Skocz do zawartości
IGNORED

Platformy antywibracyjne i inne akcesoria audio

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie, jak to jest kupić  wzmacniacz/CD/kolumny na ''miernik'' ?....pytam poważnie 

....bo jeszcze z czymś lub kimś takim się nie spotkałem.....rozumie akustyka  pomieszczenia...to OK....kiedyś był u mnie akustyk i robił pomiary....to rozumie, ale mnie takie pomiary/wykresy są niepotrzebne,  mnie to nie interesuje ....chcę  żeby po zrobionej akustyce lepiej grało.....jeżeli tego nie słyszę to na cholerę mi wydawać kasę na jakieś dyfuzory czy inne diabły....

...na miernikach pewnie wzmacniacz tranzystorowy lepiej ''wypadnie'' od lampy...ale co z tego jak brzmienie lampy bardziej mi się podoba....

• Moderatorzy

Przy wzmacniaczach lampowych bez USZ i na lampach o wysokiej rezystancji wewnętrznej wykres impedancji kolumn potrafi powiedzieć niemal wszystko na temat czy taki wzmacniacz zgra się z kolumnami. 

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

Godzinę temu, Miroslav1 napisał:

OK....kiedyś był u mnie akustyk i robił pomiary....to rozumie, ale mnie takie pomiary/wykresy są niepotrzebne,  mnie to nie interesuje ....chcę  żeby po zrobionej akustyce lepiej grało.....jeżeli tego nie słyszę to na cholerę mi wydawać kasę na jakieś dyfuzory czy inne diabły....

Warto się tym interesowac Mirku. Czasami zdarza się, że nawet nie przypuszcza się, ze czegoś sie nie slyszy. Wykres pokaże Tobie doskonale w jakim pasmie masz braki, a gdzie masz za duzo. Możesz olać pomiary, ale wtedy nie slyszysz danego nagrania tak jak zamierzył sobie jego twórca. 

Ja tylko amatorsko się tym bawię, ale wstawiając dyfuzory na boczne sciany słyszalnie się duzo poprawilo. Kto, jak nie ty sam, zrobi w pomieszczeniu max tego co można zrobić?

Interesuj się tematem, warto 😉

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

4 godziny temu, Miroslav1 napisał:

Panowie, jak to jest kupić  wzmacniacz/CD/kolumny na ''miernik'' ?....pytam poważnie 

....bo jeszcze z czymś lub kimś takim się nie spotkałem.....rozumie akustyka  pomieszczenia...to OK....kiedyś był u mnie akustyk i robił pomiary....to rozumie, ale mnie takie pomiary/wykresy są niepotrzebne,  mnie to nie interesuje ....chcę  żeby po zrobionej akustyce lepiej grało.....jeżeli tego nie słyszę to na cholerę mi wydawać kasę na jakieś dyfuzory czy inne diabły....

No jak to się nie spotkałeś? A Ci wszyscy oponenci choćby z tego wątku?

A jeżeli Tobie się podoba to, co kupujesz "na słuch", to oznacza, że kierujesz się tylko PSYCHOAKUSTYKĄ i niestety nie masz bladego pojęcia o tym hobby 🙂

Gość

(Konto usunięte)
1 godzinę temu, Szeryfo napisał:

niestety nie masz bladego pojęcia o tym hobby 🙂

Gratuluję nieskrempowanej głupoty i samozadowolenia, no i oczywiście niemylności i jednoznaczności w osądach innych ludzi.

Dyskusje na tym forum schodzą już na skraj chamstwa, przez co wielu stąd uciekło, czego I Tobie Mirosław życzę.... a tu niech psy szczekają.

W dniu 20.07.2023 o 21:17, xajas napisał:

Czy myslisz, ze ci, ktorzy projektowali sprzet, na ktorym sluchasz muzyki organem zwanym uszami, robili to na pale bez pomiarow? A jesli robilli pomiary, to po co i dlaczego?

Co niektorzy ciagle nie pokapowali sensu i roznicy miedzy sluchaniem muzyki a robieniem pomiarow.
Za skomplikowane

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

BTW.

Muzycy tez uzywaja mierniki, do strojenia instrumentow. Dlaczego? Bo twoj organ zwany uszami jest za bardzo niedokladny emoji6.png

PS.

Sa nieliczni, ktorzy tego nie potrzebuja: Jacob Collier

A ty słuchasz muzyki ? I czym ? Miernikiem ?  Jeśli urządzenie poda poprawny wynik ,wtedy ci się utwór podoba ?  Sprzęt przed kupnem też miernikiem oceniałem czy słuchałeś w salonie sprzedaży ,domu ,zastanów się co ty piszesz🤣

20 godzin temu, xajas napisał:

MBL projektuje bez „technicznych metod“?

Sory, ale takie historyjki to z palca wyssane G

Projektowanie to jedno, a akustyczna kontrola jakosci to drugie.

Totalny brak zrozumienia sensu „technicznych metod“

Nikt na pale i na ucho nie projektuje emoji6.png

Mało wiesz 🤣 Główny inżynier MBL ,Jurgen Reuss ,pisał iż to co wychodzi idealnie w pomiarach ,słabo brzmi 😁 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

17 godzin temu, porlick napisał:

Technika i wiedza to podstawa, by finalnie i ucho było zadowolone

Yhm, szczególnie zadowolonym jest się po zakupie bardzo poprawnego toppinga d90. 

21 godzin temu, xajas napisał:

Podkreslanie/przytaczanie ucha jako koncowy miernik efektu „technicznych metod“ projektowania przez te wybrane firmy to marketingowy belkot dla Kowalskich

Pewnie masz rację w przypadku wielkich firm. Tam nikt nie bawi się w ostateczna weryfikację na sluch. Ja wolę jednak moje zabawki prawie że DIY, gdzie ktoś to sprawdzi i pozwoli mi ostatecznie zdecydowac co mi się podoba.

Oledy ze sklepu też fajnie pokazują obraz, jednak spróbuj je skalibrować przez profesjonalistów, a gwarantuje tobie że nie wrócisz do ustawień fabrycznych. Czy w tym przypadku jest to nadal produkt fabryczny? I DON'T THINK SO. 

Generalnie odjechałeś ostatnio za bardzo w strone techniczna tego hobby.

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

Generalnie odjechałeś ostatnio za bardzo w strone techniczna tego hobby.

Nie wiem czy za bardzo. Poniewarz moj „glowny“ system audio zoptymalizowalem „do max“, roszerzylem moje pole zainteresowania na pozostale systemy i na systemy znajomych. I dopiero doznalismy szoku i otworzylismy oczy, jak rozpoznalismy, co mozna wycisnac nawet z prostych egzystujacych systemow poprzez optymalizacje wsparta takimi „technicznymi“ metodami.

I to po czesci „za friko“

Sztuka jest testawic dobry kompleksowy system za duza kase

Ale jedzcze wieksza sztuka jest wycisgnac to samo za maloa kase

A do tego nie wystarczy ucho
34 minuty temu, xajas napisał:

Nie wiem czy za bardzo. Poniewarz moj „glowny“ system audio zoptymalizowalem „do max“, roszerzylem moje pole zainteresowania na pozostale systemy i na systemy znajomych. I dopiero doznalismy szoku i otworzylismy oczy, jak rozpoznalismy, co mozna wycisnac nawet z prostych egzystujacych systemow poprzez optymalizacje wsparta takimi „technicznymi“ metodami.

Ukryta Zawartość

Ale jedzcze wieksza sztuka jest wycisgnac to samo za maloa kase emoji4.png

Wiesz ,przeczytaj te brednie co napisałeś ,pomijam wartość merytoryczną ,bo nie ma żadnej 😁 a spójrz na ortografię bo tak samo jej dorównuje .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

5 godzin temu, tedi02 napisał:

A ty słuchasz muzyki ? I czym ? Miernikiem ? 

Aż oczy pękają, jak widzi się ten slogan, powtarzany tu przez złotouchych jako koronny "argument". 

To pytanie jest tak głupie, że aż wstyd.

2 godziny temu, iro III napisał:

Aż oczy pękają, jak widzi się ten slogan, powtarzany tu przez złotouchych jako koronny "argument". 

To pytanie jest tak głupie, że aż wstyd.

Żeby słuchać muzyki ,nie trzeba być ,,zlotouchym,,  😁

Wystarcza te uszy którymi jesteśmy obdarzeni i których używamy.

15 godzin temu, pantagruel napisał:

Gratuluję nieskrempowanej głupoty i samozadowolenia, no i oczywiście niemylności i jednoznaczności w osądach innych ludzi.

Dyskusje na tym forum schodzą już na skraj chamstwa, przez co wielu stąd uciekło, czego I Tobie Mirosław życzę.... a tu niech psy szczekają.

Doskonałą odpowiedź na tutejszy wszechobecny hejt. Ja też go tępię na każdym kroku. Najgorsze jest to że jak tylko coś npis,esz zaraz odzywają się chamskoosoby z babitymi licznikami. Olewaj te wypowiedzi, czytaj i odpowiadaj na wypowiedzi ludzi którzy zadko zabierają głos bo oni mają najwięcej do powiedzenia.

4 godziny temu, xajas napisał:

Ukryta Zawartość

Ale jedzcze wieksza sztuka jest wycisgnac to samo za maloa kase emoji4.png

Jak już jesteście tacy technicznie, to pamiętajcie o źródle. Widziałem już jak tzw. Audiofile składali sprzęt za "milion", puszczali 16 bitową płytę CD a potem oczy robili ze coś nie gra. Fakt że teraz na Forum już prawie wszyscy słuchają gęstych plików, często DSD  lub winyle, ale warto o tym przypominać.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

złotouchy (słyszący kable) vs kłapouchy (nie słyszący).....można też ostrzej ale do czego dojdziemy....szkoda gadać 

26 minut temu, Audroc napisał:

puszczali 16 bitową płytę CD a potem oczy robili ze coś nie gra. Fakt że teraz na Forum już prawie wszyscy słuchają gęstych plików,

"prawie wszyscy", prawie robi różnicę.

Słuchając z CD (ok.70% moich nośników), nigdy i teraz też, nie "robiłem oczu", że coś mi nie gra.

Wiesz dlaczego?

Nigdy nie wbiłem sobie do głowy bzdury o "stratnym formacie CD 16/44.1" 

Jak już jesteście tacy technicznie, to pamiętajcie o źródle. Widziałem już jak tzw. Audiofile składali sprzęt za "milion", puszczali 16 bitową płytę CD a potem oczy robili ze coś nie gra. Fakt że teraz na Forum już prawie wszyscy słuchają gęstych plików, często DSD  lub winyle, ale warto o tym przypominać.

Ostatnio slucham niemalze wylacznie Apple Music.
Genialne zrodlo
Wystarczy
 Żeby słuchać muzyki ,nie trzeba być ,,zlotouchym,, 
Wystarcza te uszy którymi jesteśmy obdarzeni i których używamy.

Zeby sluchac muzyki wystarczy radio kuchenne albo douszne pchly i smartfon, ktorych uzywamy

Napiszcie może jakąś pracę doktorską ze słuchania muzyki - to by było dobre! Na przykład taki temat: jak wpływa muzyka odtwarzana z domowego stereo w pokojach, piwnicach, kuchniach i na świeżym powietrzu... na umysł audiofeela...???

Parker's Mood

Jestem za

Moj ranking:

Nr.1. Kuchnia (symbioza roznych hobby, suma pozytywnych wrazen i bodzcow + ciekawa technika/brzmienie nie do pobicia)

Nr.2 Ogrod (ambiente jesli pogoda pasuje, nie do pobicia)

Nr.3 Piwnica (jakosc sprzetu + akustyka nie do pobicia)

Nr.4 Sypialnia (wygoda + sprzet nie do pobicia)

Nr.5 Living Room (jesli sie inaczej nie da, albo sie nie chce gdzie indziej )

W dniu 23.07.2023 o 16:02, iro III napisał:

"prawie wszyscy", prawie robi różnicę.

Słuchając z CD (ok.70% moich nośników), nigdy i teraz też, nie "robiłem oczu", że coś mi nie gra.

Wiesz dlaczego?

Nigdy nie wbiłem sobie do głowy bzdury o "stratnym formacie CD 16/44.1" 

Ty nie tylko że cały świat już dawno to zrozumiał. 

Pisałem już kilka razy że nikt na świecie w żadnym studio nagraniowym nigdy nie nagrywał i nie nagrywa płyt CD, to fakt. W każdym studio na świecie nagrywa się od samego początku gęste pliki, dopiero potem na potrzeby produkcji płyt CD kompresuje się stratnie ten gesty materiał do 16 bitów i tyle.

PS ja jestem tu na Forum jednym z kilku, może kilkunastu największych kolekcjonerów fizycznych nośników, zarówno winyle jak i CD, SACD, HDCD czy najnowszych BSCD2 itd. 

Natomiast czym innym jest prawdziwy studyjny materiał nagrywany zawsze na gęsto.

W dniu 23.07.2023 o 17:14, xajas napisał:

Jestem za

Ukryta Zawartość

Moj ranking:

Nr.1. Kuchnia (symbioza roznych hobby, suma pozytywnych wrazen i bodzcow + ciekawa technika/brzmienie nie do pobicia)

Nr.5 Living Room (jesli sie inaczej nie da, albo sie nie chce gdzie indziej emoji3.png)

No i to w temacie wątku 🤔 brawo ,napisz może do przyjaciółki , jakiś moderator mógłby zrobić tu porządek.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jakiś moderator mógłby zrobić tu porządek….

… i wypucowac twoje genialne wypowiedzi o tym, jak sluchasz uszami?
Napisz do Espectro. Przewaznie jest bardzo pomocny, szybko to zrealizuje
On 7/23/2023 at 3:30 PM, Audroc said:

prawie wszyscy słuchają gęstych plików, często DSD  lub winyle, ale warto o tym przypominać.

Ciekawe skąd masz takie dane ......

W dniu 23.07.2023 o 10:34, Mikelas76 napisał:

Yhm, szczególnie zadowolonym jest się po zakupie bardzo poprawnego toppinga d90. 

hehe potwierdzam - kosztował jako nowy ponad 3k a nie grał nic lepiej od taniej E30... ale od strony pomiarowej... no lał prawie wszystko w swoim czasie. Piali o nim na ASR, że się podusili prawie 🙂 

a wystarczyło jedno porównanie do Pontusa.... ile ja się wtedy napociłem - na moim lapku, do SOTMa... przegrzebałem wszystkie ustawienia... no nic nie pomogło. Na Toppingu płasko, mdło, blado, buła na basie, ostre syczące. Na Pontusie z źyciem, z dynamiką, piękna średnica, wysokie, kontrola na basie (a niby Ponton taki zmulony i dociążony 😄 )

a kumpel audiofil, taki z których się tu śmiejecie, śmiał się ze mnie pomiarowca pod nosem i tylko mruknął - zaraz to sprzedasz... i miał rację 🙂

pozbycie się D90, a potem Rme który był tylko trochę od nich lepszy, to były rozsądne decyzje w kierunku do w miarę grającego systemu...

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

W dniu 23.07.2023 o 17:14, xajas napisał:

Jestem za

Ukryta Zawartość

Moj ranking:

Nr.5 Living Room (jesli sie inaczej nie da, albo sie nie chce gdzie indziej emoji3.png)

Pominąłeś auto....🤣

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 23.07.2023 o 16:02, iro III napisał:

Wiesz dlaczego?

Bo większą różnicę czyni, JAK muzyka jest zrealizowana, od tego, W JAKIM FORMACIE i rozdzielczości. Niektórym nagraniom i gęsty plik o najwyższym bitracie nie pomoże, a innych słucha się z większą przyjemnością w mp3, i to niezbyt przepływnym. 

Pominąłeś auto....

Ano wlasnie! Bo przez Corone i prace z domu tak zadko nim jezdzilem, ze juz o nim zapomnialem
Ale wczoraj zrobilem piekna runde. Super pogoda, otwarte szybki, boxerek „mruczy“. Jego brzmienie to balsam dla uszu!
Nawet muzyki nie potrzebowalem

Czyli poprawka

Nr.5 Auto

Nr.6 Living Room (jesli sie inaczej nie da, albo sie nie chce gdzie indziej )
59 minut temu, porlick napisał:

Bo większą różnicę czyni, JAK muzyka jest zrealizowana, od tego, W JAKIM FORMACIE i rozdzielczości. Niektórym nagraniom i gęsty plik o najwyższym bitracie nie pomoże, a innych słucha się z większą przyjemnością w mp3, i to niezbyt przepływnym. 

Zakładając, że sesję nagrywają i miksują specjaliści i fachowcy, to brzmienie i jego jakość zależy od muzyków i ich umiejętności oraz ich świadomości. A wszystko zależy i tak od producenta. Naprawdę nie wiem Ile razy trzeba to jeszcze ludziom powtarzać...???

Parker's Mood

6 godzin temu, Chicago napisał:

Naprawdę nie wiem Ile razy trzeba to jeszcze ludziom powtarzać...???

Audrocowi, powtarzanie nawet n+1 razy już nie pomoże, nic i nikt mu już nie pomoże.

21 godzin temu, xajas napisał:

… i wypucowac twoje genialne wypowiedzi o tym, jak sluchasz uszami?
Napisz do Espectro. Przewaznie jest bardzo pomocny, szybko to zrealizuje

I coś więcej w temacie chciałeś dodać czy zaistnieć?🤣

Ja zwracam się go założyciela wątku ,czy moderatora by zrobił tu porządek.  Pogaduszki na temat aut ,salonów ,przeniósł na bocznicę.

Ja zwracam się go założyciela wątku ,czy moderatora by zrobił tu porządek.  Pogaduszki na temat aut ,salonów ,przeniósł na bocznicę.

• Pokaż nowe odpowiedzi