Skocz do zawartości
IGNORED

....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?

Rekomendowane odpowiedzi

3 godziny temu, .:Gerard:. napisał:

Przerabiałem

Najprostsza metoda, kup tani cienki przewodnik ze srebra i gruby z miedzi

wepnij w terminale góra dol i porównaj z opcja odwrotnie

Dodam, do wzmacniacza mam wtyki WBT, także jak juz przetestujesz przewodniki to następnie wtyki, WBT na poczatku "sypia gora" ale po czasie sie uspokaja, progres jakości mikro ale polecam spróbować

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Gerard, jakiej firmy jest ten zwisający w dół głośnikowy poprawiacz?

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, przemak napisał:

Ze zwrotnicą. Taki szczegół. Nieważny.

Tak czy inaczej, ze zwrotnicą czy bez, wzmacniacze muszą mieć takie same wzmocnienie.

Może czegoś nie wiem, ale robiłem różne próby, różne typy wzmacniaczy, różne moce i wszystko można było fajnie zgrać tylko preamp musiał mieć regulacje Gain Output oddzielnie na każdą pare wyjść. Preampy Burmestera takie coś mają. MBL 6010 też. Chcąc to idealnie ustawić, dobrze było zrobić pomiary. 

4 minuty temu, Krzysztof_56775 napisał:

Gerard, jakiej firmy jest ten zwisający w dół głośnikowy poprawiacz?

QSW, Slawek robił takie różne cuda, mam dwa zestawy od niego, jeden u mnie tłamsi dźwięk a drugi na lepszych kondach nie wpływa na charakterystykę a potęguje 3D i detale, dlatego zanim coś takiego kupisz to lepiej przetestuj bo trzeba trafić

Nie mam od dawna kontaktu ze Slawkiem, a to jest prawdopodobnie jedyna taka para

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

... firma Akiko Audio chyba  robi takie poprawiacze....nie słuchałem więc.....ale chętnie przeczytałbym opinie kogoś kto sprawdzał u siebie....

Sa roznej firmy, polecam na kondach audio note

Ukryta Zawartość

csm_Zobelglieder_dd7f179c52.thumb.jpg.4165c6c06b13194a7ea71ea0fd49cb5f.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie nie mialem

ale jak chcesz to podaj adres na PW, pożyczę ci na test drugie które u mnie nie pasują, ale wiem ze u jednego pasowały 
to musi sie ze zwrotnica zgrać dlatego testować i jeszcze raz testować żeby trafić synergie

44 minuty temu, sly30 napisał:

Może czegoś nie wiem, ale robiłem różne próby, różne typy wzmacniaczy, różne moce i wszystko można było fajnie zgrać tylko preamp musiał mieć regulacje Gain Output oddzielnie na każdą pare wyjść. Preampy Burmestera takie coś mają. MBL 6010 też. Chcąc to idealnie ustawić, dobrze było zrobić pomiary. 

Ja odnoszę się do tego posta:  

4 godziny temu, Miroslav1 napisał:

dwa wzmacniacze....silny/mocny tranzystor na dół i lampa na górę?

czyli biamping bez podziału pasma przed wzmacniaczami mocy. W takiej sytuacji różnicowanie mocy wzmacniaczy nie ma sensu, silniejszy wzmacniacz nie będzie mógł być w pełni wysterowany. Żadne regulacje wzmocnienia czy poziomu nic nie pomogą, musi być ten sam poziom na wyjściu obu wzmacniaczy. W układzie z podziałem pasma przed końcówkami wzmacniacze mogą mieć różną moc, ale zwykle muszą mieć takie samo wzmocnienie (w zakresie w jakim usunięcie zwrotnicy zmienia sytuację, najczęściej ton wysokotonowy jest mocniej tłumiony). Po to regulacje wzmocnienia w każdym torze, żeby uzyskać takie samo 😉

nagrywamy.com

13 minut temu, .:Gerard:. napisał:

Nie nie mialem

ale jak chcesz to podaj adres na PW, pożyczę ci na test drugie które u mnie nie pasują, ale wiem ze u jednego pasowały 
to musi sie ze zwrotnica zgrać dlatego testować i jeszcze raz testować żeby trafić synergie

...dzięki, odezwę się....teraz mam za dużo rzeczy do sprawdzenia/posłuchania a za mało czasu....ale jeszcze raz dzięki...

....i88 jest juz u dystrybutora coby wymienić trafo, więc idzie ku lepszemu...do OPEN 5 mam również dwie pary kabli głośnikowych tej samej firmy  żeby nie stosować żadnych zworek....uważam że jest to dobre rozwiązanie i powinno chociaż odrobinę poprawić dzwięk....

....w OPEN 5 są zwykłe gniazda głośnikowe....moim zdaniem dziadostwo....zastanawiam się czy warto wymienić je powiedzmy na jakiś WBT lub coś innego ale lepszego....

i tu moje pytanie.....przerabiał/wymieniał ktoś gniazda głośnikowe?....to że WBT solidnie wyglądają nie ulega wątpliwości ale czy brzmieniowo wniosą jakąś odrobinę?? 

.....rozważam również inne rozwiązanie.....wywalić gniazda głośnikowe i podłączyć kable ze zwrotnicą na krótko???

....jakiś czas temu napisałem do firmy TRI-ART- AUDIO o podstawki pod kolce....zamówiłem/zapłaciłem/czekam......w trakcie tej korespondencji dowiedziałem się że firma w swych najnowszych kolumnach stosuje na basie nie 15" (tak jest u mnie) ale 18" 

...kolejne pytanie.....zakładam że 18" są trudniejsze do napędzenia - czy moje integry poradziłby  sobie z 18"? 

....i następne pytanie......co takiego 18" mogą zmienić w brzmieniu?....(wiadomo że bas).....miło jak ktoś ma doświadczenie i przerabiał takie głośniki i będzie chciał się tą wiedzą podzielić.....

.....dziś sporo pytań ale jakoś tak samo wyszło 😉 ....piszemy na luzie bez żadnych spinek 😉 

Gość

(Konto usunięte)
4 minuty temu, Miroslav1 napisał:

i tu moje pytanie.....przerabiał/wymieniał ktoś gniazda głośnikowe?....to że WBT solidnie wyglądają nie ulega wątpliwości ale czy brzmieniowo wniosą jakąś odrobinę?? 

na pewno będą trwałe i dobrej jakości

a najlepszym rozwiązaniem jest

5 minut temu, Miroslav1 napisał:

.wywalić gniazda głośnikowe i podłączyć kable ze zwrotnicą na krótko???

eliminacja każdego elementu toru ,który może wnieść zmiany jest dobrym pomysłem

8 minut temu, Miroslav1 napisał:

....i następne pytanie......co takiego 18" mogą zmienić w brzmieniu?....(wiadomo że bas).....miło jak ktoś ma doświadczenie i przerabiał takie głośniki i będzie chciał się tą wiedzą podzielić.....

przede wszystkim jest większa powierzchnia membrany dlatego głośnik aby wytworzyć takie samo ciśnienie akustyczne nie musi się tak mocno wychylać

i w ten sposob zmniejsza się znieksztalcenia , na basie to bardzo istotne

kwestia czy będą wysterowane podobnie jak 15 cali nie zależy bezpośrednio od średnicy

dlatego trzeba spróbować

Godzinę temu, slawek.xm napisał:

a najlepszym rozwiązaniem jest

eliminacja każdego elementu toru ,który może wnieść zmiany jest dobrym pomysłem

....prawdopodobnie tak się skończy że wywalę gniazda i kable na krótko podłączę....ale wpierw sprawdzę jak kolumny grają na dwóch parach kabli.....

Godzinę temu, slawek.xm napisał:

przede wszystkim jest większa powierzchnia membrany dlatego głośnik aby wytworzyć takie samo ciśnienie akustyczne nie musi się tak mocno wychylać

i w ten sposob zmniejsza się znieksztalcenia , na basie to bardzo istotne

kwestia czy będą wysterowane podobnie jak 15 cali nie zależy bezpośrednio od średnicy

dlatego trzeba spróbować

.....chętnie bym spróbował ale te kolumny są w Kanadzie i tylko zakup w ciemno wchodzi w grę.....

• Moderatorzy
10 godzin temu, Miroslav1 napisał:

....w OPEN 5 są zwykłe gniazda głośnikowe....moim zdaniem dziadostwo....zastanawiam się czy warto wymienić je powiedzmy na jakiś WBT lub coś innego ale lepszego....

Ja kilka razy robiłem testy i moje wnioski są takie, że gniazdo głośnikowe nic nie może poprawić, natomiast dużo może zepsuć… czasem jest tak ze wsadzi się tanie gniazda i w porównaniu do WBT nie słychać różnicy, a czasem nawet całkiem sensowne gniazda po zmianie na wbt jest lepiej. Więcej energii, lepszy oddech itd. Moim zdaniem jeśli nie wiąże się to przeróbkami, rozwierceniem kolumny, to jednak warto sobie takie wbt sprawić, bo jeszcze nigdy nie słyszałem żeby zaszkodziły.  Szczególnie warto to zrobić jeśli stosuje się kable głośnikowe powyżej kilku tys zł.  

8 godzin temu, Miroslav1 napisał:
10 godzin temu, slawek.xm napisał:

....prawdopodobnie tak się skończy że wywalę gniazda i kable na krótko podłączę....ale wpierw sprawdzę jak kolumny grają na dwóch parach kabli.....

Odradzam… Późnej nawet szybki głupi test kabla, przesunięcie kolumny itd. są problemem. Dobre wtyki załatwiają sprawę i chyba nie ma co popadać w ekstremum. 

-----------------

Gość

(Konto usunięte)
12 godzin temu, Miroslav1 napisał:

.....chętnie bym spróbował ale te kolumny są w Kanadzie i tylko zakup w ciemno wchodzi w grę.....

Jeśli nie jest to problemem to opisz różnice pomiędzy Harbeth a Open 5 , bo to może być ciekawe dla wszystkich

choć skoro pytasz o większe odgrody to wnioski chyba są jednoznaczne ? 🙂

zastosowanie 18 cali może mieć jeszcze tę zaletę , że przy podobnej skuteczności większe kolumny zejdą trochę niżej

przy takich kolumnach rzadko stosuje się głośniki o dużej masie drgającej jaką mają często głośniki subowe i raczej nie trzeba olbrzymich mocy by zagrały choć oczywiście zazwyczaj większa moc wzmacniacza przekłada się na kontrolę

można też w ostateczności zastosować bi -amping  ale jeśli Harbethy wystarczająco nagłaśniają pokój to raczej nie będzie to kwestia poprawy a tylko doświadczenia innego sposobu prezentacji

4 godziny temu, plastik1989 napisał:

Późnej nawet szybki głupi test kabla, przesunięcie kolumny itd. są problemem. Dobre wtyki załatwiają sprawę i chyba nie ma co popadać w ekstremum. 

sorry ale to nie są problemy

zawsze w końcu następuje wybór kabli a te wybrane warto wlutować w zwrotkę z pominięciem przyłączy

odsyłam do doświadczeń ś.p. Starego Audiofila

oczywiście kłóci się to z możliwością szybkiego podłączenia innych kabli ale nie jest to niemożliwe 🙂

w każdym razie jeśli bierzemy pod uwagę każdy najmniejszy aspekt możliwy do poprawienia to warto przynajmniej dla własnego doświadczenia przeprowadzić taki eksperyment

14 godzin temu, plastik1989 napisał:

Ja kilka razy robiłem testy i moje wnioski są takie, że gniazdo głośnikowe nic nie może poprawić, natomiast dużo może zepsuć… czasem jest tak ze wsadzi się tanie gniazda i w porównaniu do WBT nie słychać różnicy, a czasem nawet całkiem sensowne gniazda po zmianie na wbt jest lepiej. Więcej energii, lepszy oddech itd. Moim zdaniem jeśli nie wiąże się to przeróbkami, rozwierceniem kolumny, to jednak warto sobie takie wbt sprawić, bo jeszcze nigdy nie słyszałem żeby zaszkodziły.  Szczególnie warto to zrobić jeśli stosuje się kable głośnikowe powyżej kilku tys zł.  

Odradzam… Późnej nawet szybki głupi test kabla, przesunięcie kolumny itd. są problemem. Dobre wtyki załatwiają sprawę i chyba nie ma co popadać w ekstremum. 

...puki co OPEN 5 mam wstawione z pokoju bo gram na m40.2....ale jak ponownie wylądują w pokoju to wpierw sprawdzę dwie pary kabli głośnikowych i zastanowię się co dalej.....WBT czy podłączenie na krótko....

10 godzin temu, slawek.xm napisał:

Jeśli nie jest to problemem to opisz różnice pomiędzy Harbeth a Open 5 , bo to może być ciekawe dla wszystkich

choć skoro pytasz o większe odgrody to wnioski chyba są jednoznaczne ? 🙂

zastosowanie 18 cali może mieć jeszcze tę zaletę , że przy podobnej skuteczności większe kolumny zejdą trochę niżej

przy takich kolumnach rzadko stosuje się głośniki o dużej masie drgającej jaką mają często głośniki subowe i raczej nie trzeba olbrzymich mocy by zagrały choć oczywiście zazwyczaj większa moc wzmacniacza przekłada się na kontrolę

można też w ostateczności zastosować bi -amping  ale jeśli Harbethy wystarczająco nagłaśniają pokój to raczej nie będzie to kwestia poprawy a tylko doświadczenia innego sposobu prezentacji

....jak po dwóch miesiącach ponownie wstawiłem m40.2 do pokoju...i miałbym  dokonać wyboru które   kolumny zostają m40.2 czy OPEN 5 (po pierwszym dniu słuchania) to bez wahania wybrałbym OPEN 5.....trochę lepiej było po drugim dniu grania ....ale teraz nie wiem które są lepsze.....bardzo podoba mi się połączenie OPEN 5 z I88....i m40.2 z hybrydą....nie stoję przed koniecznością wyboru więc na razie zostają jedne i drugie.....

chociaż jakbym został przyduszony 😉 abym wybrał te jedyne.....to postawiłbym chyba na OPEN 5.....wiem jedno... one zostaną na sto procent....i jeżeli dokonam jakiś zmian to tylko na te większe 18"....

To zrób odważny ruch i wybierze jedne, najlepsze np te Odgrody z 18-kami, do tego dobierz najlepszy dla nich wzmacniacz i resztę dostroisz sobie kablami. Z Odgrody masz najszybszy dźwięk, bez zabarwień obudowy i bez wpływu gąbek, wełny i innych wypełnień klasycznych obudów. 

...kuszą mnie te 18" tym bardziej że zaproponowali mi dobrą cenę (pewnie  dlatego że w Polsce nie ma dystrybutora) jakbym miał te kolumny w Polsce za taką cenę to bez wahania już bym po nie jechał.....pies trącał że trzecia para kolumn....

natomiast z Kanady trzeba zapewne doliczyć drugie tyle za transport i inne opłaty.....jeżeli dojdzie do tego że sprowadzę te 18" to m40.2 i OPEN 5 pójdą  na sprzedaż.....

...pewnie że trzy pary są niepotrzebne.....wiesz może jakie są opląty w przypadku gdy chciałbym sprowadzić te 18"....nigdy nic z tamtych rejonów nie kupowałem więc nie wiem....zakładam że drugie tyle (cena kolumn)  trzeba będzie dołożyć 

Jak coś jest do wszystkiego jest do .....  😉

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

4 minuty temu, ASURA napisał:

Jak coś jest do wszystkiego jest do .....  😉

....chciałeś powiedzieć do dupy ?...może rozwiniesz swoją myśl ?

5 minut temu, Miroslav1 napisał:

...pewnie że trzy pary są niepotrzebne.....wiesz może jakie są opląty w przypadku gdy chciałbym sprowadzić te 18"....nigdy nic z tamtych rejonów nie kupowałem więc nie wiem....zakładam że drugie tyle (cena kolumn)  trzeba będzie dołożyć 

Dobry system zagra dobrze każdy rodzaj muzyki. Nie potrzeba kilku różnych systemów.

2 minuty temu, Miroslav1 napisał:

....chciałeś powiedzieć do dupy ?...może rozwiniesz swoją myśl ?

No przecież słyszysz co kolumny to inaczej grają, inaczej jest rozłożony akcent przy poszczególnych rodzajach muzyki. Dopiero jeśli zaczyna Ci więcej rodzajów muzyki lepiej grać wtedy dopiero stają się nazwijmy to nie neutralne ale bliżej pewnego Twojego wzorca. Najtrudniejsze w systemie jest pozbycie się jego własnej sygnatury, jest to niesłychanie trudne i tak w sumie do końca niemożliwe

3 minuty temu, mariusz30 napisał:

Mirosław1.Jakiej wielkości jest twój pokój odsłuchowy?

sorry to do Mirosława

Edytowane przez ASURA

5 minut temu, Bartollini napisał:

ASURA co ty z dwóch kont na raz piszesz?    🙂

No właśnie nie mogę się doprosić żeby konto mariusz30 było nieaktywne 😉

24 minuty temu, mariusz30 napisał:

Mirosław1.Jakiej wielkości jest twój pokój odsłuchowy?

...nie bardzo wiem komu odpowiedzieć 😉 

23 minuty temu, ASURA napisał:

sorry to do Mirosława

...nie bardzo wiem komu odpowiedzieć....

....20m2

• Moderatorzy
1 godzinę temu, ASURA napisał:

No właśnie nie mogę się doprosić żeby konto mariusz30 było nieaktywne 😉

To po co je w ogóle zakładałeś, Mariuszu-Rafale-Asuro…? 

PS Nie wiem kogo prosiłeś, ale miej świadomość, że Twoje dziecinne zabawy z zakładaniem kilkunastu kont, a późnej przepraszanki i prośby o zamykanie tych kont, dokłada nam dużo niepotrzebnej roboty. Może znajdź sobie jakąś inną zabawę…? 

-----------------

3 godziny temu, sly30 napisał:

To zrób odważny ruch i wybierze jedne, najlepsze np te Odgrody z 18-kami, do tego dobierz najlepszy dla nich wzmacniacz i resztę dostroisz sobie kablami. Z Odgrody masz najszybszy dźwięk, bez zabarwień obudowy i bez wpływu gąbek, wełny i innych wypełnień klasycznych obudów. 

Nie zgodzę się, to jest zależne bardziej od przetworników.
Z jednych ogrodów słyszałem misiowaty jednostajny bas, z innych szybki ale bardzo obszerny, konstrukcja konstrukcji nierówna

• Pokaż nowe odpowiedzi