Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki DAC z przedwzmacniaczem 1-3k (ale nie Made in China)

w.p.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Jesienią chcę sobie sprawić na urodziny coś fajniejszego do grania - w cenie 1000-3000. Mam dość specyficzne wymagania... Ale może ktoś coś doradzi.

1) sprzęt nie może być

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) China - wiem że to od razu ogranicza wybór - ale trudno. Większość mojego sprzętu jest z Chin i jestem tego świadom... Ale jestem mocno uczulony na chińskie produkty i jeśli można to unikam - nawet jeśli mają naprawdę zacne urządzenia - wiem bo od wielu lat obserwuję rynek audio. Może to spowodowane jest tym że czasopisma audio kupowałem już we wczesnych latach 90 i prawie mdlałem po wejściu do Pewexu czy Baltony w Olsztynie ?

2) musi mieć wejście USB a najlepiej 2 (tu może być problem więc to raczej nice to have) - chcę go używać do konsoli i do maca - ten drugi ma niby wyjście optyczne ale kto wie czy działające - jeszcze nie miałem jak sprawdzić.

3) nie mam doskonałego słuchu - używam głównie Spotify Premium i póki co mi wystarcza...

Mój sprzęt to jakieś marne kolumienki bo nie mam miejsca na nic więcej póki co  i Hifimany HE-400 - więc raczej lubię posłuchać w nausznikach.

Wzmacniacz słuchawkowy to wystarczający do tej pory Projekt Nostromo Valentine.

Moje typy póki co:

1) Atoll HD100
+ wszystko w jednym: dobre zasilanie, wybór źródła, spoko DAC, wzmacniacz słuchawkowy
+ Made in France!
- trochę jednak by zabierało miejsca na biurku
-  jestem minimalistą i trochę nie lubię urządzeń które spełniają więcej niż jedną funkcję, wzmacniacz słuchawkowy jednak już mam i jestem zadowolony, razi mnie też podwójne wyjście na słuchawki - nie widzę tu zastosowań (ale to i tak lepsze niż gniazdo USB ma froncie!) ?

2) dodać coś do Projekt Nostromo (jednak!)
+ to mimo niskiej ceny spoko sprzęt
+ jakaś spójność zostanie zachowana
+ póki co dobre wsparcie, naprawy itd...
+ Made in Poland!
- ciężko wybrać - Wolf nie ma USB, Hypnos ma ale to jednak nie do końca to (jeszcze zostało mi trochę audiofilskiej fantazji)
- ech... Valentine to małe zgrabne pudełko, ale parę takich pudełek to już chyba jednak zaburzyło by mój zmysł estetyczny - nie jest to szczyt designu ?

Spojrzałem też na drogiego (finansowo) Audiolab M-DAC+  - fajny sprzęt ale niestety z tyłu jest China więc ? 

Teoretycznie moje wymagania spełniał by niemal idealnie zestaw od SMSL: 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Ale jak powiedziałem - wolę dać więcej za coś nie z Chin. NIe jest to racjonalne podejście ale nic nie poradzę. To samo dotyczy wielkich marek które mają taki napis z tyłu. Bardzo musiał bym się przemóc niestety ? 

Wiem że powinienem zgrać to co mam z nowym nabytkiem, ale myślę że jednak sporo mamy w głowie i zawsze coś lepiej zagra jeśli wizualnie nam będzie odpowiadało. I będziemy przekonani do zakupu. 
Po zakupie Hifimanów myślałem o ich zamianie ale brzmią świetnie. Tylko ten Vangelis już nie jest taki monumentalny jak kiedyś.... Ale może dzięki temu więcej słucham jazzu ?
Ale może dało by się przy okazji dodać też mocniejsze niższe tony do mojego "toru odsłuchowego" ?

Dziękuję z góry z wszelkie sugestie ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam serdecznie,

Obawy przed chińskimi sprzętami są uzasadnione i sam podchodzę do tego tematu bardzo ostrożnie. Warto od razu zaznaczyć, że zdecydowana większość sprzętów jest produkowana w Chinach i trzeba mieć to na uwadze. Nawet wspomniany Atoll HD100 pomimo napisu made in France posiada podzespoły wykonane w Chinach ?

Jeżeli dominującym gatunkiem muzycznym jest Jazz to warto wziąć pod uwagę wspomniane przez Ciebie 2 sprzęty czyli Atoll HD100 oraz Audiolab M-DAC+ ( pomimo tego, że widnieje napis Made in China). Atoll jest to brzmienie dynamiczniejsze z bardzo dobrze zaznaczonym dołem. Audiolab oferuje nieco więcej i jest to brzmienie cieplejsze z delikatniejszą górą i lepszą lokalizacją instrumentów. 
Alternatywą dla tych sprzętów mógłby być system dzielony: Feliks Audio Echo jako lampowy wzmacniacz słuchawkowy z opcją przedwzmacniacza + Heed Modular Dactilus III jako DAC. Brzmienie jest bardzo szczegółowe, a zarazem delikatne dzięki lampom. Magia średnicy w tym przypadku jest nie do opisania, a dzięki wzmacniaczowi mamy możliwość doprecyzowania brzmienia do własnych preferencji wymieniając lampy sterujące.  W tym przypadku wychodzimy nieco ponad zakładany budżet ale po rabacie nie dużo. 

Pozdrawiam
Szymon 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Nie wiem czy to ma znaczenie czy cos jest zrobione w UK, w Japonii czy w Chinach. Ja kupilem wzmacniacz ktory jest produkowany w UK i producent sie tym szczyci, jednak jakosc wykonania stoi na duzo nizszym poziomie niz niektore produkty z Chin.

Jeżeli wszystkie sugestie mile widziane, to zerknij na Ayre Codex: sprzęt Made in USA, nie robiony z chińskich komponentów (właściciel firmy był zagorzałym przeciwnikiem wszystkiego co chińskie) -  

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Znają się na rzeczy, jako pierwsi wprowadzili do audio DAC z USB asynchronicznym.

Oczywiście przy takich wymagań to używka, które czasem się pojawiają, no i pewnie kumulacja budżetu urodzinowego i gwiazdkowego:)))

Ukryta Zawartość

W dniu 20.06.2019 o 11:51, w.p. napisał:

sprzęt nie może być

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) China

To by człowiek nigdy niczego nie kupił. To że będzie napis Made In nie Chiny to i tak nie znaczy że podzespoły nie będą chińskie. A następna sprawa że jakość wykonania w Chinach przebija nie jednokrotnie inne narodowości ?

Atoll HD100 dobry trop. Widziałeś może Arcam'a iR DAC II? Świetny DAC, koszt około 2k zł. Czytelne brzmienie z dobrze nasyconymi dźwiękami. Duży plus za przyjemne oddanie wokali. Warto przetestować ?

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

57 minut temu, S4Home napisał:

To by człowiek nigdy niczego nie kupił. To że będzie napis Made In nie Chiny to i tak nie znaczy że podzespoły nie będą chińskie. A następna sprawa że jakość wykonania w Chinach przebija nie jednokrotnie inne narodowości ?

Atoll HD100 dobry trop. Widziałeś może Arcam'a iR DAC II? Świetny DAC, koszt około 2k zł. Czytelne brzmienie z dobrze nasyconymi dźwiękami. Duży plus za przyjemne oddanie wokali. Warto przetestować ?

Pozdrawiam.

Brak przedwzmacniacza niestety. 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

3 hours ago, xajas said:

Made in Germany

Ukryta Zawartość

adi-2-dac-remote.thumb.jpg.da4656f0eb1922b8f40d733b52bb276c.jpg

Taak   -to był pierwszy mój strzał ale jednak bałem się że więcej będę grzebał w ustawieniach niż słuchał muzyki. Ale faktycznie może mimo wszystko wpiszę to na listę. Troszkę boję się aż takich kombajnów. Ale i cena widzę już poniżej 4k...
Ja zawsze patrzę przyszłościowo - tzn. np co jeśli sprzęt mi się popsuje? W przypadku tak specjalistycznego sprzętu to może być problem. Chociaż ostatnio Revo naprawiło mi radio za free po gwarancji...
Tu widzę na dodatek 3 lata gwarancji ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Taak   -to był pierwszy mój strzał ale jednak bałem się że więcej będę grzebał w ustawieniach niż słuchał muzyki.

Ja zawsze patrzę przyszłościowo - tzn. np co jeśli sprzęt mi się popsuje? W przypadku tak specjalistycznego sprzętu to może być problem...

Tu widzę na dodatek 3 lata gwarancji

Zintegrowany procesor DSP to genialny pomysl.

Rozne zapamietane setupy tez.

Popsuje?

To Mercedes miedzy interfejsami, i do tego z dzialki profesjonalnej, zadne High-End woodo :-)

W istocie kawał solidnej roboty inżynierskiej.

Dodatkowo przyjazne forum z dostępem do załogi RME.

Przy tej cenie trochę uwiera mała liczba filtrów PEQ. Z tego co pamiętam to pięć.

No i może brak obsługi ustawień po USB.

Podobno polski dystrybutor daje tylko dwa lata gwarancji.

IMHO funkcjonalnie ten DAC to petarda.

W dzisiejszych czasach cieżko jest wyczuc czy coś jest faktycznie produkowane w danym kraju.... Mozliwe że  ,całe podzepoły sa produkowane Chinach ,a składane w Niemczech przez co można nakleić ,,Made in Germany''

"Większość mojego sprzętu jest z Chin i jestem tego świadom... Ale jestem mocno uczulony na chińskie produkty i jeśli można to unikam " - czyli jakoś bezskutecznie ?

Politykę robi się za pomocą pieniędzy, a pieniądze za pomocą polityki. Ot, taki przypadek...

"Większość mojego sprzętu jest z Chin i jestem tego świadom... Ale jestem mocno uczulony na chińskie produkty i jeśli można to unikam " - czyli jakoś bezskutecznie ?

No niestety :D
Nie ma problemu z zakupem np. zegarka spelniajacego te kryteria. Ale kupno telefonu to już misja niemożliwa i tutaj kraj schodzi na dalsze miejsce bo patrzy się na inne aspekty. Audio jak wiemy to działka szczególna i tutaj czasem niewiele jest z rozsądnych kalkulacji. Jestem pewien, że mi lepiej zagra ten sam sprzęt w bardziej dopracowanej obudowie ;) Z drugiej strony odczuwam czasami rozczarowanie gdy widzę markowy sprzęt gdzie w środku standardowej obudowy hula wiatr a elektronika jest na malutkiej płytce.
Tu Chińczycy często prezentują fantazję i w środku elektronika ledwo się mieści. Atoll podobnie nie żałuje na komponentach.
Jestem po technikum elektronicznym i pozostała mi po nim słabość do "ładnej" elektroniki.
Ale tak - zwracam uwagę na kraj produkcji od marchewki po samochód ;)

Sent from my iPhone using Tapatalk

W mniejszej albo większej części niby tak. Ale ja tutaj nie doszukiwał bym się zbyt wiele logiki ? Będę się lepiej czuł i przy okazji wybór zakupowy ładnie się zawęża. Jedni kupują grające kable a ja niechińskie audio ?

5 godzin temu, w.p. napisał:

Z drugiej strony odczuwam czasami rozczarowanie gdy widzę markowy sprzęt gdzie w środku standardowej obudowy hula wiatr a elektronika jest na malutkiej płytce.

Mam to samo, tyle, że słowo "rozczarowanie" zastąpiłbym wku...ieniem, a jak mam lepszy dzień, to co najwyżej pustym śmiechem :-)

Politykę robi się za pomocą pieniędzy, a pieniądze za pomocą polityki. Ot, taki przypadek...

W dniu 20.06.2019 o 11:51, w.p. napisał:

1) sprzęt nie może być

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) China - wiem że to od razu ogranicza wybór - ale trudno. Większość mojego sprzętu jest z Chin i jestem tego świadom... Ale jestem mocno uczulony na chińskie produkty i jeśli można to unikam -

To kiepsko Ci idzie. Ja mam odwrotnie czyli wymieniam i kupuje sprzęt made in Japan wyłącznie. Może oprócz kolumn , bo czytając co ludzie robią z kolumnami ( gra to oporu, albo uszkodzenia kolumn widoczne na filmikach z YouTube) strach kupować używane kolumny z dawnych czasów. 

6 godzin temu, Elektropunkt napisał:

A co za różnica gdzie złożony i tak będzie z chińskich części.

Chyba że kupujesz sprzęt z lat 80 i 90. Wtedy masz całkowicie sprzęt japonski

Ukryta Zawartość

Pisząc sprzęt miałem na myśli ogólnie elektronikę. Iphone to Chiny, podobnie angielskie radio Revo, sluchawki Hifiman, niemiecki router Fritz pewnie to samo. Konsola, komputer... W audio jest większy wybór na szczęście niż w zaawansowanej elektronice.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Jakoś to przeżyję ? Aż takim purystą nie jestem - pewnie nigdy nie zajrzę do środka. Pewnych rzeczy nie da się uniknąć. Nie mówię że chińskie gra gorzej - po prostu taki sobie postawiłem cel. 

Ja mam niby japończyka, za w sumien nie małą kasę, a na naklejce Made In China. Mimo to życzę wszystkim producentim takiego wykonania. 

?👈

Dla zwiększenia wyboru podam mój wybór ? 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ps. z VATem i przewalutowaniem wychodzi jakieś 2700zł. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

Kompletnie nie rozumiem tego oporu przed chińskimi produktami. A co jak co, ale DAC to Chińczycy robią bardzo dobre i niedrogie. Poszukaj opinii o Audio GD, Matrix Audio czy LKS Audio.

Pozdrawiam Stempur

• 2 tygodnie później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.