Skocz do zawartości
IGNORED

Windows 10 - USB - jakość dźwięku

wybitnygracz

Rekomendowane odpowiedzi

Kupiłem wzmacniacz hegel h70.

Podłączam go przez kabel USB do komputera i

1. nie mogę regulować głośności ani balansu - w Windows nawet gdy całkiem wyłączę dźwięk to nic to nie daje.

2. wydaję mi się, że jakość dźwięku jest słabsza niż gdy podłączam to pod linuxem

Wersja Windowsa, którą mam (ostatnia aktualizacja) powinna powinna zapewniać sterowniki USB audio 2.0 w standardzie, ale nie jestem pewien, czy mam własnie te sterowniki zainstalowane, bo w gdy wejdę do podglądu sterowników to nie ma nigdzie informacji 2.0 (powinna być?)

W instrukcji od microsoftu pojawia się nazwa "USB Audio 2.0"

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tak to u mnie wygląda jak poniżej:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Spróbuj zaktualizować sterownik:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nie mogę regulować głośności ani balansu

To chyba bardzo dobrze, bo o to właśnie chodzi... to oznacza, że DAC działa w trybie wyłącznego dostępu.

Odhacz "zezwalaj aplikacjom na przejmowanie wyłącznej kontroli" i powinno banglać:

tutaj:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

For us, there is no spring. Just the wind that smells fresh before the storm.

nie wiem, nie

Spróbuj zaktualizować sterownik:

Ukryta Zawartość

jak widzisz na screenie już próbowałem kilka razy ale nie mam do wyboru USB dac 2.0 i aktualizacja nic nie daje

Mialem hegla h70 i h100, problemem byl kabel usb.

teraz mam zwykły kabel usb z oznaczeniem 2.0, to na co zwracać uwagę kupując kabel?

To chyba bardzo dobrze, bo o to właśnie chodzi... to oznacza, że DAC działa w trybie wyłącznego dostępu.

Odhacz "zezwalaj aplikacjom na przejmowanie wyłącznej kontroli" i powinno banglać:

tutaj:

Ukryta Zawartość

wszystko sprawdzałem co się dało i również to, ale nadal nie mogę regulować głośności i balansu

Ten dac jest na xmos?

chyba nie, nic takiego nie widzę, w specyfikacji jest napisane tylko "Digital input terminal USB-B, gold plated RCA coaxial and TOSLINK™ optical input terminals"

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

wszystko sprawdzałem co się dało i również to, ale nadal nie mogę regulować głośności i balansu

to niekoniecznie zależy od ustawień samego windowsa, ale również aplikacji z której korzystasz. Może coś tam masz nieteges.

No to spróbuj odinstalować sterownik, odłączyć urządzenie (dac) i ponownie ściągnąć i zainstalować sterownik.

Choć wątpię, żeby to coś dało.

Miałem taki problem z dac na xmos i niestety nie udało mi się go rozwiązać. Dokładnie rzecz ujmując to problem sam się rozwiązał - zmieniłem dac'a.

to niekoniecznie zależy od ustawień samego windowsa, ale również aplikacji z której korzystasz. Może coś tam masz nieteges.

czy to dzwięki systemowe czy to aplikacja nigdzie nie mogę regulować głośności, to dość dziwnie nawet wygląda gdy mam "przekreślony" głośnik w regulacji głośności a dźwięk leci, z żadnym DAC nie miałem takiego problemu.

No to spróbuj odinstalować sterownik, odłączyć urządzenie (dac) i ponownie ściągnąć i zainstalować sterownik.

Choć wątpię, żeby to coś dało.

Miałem taki problem z dac na xmos i niestety nie udało mi się go rozwiązać. Dokładnie rzecz ujmując to problem sam się rozwiązał - zmieniłem dac'a.

u mnie ostatecznym rozwiązaniem będzie całkowita przesiadka na linuxa, gdzie nie ma takich problemów. Tylko na linuxie nie ma aplikacji tidal i deezer (tylko online lub nie oficjalne pakiety)

A próbowałeś ściągnąć dedykowane sterowniki producenta?

Miałem DACki, które elegancko banglały po wpięciu kabla, i takie, gdzie bez sterowników producenta to tylko trzaski szły.

A próbowałeś ściągnąć dedykowane sterowniki producenta?

Miałem DACki, które elegancko banglały po wpięciu kabla, i takie, gdzie bez sterowników producenta to tylko trzaski szły.

nie widzę na stronie producenta sterowników. Napisałem do producenta, czekam aż mi odpowie.

nie widzę na stronie producenta sterowników.

Trochę niepoważna amatorka ze strony producenta...

Gość

(Konto usunięte)

To nie nowość że są problemy z USB w Heglach.

Miałem H80 i H160,przy połączeniu z Synology po USB działał ok do momentu wyłączenia wzmacniacza. Po ponownym włączeniu wzmacniacze były nie widoczne,w połączeniu z telefonem co chwilę się rozłącza (również z HD12). Nie wiem jak jest w dwóch pierwszych przypadkach ale HD12 poradziłem sobie, potrzebne było dodatkowe zasilanie na USB. Ogólnie nie zaciekawienie to wygląda.

Połowa firm w branży audio to amatorka obecnie która jedyne co potrafi to walić cenami na oślep. Jakieś hegle, audeze, rothy co nagle melodiką się stają itp.

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

Masz jakąś karte muzyczną w kompie? Np. zintegrowaną z płytą główną? U mnie cuda się działy póki nie wyłączyłem jej w BIOS. Disable z poziomu Windows nie do końca działało.

Masz jakąś karte muzyczną w kompie? Np. zintegrowaną z płytą główną? U mnie cuda się działy póki nie wyłączyłem jej w BIOS. Disable z poziomu Windows nie do końca działało.

zablokowałem ale to nic nie dało

u mnie ostatecznym rozwiązaniem będzie całkowita przesiadka na linuxa, gdzie nie ma takich problemów. Tylko na linuxie nie ma aplikacji tidal i deezer (tylko online lub nie oficjalne pakiety)

Spotify za to nie ma takich problemów, jest oficjalna aplikacja dla Linux'a i działa dobrze.

Podłączam go przez kabel USB do komputera i

1. nie mogę regulować głośności ani balansu - w Windows nawet gdy całkiem wyłączę dźwięk to nic to nie daje.

Dlaczego chcesz to robić w komputerze?

nagrywamy.com

spootify przesyła mp3, tidal flac

Wiem natomiast specjalnie się tym nie przejmuję, w swoim systemie nie słyszę różnic pomiędzy mp3 320kbps a płytą cd a tzw gęste pliki to kolejny chwyt marketingowy a nie realny wzrost jakości.

... ot i całe problemy z PC - USB - AUDIO...

a nie lepiej prosta klasyczna droga - CD - AMP - Kolumny ?

Tylko brnąć w kabeli srelki usb... optymalizacje systemu, laptopy, komputerszopy... zegary atomowe, dac'i - pie..daki ?

:))

w końcu kompletny system:)             Geodezja - Geologia - Górnictwo

Niema żadnych problemów z pc audio. Jest problem z gównianym Heglem i tyle.

...pitu pitu... takich "hegli" jest sporo

w końcu kompletny system:)             Geodezja - Geologia - Górnictwo

Przede wszystkim Windows to bardzo prymitywny system do Audio. Regulacja głośności odbywa się za pomocą bitów co dodatkowo bardzo pogarsza jakość (i tak już zniekształconego) dźwięku.

Opisz swój problem dokładnie bo to gdybanie co jest nie tak. To laptop (dokładnie jaki model) czy stacjonarny. (dokładny model płyty głównej.)

Tylko brnąć w kabeli srelki usb... optymalizacje systemu, laptopy, komputerszopy... zegary atomowe, dac'i - pie..daki ?

Jak ktoś nie ma kolekcji płyt i nie planuje jej zbierać to nie ma sensu kupować CD ka. Sam mam CD z funkcją DAC i wszystkie płyty na dysku laptopa, raz na rok puszczam jakiś krążek ale normalnie z PC wygoda dużo większa. VLC pod Linuxem działa bardzo dobrze, do tego obok Spotify.

To nie problem systemu, tylko kiepskiego podejścia producenta DACa do sterowników. Są takie, które wpinasz, instalujesz sterownik i wszystko działa jak ta lala, nawet w "przestarzałym" Windows 7.

.

Przede wszystkim Windows to bardzo prymitywny system do Audio. Regulacja głośności odbywa się za pomocą bitów co dodatkowo bardzo pogarsza jakość (i tak już zniekształconego) dźwięku.

Opisz swój problem dokładnie bo to gdybanie co jest nie tak. To laptop (dokładnie jaki model) czy stacjonarny. (dokładny model płyty głównej.)

Ściszanie głośności po stronie PC jest dobre na filmach z yt, do muzyki niekoniecznie. Nie wiem jak teraz ale kiedyś Windows z 44.1kHz robił 48kHz i dopiero wypluwał sygnał do odtwarzania.

Ściszanie głośności po stronie PC jest dobre na filmach z yt, do muzyki niekoniecznie. Nie wiem jak teraz ale kiedyś Windows z 44.1kHz robił 48kHz i dopiero wypluwał sygnał do odtwarzania.

To bardzo dawne czasy z Win XP i kart Creative. Zaznaczasz wasapi czy asio i nic nie ma prawa się zmienić w próbkowaniu.

.

Za pomocą bitów? Takich do wkrętarki? ;)

nagrywamy.com

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.