Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  94 członków

Neotech Klub
IGNORED

Klub Neotech

Rekomendowane odpowiedzi

Witam pasjonatów tej firmy.

Mam kilka pytañ natury technicznej i diy.

1- Chciałbym w swiom wzmacniaczu ( jego wnętrzu ) wymienić przewody którymi połaczone są gniazda głośnikowe z płytką pcb. Odcinki po 10 cm na + i - . Te obecnie to porażka jakaś .

Wpadłem na pomysł, aby zakupić druty neotecha ze srebra i tam wstawić .

-Pytanie ...czy ma to sens ?

- Czy zmieni się na tak krótkich odcinkach sygnatura dźwięku?

- Jak warto to : dać po jednej żyle na + i - więc jaki przekrój drutu , czy stworzyć plecionkę z kilku i z jakich przekrojów . 

2- w środku biegnie też przewód 35 cm zasilający . Czy mógłbym również tu dać na O i Fazę neotecha z drutów srebrnych , jak tak jaki przekrój ilu drutów użyć na zero i fazę?

Koñcówki muszą być nie lutowane na konektorach ...tu pozłacane wbty...lub furutechy. Tak jest w oryginale na konektorach

- chcę tu też wymienić gniazdo IEC zasilające na furutecha ...ale pytanie rodowane czy posrebrzane do drutu srebrnego i czy konektory pozłacane nie wpłyną negatywnie na srebro .

Wiem to koliduje chyba ?

3- chcę zrobić kabel 2 x xlr między przetwornik a wzmacniacz .

Czy warto spróbować drutu srebrnego neotech ...jak tak do dać po jednej żyle na + i - , czy stworzyć plecionkę np. z trzech żył.

Jakich przekrojów użyć i jakie wtyczki xlr zakupić ...jakiej firmy?

Wiem , dużo pytañ ale może ktoś z kolegów obeznanych w temacie pomoże ...tak po ludzku bez przepychanek słownych . 

Wzmacniacz to Leema Tucana 2 wersja limitowana .

Edytowane przez hatori77

Jeżeli masz Leema Tucana 2 wersja limitowana to nie ruszał bym absolutnie wzmacniacza, jeżeli chcesz coś zmienić w okablowaniu to zdecydowanie tylko zewnętrzne !!!

Przemyśl to sobie jeszcze na spokojnie bo to bardzo dobry wzmacniacz a nie wiesz jak będzie grał po twoim  ''tuningu'' nie mówiąc już o tym jak bedziesz go sprzedawał i opowiadał jak to wymieniłeś w nim całe okablowanie na lepsze.

„Nie ma drogi do szczęścia, to szczęście jest drogą”

Ale jeśli tam.na zaciskach i nie lutowane to ma kolega możliwość powrotu szybkiego do oryginału choć też byłbym ostrożny z grzebaniem .
To srebro chcesz coś rozjaśnić ? Dodać szczegółu ? Ja Tucana za taką miałem bez modyfikacji kabli.
A z jakimi kolumnami grasz ?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Gość

(Konto usunięte)

@hatori77

Przenieś temat do działu diy i na początek zapodaj jakieś zdjęcia. Gniazdo iec z bezpiecznikiem czy bez (fi-03r, fi-06, fi-09) generalnie rodowane, przewody (druty) na zasilaniu skręcone ok. 2,5m2 z miedzi occ, sygnałowe i głośnikowe, mogą być druty srebrne. Czy to ma sens, trudno powiedzieć, ingerencja, nawet jak przyniesie korzyści soniczne , dla większości będzie to "grzebaniem" w integrze. Chyba, że robisz to dla siebie, na długie lata.

Kabel xlr, "znajdzie się" gotowy z czystego srebra w uczciwych pieniądzach (sam takie używam).

Przewód zasilający jest na konektorach , więc szybko można powrócić do orginału.

Ale gniazdo zasilające to jakaś porażka ...całe utlenione ( nie-fachowo zaśniedziałe) . Nie jest srebrzone. Firma się nie postarała. Posiada dwa bezpieczniki, które wyglądają też nieciekawie . Ale wygląd to nie ich przeznaczenie . Choć jakby z jakiś odpadów były.

Przewody zasilające orginalne posiadają konektory ...też zaśniedziałe jakby aluminium . To ma być jakość ?

Same przewody ...cienka elektrycznie linka ...widać że wątpliwej jakości .

Ale ok ...nie mi to oceniać ...trzeba wierzyć przecież producentowi ?

Zresztą wszystkie połączenia na tych konektorach ...są.

Ale do sedna ...wzmak nie jest sto procent ogrinał już . Niestety w rok po użytkowaniu szlag trafił jeden kondensator Kemeta w zasilaniu - wadliwy . Możliwe że cała partia była wadliwa . Tak sie dowiedziałem . Na moją prośbę wstawiono inne kondensatory o większej renomie i jakości . Pominę firmę . 

Efekt ...nie rozumiem dlaczego stosuje się Kemety skoro można uzyskać o wiele lepsze brzmienie . Separacja , dynamika , barwa i wszystko inne.

To wyższy poziom .

Dlatego pomyślałem że ingerencja może mieć tu jakiś sens.

Nie chcę się pozbywać wzmaka bo to koniec poszukiwañ...choć ktoś mi zaproponował zamianę za lampkę w wyższej cenie ...Air Tight ...ale Nie.

Jak napisałem gra niesamowicie lecz jest ale...w jakości okablowania .

Stąd pomysł na neotecha .

Przewód zasilający jest na konektorach , więc szybko można powrócić do orginału.
Ale gniazdo zasilające to jakaś porażka ...całe utlenione ( nie-fachowo zaśniedziałe) . Nie jest srebrzone. Firma się nie postarała. Posiada dwa bezpieczniki, które wyglądają też nieciekawie . Ale wygląd to nie ich przeznaczenie . Choć jakby z jakiś odpadów były.
Przewody zasilające orginalne posiadają konektory ...też zaśniedziałe jakby aluminium . To ma być jakość ?
Same przewody ...cienka elektrycznie linka ...widać że wątpliwej jakości .
Ale ok ...nie mi to oceniać ...trzeba wierzyć przecież producentowi ?
Zresztą wszystkie połączenia na tych konektorach ...są.
Ale do sedna ...wzmak nie jest sto procent ogrinał już . Niestety w rok po użytkowaniu szlag trafił jeden kondensator Kemeta w zasilaniu - wadliwy . Możliwe że cała partia była wadliwa . Tak sie dowiedziałem . Na moją prośbę wstawiono inne kondensatory o większej renomie i jakości . Pominę firmę . 
Efekt ...nie rozumiem dlaczego stosuje się Kemety skoro można uzyskać o wiele lepsze brzmienie . Separacja , dynamika , barwa i wszystko inne.
To wyższy poziom .
Dlatego pomyślałem że ingerencja może mieć tu jakiś sens.
Nie chcę się pozbywać wzmaka bo to koniec poszukiwañ...choć ktoś mi zaproponował zamianę za lampkę w wyższej cenie ...Air Tight ...ale Nie.
Jak napisałem gra niesamowicie lecz jest ale...w jakości okablowania .
Stąd pomysł na neotecha .

Z pewnością idąc w neotecha i robiąc to co planujesz to "nie popsujesz" A jak ci się nie spodoba to wrócisz.
Na zasilanie daj licę czyli drut - nie plecionkę. Za Kuba też by raczej szedł w czysta miedź. Reszta srebro Neotech . Odcinki krótkie więc ruiny finansowej nie będzie .

Z ciekawości co zamiasy kemet dałeś ? Co poprawiło?

A czemu tak robią producenci ? No koszty . Każdy cent się liczy w każdym miejscu a jak sami modernizujemy to nie patrzymy w ten sposób na koszty. Wiem po sobie i widzę po tobie. Jak robiłem re-capping PRE mojego BAT to poszły olejowe supreme gold / silver mundorfy w torze audio . Żaden producent na to sobie nie pozwala chyba że już naprawdę z półki "kosztowy absurd" .
Daj znać jak wyszło i jak wpłynęło na dźwięk. Konektory nie muszą być WBT byle jakiś dobry mosiądz złocony a może miedź znajdziesz ale znowu ile to będzie oszczędności ?? Ważne żebyś zaciskarke miał dobrą .

2 godziny temu, Marcin Wielgus napisał:

Z pewnością idąc w neotecha i robiąc to co planujesz to "nie popsujesz" A jak ci się nie spodoba to wrócisz.
Na zasilanie daj licę czyli drut - nie plecionkę. Za Kuba też by raczej szedł w czysta miedź. Reszta srebro Neotech . Odcinki krótkie więc ruiny finansowej nie będzie .

Z ciekawości co zamiasy kemet dałeś ? Co poprawiło?

A czemu tak robią producenci ? No koszty . Każdy cent się liczy w każdym miejscu a jak sami modernizujemy to nie patrzymy w ten sposób na koszty. Wiem po sobie emoji1.png i widzę po tobie. Jak robiłem re-capping PRE mojego BAT to poszły olejowe supreme gold / silver mundorfy w torze audio . Żaden producent na to sobie nie pozwala chyba że już naprawdę z półki "kosztowy absurd" .
Daj znać jak wyszło i jak wpłynęło na dźwięk. Konektory nie muszą być WBT byle jakiś dobry mosiądz złocony a może miedź znajdziesz ale znowu ile to będzie oszczędności ?? Ważne żebyś zaciskarke miał dobrą .

20 minut temu, hatori77 napisał:

Tak chcę dać drut srebro .

Neotech ma różne średnice . Oczywiście cena wzrasta.

Chyba najwyższa to ok. 1 mm przewodnika . 

Rozchodzi mi się czy na jedną żyłę spleść z kilku drutów np ...0,45 mm .

Jak tak to po ile dać w "żyle "dla głośnikowych a po ile dla zasilania . 

Co do zasilania nie chcę tu robić jakieś reklamy i zaśmiecać ...bo to klub neotecha . Ale myślę, że już wiesz bo tej firmy recap sam użyłeś 🙂

I cholernie warto było . Przynajmniej u mnie w moim wzmaku.

• 1 miesiąc później...

Moje porównanie NEMOS-5080 vs Tellurium Q Black II: 

W związku z powyższym nie uważacie że tanie wtyki kacsa za 25zł ograniczają ten kabel? Nie warto wykończyć je czymś od oyaide czy furutecha, albo nawet firmowymi neotecha które też tanie nie są?

"... Mój pogląd na islam jest taki, że NIE jest to tak naprawdę religia. Według mnie jest to totalitarna ideologia polityczna z elementami religii..." ---- WWW.EUROISLAM.PL

Ja do NES 3005 mk2 dałem banany wiborg (Oyaide, Furutech czy Neotech chyba będą przy drogie jak na  5080). KaCaS nie podobały mi się podłączeniowo. 

Poszalałem i zamówiłem NES 3003 mk2. Nęcił mnie ten kabel już od dłuższego czasu. Walczyłem z pokusą, ale nie dałem rady 😞 . 

Kabel pewnie będzie jutro, ale wtyki w następnym tygodniu. Kabel bardzo gruby (4 żyły z oplotami i ekranem). Konfekcja pójdzie jak na bi-wiring ale podłączenie będzie zwykłe (po 4 banany na kanał do końcówki mocy i 2x banan i 2xwidły do 1 kolumny - Focal więc jest pojedynczy terminal)

Dźwiękowo NES 3005 bardzo mi podszedł. Z tego co czytałem 3003 jest jego rozwinięciem. No i zauważyłem, że moje Rotele z Focalem lubią grubszy kabelek. No i istotny aspekt 3003 jak jeden z nielicznych jest ekranowany, a u mnie z tyłu sprzętu trochę gęsto jest.

Edytowane przez Leszek67
5 godzin temu, Leszek67 napisał:

Oyaide, Furutech czy Neotech chyba będą przy drogie jak na  5080

Acrolinka po 300 złociszy za metr konfekcjonują wtykami za prawie 3k (https://www.hfc.com.pl/test/5657,acrolink-leggenda-7n-s1010.html), także teges... Jestem już zdecydowany na Furutech FP-201 gold. Może nawet kupię tego acrolinka później i przełożę te wtyki do niego.

"... Mój pogląd na islam jest taki, że NIE jest to tak naprawdę religia. Według mnie jest to totalitarna ideologia polityczna z elementami religii..." ---- WWW.EUROISLAM.PL

• 2 tygodnie później...

Neotech NES 3003 mk2 zakonfekcjonowany i wpięty. Od strony wzmacniacza banany pozłacane Viborg VB401G, przy kolumnach widły pozłacane Viborg VB702G i banany kątowe Furutech. Trochę trzeba było się narobić - 16 wtyków, a kabel gruby z ekranem, a każdej żyły trzeba dwukrotnie zdejmować izolację (też ekranowane). Ekranu zewnętrznego nigdzie nie podłączałem. W poszczególnych żyłach łączyłem ekran (posrebrzany) z żyłą główną.

Dźwiękowo - gra dopiero kilkanaście minut - ale względem Van Den Hul The Wind mk3 (którego bardzo lubię) jest większa przestrzeń, jakby równiejszy bas i ciut potężniejszy. Jakby cieplejszy, ale bez utraty detalu, który wydaje się być jeszcze lepszy. W pierwszym momencie po włączeniu, jest takie uczucie jakby dźwięk stał się ogromny. Myślę, że z czasem grania jeszcze lepiej się ułoży.

Jestem zadowolony jest lepiej, a i udało się stosunkowo tanio kupić.

N 3003 grubość.jpg

N 3003 podłączenie.jpg

N 3003 wtyki.jpg

• 3 tygodnie później...

Czy ktoś porównywał bezpośrednio kabelki Nemoi-5220, 3220 i 1220 w wersji RCA? Posiadam 5220 i 3220. W moim systemie 5220 ma bardzo fajny, sprężysty bas, przyzwoita średnica ale trochę zbyt nerwowo na górze (dużo zlanej góry i górnej średnicy). 3220 bardziej zrównoważony, bardziej szczegółowy ale u mnie trochę za bardzo wycofana góra (bardziej kulturalna i szczegółowa niż 5220 ale trochę za bardzo schowana) i bas nie jest tak zaznaczony jak w 5220. Zastanawiam się nad 1220, jeżeli charakter podobny do 3220 ale bardziej zaznaczona i detaliczna góra to może dla mnie byłoby to dobry wybór. Wiadomo, koszt już znacznie większy, stąd przed zakupem postanowiłem zapytać.

Edytowane przez diyshark

Jeśli finansowo to nie problem to 1220, jest rozwinięciem 3220 ale ze 2 klasy wyżej. Wysokie ton znacznie bardzie szczegółowe, ale nie krzykliwe mimo że to czyste srebro, no i zdecydowanie lepsza przestrzeń, czy też więcej powietrza jak niektórzy piszą. Jak dla mnie w tej cenie nie ma nic lepszego.

Tylko nie bierz z wtykami Furutecha FT-111 - totalne badziewie/nieporozumienie pod względem technicznym - z wierzchu super obudowa ze stali, w środku tandetne tworzywo sztuczne które się łamie w pół przy nawet lekkim ugięciu.

Przy okazji co by szanowne grono radziło zakonfekcjonować 1220 wtykami rca czy lepiej XLR pod Rotela. (zmieniam właśnie te furutech - na 8 wtyk 6 złamanych)

Edytowane przez Leszek67
1 godzinę temu, Leszek67 napisał:

zakonfekcjonować 1220 wtykami rca czy lepiej XLR pod Rotela.

Gdybyś pozostał przy RCA to polecam WBT-0152 Ag. Raczej nic lepszego nie znajdziesz, choć może być bardzo dobrze z firmowymi rodowanymi wtykami NER-OCC R. Miałem też ETI Research Silverlink, jednak chyba lepiej było z WBT.

NER-OCC R + NEMOI-1220 to już na bogato bo wychodzi prawie ~3,5kPLN za parę 2x75cm. WBT-0152 Ag to wiadomo, klasa sama w sobie, styki czyste srebro. Czy ten drut faktycznie jest wart takiej konfekcji? I czy w tym budżecie nie znajdzie się już jakiś podobny gotowiec? Ja myślałem raczej o wtykach KLEI Silver Harmony lub nawet AECO ARP-1512S. Te drugie to śmieszna cena za dość przyzwoity wtyk typu bullet.

I jeszcze jedno pytanie. Czy ktoś próbował lutować RCA w innej wersji niż pływający ekran lutowany na jednym końcu np. dwie żyły do "+" na obu końcach i ekran jako "-" (czy to nie powinno być zbliżone do wersji XLR, gdzie ekranem leci sygnał)?

NER-OCC R + NEMOI-1220 to już na bogato bo wychodzi prawie ~3,5kPLN za parę 2x75cm. WBT-0152 Ag to wiadomo, klasa sama w sobie, styki czyste srebro. Czy ten drut faktycznie jest wart takiej konfekcji? I czy w tym budżecie nie znajdzie się już jakiś podobny gotowiec? Ja myślałem raczej o wtykach KLEI Silver Harmony lub nawet AECO ARP-1512S. Te drugie to śmieszna cena za dość przyzwoity wtyk typu bullet.
I jeszcze jedno pytanie. Czy ktoś próbował lutować RCA w innej wersji niż pływający ekran lutowany na jednym końcu np. dwie żyły do "+" na obu końcach i ekran jako "-" (czy to nie powinno być zbliżone do wersji XLR, gdzie ekranem leci sygnał)?
KLEI to fenomenalne wtyki, miałem je przy różnych kabelkach, ale raczej nie wejdą na 1220 po dobroci. Nawet te niższe modele są swietne.
Prawdopodobnie spróbuję za jakiś czas Viborg VR106AG ( pure silver contacts ). Slyszalem kilka obiecujacych opinii.

Wysłane z mojego GM1913 przy użyciu Tapatalka

https://avcorp.pl/product-pol-5525-Viborg-VR106Ag-wtyki-RCA.html?curr=PLN&country=1143020003&utm_source=iai_ads&utm_medium=google_shopping&gad_source=1&gclid=Cj0KCQjwu-63BhC9ARIsAMMTLXSW3VRQ0CbmeZXU3cXKu6isU9GFsHpXVNFnWZh2L5smRlNCzPhiqBkaArC_EALw_wcB#redirect

15 godzin temu, diyshark napisał:

W tej cenie bedzie srebrne Oyaide.

15 godzin temu, sound of silence napisał:

KLEI to fenomenalne wtyki, miałem je przy różnych kabelkach, ale raczej nie wejdą na 1220 po dobroci.

Dlatego sugerowałem ETI powyżej.

Godzinę temu, BorkowskiM napisał:

W tej cenie bedzie srebrne Oyaide.

Jeśli masz na myśli AZ-910 to jestem "za".

• 3 tygodnie później...

Hej

Co myślicie o tym kablu w konfekcji z takimi wtykami? Cena wydaje się dość atrakcyjna, wyliczyłem że taki set kosztuje 2300zl.

https://allegrolokalnie.pl/oferta/neotech-nemoi-1220-2x80

Dzień bez muzyki dniem straconym.

Hej
Co myślicie o tym kablu w konfekcji z takimi wtykami? Cena wydaje się dość atrakcyjna, wyliczyłem że taki set kosztuje 2300zl.
https://allegrolokalnie.pl/oferta/neotech-nemoi-1220-2x80

Kabel wart tej ceny. Ja też kupiłem 80cm na wtykach XLR ViaBlue z drugiej ręki i jestem happy. Jasne że 1m byłoby lepiej ale i drożej

6 minut temu, Marcin Wielgus napisał:

Kabel wart tej ceny. Ja też kupiłem 80cm na wtykach XLR ViaBlue z drugiej ręki i jestem happy. Jasne że 1m byłoby lepiej ale i drożej

Dzięki. Potrzebuje 2x1m xlr z daca do pre i 2x minimum 0.5m z pre do końcówki RCA. Pomyślałem, że może na razie wziąć te RCA, a za jakiś czas dokupię xlry. W tej chwili mam Furutecha Alpha S-22 na wtykach Kacsa gold z miedzi berylowej. Domyślam się, że ten 1220 to będzie duży krok do przodu? Koledzy na pewno znają, albo mieli oba kable i będą mogli coś napisać.

Dzień bez muzyki dniem straconym.

W dniu 24.10.2024 o 14:16, staropolanka2000 napisał:

W tej chwili mam Furutecha Alpha S-22 na wtykach Kacsa gold z miedzi berylowej

Z całym szacunkiem, jeśli nie słyszałeś S22 na wtykach FP-108 R z tulejkami lub CF-102 R bez NCF to nie wiesz jak on gra. Daj mu szansę. Nie jestem złotoustym pisarzem i to nie ten wątek. Po prostu spróbuj. 1220 nie musi być dużym krokiem do przodu. Najlepiej porównać oba.

Edytowane przez slawsim
  • 2 miesiące później...

Sorry za offtop ale w temacie bo nie każdy śledzi olx

https://www.olx.pl/d/oferta/neotech-nemoi-1220-srebro-57-5cm-viablue-CID99-ID1440OC.html

Chyba reklamować nie muszę bo było o nim dużo. Przesiadłem się na dłuższy

• 1 miesiąc później...

Panowie, dwa pytania

• co z glośnikowych Neotechów polecacie na sekcję basu w topowycy zestawach? Zależy mi na świetnym zejściu, timingu i kontroli - bez pogrubiania czy sztucznego zwiększania wolumenu basu. Cała reszta nie ma znaczenia, będą na sekcji suba ciętego na 80 Hz
  • ktoś porównywał te USB Neotecha z USB Audioquest Diamond lub Wireworld Platinium Starlight
23 godziny temu, Gemmy78 napisał:

Jest fajna promka na wybrane kable z neotech-a z serii NES 3000....i nie tylko , ok 50% naszej ceny rynkowej. Tylko nie wiem czy można podawać linki do sklepów?

Niestety przyjęli zamówienie ,po czym anulowali i skierowali do polskich dystrybutorów. Także sorki za zamieszanie

• Ostatnio przeglądający   1 użytkownik

• Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.