Skocz do zawartości
IGNORED

Podfrez-dyfrakcja "twórcy mitów"

Kowalski E.

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, Kowalski E. napisał:

Dziękuję za uwagę i przestrzegam innych przed naganiaczami, których mottem przewodnim jest stwierdzenie, że jak wszystko da się zmierzyć to oznacza że tym samym wszystko da się usłyszeć

Problem w tym że pomiar z reguły dotyczy odległości ca. 1 m a słucha się z co najmniej 2-4 razy większej. Nikt nie przedstawił wpływu podfrezowania z takiej odległości. 

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Gość

(Konto usunięte)
Godzinę temu, Lech36 napisał:

Problem w tym że pomiar z reguły dotyczy odległości ca. 1 m a słucha się z co najmniej 2-4 razy większej. Nikt nie przedstawił wpływu podfrezowania z takiej odległości. 

na osi odsłuchu czy tobisz pomiar z 1m czy z 5m (na powietrzu ) charka np w zakresie wysokich tonów nie ulega zmianie

1 minutę temu, slawek.xm napisał:

na osi odsłuchu czy tobisz pomiar z 1m czy z 5m (na powietrzu ) charka np w zakresie wysokich tonów nie ulega zmianie

Uśredniona czy nieuśredniona? Na wysokich może rzeczywiście zmiany nie są takie jak te różnice w tych pomiarach wcześniej prezentowanych dla tych australijskich monitorów (załączniki na drugiej stronie tego wątku). Dół przy ca. 70 Hz o głębokości rzeczywistej ca. -22 dB zniknął po odsunięciu mikrofonu do tyłu o 20 cm. Szkoda że nie było prezentacji wykresu nieuśrednionego z tej większej odległości bo też mógłby pokazać ciekawe rzeczy. Z tym że na wysokich też widać różnice pomiędzy drugim i trzecim wykresem, więc chyba odległość też wpływa na wysokie.
"Na powietrzu" to znaczy na otwartej przestrzeni? Robisz pomiary na dworze? Wszystkie dotychczasowe raczej były z pomieszczeń zamkniętych bo inaczej tester pochwaliłby się że robi na dworze. To niezbyt częsty przypadek wykonywania pomiaru. Był kiedyś prezentowany w wykonaniu jakiejś brytyjskiej firmy.   
Jak bez kompromisów to niestety kula. Podfrezowania pod głośnik nie załatwiają wszystkiego, to dopiero początek.  

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Cztery strony tematu nabite, a Kowalski dalej się ośmiesza :) Może żeby było jeszcze śmieszniej, napisze w skrócie jak ta cała komiczna sytuacja miała swój początek. To głownie dla tych osób, które nie wiedza właściwie o co w tym wszystkim chodzi...

Rodzimy producent kolumn głośnikowych pokazał w listopadzie swój nowy model Quant 300.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Producent chwali się wieloma innowacjami w budowie tych głośników, o czym można przeczytać na stronie. Ja zwróciłem uwagę na to zdjęcie

Pod zdjęciem napisałem komentarz, który został przez producenta usunięty. Brzmiał on mniej więcej tak: "Tyle zaawansowanej technologii, a zapomniano o frezach pod głośniki ". Pisząc ten komentarz miałem na uwadze głównie kwestie estetyki, która kojarzy się z najtańsza seria F

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Kazda inna seria ( drozsza ) posiada podfrezowania nie tylko pod tweeter, ale pod wszystkie głośniki.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Producent doskonale zdaje sobie sprawe z tego czym jest dyfrakcja i jaki stanowi ona problem. Dowodem na to są opisy wyższych modeli i sama ich budowa, jak np stosowanie offsetu tweetera w seriach MX i FX. Ciekawy jest również opis modelu

Ukryta Zawartość

Tutaj można przeczytać o : " Wszystkie podzespoły widoczne profilowane do powierzchni obudowy "

Dlaczego producent w kolumnach Quant nie zastosował pofrezowań? Jak tłumaczył się na sąsiednim forum, to była opcja wybrana przez testerów, a temat dyfrakcji został sprytnie pominięty i wyśmiany, tak jak to w ma miejsce w tym temacie. Czy producent chciał oszczędzić na frezowaniu wszystkich głośników, które dałyby w efekcie lepsze walory wizualne oraz lepsza odpowiedz częstotliwości? Może tak, może nie, w sumie mnie to nie interesuje, choć uproszczenie projektu i produkcji wydaje się być najbardziej sensownym wytłumaczeniem.

Temat ogólnie śmieszny i trochę żałosny. Przykład na to jak może działać machina propagandy i wciskania ludziom kitu. Do tego obsmarowywanie klientów na forach internetowych, bo maja inne zdanie niż producent oraz jego przytakiwacze jak powyższy Kowalski, który chcąc kogoś ośmieszyć, ośmiesza sam siebie i swoich ulubieńców.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ale koleś ma ciśnienie :D  

Może to pomoże: 

Ukryta Zawartość

Ciekawe gdzie jeszcze założy podobny temat... 

Ukryta Zawartość

Gość JanF

(Konto usunięte)

Ja skorzystam z tej recepty, mam ból doopy, jak muszę robić podfrezowanie na płycie frontu kolumny głośnikowej!
To nigdy mi nie wychodzi dobrze i często w trakcie prac, zastanawiałem się po kiego wuja to robię, bo nie widzę w tym jakiegoś w prosty sposób pojmowalnego sensu.

Gość

(Konto usunięte)
16 minut temu, JanF napisał:

Ja skorzystam z tej recepty, mam ból doopy, jak muszę robić podfrezowanie na płycie frontu kolumny głośnikowej!
To nigdy mi nie wychodzi dobrze i często w trakcie prac, zastanawiałem się po kiego wuja to robię, bo nie widzę w tym jakiegoś w prosty sposób pojmowalnego sensu.

jak masz front 2mm grubości to i efekt podfrezu mniejszy

a tak w ogóle to jak melo napisał lepiej to wygląda , jak chcesz się pochwalić zdjęciami:):):)

8 godzin temu, Lech36 napisał:

Uśredniona czy nieuśredniona

nie ma czegos takiego jak uśredniona charakterystyka

jest albo niewygładzona raw albo wygładzona 1/24 oktawy, 1/12oktawy,1/6oktawy, 1/3 oktawy

8 godzin temu, Lech36 napisał:

Dół przy ca. 70 Hz o głębokości rzeczywistej ca. -22 dB zniknął po odsunięciu mikrofonu do tyłu o 20 cm.

nie wiesz jak była wygładzona charakterystyka tego pomiaru

i być może w pierwszym pomiarze mikrofon stał dokładnie w miejscu modu pokoju

10 minut temu, slawek.xm napisał:

jak masz front 2mm grubości to i efekt podfrezu mniejszy

a tak w ogóle to jak melo napisał lepiej to wygląda , jak chcesz się pochwalić zdjęciami:):):) 

A jak podfrezu nie ma, to nie ma się czym chwalić?
Bez podfrezu, a jednak ciągle się chwalę:

Ukryta Zawartość

b9e4f62761fdb96egen.jpg

;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)
3 minuty temu, tomekkk1 napisał:

A jak podfrezu nie ma, to nie ma się czym chwalić?
Bez podfrezu, a jednak ciągle się chwalę:

jest oczywiscie :)

ale zafalowania na charakterystyce zależą od długości fali a więc i do szerokości frontu

w tym wypadku masz je gdzies ok 1600hz jesli głosnik ma 20cm

Gość

(Konto usunięte)
1 minutę temu, tomekkk1 napisał:

głośnik ma 25cm, ale zafalowania są od dołu po sam szczyt, ale znalazłem na to idealne rozwiązanie: słucham muzyki - nie oglądam kresek ;)

szczęściarz!

1 minutę temu, slawek.xm napisał:

szczęściarz!

Bo ja wiem? Ta maść z obrazka po prostu taka dobra - poskutkowała i świat stał mi się łatwiejszy

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, slawek.xm napisał:

nie ma czegos takiego jak uśredniona charakterystyka

Możesz to nazwać wygładzaniem jak uśrednianie Tobie nie odpowiada.

nie wiesz jak była wygładzona charakterystyka tego pomiaru

Pisze na wykresie 1/6 okt. Trzeci 1/12 okt. 

i być może w pierwszym pomiarze mikrofon stał dokładnie w miejscu modu pokoju

Na pewno jest to efekt modu bo filtracja grzebieniowa to raczej taki efekt jak np. ten bardzo wąski peak ujemny o głębokości -30 dB na dalszej części charakterystyki. 

4 godziny temu, JanF napisał:

Po co to robić, to już zostało wyjaśnione wcześniej w temacie. Są przykłady pomiarów, które obrazują problem.  Co do samego frezowania, to po prostu musisz się przyłożyć i poćwiczyć. Nie od razu Rzym zbudowano. Poniżej dwa przykłady kolumn jakie wykonałem. Bez frezów wizualnie byłaby tanizna, a w pomiarach większe nierówności charakterystyki. Jak można zrobić coś lepiej, to czemu robić gorzej?

Ukryta Zawartość

frezy1.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)
3 godziny temu, meloV8 napisał:

Po co to robić, to już zostało wyjaśnione wcześniej w temacie. Są przykłady pomiarów, które obrazują problem.  Co do samego frezowania, to po prostu musisz się przyłożyć i poćwiczyć. Nie od razu Rzym zbudowano. Poniżej dwa przykłady kolumn jakie wykonałem. Bez frezów wizualnie byłaby tanizna, a w pomiarach większe nierówności charakterystyki. Jak można zrobić coś lepiej, to czemu robić gorzej?

frezy.jpg

frezy1.jpg

A co to za przetworniki? Jakieś tanie bo klej na nich widać? ;-)))

3 godziny temu, Staś_44798 napisał:

To nie klej, to ferrofluid :) 

Zero krzemu w torze, to grać nie może ?

Gość JanF

(Konto usunięte)
7 godzin temu, meloV8 napisał:

Co do samego frezowania, to po prostu musisz się przyłożyć i poćwiczyć. Nie od razu Rzym zbudowano. Poniżej dwa przykłady kolumn jakie wykonałem. Bez frezów wizualnie byłaby tanizna, a w pomiarach większe nierówności charakterystyki. Jak można zrobić coś lepiej, to czemu robić gorzej?

frezy.jpg

Ładnie wyszło !!!

19 godzin temu, meloV8 napisał:

Rodzimy producent kolumn głośnikowych pokazał w listopadzie swój nowy model

Tak myślałem, że to o tą firmę chodzi - IMO powinni zmienić strategię marketingową, bo dziwne rzeczy dzieją się na forach i "niezależni" użytkownicy bronią jej z dziwną zaciekłością, mieszając się w swoich postach ;)
A wystarczyłoby przecież napisać, że "nie daliśmy frezowania bo tak" ;)

BTW - "duże niebieskie" mają tubę wpuszczoną i wyrównaną z przodem (chociaż tego nie widać), a wysokotonowy jest montowany od tyłu i wystaje tyle, ile chciał producent, także ten...

nagrywamy.com

W dniu ‎2019‎-‎01‎-‎04 o 18:45, slawek.xm napisał:

dawaj jak

sam nie dam rady to Gerard pomoże:)

Cos dla zaawansowanych (nie jestem pewny czy bez zalogowania mozecie widziec wszystkie zalczniki)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

c.d.n.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

9 godzin temu, meloV8 napisał:

Ukryta Zawartość

PM, pochwal się co to i daj jakąś fotę całości, bo tak mi się myśli o złożeniu czegoś podobnego. 

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)
10 minut temu, slawek.xm napisał:

i weź tu wlejaj zdjęcia:):):)

To takie malutkie żarciki...z mojej strony wymierzone raczej w tych co wiecznie marudzą i oceniają...tylko sami już nie wiedzą co??? ;-)

6 godzin temu, Staś_44798 napisał:

Przepraszam oczywiście za ten sarkazm ...nie wymierzony w meloV8 :-)

Gość

(Konto usunięte)
23 godziny temu, Lech36 napisał:

Na powietrzu" to znaczy na otwartej przestrzeni? Robisz pomiary na dworze? Wszystkie dotychczasowe raczej były z pomieszczeń zamkniętych bo inaczej tester pochwaliłby się że robi na dworze. To niezbyt częsty przypadek wykonywania pomiaru.

Umkęło mi wcześniej

powierzchnia musi byc wolna od zabudowań w promieniu ok 20 metrów i brak podmuchów wiatru

kiedyś kolega Irek pisał ,z najlepsze jest zaorane pole:)

jest to najlepszy sposób na sprawdzenie prawdziwej charakterystyki i niskich podziałów

bez wpływów modów pomieszczenia

11 godzin temu, meloV8 napisał:

Bez frezów wizualnie byłaby tanizna, a w pomiarach większe nierówności charakterystyki.

Zostawiłeś jednak część "tanizny" bo brak faz na krawędziach obudowy. Jak możesz z tym żyć ;-)?

28 minut temu, slawek.xm napisał:

powierzchnia musi byc wolna od zabudowań w promieniu ok 20 metrów i brak podmuchów wiatru

No i ptaki nie mogą ćwierkać nie mówiąc już o świerszczach. Czego to człowiek nie zrobi dla prawidłowego pomiaru ;-). A potem testerzy biorą taki wyrób i wychodzi sporo różnych kwiatków. Pytanie tylko czy to konstruktor się nie przyłożył czy może tester?

30 minut temu, slawek.xm napisał:

est to najlepszy sposób na sprawdzenie prawdziwej charakterystyki i niskich podziałów

Prawdziwa charakterystyka to ta sumaryczna z akustyką pomieszczenia. Te mierzone w warunkach laboratoryjnych to tylko w celach porównań korespondencyjnych i też nie jest to najpewniejszy materiał bo konstrukcje niektórych kolumn są nawet w laboratorium trudne do jednoznacznego pomiaru.

W dniu 7.01.2019 o 13:16, Lech36 napisał:

"Na powietrzu" to znaczy na otwartej przestrzeni? Robisz pomiary na dworze? Wszystkie dotychczasowe raczej były z pomieszczeń zamkniętych bo inaczej tester pochwaliłby się że robi na dworze. To niezbyt częsty przypadek wykonywania pomiaru. Był kiedyś prezentowany w wykonaniu jakiejś brytyjskiej firmy.    

Na temat pomiarow na otwartej przestrzeni - moje ostatnie pomiary w ogrodzie, fukcjonuje 100%-towo:-)

Ukryta Zawartość

IMG_7838.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

4 godziny temu, przemak napisał:

Tak myślałem, że to o tą firmę chodzi - IMO powinni zmienić strategię marketingową, bo dziwne rzeczy dzieją się na forach i "niezależni" użytkownicy bronią jej z dziwną zaciekłością, mieszając się w swoich postach ;)
A wystarczyłoby przecież napisać, że "nie daliśmy frezowania bo tak" ;)

I to jest dokładnie clou tego tematu :) 

3 godziny temu, micwoj napisał:

PM, pochwal się co to i daj jakąś fotę całości, bo tak mi się myśli o złożeniu czegoś podobnego. 

Coś wrzucałem na Diyaudio. Projekt na Sba Satori w TL na basie i średnich. Na fotce w trakcie pomiarów.

3 godziny temu, Staś_44798 napisał:

Przepraszam oczywiście za ten sarkazm ...nie wymierzony w meloV8 :-)

Luźna guma :)

1 godzinę temu, Lech36 napisał:

Zostawiłeś jednak część "tanizny" bo brak faz na krawędziach obudowy. Jak możesz z tym żyć ;-)?

Budowanie kolumn głośnikowych to sztuka kompromisu, szczególnie jak robi się to nie dla siebie i trzeba sie trzymać pewnych wytycznych estetyki.

jest to najlepszy sposób na sprawdzenie prawdziwej charakterystyki i niskich podziałów

bez wpływów modów pomieszczenia

Raczej powinno być to coś w rodzaju parkingu pod supermarketem. Duża, wolna przestrzeń z twardym gruntem (beton, asfalt) Poza tym pomiar ground plane też ma swoje ograniczenia i stosuje go głownie do pomiarów subwooferów. W warunkach amatorskich chyba nie da się lepiej zmierzyć możliwości kolumn w zakresie niskich i średnich częstotliwości.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

17 godzin temu, tomekkk1 napisał:

głośnik ma 25cm, ale zafalowania są od dołu po sam szczyt, ale znalazłem na to idealne rozwiązanie: słucham muzyki - nie oglądam kresek ;)

Odetchnąłem i poczułem się lepiej, wiedząc że  inni też słuchają muzyki ;))

pre lampowe Adagio Sound, końcówka Sugden Au51 P MKII, AVI Laboratory Series, strojenie kolumn Adagio Sound - wszystko spięte kabelkami ;-)) żeby grało

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.