Skocz do zawartości
IGNORED

Stabilizator płyty winylowej

Rober3448

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, Rober3448 napisał:

Jest stabilna,ale trzeba go dokrecać chodziło mi o to że przy częstych zmianach płyt jest to mało wygodne.

Wszystkie płyty masz proste ?

Bez wypukleń ?

A ja swój "docisk" kupiłem dla wyglądu, poziomiczki i pasków stroboskopowych.

Mam dwie sztuki, mocno różniące się wagą- żaden z nich nie jest w stanie wyprostować żadnej płyty.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Też mam taką ozdobę 

3 minuty temu, porlick napisał:

Mam dwie sztuki, mocno różniące się wagą- żaden z nich nie jest w stanie wyprostować żadnej płyty.

Ukryta Zawartość

Też mam taką ozdobę , ale preferuję te lekkie zakręcane bo idzie w miarę wyrównać płytę z matą ...

Dla mnie mata jest ważniejsza .

1 minutę temu, herbee napisał:

Żaden docisk nie wyprostuje płyty, chyba że taki, który będzie zakrywał cała płytę. Mark Twain ?

Tapatalk@OnePlus A6000

Jak piszesz , ale te banany też lekko skoryguje mimo ws.zystko .

Zakręcany oczywiście .

Ukryta Zawartość

W moim Dualu (491A) gumowa mata jest na stałe przyklejona do talerza, a ośka- niestety, nie umożliwia stosowania gwintowanego docisku. 

Klejona mata to moim zdaniem bardzo dobrze przemyślane rozwiazanie, gdyż umożliwia wyważenie talerza razem z matą. Jak wygląda ten talerz, jego budowa- Al plus obciążenie pod talerzem, ze śladami doważania, widać na zdjęciach- kto z współczesnych producentów chciałby tak robić?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak prostować płyty to tylko za pomocą czegos takiego :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ło kurde, czego to ludzie nie wymyślą ? tak na serio, dociski rzędu do 200 g masy są w zupełności wystarczające do lekkich gramofonów. Nie pomogą przy krzywych płytach i nie uzdrowią cudownie złego brzmienia, ale i krzywdy nie uczynią. IMHO szkoda kasy, lepiej kupić fajną płytę.

15 godzin temu, porlick napisał:

Ukryta Zawartość

Przerabiałem. Nie działa.

Jedyne, co się sprawdza, to spinacz biurowy. Nie ten wykrętas z drutu, tylko taka łapka/ścisk.

Mam kilka płyt misek i sprawdza się doskonale.

Ukryta Zawartość

Tyle, że pewnie tylko na jedną, wypukłą stronę ...

Mam inną ciekawostkę - tłoczenie z dwiema szykanami ok 3 cm dla igły jak na Nurburgringu ? 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Jak z wklęsłego zrobić wypukłe i na odwrót, kiedyś rozprawiali panowie Fronczewski i Ross (a co to tak ssssyczy?) w słynnych "Ross-mówkach".

Na poważniej już, metodę sprawdzoną, tanią i prostą (w swoim geniuszu ? ) na miskowatość i falowatość czarnej z poglądowymi obrazkami włącznie, przedstawiłem onegdaj w temacie "Czarna, okrągła".

20 godzin temu, Rober3448 napisał:

Jest stabilna,ale trzeba go dokrecać chodziło mi o to że przy częstych zmianach płyt jest to mało wygodne.

Gdybyś chciał odsprzedać ten mało wygodny, dokręcany - chętnie (tanio!? ) odkupię.

18 godzin temu, porlick napisał:

ze śladami doważania, widać na zdjęciach- kto z współczesnych producentów chciałby tak robić?

Takie ślady w postaci nawiertów na spodniej stronie talerza mam we współczesnym całkiem ProJect Xpression.

Masa dowolnej samej maty, później stosowanej w porównaniu do masy talerza jest pomijalnie mała by koniecznie wywarzać talerz wraz z matą.

41 minut temu, iro III napisał:

Masa dowolnej samej maty, później stosowanej w porównaniu do masy talerza jest pomijalnie mała by koniecznie wywarzać talerz wraz z matą.

Filcowej- owszem, ale gumowa jednak swoje waży.

W dniu 24.08.2019 o 11:41, audioburak napisał:

Tyle, że pewnie tylko na jedną, wypukłą stronę ...

Mam inną ciekawostkę - tłoczenie z dwiema szykanami ok 3 cm dla igły jak na Nurburgringu ? 

To prawda - tylko tę wypukłą. Ale do płyt pofalowanych "po całości" - wynalazek znakomity. Pomysł ten podsunął mi nieuczestniczący już w naszych pogwarkach, niestety - Kolega @Rydz.

Takie ślady w postaci nawiertów na spodniej stronie talerza mam we współczesnym całkiem ProJect Xpression.

Wywazenie talerza w warunkach fabrycznych to nie problem (jak kola z oponami), ale jak zrobisz to w warunkach domowych i to razem ze zmienna mata?

5 godzin temu, Misio38 napisał:

Co daje taki docisk? Pytam poważanie, bo nie mam, nie miałem i nie wiem

Przeważnie poczucie dowartościowania i większej (jeszcze większej) audiofilskości. A gdy docisk ma napis uznanej firmy - to już prawie oszaleć można ze szczęścia.

6 godzin temu, Misio38 napisał:

Co daje taki docisk?

W dniu 23.08.2019 o 17:34, porlick napisał:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 26.08.2019 o 06:43, xajas napisał:

Wywazenie talerza w warunkach fabrycznych to nie problem (jak kola z oponami), ale jak zrobisz to w warunkach domowych i to razem ze zmienna mata?

A to, to już typowo audiofilskie (niczym socjalizm) tworzenie problemów nigdzie indziej nie znanych i nie spotykanych. ?

Jeszcze raz - jak się ma masa ciężkiego talerza (bo o takim ciągle rozprawiamy, prawda?) do masy najcięższej nawet (gumowej) maty?   ...jak 1000:1 ? 500:1? ...?

A chodzi tu dokładniej o hipotetyczne nierównomierności rozkładu masy danej maty ...no wtedy to już dostajemy raczej...miliony i ich setki do 1...

Szkoda czasu na dalsze rozważania nad tym "problemem".

Przychylam sie do zdania kolegów że docisk płyty nie ma wpływu na dźwięk . Sam sobie takowy docisk sprawiłem jedynie ze względu na efekt  wizualny .

Ale za to  wpływ maty na dźwiek jest już mocno zauważalny.

Kupiłem kiedyś szklaną. Młody byłem, naiwny, głupi...

Naiwny i głupi jestem wciąż, ale ...

Mata ze szkieła nie działa.

To znaczy - działa, bo bym skłamał...

Ultrachujowo.

21 minut temu, Bezlitosna Niusia napisał:

Kupiłem kiedyś szklaną. Młody byłem, naiwny, głupi...

Naiwny i głupi jestem wciąż, ale ...

Mata ze szkieła nie działa.

To znaczy - działa, bo bym skłamał...

Ultrachujowo.

A pod talerz z zupą się nadaje ?

Różnica pomiędzy dociskiem a matą jest taka, że docisk można mieć, zaś matę - trzeba mieć. Wszak nie położysz płyty na gołym talerzu, za to bez docisku można śmiało kręcić plackami. Robert nam tutaj pisał, że ma docisk dokręcany, który powinien być w zupełności wystarczający. W każdym razie, nie spodziewajmy się, że zmiana docisku na jakiś droższy poprawi nam dźwięk ?

W dniu 26.08.2019 o 06:36, Misio38 napisał:

Co daje taki docisk? Pytam poważanie, bo nie mam, nie miałem i nie wiem

A ja, od ponad 30 lat, używam takiego wynalazku:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja sobie kupiłem takie coś, nic nie psuje, ładnie wygląda i jakby coś uszlachetnia w dźwięku.
Może i placebo ale ładne.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.