Skocz do zawartości
IGNORED

....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?

Rekomendowane odpowiedzi

Widzę, że ktoś tam już robi przymiarki do aplikacji na Ellipticorach. Chętnie bym tych głośników posłuchał, z czystej ciekawości co Scan Speak wymyślił. 
Mirku może odezwij się do nich ile taka kolumna kosztuje. Gabarytowo nie jest jakaś wielka, basowce na froncie i firma też nie krzak. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Teraz, sly30 napisał:

Nie masz pojęcia o czym piszesz. Śmiejesz się z właścicieli sprzętów lampowych ale sam pozostajesz na poziomie entry level w audio, bo boisz się innych rozwiązań niż niskiej klasy kolumny firmowe. Wszystko w życiu, to w pewnym sensie utopione pieniądze. Płacimy za wrażenia. Wypad w Himalaje, objazd Kalifornii z Nevadą czy nurkowanie na Bali, to też są wyrzucone pieniądze wg,twoich kryteriów.

Przy drogich markowych kolumnach, spadek wartości przy odsprzedaży, to 70-80%. SF Aida, gdy rozpuściłem wici, że chce kupić, a później że już jednak nie chcę, to dostawałem oferty -70% na nówki w kartonach. Wiem jak było, gdy sprzedawałem Avalon Isis czy Utopie. Dopiero mój szyty na miarę projekt uwolnił mnie od kłopotu sprzedawania dużych, drogich kolumn. Mogę je dowolnie tuningować w każdym aspekcie. Zresztą niedawno właśnie to zrobiłem. Mam całą nową sekcje MTM. 

Ale Piano ma racje. Niech Mirek wybierze co mu pasuje. W końcu to nie mój problem.

aha

Słuchaj sobie skleconych kolumienek przez wybitnych polskich zawodowców w dziedzinie sztuki konstruowania kolumn. Za tzw "granicą" pojęcia nie mają jak konstruować zespoły głośnikowe. Takie na ten przykład Dynaudio od 40 lat buduje zespoły głośnikowe - ale gdzie im do wiedzy, doświadczenia, know-how, talentu, zaplecza technologicznego polskich mistrzów klecących kolumienki dla Sly'a.

Ja jestem na entry level ale ty za to na High Top Level bo masz duże kolumny. Ty rozpatrujesz audio i muzykę Rozmiarem ja Jakością - to jest zasadnicza różnica.

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

2 minuty temu, Milimetr napisał:

Widzę, że ktoś tam już robi przymiarki do aplikacji na Ellipticorach. Chętnie bym tych głośników posłuchał, z czystej ciekawości co Scan Speak wymyślił. 
Mirku może odezwij się do nich ile taka kolumna kosztuje. Gabarytowo nie jest jakaś wielka, basowce na froncie i firma też nie krzak. 

Ukryta Zawartość

Przemek,  te kolumny kompletnie  mnie nie interesują .....więc jak rozumiesz i cena też......

Ukryta Zawartość

P.S 

Aida 400 tys złotych - 70% = 120 tys złotych i nikt nie chce -  no popatrz.  Myślę że jakbyś ponegocjował to za 60 tys by Ci sprzedali te paskudne kolumny.  Ale przecież to dalej za drogo. Wiadomo. 

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

Teraz, slawek.xm napisał:

to przyznaj wreszcie to , ze elli pobiły Twoje AT ?

to wiadomo

12 minut temu, babatular napisał:

Ty rozpatrujesz audio i muzykę Rozmiarem ja Jakością

czyżbyś miał jakiś kompleks rozmiaru, ze Cię wszędzie pełno ?

p.S

Sly - kiedy zlecisz wykonanie samochodu polskim mistrzom- mechanikom. Nie mów że dasz sie dymac kupując Merce i BeeMki, które maja tyle wad i nie są szyte na miarę.

Teraz, piano napisał:

czyżbyś miał jakiś kompleks rozmiaru, ze Cię wszędzie pełno ?

tak

Gość

(Konto usunięte)
11 minut temu, babatular napisał:

Ale przecież to dalej za drogo. Wiadomo. 

obawiam się , że dla Ciebie każda suma powyżej 10 tysi to niewyobrażalny wydatek ?

Teraz, slawek.xm napisał:

obawiam się , że dla Ciebie każda suma powyżej 10 tysi to niewyobrażalny wydatek ?

tak

Teraz, piano napisał:

przeszedłeś na minimalizm ?

proste pytanie - prosta odpowiedź

47 minut temu, babatular napisał:

aha

Słuchaj sobie skleconych kolumienek przez wybitnych polskich zawodowców w dziedzinie sztuki konstruowania kolumn. Za tzw "granicą" pojęcia nie mają jak konstruować zespoły głośnikowe. Takie na ten przykład Dynaudio od 40 lat buduje zespoły głośnikowe - ale gdzie im do wiedzy, doświadczenia, know-how, talentu, zaplecza technologicznego polskich mistrzów klecących kolumienki dla Sly'a.

Ja jestem na entry level ale ty za to na High Top Level bo masz duże kolumny. Ty rozpatrujesz audio i muzykę Rozmiarem ja Jakością - to jest zasadnicza różnica.

Np. Dla mnie nie ma znaczenia metka i cena, zawsze jak gdzieś slucham systemu to zapominam o jego cenie, czasami nawet nie znam, włączam znane mi utwory i slucham
U "Sly´a" pewnie tez bym wady wyłapał, bo zawsze są, ale mogłoby się okazać ze to najlepsze konstrukcje jakie kiedykolwiek słyszałem

Ale bez odsłuchu nie śmiałbym odnosić się do jakości, natomiast o jakości Dynauadio mam własne zdanie

Edytowane przez .:Gerard:.
Teraz, .:Gerard:. napisał:

U "Sly´a" pewnie tez bym wady wyłapał, bo zawsze są, ale mogłoby się okazać ze to najlepsze konstrukcje jakie kiedykolwiek słyszałem

Nie słyszałem jeszcze wielgachnych kolumn, które brzmiałyby w wyrafinowany sposób. Zawsze głośno i dynamicznie - ale gdzie spójność, homogeniczność,  detal, różnicowanie barwowe, mikordynamika A przede wszystkim gdzie jest MUZYKA na takich wielogłośnikowych mastondach. Zlepek dźwieków.

3 minuty temu, babatular napisał:

Nie słyszałem jeszcze wielgachnych kolumn, które brzmiałyby w wyrafinowany sposób. Zawsze głośno i dynamicznie - ale gdzie spójność, homogeniczność,  detal, różnicowanie barwowe, mikordynamika A przede wszystkim gdzie jest MUZYKA na takich wielogłośnikowych mastondach. Zlepek dźwieków.

Wszystko to jest, a do tego olbrzymia swoboda, lekkość w prezentacji każdego rodzaju muzyki (Revolution No. 9, nie są to "mastondy", ale całkiem spore :))

Przekazuj obiektywnie swoje subiektywne oceny.

8 minut temu, babatular napisał:

Ja słyszałem, ale większość ogromnych konstrukcji to tak jak piszesz 

8 minut temu, passer napisał:

Wszystko to jest, a do tego olbrzymia swoboda, lekkość w prezentacji każdego rodzaju muzyki (Revolution No. 9, nie są to "mastondy", ale całkiem spore :))

nie słyszałem tego na wielkich kolumnach - oprócz dynamiki i wysokiej glosnosci

3 minuty temu, babatular napisał:

nie słyszałem tego na wielkich kolumnach - oprócz dynamiki i wysokiej glosnosci

No to masz fajnie, sporo nowych rzeczy przed tobą.

Przekazuj obiektywnie swoje subiektywne oceny.

Babatular jak policjant hi-endowy - jak tylko gdzieś jakieś nieoczywiste hi-endy pojawiają się na Forum, to komendant babatular niemalże z automatu wysyła radiowóz i bada hi-endowość produktu. Dobrze, że za niehajendowość nie idzie się tutaj siedzieć, bo cele byłyby pełne.

Parker's Mood

39 minut temu, passer napisał:

No to masz fajnie, sporo nowych rzeczy przed tobą.

to chyba przed wszystkim.

A to że się komuś wydaje ze slyszal - no cóż . Macierewiczowi caly czas sie wydaje ze wybuchły bomby na pokladzie Tu154.

18 minut temu, Chicago napisał:

Babatular jak policjant hi-endowy - jak tylko gdzieś jakieś nieoczywiste hi-endy pojawiają się na Forum, to komendant babatular niemalże z automatu wysyła radiowóz i bada hi-endowość produktu. Dobrze, że za niehajendowość nie idzie się tutaj siedzieć, bo cele byłyby pełne.

Nieoczywisty ???

Akai CD sprzed 30 lat, ktory sie rozlatuje i Tannoye M1 - to nieoczywisty hi-end ?

1 godzinę temu, babatular napisał:

Co to te wielogłośnikowe mastondy? jakieś hi-endowe kondy;-)??

Też przez lata słuchałem na kolumnach podstawkowych dwudrożnych, teraz trzy drogi i cztery głośniki - żadne wielkoludy 60 kg sztuka i......jest w nich to wszystko o czym piszesz (było już w maluchach) tylko na znacznie wyższym poziomie, ale to produkt tej samej firmy, dodam, że szanowanej przeze mnie, więc nic dziwnego...

3 godziny temu, slawek.xm napisał:

to przyznaj wreszcie to , ze elli pobiły Twoje AT ?

Owszem, ale tylko trochę, No może 20%. AT też są świetne.

3 godziny temu, babatular napisał:

Ale przecież to dalej za drogo. Wiadomo. 

To nie był problem ceny tylko kiepskiego grania. Akurat w tym przypadku potwierdziła się twoja teoria, że duże kolumny grają kiepsko, ale tylko w tym. I problemem nie była zapewne wielkość kolumn.

kiedy zlecisz wykonanie samochodu polskim mistrzom- mechanikom. Nie mów że dasz sie dymac kupując Merce i BeeMki, które maja tyle wad i nie są szyte na miarę.

Ten przykład świadczy o zupełnym nierozumieniu zagadnienia budowy kolumn. 

ja Jakością

Z czego? Z 2 drożnych kolumienek, które nie przenoszą połowy dźwięków? Moj znajomy, wybitny spec od audio i to nie tylko na polskiej arenie, z 45 letnim doświadczeniem, zawsze śmieje się z takich kolumn i mówi, że to jak słuchanie orkiestry przez dziurkę od klucza w drzwiach filharmonijnego kibelka... :-))

10 minut temu, sly30 napisał:

Ten przykład świadczy o zupełnym nierozumieniu zagadnienia budowy kolumn

No tak. Pytanie ,  kiedy Sly zleci zrobienie samochodu mechanikowi w garażu świadczy o moim zupełnym niezrozumieniu zagadnienia budowania kolumn.  Hm...doprawdy genialna logika.

Wielkie głośniki potrzebują wielkiego pomieszczenia - podobnie jak wielkie zespoły potrzebują więcej miejsca i powietrza. Na przykładzie akustycznego klasycznego trio w 40m2 i 12-osobowego big-bandu w tym samym pomieszczeniu można się doszukiwać analogii - jak są profesjonalni, to zagrają i jedni i drudzy, ale o ile z akustycznego trio będziemy mogli usłyszeć, że się tak wyrażę 'pełną otwartość' w tych 40-tu metrach, tak big-band już będzie musiał grać mocno powściągliwie (skompresowanie?), żeby był słyszalny i odbieralny na właściwym sobie wysokim poziomie jakościowym. Podobnie z głośnikami w pomieszczeniu - nie mogą być ani za duże, ani za małe. Tak to widzę i słyszę. Przecież siedzenie dwa metry przed wielkimi głośnikami i słuchanie muzyki w ten sposób, to męka - pamiętam, jak siedziałem przy stoliku dwa metry albo półtora od Liebmana i jego zespołu w Green Mill - no nie wiem, czy z audiofilskiego punktu widzenia i słyszenia jest to jakiś raryras dżwiękowy, ale fakt, odnosi się wrażenie, że muzycy grają po prostu dla ciebie. Jest wiele szkół i dróg w audio, które przynoszą zadowolenie. Ważne, żeby wreszcie odetchnąć przy słuchaniu i powiedzieć sobie - o, to jest to, czego chcę i tak jak lubię.

Parker's Mood

5 minut temu, babatular napisał:

No tak. Pytanie ,  kiedy Sly zleci zrobienie samochodu mechanikowi w garażu świadczy o moim zupełnym niezrozumieniu zagadnienia budowania kolumn.  Hm...doprawdy genialna logika.

Myślałem, że ty bardziej rozumny jesteś, ale skoro nie widzisz różnicy w technologicznym zaawansowaniu budowy nowego BMW vs kolumn głośnikowych, to dalsza dyskusja nie ma sensu. 

Godzinę temu, wit-told napisał:

i......jest w nich to wszystko o czym piszesz (było już w maluchach) tylko na znacznie wyższym poziomie, ale to produkt tej samej firmy, dodam, że szanowanej przeze mnie, więc nic dziwnego...

Tak ? O ile mnie starcza pamiec nie myli to w Response5 jest kopułka D2010. Dodam że to bardzo przeciętna kopułka. Jesli w R5 jest ten najsłabszy Scan to nie ma mowy że z tych kolumn słychać wszystko to o czym piszę.  Chyba ze cos pomyliłem. Sluchalem tych kolumn ponad 20 lat temu.

Niebywałe, że są jeszcze istoty, które wyobrażają sobie, że zbudowanie kolumn głośnikowych lepszych od seryjnych w sklepie jest lotem na Marsa. Przecież ci co wybudowali najlepsze hajendy na świecie i w ogóle w całej galaktyce, to też tylko zwykli ludzie i normalni budowniczy hi-endu niejednokrotnie nieposiadający fachowej wiedzy, jak na przykład legenda Franco Serblin...???

Parker's Mood

5 minut temu, sly30 napisał:

Myślałem, że ty bardziej rozumny jesteś, ale skoro nie widzisz różnicy w technologicznym zaawansowaniu budowy nowego BMW vs kolumn głośnikowych, to dalsza dyskusja nie ma sensu. 

No weź. Przeciez taki 18 cm Elipticor kapie od najnowszych technologii, kosmiczna technologia - stad cena 3,5 tys za 18 cm średniak na celulozie.

A z samochodem już "garaż"  sobie nie poradzi ?  Kolumny sklecą do kupy - z samochodem troszkę gorzej, co ? 

Dobrze "produktorów"  kolumn podsumował Dan D'Agostino.

5 minut temu, Chicago napisał:

Niebywałe, że są jeszcze istoty, które wyobrażają sobie, że zbudowanie kolumn głośnikowych lepszych od seryjnych w sklepie jest lotem na Marsa. Przecież ci co wybudowali najlepsze hajendy na świecie i w ogóle w całej galaktyce, to też tylko zwykli ludzie i normalni budowniczy hi-endu niejednokrotnie nieposiadający fachowej wiedzy, jak na przykład legenda Franco Serblin...???

Istoty z Marsa. Ludziska budujta kolumny - proste to jak pół metra sznurka. Wiadomo przeca że  zrobienie kolumn w przydomowym warsztacie to mały pikuś. 

Przypominam wszystkim że kolumna głośnikowa to caly czas zdecydowanie najslabszy, mający największe znieksztalcenia i nierównomiernosci w charakterystyce  element każdego systemu audio.

6 minut temu, babatular napisał:

No weź. Przeciez taki 18 cm Elipticor kapie od najnowszych technologii, kosmiczna technologia - stad cena 3,5 tys za 18 cm średniak na celulozie.

A z samochodem już "garaż"  sobie nie poradzi ?  Kolumny sklecą do kupy - z samochodem troszkę gorzej, co ? 

Dobrze "produktorów"  kolumn podsumował Dan D'Agostino.

Istoty z Marsa. Ludziska budujta kolumny - proste to jak pół metra sznurka. Wiadomo przeca że  zrobienie kolumn w przydomowym warsztacie to mały pikuś. 

Przypominam wszystkim że kolumna głośnikowa to caly czas zdecydowanie najslabszy, mający największe znieksztalcenia i nierównomiernosci w charakterystyce  element każdego systemu audio.

Niebywale że są istoty ktore myślą że  tak nie jest !!!

...... jeżeli w takim fajnym klimacie rozmawiamy o kolumnach to zapytam..... są kolumny które odtwarzają bd każdy rodzaj muzyki? ..... coś od siebie.... akurat mój ulubiony Blues znakomicie brzmi na Harbeth....

• Pokaż nowe odpowiedzi