Skocz do zawartości
IGNORED

Dobór DAC oraz SACD do zestawu słuchawkowego

Maksymilian

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry,

zwracam się z prośbą o radę odnośnie doboru toru do odtwarzania plików hi-res oraz z płyt SACD.

Mój dotychczasowy zestaw to :

słuchawki: MrSpeakers Ether Flow 1.1, AUDEZE LCD-3, ze wzmacniaczem SPL Phonitor xe (bez DACa)

streamer: CA SM6 v1

Docelowo chciałbym, aby zestaw był neutralny osłuchowo i charakter dźwięku opierał się o dane słuchawki.

Oto moje przemyślenia ma temat toru - będę wdzięczny za uwagi ? 

1. dCS Network Bridge + dCS Debussy DAC - poszukiwania używanych

lub

2. dCS Network Bridge + SPL Director mk2

Tor SACD - mam bardzo małe doświadczenie w tej materii i jedyne co słuchałem i moim zdaniem było ok to McIntosh MCT450. 

Chciałbym się zmieścić w 20 tyś zł za nowy odtwarzacz.

Z góry dziękuję za pytania i rady.

max

Moim zdaniem DAC dCS Debussy nie jest wart zakupu. Zamiast dCS Network Bridge'a proponuję Auralic G2 lub jeśli Dac będzie naprawdę dobre USB to Intel NUC + ROON.

SPL Director mk2 świetnie się zapowiada i wygląda -:(

Jeśli chodzi o SACD to ja jestem zwolennikiem całkowitego przejścia na pliki.

Jaki budżet ? Sam SACD ma kosztować 20 tyś?

2 godziny temu, sly30 napisał:

Chcesz żeby system odtwarzał płyty SACD?

Chciałbym, aby była możliwość odsłuchu zarówno z pilów oraz z płyt CD/SACD.

Całkowity budżet to 40 tyś zł (DAC, Streamer oraz CD)

CA SM6 juz niedomaga i konieczna jest zmiana na nowy sprzęt.

Otrzymałem w rozliczeniu dużą kolekcję płyt i zastanawiam się czy rippować do plików i wrzucić na np. roon nucleus i całkowicie się przerzucić na pliki czy też zainwestować w porządny odtwarzacz. Jednak czy takie dwie drogi się sprzętowo nie wykluczają?

To nie jest takie proste w tym budżecie, bo trudno do DACa przesiać sygnał cyfrowy z płyty SACD. Z CD nie ma problemu, ale z SACD problem jest. Musiałbyś mieć transport CD/SACD i DAC który jest do niego dedykowany. Najlepiej w tej sytuacji szukać odtwarzacza SACD/CD, który ma wejścia na swojego wbudowanego DAC i jakiś streamer podłączyć np po USB. 

8 minut temu, sly30 napisał:

To nie jest takie proste w tym budżecie, bo trudno do DACa przesiać sygnał cyfrowy z płyty SACD. Z CD nie ma problemu, ale z SACD problem jest. Musiałbyś mieć transport CD/SACD i DAC który jest do niego dedykowany. Najlepiej w tej sytuacji szukać odtwarzacza SACD/CD, który ma wejścia na swojego wbudowanego DAC i jakiś streamer podłączyć np po USB. 

Nie upieram się przy płytach. Zawsze mogę sprzedać/sprezentować.

A co możesz zaproponować do odsłuchu plików, aby wykorzystać potencjał słuchawek ?

Słuchawki są super. Nawet takie mam choć prawie nie ustawam. Linn, Lumin, Aurender i najnowszy streamer EMM Labs NS1 są super. To najwyższa półka. 

2 godziny temu, sly30 napisał:

Słuchawki są super. 

Cos Ci sie odmieniło ???

Po długiej przerwie inny Sly ... zmądrzał.

? 

Muszę przewietrzyć mój system…

Ale w czym widzisz zmianę? Akurat te słuchawki są bardzo dobre. Po wielu testach też je kupiłem do Astella na wyjazdy. Ale finalnie i tak nie używam.

dCS Network Bridge + to: 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Razem po negocjacjach powinno być w budżecie.

Ukryta Zawartość

Słuchawki są super. Nawet takie mam choć prawie nie ustawam. Linn, Lumin, Aurender i najnowszy streamer EMM Labs NS1 są super. To najwyższa półka. 

Widzę że opinie o dcS network bridge są podzielone. Linn mnie odpycha swoją polityką cenową. Emm nie mogę znaleźć przedstawiciela w Polsce.
Czy warto oddzielać dac od streamera? Czy takie zestawy jak: Lumin T2 lub Auralic VEGA G2 będą dobrą opcją?

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk
Godzinę temu, dfx5 napisał:

Miałem na myśli Auralic Aries  G2 jako transport zamiast dcS network bridge'a.

Rozumiem, że obydwa porównywałeś i Twoim zdaniem lepszy G2? 

1 godzinę temu, Maksymilian napisał:

Widzę że opinie o dcS network bridge są podzielone. Linn mnie odpycha swoją polityką cenową. Emm nie mogę znaleźć przedstawiciela w Polsce.
Czy warto oddzielać dac od streamera? Czy takie zestawy jak: Lumin T2 lub Auralic VEGA G2 będą dobrą opcją?

EMM Labs ma poznański Koris. W bezpośrednim pojedynku pokonał dCS Bridge. To inna liga niż Auralic czy CA. Jedynie wysoki Lumin lub Aurender może być porównywalny. 

EMM Labs ma poznański Koris. W bezpośrednim pojedynku pokonał dCS Bridge. To inna liga niż Auralic czy CA. Jedynie wysoki Lumin lub Aurender może być porównywalny. 

Masz na myśli ten model: Meitner MA-1v2 ?

MA to jest DAC, zresztą bardzo dobry. A streamer to NS-1. Takie małe ale ciężkie pudełeczko z amelinium...  ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bardzo dobrze grające urządzenia ma coreaudio.eu

Coś wg. zakładanego budżetu można sobie skompletować a przy okazji się trochę potargować

kontakt bez pośredników:  [email protected]

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Proponuję w tym budżecie Ayona 10 mk.2 - ja mam wprawdzie Ayon 35 Signature + Pre (tunningowany) ale nie wiem czy trafisz w używkę w tej cenie. Będziesz mieć zarówno doskonały CD/SACD jak i przyzwoity przetwornik, który możesz zasilać z komputera a z czasem ze streamera. Co do przetwornika w Ayon 10 nie wypowiadam się - wypożycz posłuchaj - ja mam 35 więc są zapewne różnice. Też używam LCD-3 ale u mnie tor słuchawkowy to rozwiązanie awaryjne, kiedy nie mogę słuchać stereo.

Osobiście polecam Lumin T2 - też go używam ale to jak wcześniej już inni pisali w tym budżecie musiałbyś przerzucić się na pliki. Odtwarza doskonale pliki hi/res jak i dsd/dsf itp., jak również strumieniowane pliki np. z Tidal MQA - rewelacja a dzięki specjalnej opcji filtrowania plików 16bit/44.1Hz możesz ich słuchać jak na dobrym odtwarzaczu CD bez "piłowania" góry i zniekształceń (dlatego zmieniłem z Auralica na Lumina). W pełni zbalansowany więc wykorzystasz potencjał wzmacniacza.

Godzinę temu, Pawcio70 napisał:
Proponuję w tym budżecie Ayona 10 mk.2 - ja mam wprawdzie Ayon 35 Signature + Pre (tunningowany) ale nie wiem czy trafisz w używkę w tej cenie. Będziesz mieć zarówno doskonały CD/SACD jak i przyzwoity przetwornik, który możesz zasilać z komputera a z czasem ze streamera. Co do przetwornika w Ayon 10 nie wypowiadam się - wypożycz posłuchaj - ja mam 35 więc są zapewne różnice. Też używam LCD-3 ale u mnie tor słuchawkowy to rozwiązanie awaryjne, kiedy nie mogę słuchać stereo.
Osobiście polecam Lumin T2 - też go używam ale to jak wcześniej już inni pisali w tym budżecie musiałbyś przerzucić się na pliki. Odtwarza doskonale pliki hi/res jak i dsd/dsf itp., jak również strumieniowane pliki np. z Tidal MQA - rewelacja a dzięki specjalnej opcji filtrowania plików 16bit/44.1Hz możesz ich słuchać jak na dobrym odtwarzaczu CD bez "piłowania" góry i zniekształceń (dlatego zmieniłem z Auralica na Lumina). W pełni zbalansowany więc wykorzystasz potencjał wzmacniacza.

Dziękuję za info na temat Lumina T2.
Poszukam do odsłuchu.

Az jakiego Auralic’a zrezygnowałeś?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Zrezygnowałem z Auralica Altair na rzecz Lumina T2 - teraz jest już kolejna generacja. Dźwięk Altaira można trochę zmodyfikować stosując inny kabel USB (np. od Entereq lub Fidata) bo stosowałem Wireworlda ultraviolet. Lumin ma znacznie lepsze wypełnienie - dociążenie. Moim zdaniem Lumin T2 ma najlepszy bas wśród tego typu urządzeń - zejście nisko bez rozmycia z ładą barwą (kontrabas czy perkusja na tym urządzeniu są spektakularne) oraz świetną holografię i brak wyostrzeń, czy utwardzenia na górze. Ale w tej klasie urządzeń to gust i reszta toru mają decydujące znaczenie.

Spróbuj wypożyczyć z mojeaudio (od dystrybutora) chyba, że masz w pobliżu salon audio co sprzedaje luminy.

43 minuty temu, sly30 napisał:

Róźnice nieduże. EMM Labs bardziej płynny. Lepiej „wchodzi” w ucho.

Na jakich kablach grały oba urządzenia?

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Jak zależy komuś na odtwarzaniu sacd proponował bym może wziąć pod uwagę odtwarzacze Pioneer'a pd-70 i pd-50. Oba mogą pracować także jako dac. Nie jest to może hi-end ale czy to ważne jeżeli granie się komuś spodoba.

Kwestia transportu się powoli krystalizuje.
Czekam na odsłuch następujących zestawów:
1. Lumin T2 + pliki z NAS
2. Auralic ARIES G2 + NAS lub SSD
3. EMM NS1 Streamer +NAS - kłopoty z dostępnością niestety.

Pojawiła się jeszcze jedna opcja, która mieści się w budżecie:

Aurender N10.
Czy któryś z kolegów ma doświadczenie z tym sprzętem?
Będę również wdzięczny za sugestie odnośnie przewodów zasilających i sygnałowych do połączenia z DAC. (Pozycje 1-3).

Odnośnie DAC to zastanawiam się jeszcze nad wspomnianym SPL Director 2 mk2, bo mam bardzo dobra ofertę cenową. Chyba ze jest jakiś sprzęt do 25 tys który będzie go deklasował?

I na koniec dziękuję za wszystkie porady i sugestie.

6 godzin temu, Pawcio70 napisał:

Moim zdaniem Lumin T2 ma najlepszy bas wśród tego typu urządzeń - zejście nisko bez rozmycia z ładą barwą (kontrabas czy perkusja na tym urządzeniu są spektakularne) oraz świetną holografię i brak wyostrzeń, czy utwardzenia na górze. Ale w tej klasie urządzeń to gust i reszta toru mają decydujące znaczenie.

Te odczucia z Luminem jako transport czy DAC? 

2 godziny temu, Maksymilian napisał:

EMM NS1 Streamer +NAS - kłopoty z dostępnością niestety.

Koris Poznań ma bez problemu. Świetne urządzenie. Co do Aurender N10 to też miałem, ale to jest 2x droższe niż EMM Labs, a brzmieniowo ta sama klasa. Fajnie wykonany, porządny sprzęt ale Aurender ma dziwny i upierdliwy system katalogowania plików. Z tego powodu odpuściłem ich streamery. Nie wiem czy tak jest nadal, ale było tak, że wgrywasz pliki na NAS, ale sam Aurender ich nie widzi. Trzeba mieć komputer Apple i specjalny program. Nim skazujesz NAS i przy 10tys.płyt na plikach trwało to kilka godzin, często się wieszało i od nowa zabawa. Dopiero po zakończeniu Aurender widział pliki. Najgorsze, że jak dograsz nowe pliki do NASa, to opcja aktualizacji biblioteki nie działała i trzeba było od nowa skanować wszystko, czyli znów kilka godzin. Może to poprawili, bo to był dramat. Linn i EMM Labs skanują mega szybko, Lumin trochę dłużej, ale też jest ok.

Bardzo dobrą opcją jest DAC Meitnera i do tego streamer NS-1. Ale szczegóły musisz obgadać z Korisem. 

Koris Poznań ma bez problemu. Świetne urządzenie. Co do Aurender N10 to też miałem, ale to jest 2x droższe niż EMM Labs, a brzmieniowo ta sama klasa. Fajnie wykonany, porządny sprzęt ale Aurender ma dziwny i upierdliwy system katalogowania plików. Z tego powodu odpuściłem ich streamery. Nie wiem czy tak jest nadal, ale było tak, że wgrywasz pliki na NAS, ale sam Aurender ich nie widzi. Trzeba mieć komputer Apple i specjalny program. Nim skazujesz NAS i przy 10tys.płyt na plikach trwało to kilka godzin, często się wieszało i od nowa zabawa. Dopiero po zakończeniu Aurender widział pliki. Najgorsze, że jak dograsz nowe pliki do NASa, to opcja aktualizacji biblioteki nie działała i trzeba było od nowa skanować wszystko, czyli znów kilka godzin. Może to poprawili, bo to był dramat. Linn i EMM Labs skanują mega szybko, Lumin trochę dłużej, ale też jest ok.
Bardzo dobrą opcją jest DAC Meitnera i do tego streamer NS-1. Ale szczegóły musisz obgadać z Korisem. 

Rozmawiałem dziś ze sprzedawca z Koris i mam się nieco uzbroić w cierpliwość. Myślałem ze Aurender będzie bardziej dopracowany. Będę miał to na uwadze. Linna jakiego możesz polecić ?

1 minutę temu, Maksymilian napisał:

Rozmawiałem dziś ze sprzedawca z Koris i mam się nieco uzbroić w cierpliwość. Myślałem ze Aurender będzie bardziej dopracowany. Będę miał to na uwadze. Linna jakiego możesz polecić ?

Najlepiej Akurate DS, ale w najnowszej wersji.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.