Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  392 członków

Audio Physic Klub
IGNORED

Fan-Club Audio Physic

Rekomendowane odpowiedzi

gra super ale nie wiem czy do końca rozwijają skrzydła :)

Szczerze? Wierzę, że mogą grać fajnie. Jak najbardziej.

Ale jestem absolutnie pewien, że nie rozwijają pełni swoich możliwości. Nie ma takiej opcji. Tempo6 ze względu na swoje dmuchanie na boki i bass refleks potrzebują powierzchni, żeby pokazać tą pełnię. 0,5m od bocznych to dla nich zdecydowanie za mało. I nawet zatkanie bass-refleksu niewiele tu pomoże. Być może przy dobrym doborze elektroniki da się wycisnąć coś niezłego. Ale jak ma być prawdziwe 3D, barwy itd. itp. to Tempo6 potrzebują dużo miejsca wokół siebie. Próbowałem ich w innych pomieszczeniach (np. 25m2) i wraz z kubaturą pomieszczenia poprawia się praktycznie wszystko.

Ale jak ma być prawdziwe 3D, barwy itd. itp. to Tempo6 potrzebują dużo miejsca wokół siebie.

Nie wiem, jak est z Tempo 6, ale jeśli chodzi o T25 to można je traktować jako niezłe podstawkowce (np. Step 25) postawione na subwooferze. Dobrze brzmią w dowolnym pomieszczeniu. Owszem, zawsze trochę więcej miejsca pomaga. Ale tak naprawdę, najwięcej problemów jest z basem. Po użyciu ustrojów rozpraszających udało się uzyskać bardzo przyzwoitą przestrzenność i barwy nawet w 20 m2. Podejrzewam, że nawet w mniejszym (kwestia doboru paneli). Pozostał kłopot jedynie z basem. Przy czym, co ciekawe, mniejszym problemem są dmuchające na bok głośniki. Bardziej przeszkadza dudnienie w dolnej części narożników za kolumnami. Bardzo łatwo to usłyszeć: wystarczy usunąć panele tłumiące i wsadzić głowę. Gdybym nie miał tam półek, wstawiłbym rezonator Hemholtza. Strojony (tak na ucho) na 35 i 60 Hz. To chyba by rozwiązało problem.

Edytowane przez Woodolec

Woodolec, najważniejsze, że Ci się podoba :)

Opinie innych nie mają tu znaczenia. Słuchaj miło i ciesz się muzyką.

Choć osobiście - pomimo ustrojów itp. nie uwierzę że w 15 czy nawet 20 m2 Tempo (czy to 6 czy 25) pojadą na 100%.

One mogą tam zagrać bardzo dobrze. Ale do maksa swoich możliwości potrzebują swobody...

Odległość od ścian bocznych jest szczególnie krytyczna.

Choć osobiście - pomimo ustrojów itp. nie uwierzę że w 15 czy nawet 20 m2 Tempo (czy to 6 czy 25) pojadą na 100%.

One mogą tam zagrać bardzo dobrze. Ale do maksa swoich możliwości potrzebują swobody...

No wg ustawienia zgodnie z tą metodą http://audiosystem.com.pl/pozycjonowanie/ to aż tak krytycznie nie powinno być. Wynika z niej że te odległości czyli 1,3m tył i 0,5m bok są odpowiednie, ale ogólnie wiadomo, że im większe pomieszczenie tym lepiej.

Może kiedyś skuszę się na odsłuch jakiś dobrych monitorów, tak dla porównania i wtedy będę myślał czy warto zmieniać bo większej powierzchni jak na razie mieć nie będę :)

• 3 tygodnie później...

Słyszałem od znajomych (sam na yutubie :)) że Virgo 25 wraz z Aesthetix Atlas gra że hoho. Precyzyjne głosniki z możliwościami plus muzykalny i wydajny amp. Wszystko fajnie no ale ceny nie te.

A co byście podobnego polecili do sterowania T25 jako muzykalną przeciwwagę oraz aby kolumny pokazywały co potrafią? Oczywiście w cenach w normalnych granicach.

ciągłe zmiany ...

Moim zdaniem potrzebują nie tyle dużego pomieszczenia ile właśnie miejsca wokół siebie. Jeśli możesz zapewnić im swobodę to zagrają też w mniejszym pomieszczeniu np. 20m2.

U mnie grały w ok. 23m2 i nie miałem wrażenia ze potrzebują większej przestrzeni.

Od tylnej ściany były oddalone o ok 1m, od bocznych 1,5m - stały na dłuższej ścianie.

Lorecci,

23m2 w porównaniu do 15m2 to przepaść. A w stosunku do 20m2 to... wciąż sporo więcej. Zgodzę się, że dla brzmienia Tempo6 czy Tempo25 odległość od ściany bocznej jest istotna. W 15m2 nie masz szans odstawić ich daleko od ścian bocznych. W 20m szansa jest większa, ale nie będzie to łatwe. Ja miałem je w 18m2 (pomieszczenie adoptowane) i w 24m2 (ściany golasy). W tym mniejszym się dusiły, pomimo, że wszystkie inne kolumny grają w nim lepiej. Dopiero po odstawieniu na ponad metr od ścian bocznych zaczynają łapać 'wiatr w żagle'

Gregorypek2

Instrukcja jest dość ogólna. Miałem u siebie w pokoju AP Sitary. Z pewnością nie są tak wrażliwe na odległość od ścian bocznych jak Tempo. W końcu basowce nie dmuchają im na boki. Może tam te 0,5m starczy.

Niemniej, to moja subiektywna opinia. Nie znam Waszych systemów ani pomieszczeń, więc nie mam pojęcia jak brzmią. Jedynie na podstawie własnych doświadczeń twierdzę, że w takich aspektach jak barwa, czystość czy trójwymiarowość sceny małe pomieszczenie ogranicza Tempo. Natomiast w zakresie głębokości basu, wypełnienia może być bardzo fajnie. I komuś takie granie może się podobać...

Edytowane przez albertini

Lorecci,

23m2 w porównaniu do 15m2 to przepaść. A w stosunku do 20m2 to... wciąż sporo więcej. Zgodzę się, że dla brzmienia Tempo6 czy Tempo25 odległość od ściany bocznej jest istotna. W 15m2 nie masz szans odstawić ich daleko od ścian bocznych. W 20m szansa jest większa, ale nie będzie to łatwe. Ja miałem je w 18m2 (pomieszczenie adoptowane) i w 24m2 (ściany golasy). W tym mniejszym się dusiły, pomimo, że wszystkie inne kolumny grają w nim lepiej. Dopiero po odstawieniu na ponad metr od ścian bocznych zaczynają łapać 'wiatr w żagle'

Gregorypek2

Instrukcja jest dość ogólna. Miałem u siebie w pokoju AP Sitary. Z pewnością nie są tak wrażliwe na odległość od ścian bocznych jak Tempo. W końcu basowce nie dmuchają im na boki. Może tam te 0,5m starczy.

Niemniej, to moja subiektywna opinia. Nie znam Waszych systemów ani pomieszczeń, więc nie mam pojęcia jak brzmią. Jedynie na podstawie własnych doświadczeń twierdzę, że w takich aspektach jak barwa, czystość czy trójwymiarowość sceny małe pomieszczenie ogranicza Tempo. Natomiast w zakresie głębokości basu, wypełnienia może być bardzo fajnie. I komuś takie granie może się podobać...

Udało się okiełznać. Od tego są ustroje. Zaryzykuję twierdzenie, że dobra adaptacja znaczy więcej niż dodatkowe, surowe 10 m2. Póki masz tylko domysły, sorry, polecam zapoznanie się z przykładami. Jakby co, zapraszam.

Nie no... super, że jesteś taki zadowolony ze swojego dźwięku. Tylko nie wiem czemu chcesz dyskredytować moje wpisy za wszelką cenę.

Jak większość na tym forum zbyt personalnie odbierasz wpisy i działasz zgodnie z zasadą, że 'każda pliszka swój ogonek chwali'.

A jak poczytasz uważnie to zauważysz, że ja swoje Tempo 6 przenosiłem do różnych gabarytowo pomieszczeń. To chyba coś innego niż domysły.Nieprawdaż? I dlatego się wypowiadam. Aha... bynajmniej nie narzekam na swoje ustroje i adaptację w 18m2 (nawet sufit mam zagospodarowany).

Ale jak mawiają 'wiara potrafi przenosić góry'. Więc życzę wiary, że 15m2 dla Tempo są w sam raz :).

Miłego słuchania... może kiedyś skorzystam z zaproszenia.

A tymczasem zamykam się. Bo w sumie nie należę już do klubu od pewnego czasu...

(choć uważam, że Tempo 6 są świetne :))

Nie no... super, że jesteś taki zadowolony ze swojego dźwięku. Tylko nie wiem czemu chcesz dyskredytować moje wpisy za wszelką cenę.

Jak większość na tym forum zbyt personalnie odbierasz wpisy i działasz zgodnie z zasadą, że 'każda pliszka swój ogonek chwali'.

A jak poczytasz uważnie to zauważysz, że ja swoje Tempo 6 przenosiłem do różnych gabarytowo pomieszczeń. To chyba coś innego niż domysły.Nieprawdaż? I dlatego się wypowiadam. Aha... bynajmniej nie narzekam na swoje ustroje i adaptację w 18m2 (nawet sufit mam zagospodarowany).

Ale jak mawiają 'wiara potrafi przenosić góry'. Więc życzę wiary, że 15m2 dla Tempo są w sam raz :).

Miłego słuchania... może kiedyś skorzystam z zaproszenia.

A tymczasem zamykam się. Bo w sumie nie należę już do klubu od pewnego czasu...

(choć uważam, że Tempo 6 są świetne :))

Skąd ta myśl, że chcę dyskredytować? Masz pewną tezę, z którą się nie zgadzam. Piszę, że można temu zaradzić. Czemu bierzesz to tak osobiście? Być może za wcześnie się „poddałeś”? Nie byłeś u mnie, nie wiesz jak brzmi. Jesteś przywiązany do własnych wniosków. To z nimi polemizuję, nie z Tobą.

• 3 tygodnie później...

Witam,

Panowie, czy ktoś z Was słuchał AP z Arcamem A38 ..?

Czy jesteście w stanie polecić któryś model ...

Z góry dziękuje za pomoc.

"Zostałeś umieszczony w kolejce moderacyjnej. Oznacza to, że zawartość którą dodajesz musi być zatwierdzona przez moderatora"

Czytaj: Ocenzurowana przez Moderację

No właśnie jakich AP z Arcamem słuchali Panowie ..

Ja myślę o Tempo 25 lub Scorpio 25, przez tydzień miałem M Audio rx8 - średnica i góra ok ale basik nie zabardzo. Kef xq40 dobrze gra z tym Arcamem ale ten model to już chyba wirtualnie jest dostępny. Dlatego rozglądam sie za czymś innym i pomysł

o Audio Physic ...

"Zostałeś umieszczony w kolejce moderacyjnej. Oznacza to, że zawartość którą dodajesz musi być zatwierdzona przez moderatora"

Czytaj: Ocenzurowana przez Moderację

Zasadniczo z Arcamem nie słuchałem, ale AP Tempo 6 np. grają dźwiękiem ciepłym, więc nie będzie do niego pasował kluchowaty wzmacniacz. Z tego co słyszałem Arcam gra dźwiękiem detalicznym, więc nie ma mowy o kluchowatości. Do tej pory grałem z AP i Denonem PMA 1500AE, Nie jest to do końca idealne połączenie, bo Denon gra duzym basem i maluje wszystko grubą krechą. Po podłączeniu Cronusa Magnum firmy Rogue Audio jest świetnie, znacznie przejrzyściej a kosztuje tysiaka więcej od tego Arcama. Jakkolwiek warto posłuchać samemu, to nie są małe pieniądze, żeby opierać się na naszych sądach.

Witajcie.....mam do Was pytanie....ile obecnie warto dać za AP Spark 2 w bardzo dobrym stanie?

Czy Creek 4330mkII ,,pociągnie'' te kolumny? Czy kolumny te nie będą za duże do pokoju 9m^ - dobrze wytłumiony....Na razie grają kolumny Paradigm Studio 20v2, ale nie za bardzo mi pasują, potężny bas, przytłaczająca masa dźwięku, za duża dynamika.....wolę dźwięk bardziej pusty, przestrzenny, otwarty, naturalny - AP Sparki chyba pasują do moich oczekiwań? jak myślicie?

CD to Rotel RCD -1072

Witam - i proszę o podpowiedź - ostatnio nabyłem kolumny AP Yara II classik. Grać ma to w pomieszczeniu o pow. 20 m2. Czy ktoś z Was słyszał kiedyś te kolumny zestawione ze wzmacniaczem Sugden A21a lub z Musical Fidelity A308 ??? Zdecydowana większość klubowiczów z tego co zauważyłem posiada kolumny AP z wyższej półki w stosunku do tych moich, ale może macie jednak jakieś doświadczenie w tym temacie. Jeśli nie w/w wzmacniacze to na co innego powinienem zwrócić uwagę, żeby cieszyć się zaletami AP? Jako źródło posiadam Marantz`a SA-15.

Panowie!!!!!!!!! dla rozluźnienia ;) a skąd wy wiecie kiedy wasz sprzęt gra dobrze a może nawet doskonale?

Wiadomo, kiedy moim uszom nic nie brakuje to jestem zadowolony, ale skąd wiem że to jest to co ten sprzęt może osiągnąć. Może gra na 100% a może na 60% i co? skąd mam to wiedzieć...... jak te 60 też mnie zadowala :),............ ale jednak chciałbym te 100%, kurna chyba jeden drink za dużo ,kończę i idę spać.... albo jeszcze trochę :)....... Bo to ciągle coś brakuje i człowiek szuka........... sprzęt wart dobrego auta a tu ciągle coś..... a to akustyka a to kable a może jednak lampy....., nie to też nie to.... to chyba zestawienie....... kuźwa i tak w kółko. Dobranoc :)

A w sumie jest zajebiście ;) No ale cóż .....to chyba z nudów :) Zdrowie :)

Edytowane przez gregorypek2

Po prostu z czasem wszystko sie nudzi, poza tym audiofilia do pewien rodzaj pociagu do sprzetu, w ktorym czasem bardziej cieszy zmiana klocka, niz sluchanie muzyki. Ja w kazdym razie usiadlem na dupie, a polaczenie Rogue Audio Cronus Magnum z AP Tempo 6 uwazam za bardzo udane. Tego zadowolenia nie dostalem odsluchujac Hegla H100, Creeka Destiny2, ani swojego drugiego pieca, czyli Denona. AP lubia sie z lampa, a 100 wat mocy z Cronusa swietnie nacysa je moca i dzwiekiem. Mysle Gregor, ze Twoja Jolida tez ladnie daje czadu.

Ważne by w tym wszystkim (poszukiwanie sprzętu, ustawienia, ustroje itd.) zachować umiar bo tak naprawdę istotne jest słuchanie muzyki i odnajdywanie w tym zadowolenia ;-)

Może nie "przewaliłem" jakieś ogromnej ilości sprzętu i nie zamierzam się wymądrzać - ale skoro brzmi tak jak nam się podoba to może wtedy czas odpuścić temu króliczkowi.

Ja przyznam jestem zadowolony z aktualnego brzmienia - słucham i słucham i nie mogę przestać się zachwycać

Niedługo zmieniam pomieszczenie i mam nadzieję, że nie będzie gorzej - nawet powiem że oby było tak samo to już będę zadowolony.

Wtedy będę mógł dołączyć do dyskusji czy AP Tempo 6 mają prawo zagrać na 15-16 m2.

Myślę że będzie bardzo ciekawe porównanie bo teraz mam je na 23-24 m2 ale ze skosami - ustawione niesymetrycznie od bocznych ścian, w pomieszczeniu prawie gołym - bez adaptacji, dywanów itd.

Ciekaw jestem zmiany na mniejsze pomieszczenie z adaptacjami, dywanem, osobną linią zasilania itd. itp.

Okaże się co jest tak naprawdę ważniejsze.

16 m2 w którym mogę ustawić kolumny tak jak chcę - nawet na środku pokoju

czy 23-24 m2 spełniające również inne funkcje - gdzie ustawienie jest zawsze pewnym kompromisem.

Wiem jedno że sprzętu nie zmieniam bo zgrało mi się to idealnie jak na moje "ucho".

Edytowane przez BobW

No aż jestem ciekaw twojego opisu jak przeniesiesz się do 16m2. Ja właśnie w takim gram z tym że idealnie nie jest bo brakuje mi części ściany z prawej strony słuchacza i dużo mi ucieka na jadalnię, ale mam i dobrą izolację ścian i dywan i oddzielne zasilanie i rozstawienie prawie idealne z metodą AP, nawet ostatnio zapodałem sobie nowe przewody, brak tylko ustrojów no i jest prawie super. A dlaczego prawie........ no właśnie bo utrwalił mi się dźwięk kiedy miałem na próbę 10 dyfuzorów 1 i 2D i to była bajka, muzyka w 3D, na ale z ładnego salonu wyszedłby mi wtedy niezły gołębnik :)

Jak narazie wygląda tak.

post-41982-0-82264300-1377252789_thumb.jpg

post-41982-0-61339400-1377252876_thumb.jpg

post-41982-0-67614400-1377252959_thumb.jpg

• 2 tygodnie później...

Avanti III pamiętam z odsłuchów na audioshow, gdy marka wracała na nasz rynek pod skrzydłami audiosystemu. Ta konstrukcja to była żyleta i precyzja, wtedy na AS grały z audio aero capitole i wzmakiem od Gamut'a. Dla mnie w tamtym miejscu i czasie był to punkt odniesienia i nieosiągalne marzenie. Na oko rzeczywiście mocna odmiana w porównaniu z Harbeth....

• 3 tygodnie później...

Gratuluje,

Jakie wrażenia z Rogue Audio Cronus Magnum?

Swietnie to brzmi jak dla mnie. Muzyka wciąga, chce się słuchać godzinami. Przestrzeń, dynamika, przejrzystość a przy tym muzykalność. Jak dla mnie kompletny spektakl.

Witam

Potwierdzam słowa Mario. Rewelacja. Bałem się, że magnum nie pociągnie Avantii. Ale wszystko jest bardzo dobrze. W porównaniu z SHL5 bardzo wyraźnie wybijają się bardzo dobre wysokie, czystość, precyzja.. KT120 daję naprawdę radę. Trwało trochę zanim kolumny odpowiednio ustawiłem, chociaż pewnie nie jest idealnie.

To te maleństwa w RA Cronus Magnum to KT120!? Mario, hub01, ten amp tworzy już jakąś synergię z waszymi AP?

Drugie pytanie to o ile Tempy 25 są lepsze od T6? Czy warto dopłacać?

ciągłe zmiany ...

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.