Skocz do zawartości
IGNORED

Podłogowe, obudowa zamknięta circa 7 tys.

SynSama

Rekomendowane odpowiedzi

I na mnie przyszła pora z prośbą o poradę ;-)

Poszukuję obecnie podłogówek ( gabarytowo nie nazbyt wielkich ) w obudowie zamkniętej. Czy jeszcze coś takiego na tym świecie istnieje ? A jeśli tak, to czy w podanym budżecie ? Kilkudniowe poszukiwania ( może niezbyt staranne ? ) nie przyniosły  zbyt dużych efektów. Wśród producentów chyba teraz bass refleks rulez ! Także ktokolwiek widział, ktokolwiek wie...będę wdzięczny za wszelkie podpowiedzi, porady, propozycje :-). 

Politykę robi się za pomocą pieniędzy, a pieniądze za pomocą polityki. Ot, taki przypadek...

Chyba jedynie ATC by wchodziło w gre , ale niestety na scm40 troche za mało , a w tym budżecie od nich jedynie monitory.... W jak dużym pokoju miało by to grać i z jaką elektroniką ?? ATC lubią prąd...

?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Przy takich kolumnach trzeba się liczyć, że nie będzie odpowiedniego zejścia na basie w porównaniu z bass-reflex. Radzę to dobrze przemyśleć. Lepiej zainteresować się i wykorzystać niektóre z tak wyśmiewanych "tweekow" i mieć dobrze kontrolowany bas z bass-reflex.

Jako alternatywa skusiłbym się jeszcze na Audio Physic Virgo 3 oraz Xavian XN 270(monitory)

3 minuty temu, fafarskid napisał:

Przy takich kolumnach trzeba się liczyć, że nie będzie odpowiedniego zejścia na basie w porównaniu z bass-reflex. Radzę to dobrze przemyśleć. Lepiej zainteresować się i wykorzystać niektóre z tak wyśmiewanych "tweekow" i mieć dobrze kontrolowany bas z bass-reflex.

Zależy co dla kogo jest ważniejsze..... zejście czy szybkość i różnorodność

Jakie by to nie były kolumny w obudowie zamkniętej , zasada jest jedna : mocny wzmacniacz , aby odpowiednio poruszyć membraną.

Na giełdzie HiFi.pl, są Naim Ovator S-400, są to nie za duże podłogówki, właśnie w O.Z.

Tylko cena, 9.5 tys., katalogowa bodajże 24 tys. Mam takie nie potrzebują elektrowni żeby zagrać. Pozdrawiam.

...And Justice For All . Pozdrawiam .  

Ukryta Zawartość

Może wynegocjujesz fajną cene ?

Ukryta Zawartość

16 minut temu, lolo989 napisał:

Zależy co dla kogo jest ważniejsze..... zejście czy szybkość i różnorodność

Jakie by to nie były kolumny w obudowie zamkniętej , zasada jest jedna : mocny wzmacniacz , aby odpowiednio poruszyć membraną.

Bass-reflex nie wyklucza szybkości i różnorodności. Zależy od jakości kolumn i reszty toru.

Ja nie odradzam obudowy zamkniętej tylko uprzedzam o konsekwencjach.

52 minuty temu, lolo989 napisał:

W jak dużym pokoju miało by to grać i z jaką elektroniką ??

Pokój to 22 metry, elektronika dosyć mocna, ale to i tak nie ma znaczenia, bo ATC przekraczają ten założony budżet pewnie 5 krotnie ;-)

45 minut temu, fafarskid napisał:

Toż to herezja :-). Obudowa zamknięta bez zejścia basu ? :-) Mam zupełnie inne doświadczenia, a bass refleks  odpada z dwóch względów. Pierwszy to taki, że mam alergię na pudełkowatość basu z takich konstrukcji, a po drugie kolumny muszą stać u mnie dość blisko ściany, a bass refleks tego nie lubi.....

25 minut temu, fafarskid napisał:

Ja nie odradzam obudowy zamkniętej tylko uprzedzam o konsekwencjach.

Tę obudowę znam dość dobrze, bo na niej gram od ładnych kilku lat :-).

36 minut temu, kiza napisał:

Tylko cena, 9.5 tys., katalogowa bodajże 24 tys. Mam takie nie potrzebują elektrowni żeby zagrać. Pozdrawiam.

Fajne, tylko cena....

48 minut temu, lolo989 napisał:

Audio Physic Virgo 3

Taa, zwłaszcza, że 21 500 to w sumie niewiele więcej niż 7 000, więc grzech nie dołożyć ;-))))).

Politykę robi się za pomocą pieniędzy, a pieniądze za pomocą polityki. Ot, taki przypadek...

Dlaczego chcesz obudowy zamknięte?

A myślałeś nad konstrukcjami pośrednimi?

U mnie był kwestia szybkiego punktowego basu, ale także potężnego.

po odsłuchach kilku kolumn wybór padł na KEF Q950.

To konstrukcja "w połowie zamknięta", w połowie z biernymi membranami.

Górna część kolumny gdzie jest współosiowy średnioniskotonowiec z wysokotonowym to część idealnie zamknięta.

Dół niby też, ale zamiast bass refleksu masz dwie bierne membrany.

To jak one grają, zrobiło na mnie spore wrażenie.

Może idź w kierunku właśnie jakiś układów "kombinowanych"?

A najlepiej idź/jedź do salonu jakiegoś i posłuchaj wstępnie.

Wiele otwartych konstrukcji w brew pozorom przy dobrym zestrojeniu obudowy, zaprojektowaniu zwrotnic, itd ... potrafią zagrać podobnie do konstrukcji zamkniętej.

2 minuty temu, Psychotrop napisał:

Dlaczego chcesz obudowy zamknięte?

Nieuleczalne uczulenie na bass refleks, a membrany bierne lubię jak najbardziej, ale to chyba jeszcze rzadsze rozwiązanie w dzisiejszym świecie niż OZ :-)

3 minuty temu, Psychotrop napisał:

po odsłuchach kilku kolumn wybór padł na KEF Q950

Z recenzji netowych, to raczej kolumny do kruszenia ścian i zdejmowania kamienia z zębów ? Potwierdzasz tę opinię ?

8 minut temu, SynSama napisał:

Z recenzji netowych, to raczej kolumny do kruszenia ścian i zdejmowania kamienia z zębów ? Potwierdzasz tę opinię ?

Ah te mityczne recenzje netowe ... Miałem te Q950 i trochę było ostro ale kamień na zębach mam dalej ;), i nie powiem żeby jakoś miotały basem. W końcu to tylko 1 przetwornik. To już R700 chyba mocniej cisną basem. No i grają duuużo lepiej, ale to podwójny bas refleks ...

Rega RP2+ // Pro-Ject DAC Box RS // Yamaha A-S1100 // KEF R700

Uzywki bierzesz pod uwage ? bo podane przykłady np . Virgo to w okolicach 7kzl się znajdzie.

Membrana bierna również dobre rozwiązanie , mam suba w kinie właśnie z MB i jest dobrze ?

24 minuty temu, SynSama napisał:

I tak, i nie.

Basu jest dużo, ale tylko tam gdzie jest w nagraniu, tam gdzie go nie ma, kolumny nie podbarwią niskimi. Nie jest on ciepły, rozlazły.

Jest właśnie jak w konstrukcjach zamkniętych - krótki, treściwy.

Jeśli chodzi o średnioniskie, to jest potęga. Tembr niskiego głosu, czy fortepian, albo koncert i jakiś i ryk publiczności ... i tak samo jak z basem, nic nie jest podbarwione, a raczej naturalne. Jak jesteś na kameralnym koncercie i jest fortepian, to go czujesz, a tych kolumnach także.

Natomiast jak napisałem, to nie jest pierdzenie.

Wzmacniacz jaki do tego dobrałem, to NAD C388, choć C368 w zupełności wystarczy. Każdy inny wydawał mi się za ciepły.

Dlatego też wcześniej napisałem o tym, abyś przejechał się i odsłuchał sobie jakiejś konstrukcji zamkniętej, np tych KEFów i jeszcze jakiś innych konstrukcji.

Generalnie mógłby napisać (oczywiście subiektywnie), że to najbardziej neutralny i naturalny zestaw jaki słuchałem, który potrafi oddać to co na nagraniu. Jest potęga w utworze, będzie i w tym zestawie, nie ma potęgi, to i nie będzie sztucznego podbijania.

To tak po krótce.

p.s.

Są jeszcze Q750, mniejsze, bez tej potęgi, ale też ze świetnym basem.

Pozdrawiam serdecznie

10 minut temu, niowluka napisał:

To już R700 chyba mocniej cisną basem. No i grają duuużo lepiej, ale to podwójny bas refleks ...

A to racja.

R700 po rabatach to koszt ok 7k PLN (za tyle kupił je mój przyjaciel kilka tygodni temu).

Tyle że on brał cały zestaw KD z amplitunerem NAD T758 v3, więc i rabat pewnie większy.

Generalnie mówi, że przy filmach czasem wyłącza subwoofer  ?

A jak włączy, to ma jak w kinie.

W stereo raz włączył sub, to mu się szybko odechciało. Wcześniej miał też KEF, tyle że Q700. W porównaniu do Q750 i Q950 to słabsze konstrukcje. Bo do R700 to już w ogóle nie ma porównania.

Ja je słyszałem tylko w stereo, bo jeszcze nie miał wszystkiego spiętego i kabli nie miał w ścianach pociągniętych. Wow.

Equilibrium robi kolumny w OZ. Firma z Polski. Kiedyś słuchałem 3 drożną konstrukcje we Wrocławiu, bas rewelacyjny (wtedy mnie zauroczyła OZ) ale średnica już mi się nie podobała a podpięte było do potworka abyssound i jakiegoś źródła moon.

obiektywnie o audio

ZA kilka stów starożytne Arcus TM 65 i po sprawie. Niby bas reflex - prostokątny,a bas kontrolowany. U mnie niedawno audiofilizm się skończył.

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

bolą mnie nogi, izba pusta

w piecu Lewiatan tak się pluska

W 20 metrach spokojnie dadzą sobie radę ATC SCM19, oczywiście używane. Problem w tym, że trudno je znaleźć na rynku wtórnym. Klipach Heresy to także obudowa zamknięta. Jak dobrze poszukasz, znajdziesz nowe w tej cenie. Na pewno membrana bierna warta rozważenia. Buchardt Audio S300 ? S400 trochę przekraczają budżet ale może udałoby się coś utargować? Amphion argon 3S ale tych też trzeba by szukać używanych 

11 godzin temu, niowluka napisał:

R700

Lepiej względem 950-tek ?

12 godzin temu, SynSama napisał:

Pierwszy to taki, że mam alergię na pudełkowatość basu z

Pudełkowaty bas? A na czym Ty grasz? 

8 godzin temu, glodyga napisał:

Ukryta Zawartość

Ktoś je w ogóle słyszał :-) ?

29 minut temu, Bartosz_70659 napisał:

Pudełkowaty bas? A na czym Ty grasz? 

Barti, gram na starych monitorach właśnie w obudowie zamkniętej, ale to sprzęt vintażowy, a co za tym idzie - ma swoje ograniczenia zwłaszcza w górnym paśmie, stąd pomysł na coś podłogowego dla odmiany. Miałem kiedyś podłogowe Wharfedale w bass refleksie ( w innym mieszkaniu ). Oj, jak ja to źle wspominam :-( . Smaczku sprawie dodaje fakt, że będą musiały stać naprawdę blisko ściany, więc tylni bass refleks odpada, przedni....cóż wyglądają...bez obrazy, kiepsko strasznie.

5 godzin temu, piotrek7 napisał:

Klipach Heresy to także obudowa zamknięta

Tyle, że gabarytowo nie wejdą ;-). Poszukuję w miarę smukłych rozwiązań....

5 godzin temu, piotrek7 napisał:

Buchardt Audio S300 ? S400 trochę przekraczają budżet ale może udałoby się coś utargować? Amphion argon 3S

Piter...szukam podłogówek :-))))))))))))))))

9 godzin temu, Sonic990 napisał:

Equilibrium robi kolumny w OZ. Firma z Polski. Kiedyś słuchałem 3 drożną konstrukcje we Wrocławiu, bas rewelacyjny

No właśnie. Nie ukrywam, że bas jest u mnie na ostatnim miejscu ze "świętej Trójcy" ;-). Znacznie większa wagę przywiązuję do detaliczności, sceny itd.

Ukryta Zawartość

Panowie dziękuję za dotychczasowe podpowiedzi i proszę o więcej. Myślę, że wątek może być w przyszłości przydatny innym maniakom dźwięku, którzy z różnych przyczyn będą chcieli spróbować kolumn o innych budowach niż bass refleks. 

Przy okazji dziękuję za poruszenie tematu membran biernych. Są świetne. Temat uważam za otwarty :-)

1 godzinę temu, SynSama napisał:

Lepiej względem 950-tek ?

Tak, zdecydowanie, pod każdym względem.

Rega RP2+ // Pro-Ject DAC Box RS // Yamaha A-S1100 // KEF R700

Gość

(Konto usunięte)

A ta pudełkowatość basu to na jakich kawałkach się objawia?

13 godzin temu, SynSama napisał:

ędów. Pierwszy to taki, że mam alergię na pudełkowatość basu z takich konstrukcji, a po drugie kolumny muszą stać u mnie dość blisko ściany, a bass refleks tego nie lubi.....

Ile od ściany?

Oj synu ? toż to już nie ten basrefleks co kiedyś... ?

5 minut temu, ziko369 napisał:

Oj synu ? toż to już nie ten basrefleks co kiedyś... ?

Że niby współczesne bass refleksy są inne niż te 20 lat temu ? Niby w czym ? :-) Dziura z tyłu jest dziura z tyłu ;-)

A od ściany.....no prawie na ścianie :-))).

Godzinę temu, SynSama napisał:

Miałem kiedyś podłogowe Wharfedale w bass refleksie ( w innym mieszkaniu ). 

Wharfedale to tanizna i zagrała odpowiednio do ceny.  Słuchałem u siebie wharfedale seria 10 z tego co pamiętam

5 minut temu, SynSama napisał:

Niby w czym ? :-) Dziura z tyłu jest dziura z tyłu ?

No nie da się zaprzeczyć :)

Gość

(Konto usunięte)
6 minut temu, SynSama napisał:

Niby w czym ? :-)

Nie buczą...bo i konstruktorzy nauczyli się odpowiednio bas refleks aplikować...

Ale do grania na ścianie i w kącie się nie nadają...

A stosują go nie tylko w tanich burczymuchach...

A dlaczego nie linia transmisyjna? Takie np. T+A radzą sobie bardzo dobrze (żona ma, to wiem ☺️). Na audiomarkt.de jest Duntech Marquise za 1800 euro. Świetne kolumny z obudową zamkniętą. 

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.