkurencja

w kategoriach bezwzględnych

w kategoriach bezwzględnych to masz wszystkie parametry winyla o połowę niższe niż CD i na tym temat się w zasadzie kończy. To, że tobie się coś wydaje to nie są kategorie bezwzględne.

Ps. pliki Hi-res to kolejna ściema :)

Jeśli ktoś słuchał gramofonu Daniela z najtańsza wkładka MM to nie dziwne ze CD , gra mu lepiej

Z kolei dziwne ze Ty słyszysz przewagę CD nad vinylem, ale hi- res nad CD już nie

Nietrudno zgadnąć co jest Twoim głównym źródłem

Jeśli ktoś słuchał gramofonu Daniela z najtańsza wkładka MM to nie dziwne ze CD , gra mu lepiej

zdajesz egzamin gimnazjalny i chciałeś się pochwalić?

Ja rozumiem jeszcze jaranie się winylem, bo w latach 70tych parę płyt wyszło na winylu z lepszym masterem, były nagrane od początku do końca analogowo itp.

Ale ludziom już tak wali w dekiel, że kupują płyty zrealizowane całkowicie cyfrowo, które żeby trafić na winyl muszą przejść 5 dodatkowych konwersji i myślą, że dźwięk jest lepszy na dwa razy dłuższym torze analogowym, którego precyzja zależy od ustawień dokonanych na oko :)

A najlepsi są hipsterzy, którzy słuchają winyli właśnie na gramofonach Daniela i kolumnach tonsila z najtańszym 40 letnim wzmacniaczem jaki udało się kupić - i im też gra lepiej niż ta bezduszna techniczna cyfra :)

Nie demonizujmy jednak, jest też spora grupa ludzi, która potrafi tą zabawę ocenić racjonalnie, i to też są gimnazjaliści, więc zachęcam do obejrzenia filmiku, może gościu trafi do ciebie z przekazem :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Porównywaliśmy w kilkuosobowym gronie

CD- Accuphase DP-500

Gramiak - Transrotor z wkładka MC Dynavector

Nie powiem jednoznacznie , które brzmienie lepsze ( bo to w sumie zawsze subiektywna sprawa ) - oba były na wysokim poziomie

Ale wszyscy stwierdzili ze to z gramofonu jest "przyjemniejsze" w odbiorze

I na pewno nie miało słabszego basu, a wręcz przeciwnie

I chocbys zamieścił 500 filmów i linków to i tak mnie nie przekonasz- tylko bezpośrednie porównanie może być dla mnie miarodajne

Tak dla jasności sam zrezygnowałem z gramofonu ( i wyprzedalem te stare graty ) bo żeby gramiakiem uzyskać brzmienie jakościowo równe CD a nawet lepsze to wymaga naprawdę sporo pracy i przede wszystkim nakładów finansowych

Jesli dla Ciebie pianocraft jest przymniekszy w odbiorze od innych sprzętów , to znaczy ze dla Ciebie jest "lepszy" bo chyba chodzi o przyjemność ze słuchania ?

Czy o porównywanie parametrów ???

Śmieszne to są właśnie takie kategoryczne sady typu:

"Vinyl ma słaby bas"

Zależy jaki vinyl i z jakim CD porównujemy

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.