Skocz do zawartości
IGNORED

Telewizory - trendy, nowości - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Kontrast za wysoki-> to taki ktory generowany jest na granicznych wartosciach wyswietlacza. Dla zrozumienia poczytaj testy na hdtv tam to wyjasniaja 😉 . 

kazdy tv czy monitor ma swoje wartosci optymalne wzgledem uzytego typu panelu czy to lcd czy oled ( gdzie oled jest szzczegolny i generuje czesto nienaruralny obraz bo ma tzw kontrast nieskonczony - tak glupia nazwa)

ad.1.

To świetna wiadomość, bo zawsze myślałem, że za dobre kolory odpowiada odpowiada odpowiednia ustawiona temperatura kolorów, zdolność matrycy do pokrycia szerokiej palety barwnej, a ich prawidłowe wyświetlanie zapewni kalibracja. A tu wystarczy nie pracować w nocy, przyciemnić ekran i jest git.

nie ma czegos takiego jak temperatura kolorów a paleta korów i temperatura barw. Tak kalibracja poprawia wyswietlanie palety barw tzn rozszerza jej spektrum ale to nie jedyne parametry , jest ich duzo wiecej .

3 minuty temu, konradskala napisał:

Nie obraź się, ale oglądanie telewizorów w sklepie, późniejsze opowiadanie, że chodził tak czy siak bo "widziałem", a już twierdzenie, że ktoś je "skalibrował" to jest niestety amatorszczyzna...

Nie mowie ze jestem na 100% pewien ze byl kalibrowany ale w sklepach sie kalibruje tv zeby łatwiej je sprzedac i zaznaczam ze nie wszystkie poddaje sie temu zabiegowi, wazne jest zeby odpowiednio targetowa. 😉 . 

16 minut temu, Audiolubny napisał:

Kontrast za wysoki-> to taki ktory generowany jest na granicznych wartosciach wyswietlacza. Dla zrozumienia poczytaj testy na hdtv tam to wyjasniaja 😉 . 

kazdy tv czy monitor ma swoje wartosci optymalne wzgledem uzytego typu panelu czy to lcd czy oled ( gdzie oled jest szzczegolny i generuje czesto nienaruralny obraz bo ma tzw kontrast nieskonczony - tak glupia nazwa)

Wysoki kontrast to np. porównanie czarnego do białego, nieprawdaż? W OLED, przy wyświetleniu testowej szachownicy czarne pola są wyłączone i nie mogą być już bardziej czarne. Białe z kolei, właściwie bez względu na jasność tej bieli i tak będą na tyle jasne, aby uzyskać ten nieskończony kontrast. Do tego samego choć z różnym skutkiem, dążą najlepsze MiniLED. Co w tym złego?

16 minut temu, Audiolubny napisał:

nie ma czegos takiego jak temperatura kolorów a paleta korów i temperatura barw. Tak kalibracja poprawia wyswietlanie palety barw tzn rozszerza jej spektrum ale to nie jedyne parametry , jest ich duzo wiecej .

W porządku. Jak masz gównianą matrycę w monitorze z kiepskim pokryciem przestrzeni barwnej albo telewizor bez kropek kwantowych to sobie możesz kalibrować i ustawiać temperatury do końca życia... I nie mają tu znaczenia ustawienia pod jasność pomieszczenia, lepszy czy trochę gorszy kontrast natywny, jasność panelu itd. skoro matryca tych kolorów NIE WYŚWIETLA.

Edytowane przez konradskala

Jakosc panelu to inna kwestia , generalnym problemem jest to ze nie tylko jakosc samego panelu tv ma znaczenie ale ilosc swiatla ktore wpada , wracamy do poprzedniej dyskusji. Moze ujme to tak kalibracja moze byc zrobiona zajebiscie ale jezeli bedziesz mial zbyt jasno w pokoju a jasnosc panelu bedzie ustawiona ponizej mozliwosci to taka kalibracja bedzie niekompletna . Koncze ten temat ide spac

Kalibrację robi się pod filmy i oglądania w miarę "kinowych" warunkach. Dla mnie i dla moich wymagań kalibracja jest kompletna, bo każdy współczesny OLED i QD-OLED oraz te najlepsze (nie mylić z najjaśniesze) MiniLED spokojnie dają radę.  Nie popadajmy w skrajności. Tak, ilość wpadającego światła ma znaczenie dla ludzkiego oka przy postrzeganiu obrazu TV, ale nie jest skutkiem złej kalibracji, a czysto technicznych możliwości (jasność, kontrast) samego telewizora.

A jeśli ktoś ma ochotę oglądać powtórki skoków narciarskich w środku lata siedząc z telewizorem na balkonie, tarasie albo w szklarni... to naprawdę nie mamy o czym dyskutować...

7 godzin temu, Audiolubny napisał:

Dodam jeszcze jako ciekawostke , ze oprocz naswietlenia pomieszczenia istotny jest kolor sciany na ktorym znajduje sie TV. Ale tego tak łatwo w necie sie nie wyszuka .. 😉

I dlatego należy kalibrować co parę minut, zależnie od naświetlenia w danej chwili. I oczywiście przy zmianie koloru ściany. W końcu chcemy wyciągnąć maxa.

🤪

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

10 godzin temu, Audiolubny napisał:

Aby uzyskać obiektywnie dokładny kolor, musisz użyć kolorymetru. Kolorymetr to małe urządzenie do kalibracji, które mocuje się do ekranu. Współpracuje ono z oprogramowaniem do kalibracji w celu optymalizacji kolorów wyświetlacza dla konkretnego ekranu i konkretnych warunków oświetleniowych w danym pomieszczeniu. Urządzenia tego typu, na przykład Datacolor Spyder i X-Rite ColorMunki, mierzą światło otoczenia w dowolnym miejscu i zalecają optymalne ustawienia kalibracji.”

Zapomniałeś dodać, że w tych zabawkach żeby to działało to stale musi być podłączone i mierzyć światło otocznia i dostosowywać jasność i temperaturę w locie, gdyż warunki nie są stałe. Inne światło będziesz miał rano, inne po południu, inne wieczorem. Temperatura barwowa nieba zmienia się od 3000K do 13000K.

"Adaptacyjna kontrola profilu na podstawie oświetlenia otoczenia „Ambient Light Smart Control” „9”. Oświetlenie otoczenia ma wpływ na to jak postrzegasz kolory wyświetlane przez monitor. Jeśli oświetlenie otoczenia Twego monitora zmienia się, to wraz z nim może się zmieniać postrzegana przez Ciebie kolorystyka wyświetlanego przez monitor obrazu. Program i1Profiler może zminimalizować zmiany postrzegania przez Ciebie wyświetlanych kolorów, na bieżąco monitorując oświetlenie otoczenia i odpowiednio adaptując profil barwny monitora."

Dodam że to jest zalecane do pracy dla profesjonalistów, np, przy obróbce zdjęć.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

W telewizorach są "kalibratory" w postaci czujników oświetlenia. Ich zadaniem jest dostosowanie (regulacja w locie) jasności panelu do zmieniających się warunków otoczenia.

Niby pomysł dobry, ale w praktyce nie idzie z tego korzystać. Przynajmniej ja nie potrafię zaakceptować opóźnień w reakcji oraz wiecznie zmieniającego się obrazu np. w słoneczno-pochmurny dzień. Dlatego mam to wyłączone i głównie oglądam wieczorem.

Tak zgoda , twierdze natomiast , ze jasnosc /naswietlenie pomieszczenia ma wplyw , dlatego czy to „skalibruj pl” czy adobe ma napisane na swoich stronach internetowych ze otoczenie jest wazne , bo oprocz korekcji barwy wazna jest glebia obrazu ktorej nienuzyskamy bez konkretnie ustawionego kontrastu (referencyjnie dla pomieszczenia).

popatrz na foto 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

28 minut temu, Audiolubny napisał:

Tak zgoda , twierdze natomiast , ze jasnosc /naswietlenie pomieszczenia ma wplyw

Kalibrację monitorów robisz po to, aby każdy wyświetlał obraz tak samo. Czy będę pracował Wólce Małej czy w Londynie profil kolorów musi być identyczny dla obydwu monitorów. Bez tego możesz zapomnieć o profesjonalnym podejściu do tematu edycji grafiki i wypuszczaniu efektów swojej pracy w świat.

Masz rację z postrzeganiem kolorów czy obrazu z różnych warunkach oświetleniowych. Ale jakbyś miał faktycznie pracować ze stale zmieniającymi się warunkami oświetlenia i co za tym idzie, ze zmieniającym się obrazem - nie zrobiłbyś nic.

Zawodowcy używają osłon, kapturów czy różnorakie blendy na monitory, aby w niekorzystnych warunkach móc komfortowo pracować.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez konradskala

Po kalibracji, takie mamy wskazówki, można zawsze trochę skorygować jasność, czy kontrast(rzadziej). Cała reszta jest niezmienna. Na tym polega kalibracja zwykłego TV.

Przy samej kalibracji trzymamy się wzorca i  ewentualnie ustawiamy na dzień lub noc.

Prawda jest, że każda zmiana jasności zmieni postrzeganie barw, jeśli nawet minimalnie.

Edytowane przez bubusia

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

7 godzin temu, konradskala napisał:

W telewizorach są "kalibratory" w postaci czujników oświetlenia. Ich zadaniem jest dostosowanie (regulacja w locie) jasności panelu do zmieniających się warunków otoczenia.

Niby pomysł dobry, ale w praktyce nie idzie z tego korzystać. Przynajmniej ja nie potrafię zaakceptować opóźnień w reakcji oraz wiecznie zmieniającego się obrazu np. w słoneczno-pochmurny dzień. Dlatego mam to wyłączone i głównie oglądam wieczorem.

W TCL C845 niby wyłączyłem to, ale ten i tak wieczorem skręca jasność i jak przyświecę latarką w czujnik rozjaśnia się wychodzi na to że w tym modelu nie idzie tego wyłączyć.

To ja może napiszę jak to wygląda z perspektywy kogoś kto na poziomie amatorskim wie o co chodzi w kalibracji i to robił, oczywiście z podstawowym kolorymetrem, nie za grube pieniadze. Najważniejsze w kalibracji to ustawić odpowiedni balans bieli. Można to zrobić na oko lub precyzyjnie używając wyżej wymienionych przyrządów. Inne rzeczy to właściwa gamma i jasność, co nie zawsze jest takie oczywiste. Dużo trudniej ustawić odpowiednie odcienie kolorów (tu raczej bez pomiarów się nie obejdzie) oraz precyzyjniejszą 10-20 punktową gammę/balans bieli - tutaj w zasadzie nie ma sensu bawić się bez przyrządów, bo to za dużo pracy, ale niekoniecznie jest potrzeba to robić w większości dobrych tv, ponieważ 2-punktowe ustawienie jest już wystarczająco dobre.

Nie każdy telewizor, zwłaszcza te teńsze, da się idealnie ustawić, nawet z kalibracją. Zwłaszcza dotyczy to gammy i jasności. Często nie ma sensu wydawać pieniędzy bo i tak obraz będzie niezadowalający. Obraz po kalibracji na dobrym tv jest taki jaki powinien być, naturalny w skrócie, nie trzeba nic regulować, zostaje nam w zasadzie regulacja jedynie mocy świecenia, jaka nam pasuje (tj zazwyczaj "podświetlenie" w przypadku LED). 

Teraz tak - kalibracja daje bardzo dużo w niektórych tv, ale porównując do większości trybów fabrycznych, gdzie są olbrzymie rozstrzały i przekłamania. Natomiast jak ktoś choć trochę ogarnie ustawienie balansu bieli RGB (czyli pobawi się w mieszanie kolorów czerwonego, zielonego i niebieskiego aby otrzymać czystą biel), w trybie 2-punktowym, nawet na oko jest w stanie ustawić z niedużym % błędem - to już jest w domu. Taki ktoś nie potrzebuje kompletnie kalibracji. To oznacza że reszta ustawień jak punkt jasności, gamma czy inne ustawienia to już dla niego błahostka i jest w stanie sobie sam kompleksowo ustawić tv. Nieduże przekłamanie balansu bieli i porównanie z obrazem po kalibracji pokażą że trudno odróżnić lub istnieje jedynie bardzo delikatna, pomijalna różnica w zabarwieniu. Nie będzie można stwierdzić, który obraz jest lepszy - będzie odrobinę inny, cieplej/zimniej zabarwiony w stosunku do ustawianych 6500k, co może nawet się bardziej podobać. Mając w miarę poprawnie ustawiony balans bieli można sobie dodać nawet trochę koloru w menu, niektórzy tak lubią i nie będzie wyglądało to tragicznie jak podbicie koloru w tv z rozjechanym balansem bieli. Odpowiedni balans bieli pomaga pozbyć się np nienaturalnie czerwonych lub bladych twarzy, lub np zielonego zafarbu (przypadłość plazm Panasonic, gdzie nawet w trybie THX było za dużo zielonego).

Widząc na stronach do kalibracji spis sprzętu jakiego używają, za dziesiątki czy setki tys. zł oraz długą listę rzeczy, które poprawia można mieć przekonanie że to zdziała cuda w porównaniu z tym co sami możemy ustawić i wyciągnąć z tv. Tak zdecydowanie nie jest. Żadnych cudów nie będzie poza po prostu poprawnymi ustawieniami, które na oko można samemu zrobić jeśli mamy choć trochę pojęcia. Żadnego efektu wow po kalibracji nie będzie, po prostu oglądamy normalny, naturalny i nieprzekłamany barwowo obraz o odpowiedniej jasności, bez przepaleń jasnych elementów czy zbytniego zaciemnienia w ciemnych scenach. Tyle i aż tyle. Oczywiście na tyle da się to ustawić na ile pozwala dany tv, bo nie każdy da się ustawić aby było idealnie, czy nawet zadowalająco (zwłaszcza te tańsze, niektóre tv to totalny szmelc, ostatnio ustawiałem takie coś małego z marketu w rodzinie i się niewiele dało poprawić). Jedyną rzeczą której nie jesteśmy w stanie łatwo ogarnąć ani do końca idealnie precyzyjnie na oko ustawić (choć można się zbliżyć na planszach testowych), to wspomniany balans bieli, ale to absolutnie nie problem. To są już pomijalne różnice między referencją po skalibrowaniu profesjonalnym.  Ważne żeby się pozbyć tylko tych największych przekłamań, peaków jednego koloru, które niszczą naturalność obrazu. Coś jak z wyrównywaniem charakterystyki dźwięku w audio, aby pozbyć się zbyt mocnego basu lub zbyt ostrej góry :)

Mam w domu kolorymetr (oczywiście za kilkaset zł, nie grube tysiące) ale od dłuższego czasu nawet nie używam go, ustawiam wszystkie TV jakie się przewijają w domu czy w rodzinie wyłącznie na oko. Za dużo zabawy dla może 1-2% mikro poprawy/zmiany. Czy profesjonalna kalibracja ma sens ? Jeśli ktoś nie ma czasu/nie zna się kompletnie/nie chce mu się, a ma droższy tv i chce mieć łatwo i szybko ustawione za jedyne kilkaset zł, to czemu nie, ma to wtedy sens.

Czy widzicie tutaj przepaść ? Pomiędzy najlepszy tryb fabryczny a skalibrowany ? Teoretycznie jest spora różnica w kolorach, to jednak jest raptem pare ruchów suwakami w balansie bieli RGB (nie wiem jak inne ustawienia, być może coś jeszcze z gammą/jasnością jest inaczej ustawione). Aby zobrazować różnicę, jak można ustawić tv na oko samemu w stosunku do profesjonalnie skalibrowanego trybu - to byłaby mniej więcej taka różnica jak tutaj między "skalibrowanym" a "referencyjnym (studio)"

Ukryta Zawartość

16 godzin temu, Audiolubny napisał:

Nie, to totalne pomieszczanie z poplątaniem. Mylisz chyba kontrast matrycy (tj porównanie między możliwością wyświetlenia najciemniejszego i najjaśniejszego obrazu) z ustawieniem "kontrast" w menu, który przy maksymalnym ustawieniu "przepala" kolory. Nieskończony kontrast oznacza w Oled że może wyświetlić czerń jakiej nie widać, wygasić piksel, jak dzielisz przez 0 to wychodzi nieskończoność. Mini LED też ma nieskończony kontrast w pewnych przypadkach (i okupiony drobnymi wadami). 

Ukryta Zawartość

16 godzin temu, Audiolubny napisał:

Jakosc panelu to inna kwestia , generalnym problemem jest to ze nie tylko jakosc samego panelu tv ma znaczenie ale ilosc swiatla ktore wpada , wracamy do poprzedniej dyskusji. Moze ujme to tak kalibracja moze byc zrobiona zajebiscie ale jezeli bedziesz mial zbyt jasno w pokoju a jasnosc panelu bedzie ustawiona ponizej mozliwosci to taka kalibracja bedzie niekompletna

Wszystkie ustawienia będą takie same, jedyne co robisz np w bardzo jasnym pokoju, to zwiększasz podświetlenie panelu aby świecił jaśniej, tak jak pasuje, jak masz poprawnie ustawiony tv to zwiększenie mocy świecenia nie powoduje rozjeżdżania się ustawionych wcześniej parametrów. Można ewentualnie jeszcze gammę obniżyć, to już ma lekki wpływ na kolory, ale ich proporcje (balans bieli) też nie rozjadą się, to najważniejsze. 

Edytowane przez don111

Witajcie,

Brat kupił w końcu qd-oleda sonego 77a95L , jak go zdrowo przetestujemy to zdam relacje.Zdaje sie być telewizorem niemal idealnym-kolory rgb,kontrast i 1500nitow, matryca bez przebarwien itd.

Ukryta Zawartość

Pozdr.

Ukryta Zawartość

Gratulacje. Jeden z najlepszych, a może i najlepszy.

Koledzy, chodzi mi po głowie oled LG 65c3, byłem pooglądałem. Porównałem sobie z obok stojącym Samsungiem 65s90c...no cóż nie rozwiało to moich dylematów. 

Co sądzicie o wyborze między tymi dwoma TV? 

• Redaktorzy
7 minut temu, Ajothe napisał:

Porównałem sobie z obok stojącym Samsungiem 65s90c

U mnie od grudnia 2018 r. wisi 65-calowy QLED od Samsunga. Jak dotąd najlepszy TV, który kiedykolwiek miałem. Obraz bez zarzutu, funkcje sieciowe szybko chodzą, nigdy nie zaliczył "zawiechy". Wygodny maleńki pilot zdalnego sterowania.

LG nigdy nie miałem. 

Telewizorami interesowałem się w latach 90-tych kiedy to królował CRT Sony Hi Black Trinitron. Teraz już mnie to nie jara, ale łażąc gdzieś po galeriach handlowych widzę jak to brnie do przodu i obraz jest coraz lepszy.

Powodzenia! Daj koniecznie znać jak dokonasz wyboru.

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Szczerze powiem, ze jak oglądałem te dwa modele to już nie wiem co musiałoby jeszcze pójść do przodu....

No dobra obok stał ogromny LG G4, ale to juz 24k....😏

Samsung na papierze jest lepszy, ale gdzieś czytałem o problemach z ruchem i kolorem czerwonym, który gubi detale i ciężko to skalibrować ponoć.

Narazie bliżej mi do C3 jako, że mam od paru lat oleda LG i czuje, że to bezpieczniejszy wybór.. choć może ktoś mnie namówi na Samsunga 😁

1 godzinę temu, Ajothe napisał:

choć może ktoś mnie namówi na Samsunga

Miałem taki sam dylemat. Wybrałem S90C, aktualnie sprzedają końcówkę produkcji, więc niemal pewne że będzie panel II generacji. Po kalibracji wg zaleceń fanboyów Samsunga z forum AVS, obraz niesamowity - nie widzę żadnych problemów z kolorem czerwonym, poczytałem wcześniej trochę i też nie znalazłem takich informacji. Problem z ruchem podobno jakiś jest przy najnowszej aktualizacji, ale też go nie zauważam. Z opini jakie mi sie przewijały w wyborach raczej częściej wybór padał na Samsunga (nie mniej LC C3, to przecież też nadal solidny sprzęt)

Kropki kwantowe przemawiają na korzyść S90c....z drugiej strony trochę się obawiam, że tak wyżyłowane parametry to krótka żywotność....

Poza tym nie jestem fanem dużej jasności, mój stary oled to pewnie max 350nit, a i tak potrafi mi tak walnąć po oczach, że zasłaniam je ręką 😁

2 minuty temu, czester15.30 napisał:

Nie potrafiłem zmienić na nowy , kupiłem używaną plazmę .

Dlaczego? Pooglądaj sobie jaki obraz mają dzisiaj Oledy 🙂

2 minuty temu, Ajothe napisał:

Dlaczego? Pooglądaj sobie jaki obraz mają dzisiaj Oledy 🙂

Płynność ruchu chyba nie jest zbyt dobra . W sklepach demo takie powolne .

Piksele wypalają się ?

• Redaktorzy
8 minut temu, czester15.30 napisał:

Piksele wypalają się ?

U mnie w 5-letnim Samsungu QLED nie.

Co do płynności ruchu - idealnie nie jest.

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Płynność ruchu? Od kiedy weszły ledy, męczyłem się z tym gównem. Szkoda, że nie miałem okazji sprawdzić plazmy, bo podobno bardzo dobrze radziły sobie z ruchem. W tej chwili oled to jest gamechanger, jeśli chodzi o tę kwestię. 

Drugą sprawą są cyfrowe kamery. Wydaje mi się, że namieszały w tym temacie. Starsze filmy, nagrywane analogowo wydają się płynniejsze. 

Qled to chyba chyba fikuśna nazwa led marki Samsung - taki chwyt marketingowy.

Edytowane przez J4Z

.

A ja jeszcze ciągnę na plazmie 🙂

W zasadzie to na dwóch:)

Pamiętacie jakie ciepło od niej bije ?:)

Powiem Ci że od LG C2 też. Ostatnio zauważyłem, jak coś tam grzebałem. Audio wyłączone wtedy było. 

Daj jedną na testy. :D

Edytowane przez J4Z

.

1 godzinę temu, czester15.30 napisał:

Płynność ruchu chyba nie jest zbyt dobra . W sklepach demo takie powolne .

Piksele wypalają się ?

Zależy jak się traktuje oledy, ja telewizji nie oglądam, tylko filmy i czasami konsola. Od 7 lat chodzi oled i działa jak nowy, zero wypaleń itd. 

Ukryta Zawartość

Wyjątkowo interesująca nowość roku 2024. Gdybym teraz kupował telewizor byłby to jeden z najpoważniejszych kandydatów. 

Trochę zamieszanie jest z ilością stref lokalnego wygaszania (mówię o 55"). W jednym miejscu czytamy, że jest ich 200+, w innym że 384. I jedno i drugie uważam, że trochę przymało jak na MiniLED. 

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi