Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny "podstawkowe" z wooferem 24cm+ dla biedaka

mkay

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio stwierdziłem , że kolumny w obudowie zamkniętej 3 drożne z wooferem 24-30 cm to może być to czego szukam. Że może zagrają lepszym,pełniejszym dźwiękiem niż współczesne mini podstawkowce z wooferem 13-16 cm i bass reflexem. Poszukuję jakichś godnych propozycji sensownych kolumn w granicach 1500 zl , proszę zauważyć że nie szukam wąskich kolumn podłogowych tylko czegoś co wygląda jak przerośnięte podstawkowce. Jak narazie moje typy :

Klipsch forte 3,heresy3,cornwall3 - zbyt drogie . Wersje poprzednie z numerem 2 słabo dostępne w Polsce przez co ceny zdają się wywindowane w stosunku do tych z uk czy us ale z kolei zamawiać takie pudło z ebay to zbyt duże ryzyko.

JBL 4312 różne wersje - zbyt drogie , sytuacja analogiczna jak klipsche

Canton różne modele z serii gle,quinto,fonum,karat - wydają się ok

Heco seria precision

Proszę o opinie czy w ogóle dobrze kombinuję i o ewentualne dalsze typy kolumn godnych uwagi.

Jak wygrasz:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

bo te raczej udają BR

Ukryta Zawartość

lub

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Godzinę temu, mkay napisał:

Heco seria precision

I masz odpowiedź. Przyjaciel ma takowe i mogę powiedzieć z przekonaniem graniczącym z pewnością, że w kategorii niska cena-jakość są nie do pobicia. Ile ja płyt już na tym u niego przesłuchałem. Od tej pory jestem zwolennikiem obudowy zamkniętej jak najbardziej i obecnie sam takiej obudowy szukam. Ma model 300. Podobno jeszcze lepsze są 400 ( troszkę większe gabarytowo i chyba inne głośniki tam pomontowano) , z tym, że on je kupił po renowacji w jednej z firm vintage,owych ( nowy fornir, wymiana terminali głośnikowych na współczesne, wymiana zawieszeń w niskotonowcach ). W oryginale te kolumny mają stary typ połączeń, które nie wiem, jak dziś połączyć (?).

Tak więc podążasz dobrym śladem, tylko warto znaleźć takie w naprawdę dobrym stanie, ale takie się zdarzają, no i te terminale....I masz rację, to taki rzadko spotykany już dziś typ czegoś pomiędzy przerośniętym monitorem, a podłogówką. Żal, że dziś poszło to raczej w kierunku pudełek od butów z basowcami wielkości kobiecej dłoni......

Politykę robi się za pomocą pieniędzy, a pieniądze za pomocą polityki. Ot, taki przypadek...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

*****Sprzęt: Bezprzewodowy Boombox Hykker Sound Storm z Biedronki*****

Idź Pod Prąd. Z prądem płyną śmieci.

Quadral, seria Phonologue, model Wotan.

Głośniki Isophon,

Wstęga technics - model drugi od góry.

Można upolować w cenie ok. 1500 zł.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, SynSama napisał:

I masz odpowiedź. Przyjaciel ma takowe i mogę powiedzieć z przekonaniem graniczącym z pewnością, że w kategorii niska cena-jakość są nie do pobicia. Ile ja płyt już na tym u niego przesłuchałem. Od tej pory jestem zwolennikiem obudowy zamkniętej jak najbardziej i obecnie sam takiej obudowy szukam. Ma model 300. Podobno jeszcze lepsze są 400 ( troszkę większe gabarytowo i chyba inne głośniki tam pomontowano) , z tym, że on je kupił po renowacji w jednej z firm vintage,owych ( nowy fornir, wymiana terminali głośnikowych na współczesne, wymiana zawieszeń w niskotonowcach ). W oryginale te kolumny mają stary typ połączeń, które nie wiem, jak dziś połączyć (?).

Tak więc podążasz dobrym śladem, tylko warto znaleźć takie w naprawdę dobrym stanie, ale takie się zdarzają, no i te terminale....I masz rację, to taki rzadko spotykany już dziś typ czegoś pomiędzy przerośniętym monitorem, a podłogówką. Żal, że dziś poszło to raczej w kierunku pudełek od butów z basowcami wielkości kobiecej dłoni......

kurde ;/ a wczoraj poszła aukcja ktorą intensywnie obserwowałem

Ukryta Zawartość

Jednak nie zdecydowalem sie licytować ze względu na brak info w necie i tych terminali , no i faktu że sprzedawca nie odpisał mi na maila z prośbą o dokładniejsze zdjęcia....

Ukryta Zawartość

te też wyglądają ciekawie, tylko znów brak terminali...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To jeszcze małe piwo; masz tu BR, a miały być zamknięte  ;-)

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

1 godzinę temu, mkay napisał:

Jednak nie zdecydowalem sie licytować ze względu na brak info w necie i tych terminali , no i faktu że sprzedawca nie odpisał mi na maila z prośbą o dokładniejsze zdjęcia....

Ukryta Zawartość

te też wyglądają ciekawie, tylko znów brak terminali...

No tu już bym się bał w ciemno brać ze względu na specyficzne wysokotonowce, bo takie brzmienie może się podobać, ale nie musi. A jeszcze apropos Precision,ów, to jednak uważam, że jeśli brać to 300-tki, albo 400-setki. 

Ukryta Zawartość

Politykę robi się za pomocą pieniędzy, a pieniądze za pomocą polityki. Ot, taki przypadek...

Weź sobie takie Brauny:

Ukryta Zawartość

Ja mam model bardzo podobny L1030.

Grają tak dobrze, że... posiadam dwie pary (jedna na zapas)  ;o)

Naprawdę, szczera rekomendacja!

Aha, wymagają niskich podstawek, są takie taborety dostępne na Alle, które idealnie pasują i kosztują 100 zł.

Ukryta Zawartość

ZAP TeXtreme Reference Monitor, ART Loudspeakers Deco 8, Triangle Australe 260, Cabasse Clipper / Audion Sterling, Bladelius Brage / Denafrips Pontus II / Moon 260 Dt / Pioneer N-70ae

Ukryta Zawartość

Budżet przekroczony niestety... 

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

20 godzin temu, mkay napisał:

Ostatnio stwierdziłem , że kolumny w obudowie zamkniętej 3 drożne z wooferem 24-30 cm to może być to czego szukam. Że może zagrają lepszym,pełniejszym dźwiękiem niż współczesne mini podstawkowce z wooferem 13-16 cm i bass reflexem.

A czego słuchałeś z tych 13-16cm że taka opinia ? Takie kolumny w stylu vintage, mimo dużych wooferów często basem nie powalają - vide Klipsch czy JBL. To zupełnie inna charakterystyka basu i wcale nie czuć że grają pełniej na dole. Postaw koło nich np Chario Delphinus albo Dynaudio Audience 50/52 i się zdziwisz.

Z drugiej strony stare Klipsche czy jbl mają swoich zagorzałych zwolenników , którzy twierdzą , że nie ma nic lepszego.Szukam kolumn które poradzą sobie z rockiem i metalem . Niby do takiej muzy nie potrzeba przesadnie dużo basu i wcale go nie oczekuję po takich głośnikach ale mam wrażenie że małe podstawkowce nie do końca sobie radzą w takim repertuarze.Posiadam namiastkę takich kolumn w postaci technics sb-cs7 i są całkiem niezłe, zresztą nie tylko w metalu.

Te Brauny, które poleciłem mają naprawdę mocny bas z obudowy zamkniętej.

Natomiast środek i góra pasma są bardzo szczegółowe, w sposób, który może zawstydzić współczesne konstrukcje, grając przy tym bez wyostrzenia.

Piszę to z pełną świadomością, mając drugą parę kolumn na Seasach Crescendo.

ZAP TeXtreme Reference Monitor, ART Loudspeakers Deco 8, Triangle Australe 260, Cabasse Clipper / Audion Sterling, Bladelius Brage / Denafrips Pontus II / Moon 260 Dt / Pioneer N-70ae

• 2 miesiące później...
W dniu 5.01.2019 o 09:36, don111 napisał:

Postaw koło nich np Chario Delphinus albo Dynaudio Audience 50/52 i się zdziwisz

Tylko, że ten wyciągnięty na siłę bas z małych głosniczków to muł i buczenie.

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.