Skocz do zawartości
IGNORED

Zegar rubidowy czy OCXO?

Rekomendowane odpowiedzi

13 godzin temu, Jacchusia napisał:

@2A3_fan ja mam transport za 10kzł cyfrówkę kupiłem za 4 kzł, zegar niech kosztuje 6 kzł, razem to 20kz i myślisz, że najtańszy Esoteric K-05X (widziałem za 35kzł) zagra mi duzo lepiej?

Może inaczej co bys proponował w cenie 30k, a le zapewniającego znacznie lepszą jakość dzwieku?

Japończycy doskonale potrafią pozycjonowć swoje produkty. Doświadczyłem tego kilka razy m.in przechodząc z CEC CD5 na model wyższy a następnie na dzielony CEC TL2N + DA-SL. Identyczne znakomite pozycjonowanie: dobry - lepszy - jeszcze lepszy było gdy przechodzilem przez kilka kabli Acrolinka (aż do serii Mexcel).

Za każdym razem słychać było ten sam pomysł na dzwięk ale o umowną klasę wyżej. Piszę o tym ponieważ wiem, że Japończycy umieją świadomie i bez przypadkowości pozycjonować swoje produkty a to ważne w kontekście Twojego pytania.

Z CEC CD5 pojechałem do znajomego dokonać bardzo krótkiego porównania z K-01XD i ten drugi był wyraźnie lepszy w każdym aspekcie, ale pozwoliło mi to jako tako spozycjonować i ułożyć w hierarchi brzmienie trzech urządzeń CEC które miałem w jednym czasie. Ostatecznie uważam, że dzielony CEC na którym gram (TL2N + DA-SL) w połączeniu superlink (cztery kable BNC) dopieszczony platformą Acoustic Revive RAF-48H, sztuczną masą RGC-24 oraz kilkoma innymi drobnymi akcesoriami od AR gra w w tej samej lidze co K-01XD ale posiada inny charakter brzmienia. CEC jest bardziej RAW, surowy, piękny. Esoteric nieco bardziej uroczy i słodszy. Tak w uproszczeniu. Oba absolutnie wspaniałe i znakomite.

I teraz odpowiadając na Twoje pytanie:

Jeżeli chcesz pozostać w estetyce brzmienia TEAC to znając Japończyków przejście na Esoterica będzie ewidentną poprawą. Unikałbym jednak Esoterica z serii innych niż XD. Niestety w Polsce za 30tyś nie kupisz K-05XD ani K-03XD. Za granicą jest to możliwe ale nie od dealera tylko import własny. To jednak nieco ryzykowne ponieważ napędy Esoterica bywają kapryśne i znam więcej niż jeden przypadek kiedy potrzebne było smarowanie i lekka naprawa. Jeżeli kupisz Esoterica za granicą to żaden dealer oraz dystrybutor w PL Ci nie pomoze w razie problemów.

Jeżeli dopuszczasz zmianę estetyki grania na nieco inną acz równie znakomitą to za 30tyś zł da się kupic nowego, dzielonego CEC TL2N + DA-SL o którego serwis nie masz się co martwić ponieważ napęd nie ma szuflady a wykonany jest w taki sposób, że po prostu nie ma tam się co zepsuć (top loader). Raz na 5-8 lat wymienia się dwa paski i to wszystko. W mojej ocenie przy odrobinie pracy związanej z antywibracją i tuningiem jest to poziom jakościwy (nie styl brzmienia) K-01XD.

Uważam, że zakup zegara do Twojego TEAC to zły pomysł i jedno z gorszych rozwiązań jakie można zrobić. Cholernie ciężko odsprzedać zegar na rynku wtórnym. Mój cybershaft sprzedałem po 4 miesiacach wystawiania, kupił audiofil z Włoch.

Dodatkowo nie lubię rozwiązań dzielonych (transport + DAC) łączonych SPDIF. Wolę systemy minimalistyczne (kompakt zintegrowany) lub dzielone ale nie łączone SPDIF tylko pochodne protokołu I2S czyli własnie Superlink CECA lub ES-link esoterica.

@2A3_fan Dziękuje za wyczerpującą odpowiedź. Ja niestety jestem skazany na posiadanie zewnętrznego DAC, bo mam zbyt dużo sprzętu vintege - DAT, Minidisc + CD Vintage, które raz za czas sobie słucham. Zegar kupie nowy i w razie wtopy dźwiękowej zwrócę. Przy Teac pozostanę bo się nim zauroczyłem, a jakość wykonania urywa tyłek. Prawdziwy młodszy brat Esoterica 🙂

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

Jako że mam streamer Teaca UD701N szukałem w sieci  informacji o zegarach m. in Teaca. Z tego co znalazłem, ich firmowy zegar daje sporą poprawę, nie tylko z serią Teac ale take używany z Esotericami N-05XD.

• Moderatorzy
1 godzinę temu, pit66 napisał:

Jako że mam streamer Teaca UD701N szukałem w sieci  informacji o zegarach m. in Teaca. Z tego co znalazłem, ich firmowy zegar daje sporą poprawę, nie tylko z serią Teac ale take używany z Esotericami N-05XD.

Może starsze Esoteric, np. G0 Clock? IMO jak już kupować zegar to jakiś konkretny, bo podpięcie średniaka pewnie będzie bardziej krokiem w bok niż do przodu... Bardzo rzadko pojawiają się te zegary Esoterica, ale czasem da się upolować w niskiej cenie (raczej EU niż Polska). No i chyba tylko zakup w ciemno, bo liczyć na ofertę gdzieś blisko, że się trafi to jak wygrać w totka 🙂 Lub w ogole wygrać w totka i kupić nowy 🙂  

-----------------

21 godzin temu, plastik1989 napisał:

G0 Clock

Na eBay są w tej chwili 3 za 15 000 + vat wychodzi 18 500pln.

22 godziny temu, pit66 napisał:

A jaki DAC miałeś przed UD701N? I jak wychodzi w porównaniu?

Na YT można znaleźć dużo filmików gdzie Japońce podpinają pod Esoteric-i  i inne CD.

Teac mam na biurku jako drugi system - do słuchawek.  W głównym mam dzielone Reimyo.  Teac broni się całkiem dobrą muzykalną średnicą, ale jest wyrażnie mniej rozdzielczy i napowietrzony.  Ma świetne wyjście słuchawkowe. Nie znalazlem nic wyraźnie lepszego do 20k, a konstrukcyjnie i funkcjonalnie to jest jak na dzisiejsze czasy kawał porządnej roboty.  Dlatego myślę o dokupieniu firmowego zegara albo jakiegoś modelu cybershaft. 

Ja do słuchawek mam Copland Dac215 w porównaniu z wyściem w supernait-cie to kosmos granie. Uprzednio miałem lampę Sinusaudio ze specyfijkacją na zamówienie, Schita, i heed-a, w zasadzie ten ostatni grał jak porządny wzmacniacz słuchawkowy.

W dniu 23.06.2024 o 10:20, 2A3_fan napisał:

Identyczne znakomite pozycjonowanie: dobry - lepszy - jeszcze lepszy było gdy przechodzilem przez kilka kabli Acrolinka (aż do serii Mexcel).

Ale zegar tym łączyłeś. Bo ja wyczytałem, że ma być przewód 50 Ohm, napisałem do Teac pl. i odpisali, ze takie połączenie zalecaja. Na portalach aukcyjnych to tylko w cenie do 200pln takie są (50 ohm).

3 godziny temu, Jacchusia napisał:

Ale zegar tym łączyłeś. Bo ja wyczytałem, że ma być przewód 50 Ohm, napisałem do Teac pl. i odpisali, ze takie połączenie zalecaja. Na portalach aukcyjnych to tylko w cenie do 200pln takie są (50 ohm).

Pisałem o interkonektach analogowych.

Rzeczywiście do Esoterica oraz TEAC sugerowane i dedykowane są kable 50ohm, ale ja prywatnie nie trzymałbym się tego jako główne kryterium wyboru. Są dobre kable cyfrowe BNC 50ohm ale będą kosztować więcej niż zegar.

Oyaide DB-510 BNC 0,7m mogę Ci polecic z takich bardziej przystepnych cenowo

1 godzinę temu, 2A3_fan napisał:

Są dobre kable cyfrowe BNC 50ohm ale będą kosztować więcej niż zegar.

Kable cyfrowe SPDiF zaprojektowane do niewielkiej częstotliwości tego sygnału kompletnie nie nadają się do sygnału zegarowego 10MHz. O Analogowych interkonektach w ogóle nie wspominając (skąd BNC w ogóle na takim kablu ???)

40 minut temu, kaviter napisał:

Kable cyfrowe SPDiF zaprojektowane do niewielkiej częstotliwości tego sygnału kompletnie nie nadają się do sygnału zegarowego 10MHz. O Analogowych interkonektach w ogóle nie wspominając (skąd BNC w ogóle na takim kablu ???)

O czym teraz rozmawiamy? Nie rozumiem.

12 minut temu, 2A3_fan napisał:

O czym teraz rozmawiamy? Nie rozumiem.

O tym że interkonekty cyfrowe, to Oyaide np. o którym napisałeś kompletnie się nie nadają do sygnału 10MHz.

44 minuty temu, kaviter napisał:

O tym że interkonekty cyfrowe, to Oyaide np. o którym napisałeś kompletnie się nie nadają do sygnału 10MHz.

Teraz rozumiem ale nie ustosunkuję się, ponieważ nie znam się na tej tematyce. Kupiłem/miałem/pożyczyłem siedem różnych kabli i na ucho z tych które miałem najlepszy (subiektywnie na ucho) był Acrolink Mexcel 7N-DA6100 BNC IV generacji (50ohm), ale jest drogi nawet używany, natomiast drugi w kolejności był właśnie ten Oyaide. 

Jeżeli znasz jakieś dobre kable które nadają się do transmisji sygału 10mhz na krótkim odcinku (0,5 - 1,5m) i mają wtyki BNC to poleć. Chętnie o nich poczytam.

58 minut temu, kaviter napisał:

Czyli do 10MHz są 50 Ohm, czy są jeszcze jakieś specjalne?

Jedyny jaki ja znalazłem na allegro to 

BQ CABLE Kabel 2x wtyk BNC 50Ohm

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Bardzo dziwne że w ogóle działały, chyba że nie.

9 minut temu, 2A3_fan napisał:

Teraz rozumiem ale nie ustosunkuję się, ponieważ nie znam się na tej tematyce. Kupiłem/miałem/pożyczyłem siedem różnych kabli i na ucho z tych które miałem najlepszy (subiektywnie na ucho) był Acrolink Mexcel 7N-DA6100 BNC IV generacji (50ohm), ale jest drogi nawet używany, natomiast drugi w kolejności był właśnie ten Oyaide. 

Jeżeli znasz jakieś dobre kable które nadają się do transmisji sygału 10mhz na krótkim odcinku (0,5 - 1,5m) i mają wtyki BNC to poleć. Chętnie o nich poczytam.

Jestem zaskoczony że w ogóle działały (chyba że nie), kiedyś miałem podobną dyskusję na ten temat z kolegą z realu, no dłuższa historia, ale testowałem wtedy trzy kable SPDiF i wszystkie poddały się w okolicach 1MHz. Ja u siebie do zegarów 10MHz używam kabla Amphenol RF, nie jestem pewien ale chyba RG142.

12 minut temu, kaviter napisał:

Amphenol RF, nie jestem pewien ale chyba RG142

Ktoś ci robił na zamówienie? Najlepsze, że nie ma takiego na wyposażeniu zegara. Dystrybutor również nie ma w ofercie...

14 minut temu, kaviter napisał:

Jestem zaskoczony że w ogóle działały (chyba że nie)

Mam w transporcie w ustawieniach wybór zegara na wewnętrzny i zewnętrzny, ciekawe czy po podłączeniu 75 ohm bedzie działac?

1 minutę temu, kaviter napisał:

Są też 75, Etherregen np.

Czyli chyba kupię ten na allegro.

1 minutę temu, Jacchusia napisał:

Mam w transporcie w ustawieniach wybór zegara na wewnętrzny i zewnętrzny, ciekawe czy po podłączeniu 75 ohm bedzie działac?

Przy krótkim kablu to skomplikowane pytanie, ale najlepiej kupić taki jak ma być. Chyba że masz setup jak mój kolega z tej historii której nie chce mi się opowiadać, to wtedy nie ma to żadnego znaczenia.

36 minut temu, Jacchusia napisał:

BQ CABLE Kabel 2x wtyk BNC 50Ohm

Ukryta Zawartość

Porządny oldskulowy RG58, jak chińczycy nic nie zj... i go pomierzyli po zaciśnięciu to pójdzie jak dzik w buraki.

Ukryta Zawartość

Cbershaft sprzedaje dobre tanie kable do swoich zegarów.  

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pit66
3 godziny temu, pit66 napisał:

Cbershaft sprzedaje dobre tanie kable do swoich zegarów.  

Ukryta Zawartość

Miałem też przewód dołączony do mojego Cybershafta. Na ucho był delikatnie rzecz biorąc - adekwatny do ceny jaką za niego zapłaciłem (a przyszedł jako gratis ;-)).

Ukryta Zawartość

Jak ja kocham na tym forum czytanie glupot technicznych 🙂 .

Oto kabel, ktory znakomicie nada sie do przeniesienia sinusoidy (ew. prostokata) o czestotliwosci 10MHz.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na rynku takie kable kosztuja ok 1 zl/metr. Wystarczy jedynie zaterminowac je wtykiem BNC. Przenosi bez problemu sygnaly SAT i TV do ok. 2 GHz (200 x 10 MHz), z zegarem WC czy 10 MHz tez sobie poradzi 😉 .

Jesli ktos ma ochote postawic swoje wlasne pieniadze na rozpozanie roznych kabli cyfrowych do przeniesienia sygnalu zegara i ich wplywu na dzwiek to … z przyjemnoscia z ta gotowka zapraszam do siebie. Chetnie ja wygram i przygarne 🙂 .

Frajerow „nie sieją” … oni sie jedynie w sposob wykladniczy romnazają na tym forum.

🙂 🙂 🙂 🙂 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

Mądraliński te kable z linków mają 75Ω a powinny mieć 50 !

Nie wpuszczaj kolegów w maliny…

Faktycznie 50Ω zaczynają się przy 90dB tłumienia zakłóceń od 16 zł w górę

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

3 minuty temu, ASURA napisał:

Nie wpuszczaj kolegów w maliny…

Faktycznie 50Ω zaczynają się przy 90dB tłumienia zakłóceń od 16 zł w górę

No wiesz, gdyby te 50 ohm było takie istotne, to z powodu braku/trudność z kupnem takiego kabla powinni go sprzedawać ci, którzy takie urządzenia produkują. Ja z zasilaczami Naima dostałem odpowiednie okablowanie, choć kupno kabli do naima to żaden problem, no moze za wyjątkiem burndy, bo te róznią sie pomiędzy sobą pinami.

58 minut temu, ASURA napisał:

Nie, te kable powinny mieć taką impedancję (i do tego wtyki o odpowiedniej impedancji) jaką oferuje ... urządzenie zegara. A są zegary z wyjąciami i 75 ohm i 50 ohm. Np. mój ma 75 ohm.

A Cubershaft i Mutec mają 50/75 ohm:

palladium-03640_2048x2048.jpg?v=16080083

ref10_se120_schwarz_weiss_hinten_rgb.jpg

Jeden z lepszych zegarów na świecie (jak nie najlepszy) Antelope Audio 10MX ma wyjście 75ohm:

Ukryta Zawartość

dCS Lina Master Clock ma 75 ohm.

Z moich doświadczeń wynika że przesyła cyfrowego video po coaxialu to 50 ohm, a cyfrowego audio to 75 ohm. Jak widać w zegarach  można różnie.

Panie mądraliński 🙂 .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pmcomp

47 minut temu, Jacchusia napisał:

No wiesz, gdyby te 50 ohm było takie istotne

Jest istotne, chociaż kabel żeby trzymał impedancję to musi mieć te no minimum 1.5 - 2 m. Jednak na ucho mi bardzo krótki kabel brzmi lepiej. Ciężki to bardzo temat, a tutaj wyłącznie bicie piany, widzę że dalej pomimo zapowiedzi trolle nie pobanowane. Jak ktoś ciekaw moich testów kabli do zegara to znajdzie moje wpisy na pewnym zagramanicznym forum. 

Godzinę temu, Jacchusia napisał:

No wiesz, gdyby te 50 ohm było takie istotne, to z powodu braku/trudność z kupnem takiego kabla powinni go sprzedawać ci, którzy takie urządzenia produkują. Ja z zasilaczami Naima dostałem odpowiednie okablowanie, choć kupno kabli do naima to żaden problem, no moze za wyjątkiem burndy, bo te róznią sie pomiędzy sobą pinami.

Nie ma żadnego problemu z kupnem coaxialnego kabla 50 ohm i 75 ohm.

Belden, kable 50 ohm:

Ukryta Zawartość

Belden, kable 75 ohm:

Ukryta Zawartość

A ty chyba kupujesz nie sam kabel tylko ... audiofilską metkę. Dlatego masz taki kłopot 😉 .

15 minut temu, kaviter napisał:

Jest istotne, chociaż kabel żeby trzymał impedancję to musi mieć te no minimum 1.5 - 2 m. Jednak na ucho mi bardzo krótki kabel brzmi lepiej. Ciężki to bardzo temat, a tutaj wyłącznie bicie piany, widzę że dalej pomimo zapowiedzi trolle nie pobanowane. Jak ktoś ciekaw moich testów kabli do zegara to znajdzie moje wpisy na pewnym zagramanicznym forum. 

Zapraszam do mnie z workiem twoich pieniędzy na ślepy test wpływu na dźwięk systemu kabla przesyłającego zegar. W gratisie możemy dorzucić ślepy test kabla DC do zasilacza 5V, 9V, 12V DC jeśli sobie życzysz 🙂 🙂 🙂 .

Jakoś nie możesz się oprzeć i dalej czytasz moje wpisy 😉 .

PS. wpływ zewnętrznego zegara na dźwięk toru cyfrowego testowałem już wtedy "kiedy wy w tym temacie jeszcze pod stół na stojąco wchodziliście" ... patrz początek tego wątku. Jakoś tak w 2016 roku. Podobnie jak @Elberoth, z którym prowadziłem pewien spór 🙂 .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi