Skocz do zawartości
IGNORED

najlepszy DAC do plików, do 20 tyś. zł

Rekomendowane odpowiedzi

8 minut temu, caralooh napisał:

Amanero384 samo w sobie bardzo dobre. Nie mniej jednak przydało by się nakarmić agd czymś lepszym.

Mam Zotac Zbox takiego jak tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Obecnie Chord Hugo TT2 niedostępny w kraju (ponoć producent ciągle przesuwa termin dostawy). Nie pozostaje nic innego jak uzbroić się w cierpliwość.

12 godzin temu, pepe napisał:

Obecnie Chord Hugo TT2 niedostępny w kraju (ponoć producent ciągle przesuwa termin dostawy). Nie pozostaje nic innego jak uzbroić się w cierpliwość.

Uzbroić w cierpliwość.... lub zajrzeć do innej stajni w międzyczasie, a konkretnie mam na myśli model Matrix X-Sabre Pro.
Na DSD (teoretycznie może obsłużyć nawet DSD1024!) jeśli tylko transport da radę, podobno rewelacyjny DAC....

Jestem pod wielkim wrażeniem tego co się dzieje z brzmieniem w upsamplingu DSD w Roon'e, niby jest mniej dźwięków, a tak naprawdę nic nie znika jest tylko więcej i to znacznie więcej muzyki :)

Godzinę temu, m4tech napisał:

Matrix X-Sabre Pro

Fakt, nie wiem jak gra,ale kompletnie nie przekonuje mnie jego budowa wewnętrzna m.in zasilanie i stopień wyjściowy.

1 minutę temu, caralooh napisał:

Fakt, nie wiem jak gra,ale kompletnie nie przekonuje mnie jego budowa wewnętrzna m.in zasilanie i stopień wyjściowy.

serio... a co z tym zasilaniem?

16 minut temu, caralooh napisał:

Biedny. 

....krótka odpowiedź.... i jak kulą w płot.  

ponieważ mamy tu tylko wyselekcjonowane składniki: bardzo dobry transformator Noratel, wysokowydajne regulatory napięcia ES9311Q w 2 grupach - dac jest w pełni zbalansowany, to jest najnowsze wydanie regulatorów!  mierzony poziom hałasu wynosi 1μVrms

Edytowane przez m4tech

Nie mam pewności, czy to dobry wątek, ale liczę na to, że tak:

Mam na testach Mytek Brooklyn Bridge

Koledzy!

W trzeciej dobie odsłuchów całkowicie nowego urządzenia, mogę powiedzieć:

koniecznie posłuchajcie, bo w wielu systemach będzie to klocek/jedno-pudełkowiec docelowy

Żadnej audiofilii, studia, komputera i innego plitolenia- to urządzenie które gra Muzykę.  

"zresztą wydaje mi się również, że Kartaginy powinno nie być"

Ja niestety/stety będę zmuszony testować jay's audio dac-2,który trafił do mnie przez pomyłkę zamiast transportu cd. Niestety tor usb sprzedałem i mam tylko kabel od drukarki :)

W dniu 3.03.2019 o 21:38, pepe napisał:

Jak już kupię DACa i będzie jeszcze z mojej strony chęć na tego typu konfrontacje - zwykle muszę odreagować tak "ważny" i kosztowny zakup :) - to nie widzę przeszkód.

Jeżeli chcesz posłuchać posłuchać jay's audio dac-2 to daj znać bo zamiast cdT dostałem daca.... 

16 godzin temu, absinth3 napisał:

Żadnej audiofilii, studia, komputera i innego plitolenia- to urządzenie które gra Muzykę.

I to wszystko na sabre? 

Urządzenie ciekawe, można by powiedzieć wypasione.  Można by posłuchać. Odpada kwestia transportu. 

No na sabre- wpasowuje się to w mój system dobrze. Nie mówię, że nie można lepiej. Oczywiście że można ale za zdecydowanie większą kasę. I to nie licząc okablowania.

Sprzęt się grzeje, do środy powinien już się w miarę ustabilizować. Napiszę co i jak.

Z testu MB DAC+ wiem ,że jest niesłychanie wrażliwy na kabel zasilający. Czyli możliwość dosmakowania dźwięku. Nie miałem LPSU: większość chwali, część krytykuje. Potrzeby prądowe- duże : 5A musi być, i pewnie dlatego sboostery niekoniecznie podchodzą (czy małe uptony)

W dniu 7.03.2019 o 12:11, absinth3 napisał:

No na sabre- wpasowuje się to w mój system dobrze. Nie mówię, że nie można lepiej. Oczywiście że można ale za zdecydowanie większą kasę. I to nie licząc okablowania.

Sprzęt się grzeje, do środy powinien już się w miarę ustabilizować. Napiszę co i jak.

Z testu MB DAC+ wiem ,że jest niesłychanie wrażliwy na kabel zasilający. Czyli możliwość dosmakowania dźwięku. Nie miałem LPSU: większość chwali, część krytykuje. Potrzeby prądowe- duże : 5A musi być, i pewnie dlatego sboostery niekoniecznie podchodzą (czy małe uptony)

Jakieś wnioski już?

U mnie Moon 280D od dziś na test, ale czekam na Atoll DAC300 zamówiony w Premium Sound, czekam wiec co napiszesz o Brooklyn Bridge

2 godziny temu, Bogusław_59825 napisał:

Moon 280D

spróbuj tez 280 Mind2 - ja mialem 280 z osobnym Mind 2 i dla mnie to swietnie grało. 

Jeszcze chce przetestować wlasnie 280 mind2 i 390. 

2 minuty temu, will66 napisał:

spróbuj tez 280 Mind2 - ja mialem 280 z osobnym Mind 2 i dla mnie to swietnie grało. 

Jeszcze chce przetestować wlasnie 280 mind2 i 390. 

No własnie, Top HiFi Sopot miał tylko 280D (obecnie gra) a osobny Mind 2 już był sprzedany.

Jakieś wnioski już?

U mnie Moon 280D od dziś na test, ale czekam na Atoll DAC300 zamówiony w Premium Sound, czekam wiec co napiszesz o Brooklyn Bridge

Zestawiałem w teście Moon 280D vs Lumin D2 w swoim systemie.

Transportem do MOON-a była Kambodża SM6 V1, przy czym Lumin grał jako pełny streamer.

Przetwornik Moona w torze dał delikatnie zaokrąglony przekaz (moze to kwestia niewygrzanego urzadzenia), ale to co natychmaist rzuciło się na uszy to szlachetniejsze wybrzmienia. Lumin w tym kontekscie był trochę nijaki :/

Wyzbyłem się złudzeń, koncentruję się na DAC-u.  Ciekawym jak wypadłby Bluesound Node w roli transportu, potrzebuję dostępu do Tidala, czego SM6 v1 nie wspiera.  

Pozostaje jeszcze opcja Moon 280D MiND2, zachodnie fora sugerują, że aplikacja sterująca hula już prawidłowo. 

1 minutę temu, piecia30 napisał:

Zestawiałem w teście Moon 280D vs Lumin D2 w swoim systemie.

Transportem do MOON-a była Kambodża SM6 V1, przy czym Lumin grał jako pełny streamer.

Przetwornik Moona w torze dał delikatnie zaokrąglony przekaz (moze to kwestia niewygrzanego urzadzenia), ale to co natychmaist rzuciło się na uszy to szlachetniejsze wybrzmienia. Lumin w tym kontekscie był trochę nijaki :/

Wyzbyłem się złudzeń, koncentruję się na DAC-u.  Ciekawym jak wypadłby Bluesound Node w roli transportu, potrzebuję dostępu do Tidala, czego SM6 v1 nie wspiera.  

Pozostaje jeszcze opcja Moon 280D MiND2, zachodnie fora sugerują, że aplikacja sterująca hula już prawidłowo. 

Też wszedłem z założenia by skupić się na DAC, ale przyznam że NAD658 był na celowniku. W sobotę odbieram Atolla i tak jak piszesz Node2 jako streamer i koniec kombinowania.

1 godzinę temu, piecia30 napisał:

wg mnie jest apka jest cool, szybka. Jedyny minus ze trzeba wyszukać nagranie i potwierdzić kolejkę albo łatwiej wybrać i wrzucić w kolejke  wiecej nagrań i gra. 

Dla mnie bardziej intuicyjna niz np. w Auralicu - imo

natomiast nad c658 nie przypadł mi do „ucha” - słaby dzwiek, scena. Moze był nie wygrzany. 

osobny Mind 2 już był sprzedany

jak oddawałem cay set to mind2 od razu poszedł na odsłuch wiec ktoś go faktycznie kupił - myslalem ze ściemniali ?

Moj target teraz to 280D mind 2 lub 390 - leży mi dzwiek i aplikacja Moon’a...

22 godziny temu, will66 napisał:

Moj target teraz to 280D mind 2 lub 390 - leży mi dzwiek i aplikacja Moon’a...

O dźwięku nie powiem nic złego, ale sterownik kuleje, nie potrafię ustawić poprawnie foobara, albo Asio i mam dsd ale bez zmian reszty od 44,1 w górę albo Wasapi i dsd już nie działa, mam już tak namieszane w kompie....no nic. 

Nie pomogę, bo nie udało mi sie tego przetestować. Miałem plan sprawdzic współpracę z ProMac’em, bo sterowniki juz sa zaimplementowane i jest prosty (podobno) Plug&Play. No, ale jak zwykle zabrakło czasu na wszystkie eksperymenty i nie udało sie, bo musiałem oddac klocki. 

W dniu 14.03.2019 o 08:20, Bogusław_59825 napisał:

Jakieś wnioski już?

czekam wiec co napiszesz o Brooklyn Bridge

MYTEK BRIDGE: testowałem przez 2 tygodnie dzięki uprzejmości Musictoolz- kontakt i obsługa na najwyższym poziomie= WZORCOWE. (WZORCOWE- znaczy: inni/inne firmy powinny się wzorować).

Dziękuję bardzo!

Otrzymałem zupełnie nowy egzemplarz. Grał przynajmniej 180-200h, z kilkoma przerwami cały czas aktywny, zapętlony na noc itp. Z ewolucji zmian wnoszę, że potrzebuje jeszcze kilkudziesięciu godzin do ostatecznego ustalenia się dźwięku. Zasilany Ziggi Picasso (pierwotna wersja). LPSU- brak.

Sterowanie: darmowy mcontrol z androida – roon brak; mcontrol – w trybie gapless przerwa w dźwięku na ok 3-4 sek przed każdym kolejnym trackiem w trakcie odtwarzania bieżącego tracku. Bez gapless „zerwany” pierwszy dźwięk kolejnego tracku. Wada dyskwalifikująca darmową aplikację, płatnej ani roona nie próbowałem.

Zmienność w trakcie wygrzewania znacząca, ale w żadnym momencie dźwięk nie był drażniący, odpychający, bez ewidentnych wad a na pewno bez wad dyskwalifikujących.

Moje kolumienki to tubki z wooferem 12inch (lubią przejaskrawić górę i wylać za dużo mętnawego, grząskiego basu).

OPISUJĘ URZĄDZENIE JAKO CAŁOŚĆ, bez odnoszenia się do daka solo (tożsamy z MB DAC+)

Grałem pliki z HDD, NAS, Tidal, Deezer i pożyczonego Qobuza.

DO RZECZY:

• Charakter ogólny: rzetelne granie, szczegółowe, przestrzenne, neutralne, ani chłodne ani ocieplone; bardzo przyjemne
  • Rozciągnięcie pasma – bardzo dobre, bez rolowania góry; niski bas obecny bez nachalności.
  • Równowaga tonalna – lekki i dość wyraźny akcent  na przełom średnicy i góry, co ciekawe NIGDY nie drażniący, wręcz przyjemny
  • Bas – niski, momentami uderzający w splot słoneczny i powodujący wibracje poręczy fotela. Na pewno nie uwydatnia ujemnych cech moich kolumn è kontrola dobra. Faktura hmmm może być.
  • Średnica – dobra, nie dominująca/natrętna, bez spychania skrajów na margines. Odnosiłem wrażenie że znakomicie łączy skraje; świetnie zszyta z górą. Nagraniom z przeakcentowaną/przedętą/przedmuchaną dolną średnicą- pozwala na tę manierę, ale nie nadmiernie.
  • Soprany/Góra: lekko zaakcentowane, ale w niezwykle przyjemny sposób- to chyba spora rzadkość. Ta cecha cywilizuje wysoko nagrane i przejaskrawione płyty/pliki. W efekcie głosy męskie nie dominują na żeńskimi- co jest bardzo miłe, ale nie jest do końca prawdziwe.
  • Barwa – dobra, rzetelna, wiarygodna i neutralna a może nawet NATURALNA. Jeśli by użyć wizualizacji to raczej srebrna niż złota a nigdy szara/stalowa.
  • Transparentność – wysoka w całym paśmie
  • Szczegółowość – dobra w całym paśmie
  • Muzykalność – bardzo, bardzo dobra, granie jest wciągające, energetyzujące, zwalniające z chętki ciągłego przeskakiwania do kolejnych numerów i albumów.
  • Dynamika – mikro dobra, makro lepsza, ale mogłoby być lepiej co nie znaczy, że jest marna: po prostu nie jest najważniejsza.
  • Timing (FTP) – dobry, że zacytuję czy raczej strawestuję: woli tupać i… płynąć
  • Przestrzeń – szeroka (zwłaszcza) i głęboka (mniej), bez klejenia się do głośników nawet, jeśli źródło powstaje na osi drivera
  • Lokalizacja źródeł pozornych – dokładna i stabilna
  • Wrażenie spektaklu na żywo: ten sprzęt nie udaje- wiemy że to nie koncert, ale to cecha pozytywna bo MB nie próbuje robić z siebie jarmarcznego magika ani nie udaje sprzętu za 100kZ. Gra muzykę bez oszukaństwa. I gra DOBRZE a to najlepsza rekomendacja.
  • Dość łaskawy dla słabszych realizacji, ale nie unifikuje nagrań <=> nie narzuca własnego charakteru, jest pod tym względem powściągliwy i rzekłbym „lapidarny”, oszczędny.

CECHY ZASADNICZE: dokładność, punktualność, neutralność i naturalność, coś jakby …prawdomówność. Muzykalność skłaniająca do syntezy (muzyki) raczej niż analizy. Pewność działania, czyta wszystkie formaty (nooo ISO niestety nie) z APE włącznie. Bardzo wrażliwy na zasilanie, w tym kable sieciowe czy raczej zwłaszcza na kable sieciowe. Potrzebuje długiej rozgrzewki. Ostrożnie ze sprzętem grającym wysoko, inne- lampa czy nie lampa to jego środowisko. Jest dobrym sposobem na zakończenie poszukiwań plikowego odtwarzacza- odsłuch odsłuch odsłuch we własnym systemie, przynajmniej 2-3 tyg. 

Prawdopodobnie odniesie dalsze korzyści z LPSU (przynajmniej 5A), ale to musi już sprawdzić ktoś inny. Szkoda, że nie miałem takiej możliwości.  

Jeszcze raz dziękuję Panom z Musictoolz!

Jeśli ktoś miał/ma to urządzenie- proszę o opinie i POZDRAWIAM wszystkich

Dzięki  @absinth3  za opis, dokładny opis, tam myślę że jak będzie sposobność to sam posłucham co potrafi, u mnie już Atoll do wtorku, też świeżynka wiec musi po grać.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

4 godziny temu, absinth3 napisał:

MYTEK BRIDGE: testowałem przez 2 tygodnie

masz dobre pióro ?

mnie jednak bardziej ciekawi jak oceniasz powrót do swoich stałych zabawek po oddaniu Mytek’a? Tzn. powrót do swojego dac’a, którego masz: czy to bolesny powrót czy moze po przełączeniu, po dniu lub dwoch nie brakuje ci juz Mytek’a...

Wróciłem do lapka-->r-DAC

Tragedii nie ma, bo muzyka broni się sama, ale to nie ta liga. U mnie to jest tak, że po podłączeniu WYGRZANEGO sprzętu, gra on bardzo milutko przez kilka godzin, potem robi się buła i gra jak wyjściowo dopiero po kilku dniach.

I po tych kilku dniach supremacja M jest bezwzględna

Więc czekam na DAC One (w produkcji) i polecam taką grafikę:

Ukryta Zawartość

z której wynika, że 2-3 tyg grania na nowym sprzęcie jest niezbędne dla jego oceny. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez absinth3

2 godziny temu, absinth3 napisał:

z której wynika, że 2-3 tyg grania na nowym sprzęcie jest niezbędne dla jego oceny. 

Mam nadzieje że tak jest, bo mówiąc delikatnie Atoll gra "słabo" filtry nie ratują sytuacji.

• Pokaż nowe odpowiedzi