Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  392 członków

Audio Physic Klub
IGNORED

Fan-Club Audio Physic

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 18.02.2020 o 23:07, Riczi75 napisał:

Wygladają identycznie . Zapytam go jutro bo właśnie wszedłem do domu . Byłem na łowach obejrzeć kolumny Snella C IV . Niestety w słabej kondycji .

IMG-20191115-WA0008.jpeg

Jak ta listwa sieciowa PS AUDIO, sprawdza się?

Gość

(Konto usunięte)
46 minut temu, grzegorzlepek napisał:

Jak ta listwa sieciowa PS AUDIO, sprawdza się?

Jest świetna . Ona jest połączona z siecią kablem Wile 5.2 oraz wzmak z ta listwa połączony jest również za pomocą Wile 5.2 . Gra to rewelacyjnie .

• 2 tygodnie później...

Kilka obserwacji po pierwszych nieco przypadkowych zestawieniach Virgo 3...

Audio Analogue Puccini Settanta, Paganini 24/196 - spokojnie, dosyć gładko, ładna scena, jednak niczym nie porywa. Dość mizerny bas. Dynamika również nie "krzyczała".

Prima Luna Prologue One (ori 12AU7 podmienione na JAN Philips), Paganini 24/194 - od samego początku lepiej. Ale tak na prawdę wyraźną poprawę usłyszałem po dobrej godzinie grania. Średnie tony wyraźnie bardziej otwarte, o bogatszej strukturze, lepsze wybrzmienia. Wysokie z pewnością nie błyszczą, a tym bardziej nie iskrzą ale chyba właśnie takie lubię. No może mogły by być ciut mniej wycofane i mniej przycięte na skraju. Bas z każdą kolejną godziną słuchania nabiera coraz większych rumieńców lub słuch mi się akomoduje ale waży już dobre kilka kilo więcej niż na starcie. Nie jest to mistrzostwo świata jeśli chodzi o różnicowanie ale sama barwa jest bynajmniej na moje nie nazbyt osłuchane ucho całkiem prawdziwa. Koncertów słucha się wybornie.

Okablowanie: IC QED Qunex 1, głośnikowe Audionova Illuminator, IEC komputerowe dla włochów i Audionova dla PL.

Przyznać też muszę, że kolumny są kapryśne jeśli chodzi o ustawienie i wręcz diametralnie zmieniają charakter grania zależnie od pozycji. W moim lokum wstępne optimum znalazłem 75cm od ścian bocznych i tylnej, baza 285cm, 335cm od posadowienia 4 liter.

Muszę jeszcze liznąć coś z wyższej półki, bo słyszę że Virgo mają potencjał, a salon okazał się sporo lepszy akustycznie niż się spodziewałem i obawiałem wszędobylskich płyt gk. Gdyby ktoś w kuj-pom chciał użyczyć mi S300i lub jakąś lepszą, bardziej wyrafinowaną lampę na EL34 byłbym bardzo dźwięczny.

Pozdrawiam, Mariusz

Audio Physic Virgo 3.jpg

Proponuję odsunąć głośniki jeszcze bardziej od tylnej i bocznych ścian. 4 litery dużo bliżej, wtedy pojawi się przestrzeń. Zapomnij o ustawieniu z katalogów i twojego zdjęcia, szkoda twoich $$, spróbuj ostro przybliżyć głośniki, odsunąć fotel od tylnej sciany i skieruj osie głośników na swoje uszy. Znajdź złote ustawienie przy wielodniowych odsluchach i ciesz się muzyką!

Edytowane przez baksiu
Proponuję odsunąć głośniki jeszcze bardziej od tylnej i bocznych ścian. 4 litery dużo bliżej, wtedy pojawi się przestrzeń. Zapomnij o ustawieniu z katalogów i twojego zdjęcia, szkoda twoich $$, spróbuj ostro przybliżyć głośniki, odsunąć fotel od tylnej sciany i skieruj osie głośników na swoje uszy. Znajdź złote ustawienie przy wielodniowych odsluchach i ciesz się muzyką!
To nie lepiej porządne słuchawki :)
12 godzin temu, baksiu napisał:

To jest rodzinny salon, a nie prywatna audio pieczara. Fotela na tylnej ścianie nie mam, tylko 3 osobową kanapę więc o przestawianiu jej nie ma mowy. Fotel mam po lewej stronie kanapy i jego owszem postawiłem go próbnie przed ławę skracając bazę do 185cm. Poprawa owszem była znacząca ale taka zabawa wchodzi w grę jedynie późnym wieczorem, kiedy reszta familii idzie już spać. Z głośnikami jeździłem tu i tam i opisane wcześniej ustawienie zapewnia mi najlepszy kompromis pomiędzy sceną, a równowagą tonalną dla najbardziej codziennego miejsca odsłuchu, czyli kanapy. Ciekawi mnie jednak, czy przy takich, a nie innych ograniczeniach nie lepiej sprawdziły by się kolumny o tradycyjnej konstrukcji z głośnikami tylko na froncie?

Chciałbym dodać też jedno sprostowanie po kolejnych godzinach spędzonych w powyższym towarzystwie... Jednak PL zbyt mocno wycofuje i obcina wysokie częstotliwości i w tej kwestii Puccini spisał się wyraźnie lepiej.

W dniu 6.03.2020 o 07:08, PolTor napisał:
W dniu 5.03.2020 o 22:58, baksiu napisał:

Pokaż więcej  

To nie lepiej porządne słuchawki ?

Mam akg 701 i jak na nich slucham, to zasypiam... ja też slucham w salonie, też na kanapie, przestawiam do odsluchu stolik, głośniki, zasuwam kotary, zapalam świeczki, otwieram piwo i slucham godzinę, max dwie do puki kogoś nie obudzę ? kanapa pod ścianą to zbyt oczywiste ?, ja mam 40cm luzu

Cześć 

Chciałbym dołączyć do klubu ze swoimi ....

no właśnie, po pięciu nieudanych próbach zakupu sparków, poddaniu się w dalszych poszukiwaniach, zakupie Avance Dana 670 AV ( bardzo fajne kolumny ) udało się w końcu kupić AP Yara II Superior !

Mimo że napędza je lampowy Yaqin MS-30L ( wiem że można lepiej ) to odkąd intensywnie zagłębiłem się w świat HiFi , czyli od jakiś 20 lat, przyznać muszę że lepszych kolumn nie miałem ! Fenomenalna przestrzeń, stereofonia , detaliczność a przy tym muzykalność . Jedynie bas jest po prostu dobry. 

Cieszę się jak małe dziecko ... i lecę słuchać dalej ?

pozdrawiam

Edytowane przez yamaha-mr
Godzinę temu, yamaha-mr napisał:

Cześć 

Chciałbym dołączyć do klubu ze swoimi ....

no właśnie, po pięciu nieudanych próbach zakupu sparków, poddaniu się w dalszych poszukiwaniach, zakupie Avance Dana 670 AV ( bardzo fajne kolumny ) udało się w końcu kupić AP Yara II Superior !

Mimo że napędza je lampowy Yaqin MS-30L ( wiem że można lepiej ) to odkąd intensywnie zagłębiłem się w świat HiFi , czyli od jakiś 20 lat, przyznać muszę że lepszych kolumn nie miałem ! Fenomenalna przestrzeń, stereofonia , detaliczność a przy tym muzykalność . Jedynie bas jest po prostu dobry. 

Cieszę się jak małe dziecko ... i lecę słuchać dalej ?

pozdrawiam

Gratuluję zadowolenia z zakupu, w jakim pomieszczeniu słuchasz? Miałem kiedyś avance omega i stwierdzam, ze były średnie, ale to były bardzo tanie kolumny. Po przesiadce na Virgo 2 byłem w szoku! 

Na razie w pokoju 8.5 m2, ze względu na dzieci, mam nadzieję niedługo przestawić sprzęt do większego pokoju, bo zdaję sobie sprawę że dając im powietrza dookoła będzie jeszcze lepiej

Też kiedyś słuchałem w takim pokoiku, ale na podstawkowych... ja mam 3 dzieci i slucham w salonie, a dwulatek wymawiał slowo Budgie jako jedno z pierwszych, aktualnie zna skład kilku zespołów i sam puszcza muzykę, z winylami mu nie pozwalam, ale CD to jego królestwo ? Juz ma swoją pierwszą płytę w kolekcji. Zaletą dzieci jest, ze idą w końcu spać i wtedy salon zawlaszcza tata! Uważaj, żeby Ci tych sparkow nie przewrócili, bo są chybotliwe, lepiej od razu przyklej je do granitowych płyt, u mnie jeden T6 zrobił dziurę w parkiecie, bo ówczesny 1,5latek chciał ustawić głośniki do odsluchu, jak tata... teraz są przyklejone ?

Edytowane przez baksiu

Córki mają po 4 lata, sparków nie przewrócą bo nie mam ? , a Yara Superiory tak są ustawione że prędzej się oprą niż przewrócą, z tym że to im nie grozi bo Córki są uświadomione w temacie i takich pomysłów nie mają

jedne z ich pierwszych słów to : Yanni i Leonard ?

P.S. niesamowite jest co te AP "robią" z muzyką, również tę mi znaną ! szok ! a przecież poprzednie które miałem np: Dynaudio Contour 1.1 ,Yamaha Soavo 1, Usher S520 czy Avance Dana 670 to przecież też nie byle jakie kolumny .

Edytowane przez yamaha-mr

Witam, gratuluję zakupu. Również posiadam Yara Superior i potwierdzam twoje spostrzeżenia, co do brzmienia tych głośników, które w porównaniu z innymi kolumnami jest Rewelacyjne. Pozdrawiam.

17 godzin temu, yamaha-mr napisał:

Córki mają po 4 lata, sparków nie przewrócą bo nie mam ? , a Yara Superiory tak są ustawione że prędzej się oprą niż przewrócą, z tym że to im nie grozi bo Córki są uświadomione w temacie i takich pomysłów nie mają

jedne z ich pierwszych słów to : Yanni i Leonard ?

P.S. niesamowite jest co te AP "robią" z muzyką, również tę mi znaną ! szok ! a przecież poprzednie które miałem np: Dynaudio Contour 1.1 ,Yamaha Soavo 1, Usher S520 czy Avance Dana 670 to przecież też nie byle jakie kolumny .

Sorry za pomyłkę ze sparkiem ? skoro yary się oprą o coś przy przywróceniu, to na 99% są niewłaściwie ustawione... spróbuj odsunąć od tylnej ściany, co najmniej 60cm, tak samo od bocznych, choć lepiej po metrze... wtedy zobaczysz jak na prawdę grają, z resztą z każdymi głośnikami to zadziała in plus. Skoro masz takie duże dziewczyny, to co odwalasz z tym małym pokojem?! ?

jak miałbym dać po metrze dookoła głośnikom i przy okazji sobie , to siedziałbym między nimi ? , na razie to nie realne, poza tym fajnie wiedzieć, że mają coś jeszcze dla mnie w zanadrzu ? 

OI000211_2.jpg

Zdecydowanie lepiej siedzieć między głośnikami, niż stawiać je w narożnikach, pod ścianą i przysłaniać zwalistą szafką rtv... na prawdę gorzej pod względem akustycznym postawić się nie da... na pewno mają wiele więcej do zaoferowania, tego jestem pewien ?

W dniu 12.03.2020 o 17:58, yamaha-mr napisał:

jak miałbym dać po metrze dookoła głośnikom i przy okazji sobie , to siedziałbym między nimi ? , na razie to nie realne, poza tym fajnie wiedzieć, że mają coś jeszcze dla mnie w zanadrzu ? 

OI000211_2.jpg

Na tym głośniku wysokotonowym, jest założona jakaś osłonka?

tak,

zastanawiałem się kto pierwszy wypatrzy ? , zostały mi po Bowersach, bo w nich te aluminiowe kopułki to mega przyciągacze ludzkich palców ! Trzymają się magnetycznie i do tego idealnie się centrują, przymierzyłem i tak póki co zostawiłem, 

OI000206.JPG

OI000209.JPG

Godzinę temu, yamaha-mr napisał:

tak,

zastanawiałem się kto pierwszy wypatrzy ? , zostały mi po Bowersach, bo w nich te aluminiowe kopułki to mega przyciągacze ludzkich palców ! Trzymają się magnetycznie i do tego idealnie się centrują, przymierzyłem i tak póki co zostawiłem, 

OI000206.JPG

OI000209.JPG

Nawet fajnie to wygląda ?

8 godzin temu, yamaha-mr napisał:

nie wiem skąd jesteś, ale w Top hiFi takie mieli kiedyś 

Już dawno zmieniłem na Tempo6, więc po problemie, jednak w Virgo 2 dzieciaki zrobiły wklęsłe kopulki... może w weekend uda mi się kupić scorpio 2, wtedy zdam relację...

W dniu 18.03.2020 o 07:23, baksiu napisał:

Już dawno zmieniłem na Tempo6, więc po problemie, jednak w Virgo 2 dzieciaki zrobiły wklęsłe kopulki... może w weekend uda mi się kupić scorpio 2, wtedy zdam relację...

Super, jakby kolega coś skrobnął ?

9 godzin temu, grzegorzlepek napisał:

Super, jakby kolega coś skrobnął ?

Na razie stoją, wczoraj włączyłem i wiele nie posluchalem, bo niewyspany byłem... może dziś się uda... jak na razie charakter brzmienia jak w Tempo6, subsonicznych pomruków nie stwierdzono ?

Z wyglądu już lekko krowiaste, wyższe, szersze, głębsze. Proporcje raczej gorsze niż w T6. Wydaje mi się, że jakość frezowania otworów gorsza. Tylny panel lepszy, z lepszymi gniazdami WBT. Przednie maskownice delikatne i chyba łatwiej je złamać z racji długości. Boczne gorzej spasowane/też frezy/ i potrafią łatwo wylatać, gdy te w Tempo6 ciężko zdjąć. Mam nadzieję, że dzwiękowo będzie lepiej, już słychać gęstą, mniej skrępowaną średnicę, gitara brzmi pełniej i nie ma kompresji przy większej głośności, na więcej wrażeń trzeba czasu ?

8 godzin temu, yamaha-mr napisał:

gratuluję ! to może w międzyczasie fotka jakaś ?

Jeszcze nie wiem, czy jest czego gratulować... Na razie stoją tam, gdzie poprzednio Tempo6, ale na pewno będę musiał z nimi jeszcze polatać po pokoju...

20200322_080520.jpg

20200322_080612.jpg

Wczoraj znowu wróciłem zbyt wyrąbany i szybko się poddałem, muszę się wyspać i zrobię 3h seans ?

2 godziny temu, baksiu napisał:

Jeszcze nie wiem, czy jest czego gratulować... Na razie stoją tam, gdzie poprzednio Tempo6, ale na pewno będę musiał z nimi jeszcze polatać po pokoju...

Podstawy ładniejsze i lepsze (zapewne) niż w oryginałach. Jestem ciekaw Twoich wrażeń dźwiękowych (również w kontekście do Tempo 6). Odpoczywaj w takim razie.

Edytowane przez Maraudio
6 godzin temu, Maraudio napisał:

Podstawy ładniejsze i lepsze (zapewne) niż w oryginałach. Jestem ciekaw Twoich wrażeń dźwiękowych (również w kontekście do Tempo 6). Odpoczywaj w takim razie.

Podstawy są bez zastrzeżeń, oryginalne to jakiś żart, już Tempo6 się na nich chwiały, w końcu je przykleiłem do granitowych płyt, tych kolosów na nich sobie nie wyobrażam! Na płycie testowej nie stwierdzono żadnych rezonansów obudowy, czy maskownic, natomiast kieliszki w kredensie chodziły, potencjał na niskim basie jest spory, choć w muzyce jak na razie nie stwierdzam przebasowienia... Tempo6 wygrywają urodą.

Gość

(Konto usunięte)
3 godziny temu, baksiu napisał:

Podstawy są bez zastrzeżeń, oryginalne to jakiś żart, już Tempo6 się na nich chwiały, w końcu je przykleiłem do granitowych płyt, tych kolosów na nich sobie nie wyobrażam! Na płycie testowej nie stwierdzono żadnych rezonansów obudowy, czy maskownic, natomiast kieliszki w kredensie chodziły, potencjał na niskim basie jest spory, choć w muzyce jak na razie nie stwierdzam przebasowienia... Tempo6 wygrywają urodą.

Gratuluję zakupu . Kolumienki zacne . Podobają mi sie również te podstawy/stopki . Niestety co do oryginalnych stopek to racja . Śmiech na sali . Do VCM 8 Niemcy zapodali na dodatek plastikowe wkręty , to też zasługuje na nagane bo wołali za nie1300 zł dodatkowo a wykonali je ze słabych materiałów .  Mnie jednak podobają się bardziej Skorpio niż Tempo . Teraz tylko z lataniem po pokoju większy problem bo to już 27 kg . Zadowolenia życze ?

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.