Skocz do zawartości
IGNORED

Kabel wpływający na brzmienie

J.Jerry

Rekomendowane odpowiedzi

5 minut temu, bogdan_ napisał:
Godzinę temu, KrisNext napisał:

Zostawmy na chwile kondensatory bo to wątek o kablach i wyjaśnij mi dlaczego aparatura pomiarowa jest nieczuła na rodzaj kabla zasilającego. 

Kabel czy kondensator wpływ taki sam, trzeba posłuchac a nie mierzyć nie wiadomo co.

Znów się ślizgasz. Jeśli kable zasilający zmienia dżwięk dlaczego w urządzeniach pomiarowych nie wpływa na wyniki pomiaów.

No i zapomniałeś o linku do swoich projektów. 

2 minuty temu, KrisNext napisał:

Znów się ślizgasz. Jeśli kable zasilający zmienia dżwięk dlaczego w urządzeniach pomiarowych nie wpływa na wyniki pomiaów.

Na pewno by coś wyszło, tylko że to trzeba by zrobić w warunkach całego systemu i tylko tak. Zapis na hi-endowych przetworniku A/D w wysokiej rozdzielczości i porównania .

W trakcie usuwania konta.

19 minut temu, jar1 napisał:

Akurat nauka do słyszenia nie jest potrzebna

Dokładnie, cały czas próbuję to wytłumaczyć sceptykom, ale to niewykonalne.
Do zrozumienia tego należy wykazać się trochę bardziej elastycznym myśleniem.

3 minuty temu, bogdan_ napisał:

Na pewno by coś wyszło, tylko że to trzeba by zrobić w warunkach całego systemu i tylko tak. Zapis na hi-endowych przetworniku A/D w wysokiej rozdzielczości i porównania .

Naprawdę w to wierzysz? Jeżeli jesteś o tym przekonany to daj temat do zbadania przez jakąś uczelnię techniczną. Będziesz miał satysfakcję dobrze wykonanej pracy badawczej. 

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

9 minut temu, KrisNext napisał:

Jeśli kable zasilający zmienia dżwięk dlaczego w urządzeniach pomiarowych nie wpływa na wyniki pomiaów.

Na poczatku przygody z elektroniką chyba każdy zauważa, że robiąc różne wzmacniacze, nie ten jest lepszy który ma najniższe zniekształcenia. Wzmacniacze operacyjne mają stustysieczne częsci procenta, ale dzięki stu decybelom czy więcej wzmocnienia w otwartej pętli, a wiekszośc gra słabo.

27 minut temu, jar1 napisał:

Akurat nauka do słyszenia nie jest potrzebna. 

Wystarczy trochę wyobraźni i zdolności pisarskie z zakresu voodoo marketingu ;-).

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

2 minuty temu, bogdan_ napisał:

Nie zaginaj rzeczywistości i nie odbiegaj od tematu.

Masz urządzenie pomiarowe. Mierzysz dowolnie wybrany parametr sygnału np. z generatora. Moga to być szumy, zniekształcenia, liniowość, pasmo, faza cokolwiek. Potem zmieniasz kabel zasilajkący w tym urządzeniu na taki co to u ciebie zmienia brzmienie i znów mierzysz. Dlaczego miernik nie pokaże innych wyników? Skoro u ciebie słychać zmianę. Jak to się dzieje?

Zapomniałeś o linku do swoich projetów. 

5 minut temu, KrisNext napisał:

Masz urządzenie pomiarowe. Mierzysz dowolnie wybrany parametr sygnału np. z generatora. Moga to być szumy, zniekształcenia, liniowość, pasmo, faza cokolwiek. Potem zmieniasz kabel zasilajkący w tym urządzeniu na taki co to u ciebie zmienia brzmienie i znów mierzysz. Dlaczego miernik nie pokaże innych wyników? Skoro u ciebie słychać zmianę. Jak to się dzieje?

Bo zmieniałem wiele razy kable sieciowe i słuchałem. Nigdy nie zauważyłem wzrostu THD, zwiększenia szumów więc po co miał bym akurat te parametry mierzyć?

Kabel czy kondensator wpływ taki sam, trzeba posłuchac a nie mierzyć nie wiadomo co.
Nikt nie potrafi napisać tak:
"W moim systemie:
1-Kabel A brzmi tak: ...
2-Kabel B brzmi tak: ....
3-Parametry kabla A( zbadane czy też zamieszczone przez producenta) :. ...
4-Parametry kabla B( zbadane czy też zamieszczone przez producenta):..... " Dyskusja jest jałowa ponieważ "słyszący" kończą zainteresowanie po dwóch punktach a "sceptycy" chcą zacząć od pkt 3-4 i dopiero przejść do pkt1-2. Trzeba znaleźć punkt wspólny dlatego chciałem od sundchasera wymienionych przez niego parametrów kabelka. Niestety okazało się że tylko trolował i ich nie ma. Czy ktokolwiek zna parametry porównywanych przez siebie przewódów?

32 minutes ago, bogdan_ said:

To po co komu kondensatory jezeli mozna zastapic je kablem?

6 minut temu, pataus napisał:

Czy ktokolwiek zna parametry porównywanych przez siebie przewódów?

Są przewody mające takie same parametry a różniace się brzmieniem, bo jeden ma np posrebrzane nitki a drugi nanocząsteczki złota i srebra.

2 godziny temu, jar1 napisał:

a tam nie mam z tym problemu, słyszę, to słyszę i w niczym mi to nie przeszkadza. A czego nie słyszę, to nie słyszę i tez mi to nie przeszkadza. 

Pewnie, słyszeć można wiele nieistniejących rzeczy jak kierunkowość kabli, a co tam prąd przemienny niech sobie radzi ?

2 minuty temu, bogdan_ napisał:

Warto, tanio i najlepiej.

Drogo też można ;-).

Teraz, Lech36 napisał:

Drogo też można ;-).

Ile można zaoszczędzić nie stosując kondensatorów. Te najlepsze są po klikaset dolarów za sztukę.

7 minut temu, bogdan_ napisał:

Są przewody mające takie same parametry a różniace się brzmieniem, bo jeden ma np posrebrzane nitki a drugi nanocząsteczki złota i srebra.

Różnią się tylko w testach wykonywanych metodami audiofilskimi, czyli takimi które naukę mają gdzieś.

Teraz, bogdan_ napisał:

Ile można zaoszczędzić nie stosując kondensatorów. Te najlepsze są po klikaset dolarów za sztukę.

Na jakości nie wolno oszczędzać trzeba płacić ;-). Chyba że się uruchomi myślenie ;-).

4 minuty temu, Lech36 napisał:

Różnią się tylko w testach wykonywanych metodami audiofilskimi, czyli takimi które naukę mają gdzieś.

Bo liczy się tylko przyjemnośc słuchania, naturalnośc dźwięków. Nikt mi nie wmówi, że jak jakieś urządzenie ma świetne parametry to i gra cudownie. Może tak być ale nie musi.

Czy możesz mi podać te parametry nawet jeśli są takie same?
19 minut temu, pataus napisał:

Czy ktokolwiek zna parametry porównywanych przez siebie przewódów?

Używam kabli o pojemności 70 pF/m i 110 pF/m. Ponieważ moje urządzenia mają impedancję wyjściową mniejszą od 100 ohm to żaden problem z tymi pojemnościami na odcinkach do 6 m (to najdłuższe moje kable RCA w analogowym systemie aktywnym) nie występuje.

Sam zaliczam się do słyszących, a te biedaki z miernikiem w ręku, świecie przekonanych że świat lepszej metody pomiarowej już nie wymyśli, bo dzisiejsze pomiary to już taki Top End mierników, dziś stoją murem, bo tego nie widać i mają racje, tego nie widać (jeszcze), cały świat testuje kable, podstawki, listwy i cały świat opisuje co słyszy, tylko ta biedna garstka osobowa ciągle swoje, poczekajmy wiec 10-20 może 50lat na lepsze sprzęty pomiarowe, to tylko kwestia czasu bo ludzie dziś słyszą różnice, trzeba tylko wymyślić odpowiedni miernik.

Używam kabli o pojemności 70 pF/m i 110 pF/m. Ponieważ moje urządzenia mają impedancję wyjściową mniejszą od 100 ohm to żaden problem z tymi pojemnościami na odcinkach do 6 m (to najdłuższe moje kable RCA w analogowym systemie aktywnym) nie występuje.
Czy to jedyny ważny parametr? Rozumiem że te dwie wartości u Ciebie nie "grają"?
3 minutes ago, bogdan_ said:

Nikt mi nie wmówi, że jak jakieś urządzenie ma świetne parametry to i gra cudownie. 

Komus jednak sie udalo wmowic Ci ze kable graja. Czyli to co da sie zmierzyc nie ma dla Ciebie znaczenia a to czego sie zmierzyc nie da ma znaczenie.

10 minut temu, bogdan_ napisał:

Nikt mi nie wmówi, że jak jakieś urządzenie ma świetne parametry to i gra cudownie. Może tak być ale nie musi.

Wiadomo ocena jest zawsze subiektywna, dlatego należy oceniać różnice to można zrobić obiektywnie. Oczywiście pod warunkiem zachowania procedur technicznych.

5 minut temu, Bogusław_59825 napisał:

Sam zaliczam się do słyszących

Każdy z nas zalicza się do słyszących. Niesłyszący nie słuchają muzyki choć mogą ją komponować ;-).

5 minut temu, Bogusław_59825 napisał:

a te biedaki z miernikiem w ręku, świecie przekonanych że świat lepszej metody pomiarowej już nie wymyśli,

"Miernik w ręku nie jest już potrzebny od czasu zaistnienia metody różnicowej operującej na rzeczywistym sygnale muzycznym w domenie słuchu.

5 minut temu, Lech36 napisał:

Miałem IC od chyba 12pF do prawie 2000pF.  Nie słyszę jednak większej zależności pojemności z brzmieniem.

4 godziny temu, Uchatek napisał:

Napisz chociaz raz normalnego posta ktorego da sie przeczytac ze zrozumieniem, da innym userom do myslenia i udowodnij ze Twoj poziom intelektualny jak i wiedza ktora dysponujesz sa wystarczajace do zabrania glosu w temacie, bo narazie pleciesz takie bzdury ze chyba nawet slyszacy maja niezly ubaw.

Nigdy!

Oczekujesz NIEMOŻLIWEGO.

Tylko w zakładce "muzyka" takie jego wpisy znajdziesz. Tutaj i w 'audio mitach' - zapomnij, porzuć wszelką nadzieję.

1 minutę temu, bogdan_ napisał:

Miałem IC od chyba 12pF

12 pF/m to chyba tylko na kablu xlr bez ekranu jest możliwe, ale może czegoś nie wiem. 2000 pF/m to od razu trzeba wyrzucić, choć jak chce się modyfikować brzmienie kablem to może się nadać. 

7 minut temu, pataus napisał:
22 minuty temu, bogdan_ napisał:

Czy możesz mi podać te parametry nawet jeśli są takie same?

Chłopie - Ty masz zdrowego pierdolca na temat tych parametrów. Nie potrafisz bez tego żyć? ;-)

33 minuty temu, pataus napisał:

a "sceptycy" chcą zacząć od pkt 3-4 i dopiero przejść do pkt1-2.

A czemu nie odwrotnie? Najpierw słuchasz czy słyszysz różnice (pkt.1-2), a jak nie słyszysz to koniec zabawy...nic nie trzeba mierzyć.
Jeśli jednak usłyszysz różnice, to przechodzisz do pkt. 3-4 i mierzysz. Jeśli miernik wykazuje zmiany, to oświadczasz wszystkim sceptykom, że kable mają wpływ na brzmienie, a jeśli miernik nie wykazuje zmian, to...dalej jesteś w d... ;-)

1 minutę temu, soundchaser napisał:

Chłopie - Ty masz zdrowego pierdolca na temat tych parametrów. Nie potrafisz bez tego żyć?

'Sound' każdy powinien zajmować się swoimi "pierdolcami" ;-). 

Teraz, Lech36 napisał:

'Sound' każdy powinien zajmować się swoimi "pierdolcami" ;-). 

Jestem tym razem tego samego zdania. W związku z tym niech tamten Kolega zajmie się nic nie dającymi pomiarami, sprawdzaniem parametrów, ale niech nie oczekuje tego i nie wymusza od innych. ?

3 minuty temu, soundchaser napisał:

eśli jednak usłyszysz różnice, to przechodzisz do pkt. 3-4 i mierzysz. Jeśli miernik wykazuje zmiany, to oświadczasz wszystkim sceptykom, że kable mają wpływ na brzmienie, a jeśli miernik nie wykazuje zmian, to...dalej jesteś w d...

Dlaczego w dupie? Przecież wtedy trzeba dojść do tego co z procedurą odsłuchową jest nie tak a nie szukać wyjaśnień w siłach wyższych. To jest podejście człowieka 21 wieku który nie ma dupie nauki. Ciemnogród już dawno powinien być za nami, ale nie można się oprzeć wrażeniu że ostatnio wraca z siłą wodospadu w licznych dziedzinach życia nie tylko w audio.

3 minuty temu, soundchaser napisał:

Jestem tym razem tego samego zdania. W związku z tym niech tamten Kolega zajmie się nic nie dającymi pomiarami, sprawdzaniem parametrów, ale niech nie oczekuje tego i nie wymusza od innych. ?

Dlaczego? Przecież pomiary to bardzo merytoryczne działanie. Lepszy w niektórych przypadkach jest tylko porównawczy test różnicowy.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.