Skocz do zawartości
IGNORED

Poszukuje wzmacniacza do 2.5-3 tyś

spiritmonger

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich

Wiem, że takie posty jak ten mój na forach są najmniej lubiane, ale może jednak komuś będzie się chciało z Was napisać kilka słów i doradzić kompletnie zagubionemu amatorowi winylowych dźwięków.

Mój do niedawna grający sprzęt to:
gramofon: Pro-Ject 1 Xpression III Comfort + Ortofon 2M Red
monitory: Koda Harmony K-2000B (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )
Gralo to z wzmacniaczem Rega Mira (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

Generalnie byłem z tego zestawu zadowolony. Stoi to w salonie 40 m^2 i w dzień, przy wyższych poziomach głośności brzmiało to tak sobie, ale ponieważ głównie słucham wieczorami, siedząc naprzeciwko kolumn w odległości około 3 m, wtedy brzmiało całkiem efektownie. Niestety Mira dożyła swoich dni, naprawa jej wraz z przeglądem to około 1100 zł, więc pojawił się pomysł dołożenia mniej więcej drugie tyle i zakupienia czegoś co na nowo pozwoli odkryć swoją kolekcję kolorowych wosków. Pomysł wydawał się dobry do momentu kiedy utonąłem w czeluściach internetu i opinii tam krążących. Mam bardzo dziwne pomysły, od Onkyo A-7, 9911, Kenwooda Basic M1/C1 poprzez Arcama 85 po Marantza PM700x. Jak zwykle w takich przypadkach jest ogromny niepokój przed zakupem urządzeń mających po 30-40 lat, szczególnie, że sam przy nich nic nie zrobię, ale jestem chyba w stanie podjąć to ryzyko. I tu pojawia się prośba do ludzi dobrej woli, czy możecie nakierować mnie na jakiś wzmacniacz, budżet do około 2.5 - 3 tyś zł, który będzie jakąś sensowną podstawą na rozwój mojego zestawu w kierunku czegoś z zacięciem HI-Fi w przyszłości. Wzmacniacz z niekiepskim pre gramofonowym bo tego głównie używam jako źródła. Słucham także CD a źródłem jest klocek z Yamahy PianoCraft MCR-840. A może powinienem pójść w kompletnie innym kierunku, kupić jakiś przedwzmacniacz gramofonowy i podłączyć go do PianoCrafta? Jednak moja Rega Mira z źródłem CD PianoCrafta rozkładała na łopatki komplet od Yamahy więc chyba jednak osobny wzmacniacz? Muzyka, która najczęściej gości na talerzu jest baaardzo zróżnicowana. Od DJ Shadow, poprzez Riverside, Archive, The Editors ku Toolowi, A Perfect Circle kończąc na dinozaurach rocka typu Sting, Dire Straits i … Metallice .

Z góry serdecznie dziękuję za wszelkie sugestie.
Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Do 3 tys. PLN można kupić np: Marantza pm ki Pearl lite, Pm 8003, Pm 8005. Cechą tych wzmacniaczy jest dość dobry ponoć preamp gramofonowy. 

Ciekawą opcją mogło by być też pójście w nowoczesne rozwiązanie bazujące na klasie D np. Nad c338. Nie ma co sugerować się niewielką mocą. Zalecany byłby odsłuch przynajmniej w salonie lub wypożyczenie sprzętu do domu co nie powinno stanowić problemu bo jest to sprzęt aktualnie sprzedawany. Oczywiście raczej nie jest to sprzęt do spięcia z dużymi kolumnami podłogowymi wyższej klasy jakie zwykle używa się w pomieszczeniach rzędu 40m2.

Bardzo dziękuję za uwagi. Marantz Pm ki Pearl lite czy Pm 8005 to bardzo ciekawe rozwiązania o których też myślałem. Jednak tego pierwszego ciężko w ogóle gdzieś znaleźć a ten drugi to jednak znacznie sporo powyżej budżetu (albo ja nie umiem szukać) Co do NADa jak sam napisałeś - w dłuższej perspektywie staną tam jednak kolumny bardziej przystosowane do tego metrażu dlatego musi to być integra która nie będzie miała żadnych problemów z obsługą dużych podłogówek.

Witaj,

Generalnie jeśli zależ Ci na dobrym brzmieniu z analogu, potrzebujesz zewnętrzny przedwzmacniacz gramofonowy. Wbudowane preampy przeważnie grają słabo i nie sugerowałbym się nimi przy wyborze wzmacniacza. Wśród nowych stosunkowo niedrogich wzmacniaczy zwróć uwagę np. na Atoll IN50 lub Audiolab 6000A. Moce wzmacniaczy na papierze często nie odzwierciedlają realnej mocy i choćby te dwa wzmacniacze spokojnie są w stanie dobrze wysterować większość kolumn podłogowych. Do tego przedwzmacniacz gramofonowy np. Pro-Ject Phono Box lub Vincent PHO-200. Fajny, nowy system ?

Pozdrawiam,

Michał.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Bardzo dziękuję za zwrócenie uwagi na Audiolaba6000A. Wygląda interesująco. Czy jest w Q21 możliwość wypożyczenia go do testów? Czy normalnie go kupuję i mam okres dwóch tygodni na ewentualny zwrot?

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Jeżeli nie musi być zintegrowanego pre gramofonowego to jest fajna propozycja , na pewno 100 lub dwie jeszcze urwiesz . 

Osobiście miałem MK I , M1 i M2 . Bardzo mile wspominam , fajne muzykalne granie ?

Ukryta Zawartość

8 godzin temu, spiritmonger napisał:

Bardzo dziękuję za zwrócenie uwagi na Audiolaba6000A. Wygląda interesująco. Czy jest w Q21 możliwość wypożyczenia go do testów? Czy normalnie go kupuję i mam okres dwóch tygodni na ewentualny zwrot?

Pozdrawiam

Oczywiście jest możliwość wypożyczenia urządzeń do testów, masz także zawsze 2 tygodniowy okres zwrotu. Zapraszam do kontaktu, wszystko ustalimy tak, żebyś posłuchał u siebie w domu konkretne modele.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Przychyle się do opinii wyżej o marantz i caspian. Do tego dolozylbym dwa dość mocne wzmacniacze, które do większych pomieszczeń na pewno się przydadzą:

Roksan kandy K2 

Leema pulse mk1

Wieza STEREO Technics :)

W dniu 1.07.2019 o 11:13, spiritmonger napisał:

Bardzo dziękuję za uwagi. Marantz Pm ki Pearl lite czy Pm 8005 to bardzo ciekawe rozwiązania o których też myślałem. Jednak tego pierwszego ciężko w ogóle gdzieś znaleźć a ten drugi to jednak znacznie sporo powyżej budżetu (albo ja nie umiem szukać) Co do NADa jak sam napisałeś - w dłuższej perspektywie staną tam jednak kolumny bardziej przystosowane do tego metrażu dlatego musi to być integra która nie będzie miała żadnych problemów z obsługą dużych podłogówek.

Jeżeli rozważasz Audiolaba6000A to może nie rezygnował bym na dzień dobry z odsłuchu NAD'a bo są to akurat pod względem mocy porównywalne wzmacniacze. Klasa D ma jeszcze to do siebie że często lepiej kontroluje kolumny niż tej samej mocy wzmacniacz w klasie AB.

Można sobie porównać jak to wypada.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mocniejszy wzmacniacz to byłby np.:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

czy wymienione już Marantz, Roksan, Lema.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

5 godzin temu, spiritmonger napisał:

Na pierwszy ogień (odsłuch) idzie Caspian

Uważaj tylko żeby coś się nie ułamało. Spróbuj poszukać używkę Onkyo A 9070.

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

W dniu 1.07.2019 o 11:13, spiritmonger napisał:

Bardzo dziękuję za uwagi. Marantz Pm ki Pearl lite czy Pm 8005 to bardzo ciekawe rozwiązania o których też myślałem. Jednak tego pierwszego ciężko w ogóle gdzieś znaleźć a ten drugi to jednak znacznie sporo powyżej budżetu (albo ja nie umiem szukać).

Pm8005 używkę na gwarancji dorwiesz za mniej niż 3k. Jest kilka wystawionych.

Na olx widziałem pm15s1 za deczko powyżej 3k. Ja mam porównanie pm8005 do pm14s1se (kolejny następca pm15s1) i różnica pomiędzy nimi jest spora. Więc jakbym teraz sam miał kupić używkę i to celowałbym w taki pm15s1.

8 godzin temu, spiritmonger napisał:

Bardzo dziękuję za wszystkie propozycje. Na pierwszy ogień (odsłuch) idzie Caspian. Zobaczymy jak się spasuje z  moimi monitorami.

Pozdrawiam

Caspian mocny zawodnik! ?

Skoro ma być ciepło grający, solidnie zbudowany z zapasem prądu

https://sklep.rms.pl/exposure-1010-series-wzmacniacz-zintegrowany-stereo-50w 

Ewentualnie, polecam sie jeszcze rozejrzeć co i jak

https://sklep.rms.pl/wzmacniacze-zintegrowane-stereo

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Update - może kiedyś komuś się przydadzą moje spostrzeżenia.

Caspiana nie udało mi się niestety jeszcze posłuchać. Słuchałem jednak Hegla h70 i w połączeniu z moimi Koda Harmony K-2000B wypadło to bardzo blado. Wiem, że moje kolumienki to nic wielkiego, ale też wiem jak potrafią zagrać. Hegel kompletnie sobie nie poradził z basem, który był rozlazły jak przegotowane kluchy u mojej Babci. Trzeba jednak przyznać, że wokal i średnica brzmiały naprawdę miło. Zapewne spory wpływ na moje odczucia miało miejsce odsłuchu. Kody stały 40 cm od ściany ( a mają tylni bass reflex) rozstawiano były około 4 metrów od siebie w kątach pokoju, a ja siedziałem metr od linii kolumn. Wystarczył nieznaczny ruch głową w lewo albo w prawo i słyszałem tylko jedną z nich. Monitory Audio Bronze właściciela zagrały zdecydowanie lepiej ale i tam bas był bardzo dudniący i słabo kontrolowany.

Potem odsłuchałem moich Kod z Yaqinem ms-30L ( w innym miejscu odsłuchowym). Gdy źródłem było CD z PianoCrafta MCR-840 przecierałem ... uszy ze zdumienia, że tak mogą zagrać moje kolumny. Ciepło, scena, średnica i wokale powaliły mnie. Następnie  podłączyliśmy Yaqina MS-12B jako bufor między CD a wzmacniaczem i faktycznie delikatnie zmienił się dźwięk, scena stała się troszkę szersza i głębsza, ale nic co skłoniłoby mnie do wydania 1600 zł na 12B. Jednak gdy przez ten przedwzmacniacz poszedł sygnał z gramofonu PRO-JECT Debut Carbon z Ortofonem 2M Red to ... zbierałem szczękę z podłogi. High Hopes z jubileuszowej edycji Division Bell zabrzmiał tak, że ciary mam na samo wspomnienie. taki zestaw nie poległ nawet z Negative Undertheskin - choć tu zimna nie było tyle ile chyba być powinno. Generalnie wielkość sceny, rozstawienie instrumentów,  wokale, muzykalność - chyba pierwszy raz zrozumiałem o czym piszą w recenzjach sprzętu ?  Muszę napisać, że w Yanqach były wymienione seryjne lampy ale nie wiem na jakie.

Potem mały eksperyment, wypięty 12B i na jego miejsce Little Bear T7, również z wymienionymi lampami na jakieś lepsze. Czar niestety prysł. Piszę niestety bo jeśli kupię ms-30L to przez jakiś czas właśnie mały miś będzie mi musiał służyć za pre gramofonowy. Scena zdecydowanie gorsza, ale przede wszystkim góra stała się bardziej piskliwa. Czasami wydawało się jakby wokaliści fałszowali te górne tony.

Na tą chwilę MS-30L w połączeniu z MS-12B to mój faworyt, ale na taki komplet kasy brak więc .... szukam dalej.

Pozdrawiam serdecznie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.