Skocz do zawartości
IGNORED

Tani nos dac AD1860 , PCM56 , PCM61 , AD1861 itd - projekt dla wszystkich

Rekomendowane odpowiedzi

34 minuty temu, slawek.xm napisał:

kup jeden zbadaj i jeśli masz wątpliwości odeślij

Nie stać mnie na wydawanie 70 zł do śmietnika.

1 minute ago, zelo7 said:

Zwracałem u nich z 2 razy i bez problemów - nie tracisz ani jednej złotówki jak masz smart.

zresztą nie tylko u nich... zrobiłem już masę zwrotów i ani razu nie musiałem nic robić.

Jak ktoś jeszcze nie probował zwracać paczkomatem to gorąco polecam przećwiczyć to sobie - zmienia się przez to sposób robienia zakupów. Zwrotka nie wymaga nawet drukowania etykiety. Przerabiam w domu instalację CO i nie wyobrażam sobie latać po hydraulicznych sklepach. Nie tracę czasu, paliwa no i lekko 35% mniejsze ceny.

Gość

(Konto usunięte)
37 minut temu, zelo7 napisał:

podawalem sposób najprostszego sprawdzenia oryginału , ale wybór i decyzja leżą już po Twojej stronie

może rzeczywiście lepiej sprowadzić ze świata większą ilość i przekonać się , że to podrobki... może to taniej wyjdzie 🙂

4 godziny temu, MV2 napisał:

Czemu mi wcześniej nie powiedziałeś ? . Całe pudełko oddałem za stówkę .. Ehhhh .

No to pech . Takim jak my nawet w niebie nie będzie to policzone .😉Ale mnie też się przytrafiają takie ,, interesy życia "  Ostatnio sprzedałem dwa komplety naprawdę niezłych głośników Vify za około stówkę , łącznie . Albo gotowy preamp SRPP na lampach 6111WA poniżej ceny jednej lampy ...

...there is no spoon...

3 minuty temu, arturp napisał:

No to pech .

Spoko . Grosze kosztował , za grosze poszedł . Elektronikiem nie jestem [aplikacja , tor analogowy itd] , ale ten PD-8500 , to była rewelacja dla kogoś , kto ceni analogowe brzmienie , barwę i fakturę - taki gramofon bez szumów i trzasków . Niestety - nie moja bajka ...

Jak każdy kot przywykłem, że szczekają na mnie psy.

Za Arturem postanowiłem zrobić sobie płytkę pod SRPP na miniaturowych lampkach 6N16B. Dzisiaj przyszła przesyłka z miniaturkami, i chyba muszę zadać jedno z tych śmiesznych pytań, na które zapewne odpowiedź jest trywialna, ale ja jeszcze tego nie wiem.

Jak ustalić nogę nr 1? 😉 

Według specyfikacji powinna być oznaczona, kropką. A tu... ślepy jestem, bo nie widzę.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

OK - chyba wiem już - trzeba ustalić żarzenie 😉 
Ale to połowa informacji 😉 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na srodku lampy od spodu musi być kreska - to jest wyznacznik . Posxukaj w sieci .

...there is no spoon...

11 godzin temu, Muzg napisał:

Ja to zawsze patrzę do środka bańki i namierzam druty po elektrodach do których są podłączone.

Pytanie z innej ,,bańki":-) Poradź proszę w temacie zasilania sekcji cyfrowej przetworników D/A . Cyfrę AD1860 i PCM61 można zasilać od +/- 5V do +/-12V . Czy warto stosować wyższe napięcia czy lepiej +/- 5V skoro i tak CS8414 oraz logika jest zasilana 5V ?

...there is no spoon...

Taki układ mi bardzo fajnie zagrał z PCM1794A ( do testów złożony w montażu przestrzennym ) - świetnie kontrolowany bas , czysta i klarowna średnica , dźwięczna góra  , ładnie uporządkowana przestrzeń . Bardzo prosty wzmacniacz operacyjny z regulacją offsetu na wyjściu , wiec nie ma potrzeby stosowania kondensatorów wyjściowych . Zamówiłem płytki testowe w wersji ,, kompletnej " i w wersji do wstawiana w podstawki jako zwykły opamp . 

Ukryta Zawartość

płytki Yamada OPM-01.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

W dniu 1.10.2022 o 06:20, arturp napisał:

Pytanie z innej ,,bańki":-) Poradź proszę w temacie zasilania sekcji cyfrowej przetworników D/A . Cyfrę AD1860 i PCM61 można zasilać od +/- 5V do +/-12V . Czy warto stosować wyższe napięcia czy lepiej +/- 5V skoro i tak CS8414 oraz logika jest zasilana 5V ?

Z punktu widzenia wewnętrznych wzmacniaczy operacyjnych, zasilanie analogowe dobrze gdy jest większe niż +/-5V. Gdy ich nie wykorzystujesz to nie wiem czy ma to jakieś wymierne korzyści. Zasilanie cyfry powinieneś pozostawić na poziomie  +/-5V żeby układ współpracował z logiką o stanie wysokim 5V.

3 godziny temu, Muzg napisał:

Zasilanie cyfry powinieneś pozostawić na poziomie  +/-5V żeby układ współpracował z logiką o stanie wysokim 5V.

Dzięki za cenną wskazówkę .

pozdr.

...there is no spoon...

Wreszcie przyszły elementy i uruchomiłem moją ,, ostateczna wersję " daca forumowego na AD1860/PCM61/PCM56 i kilku innych przetwornikach , które można wstawić po niewielkich zmianach zasilania . Na razie sprawdziłem tylko czy działa . Ruszył od pierwszego uruchomienia , nie brumi , nic się nie grzeje , jest dźwięk .

Natomiast co do samego brzmienia jeszcze nie piszę bo złożyłem go na PCM61 a nie AD1860 ( te dopiero jadą z Chin ) i na razie z wyjść napięciowych wyposażonych w słabe kondensatory wyjściowe . Niedługo wstawię analog lampowy ( taki sam jak gra w moim dac-u zaprojektowanych przez VIVAro ) i posłucham jak gra z wyjść prądowych .

...there is no spoon...

Wreszcie przyszły elementy i uruchomiłem moją ,, ostateczna wersję " daca forumowego na AD1860/PCM61/PCM56 i kilku innych przetwornikach , które można wstawić po niewielkich zmianach zasilania . Na razie sprawdziłem tylko czy działa . Ruszył od pierwszego uruchomienia , nie brumi , nic się nie grzeje , jest dźwięk .
Natomiast co do samego brzmienia jeszcze nie piszę bo złożyłem go na PCM61 a nie AD1860 ( te dopiero jadą z Chin ) i na razie z wyjść napięciowych wyposażonych w słabe kondensatory wyjściowe . Niedługo wstawię analog lampowy ( taki sam jak gra w moim dac-u zaprojektowanych przez VIVAro ) i posłucham jak gra z wyjść prądowych .
Przypomnij mi, proszę czy ad1865 lub ad1862 też będzie działał z tą pcb?
3 minuty temu, wojkubi napisał:

Z jakiego obecnie transportu korzystasz?

Z takiego , mam trzy 

Ukryta Zawartość

48 minut temu, pataus napisał:

Przypomnij mi, proszę czy ad1865 lub ad1862 też będzie działał z tą pcb?

Z tą płytka nie będzie działał żaden z nich ale do AD1865 mamy już fajną płytkę i naprawdę gra dobrze , tylko trzeba zamówić bo miałem 5 płytek testowych i ,, się rozeszły " .

AD1865.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

2 godziny temu, pataus napisał:

No jakbyś chciał zamawiać to na jedną jestem chętny.

Trzeba zebrać min 5 osób bo min. ilość płytek to 5 szt. Z drugiej strony mogę ci zamówić te 5szt . Koszt będzie około 100 PLN ( bo wprowadzili właśnie możliwość tańszej wysyłki pocztą i już nie kasują  po 30-40EUR za kuriera a do tego doliczają opłaty celne ) + wysyłka do ciebie paczkomatem 15 PLN

ale trzeba czekać jakieś 3 tygodnie na przesyłkę z Chin i tydzień w Polsce .

Ja za ,, usługę " wezmę jedną płytkę dla siebie lub znajomych ( bo tak i już 😉 ) a dla ciebie 4 szt. Trzy możesz sprzedać po 35 PLN i masz swoją za darmo .

...there is no spoon...

Czasem udaje się zrobić coś zaskakująco dobrze grającego , niemal przez przypadek . Akurat miałem kilka wolnych kości więc zaprojektowałem i zamówiłem płytki przy okazji innego zamówienia .

Dac no oversampling na 2xTDA1545A ( tzw. kanapka )  , odbiornik CS8414 , analog na Burson VIVID V6 , wyjściowe kondensatory Muzga . No bajka . Słychać ,że to 16-bitowiec bo ma odrobinkę ( na granicy percepcji ) uproszczone barwy w stosunku do np AD1865 czy PCM1702 ale reszta jest 1 klasa . Do tego bardzo muzykalny i wyjątkowo detaliczny bez jaskrawości i agresji . W skrócie - przyjemniej się tego słucha niż wielu wyrafinowanych konstrukcji , które miałem . Chyba bardziej mi się podoba od PCM1794A i wcale nie ustępuje TDA1541A ... właściwie to zagrał tak samo jak TDA1541A ale dopiero gdy połączyłem równolegle dwa TDA1545A . Serio . 

Ukryta Zawartość

płytka dac-a na TDA1545.jpg

PŁYTKA analog na pojedynczych opampach dla PCM1794.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

Godzinę temu, arturp napisał:

Dac no oversampling na 2xTDA1545A ( tzw. kanapka )

Moja płytka już w połowie zalutowana ale brakuje mi kości TDA1545A .

Masz jakieś pewne źródło bo na Alli .... są raczej malowanki.

Przy dwóch kościach jaki dałeś RK ?

Godzinę temu, Robsonik napisał:

Masz jakieś pewne źródło bo na Alli .... są raczej malowanki

Ja mam wyluty ze starych odtwarzaczy Philipsa .

Przy dwóch kościach jaki dałeś RK ?

Ten rezystor RK na płytce jest trochę ,, na wszelki wypadek " i jeśli chcesz zrobić analog na opampach na płytce , którą masz ode mnie to te rezystory konwersji nie są stosowane . Zwróć uwagę na schematy - na przykład ten zamieszczony w nocie TDA545A - tam widać ,że sygnał wychodzący z wyjść TDA1545A trzeba podłączyć do wejść (IN-) na płytce a do wejśc (IN+) trzeba podłączyć napięcie referencyjne z punktu gdzie łaczą się rezystory 33K i 22K . Nie zrobiłem tam punktu lutowniczego , mój błąd ale możesz spokojnie przylutować kabelki pod płytką . Masę z płytki dac-a łączysz tylko z masą płytki analogu , nigdzie indziej . Załączam rysunek . Oczywiście na wyjściu opampów muszą być kondensatory czego na tym rysunku nie zaznaczono . Na płytce analogu nie lutujesz niczego na wejściu IN+ i IN - . Czyli nie lutujesz rezystorów R.Konwer , 2,2K , 22K oraz kondensatorów 20pF . Natomiast trzeba wlutować elektrolity i ceramiki od dołu , dwa rezystory wyjściowe 47R , cztery zwory a także cztery elementy wskazane na załączonym rysunku o innych wartościach - patrz na drugim rysunku . Najpierw przetestowałem na zwykłych NE5534 a potem wstawiłem Bursony i jest wyraźna różnica w każdym aspekcie na + .

Ukryta Zawartość

rys . zmian do alalogu.jpg

Masz jakieś pewne źródło bo na Alli .... są raczej malowanki.

Kupujesz takiego Filipa i masz transformator i kość TDA1545A a jak powalczysz to możesz z niego zrobić transport bo ma wyjście cyfrowe .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez arturp

...there is no spoon...

3 godziny temu, arturp napisał:

Chyba bardziej mi się podoba od PCM1794A i wcale nie ustępuje TDA1541A ... właściwie to zagrał tak samo jak TDA1541A ale dopiero gdy połączyłem równolegle dwa TDA1545A .

A próbowałeś kanapki z tda1541a? 

3 minuty temu, Mariusz03 napisał:

A próbowałeś kanapki z tda1541a? 

Nie .

...there is no spoon...

10 godzin temu, arturp napisał:

Ten rezystor RK na płytce jest trochę ,, na wszelki wypadek " i jeśli chcesz zrobić analog na opampach na płytce , którą masz ode mnie to te rezystory konwersji nie są stosowane

Ok teraz wszystko jasne , dzięki.

55 minut temu, Robsonik napisał:

Ok teraz wszystko jasne , dzięki.

Zwróć uwagę , że elementy zakreślone żółta linią z napisem OPCJA to alternatywne rozwiązanie dla zapewnienia napięcia Vref . Nie montuj ich , chyba , że chcesz to przetestować ale wtedy nie montuj rezystora oznaczonego 22K* a w miejsce rezystora 33K* wlutuj zworę . Wtedy na wyjściu tej zwory będzie napięcie referencyjne i musi ono wynosić 3,3V . To wyjście łączysz z dwoma wejściami IN+ na płytce analogu .

Ukryta Zawartość

opcja 2.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez arturp

...there is no spoon...

Na innych forach bardzo chwalili to rozwiązanie i ich zdaniem dac wchodzi na inny poziom. Kusi mnie spróbować 🙂

1 minutę temu, Robsonik napisał:

Na innych forach bardzo chwalili to rozwiązanie i ich zdaniem dac wchodzi na inny poziom. Kusi mnie spróbować 🙂

Podobno ( np Eric Juaneda tak twierdzi ) ale czytałem też ,że najlepiej brzmi rozwiązanie takie jak w nocie TDA1545A czyli rezystory 22K i 33K podłączone o zasilania +5V ale z bardzo dobrym filtrowaniem zasilania . Ja nie testowałem jeszcze tej OPCJI więc nie wiem jak to brzmi . Natomiast wersja ,, standardowa" według noty Philipsa brzmi bardzo fajnie , zwłaszcza ,że na tej płytce jest dobrze filtrowana i do uruchomienia warto ją zastosować a potem ewentualnie zmienić/przetestować wersję oddzielnego zasilania na stabilizatorze tak jak w OPCJI . 

...there is no spoon...

A przy tej płodności może coś z regulacją głośności? Wiem, że takich kości jest mniej, ale to mocno upraszcza system jeśli ma się tylko końcówki mocy, a nie integry. 

• Pokaż nowe odpowiedzi