Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz do Dali Ikon 6 jakieś sugestie ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

To mój pierwszy post choć czytam od dawna.

Do rzeczy, do tej pory Dali ikon 6 grają z Onkyo A-8850, zestaw uzupełnia odtwarzacz Onkyo C-N7050 i gramofon Pro ject debut III/ortofon 2M red. Gra to na 18m2 niestety dość zagraconych (tego nie zmienię). Zakres muzyki dość szeroki np. Od klasyki poprzez rock, soul, jazz, indie pop (bez rapu i disco polo).Dźwięk lubię raczej analityczny i dobrze kontrolowany

To co mam gra moim zdaniem dosyć przyzwoicie, ale jestem trochę zmęczony wzmacniaczem bo wiekowy i wymaga troskliwej opieki (czasem ma swoje zdanie w kwesti wyboru źródła...).

Naturalnym torem pomyślałem o nowym Onkyo A-9150, i tu pojawiły się pytania: przecież nie tylko Onkyo jest na świecie.

Priorytetem jest by nie było gorzej, jeśli dało by się trochę poprawić niższe rejestry bo jakby lekko wycofane (ale bez utraty kontroli), może wysunąć wokal do przodu , wysokim nic do zarzucenia nie mam.

Pomyślałem a może nowy:

NAD C326BEE

Marantz PM 6006

Może taga hta-800

Może jednak używany Naim nait 5i, jeśliby miał zrzucić koc

Onkyo a-9150 jednak jeśli dorówna starej integrze 8850 byłoby priorytetem

Pomóżcie panowie bo na ślepo organizować odsluchów nie mam serca

Budżet do około 2500 PLN

Edytowane przez fotam

Powinien wystarczyć; DAC, USB ( bez flaków ? ) Phono i zdalne - mocy wystarczy.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

nawet do negocjacji ...

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Ta sama szkoła, choć Rotel z biegiem czasu łagodnieje w górze pasma ? 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

To chyba lepiej połączyć to z R.A12. Większe trafo, większe możliwości. Kiedyś miałem te kolumny i dopiero przy bardzo drogich wzmacniaczach, zaczęły się "odzywać"

No i doszliśmy do wniosku że im droższy wzmacniacz tym lepszy, to prawda ale pytanie stawiam inne:

Co nowe (lub prawie)w cenie do 2500 nie polegnie w porównaniu do starego onkyo 8850 ? Z kolumnami Dali Ikon 6

Ten grat gra słabo ;\ ten Rotel powinien być lepszy. U mnie ten onkjo grał jakby cały czas był włączony loudness, w porównaniu z innymi piecykami. A standardowa usterka jest do naprawienia - jest gdzieś niedługi opis na tym forum na temat... Można się odezwać do autora ;|

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Cześć,
Zważywszy na Twoje oczekiwania oraz kolumny myślę, że dobrym rozwiązaniem byłby Nad C326BEE, Marantz PM6006 lub Audiolab 6000a, który jest nieco ponad zakładany budżet. Wszystkie 3 wzmacniacze poprawią reprodukcję basu. Najlepszą jakość uzyskać po kolei na Audiolabie, NADzie, Marantz. Marantz będzie delikatnie jaśniejszy względem obecnie posiadanego Onkyo. 
Alternatywą może być zmiana źródła i tutaj bardzo dobrym rozwiązaniem byłby węgierki Heed Dactilus III, który nada lepszej dynamiki, więcej szczegółów i przede wszystkim dorzuci nieco od siebie basu. 

Zapraszam do kontaktu w sprawie wyceny. 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

15 godzin temu, fotam napisał:

Poczytałem... jest to opcja. Jak do tego ra-11 ma się nowy a-11 ? Tego może mógłbym posłuchać

A 11 nie ma Daca. Dopiero A12 ma. Dźwięk starszego modelu był ciut jaśniejszy. Jednak do Dali to nie przeszkadza i ten z alle to świetna opcja do tych kolumn. 

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Sugestia jest jedna. Żadnego Nad,a...idź w lampę. Miałem te kolumny. Angielskie tranzystory budżetówki zamulą te kolumny.

Politykę robi się za pomocą pieniędzy, a pieniądze za pomocą polityki. Ot, taki przypadek...

21 godzin temu, fotam napisał:

Witam

To mój pierwszy post choć czytam od dawna.

Do rzeczy, do tej pory Dali ikon 6 grają z Onkyo A-8850, zestaw uzupełnia odtwarzacz Onkyo C-N7050 i gramofon Pro ject debut III/ortofon 2M red. Gra to na 18m2 niestety dość zagraconych (tego nie zmienię). Zakres muzyki dość szeroki np. Od klasyki poprzez rock, soul, jazz, indie pop (bez rapu i disco polo).Dźwięk lubię raczej analityczny i dobrze kontrolowany

To co mam gra moim zdaniem dosyć przyzwoicie, ale jestem trochę zmęczony wzmacniaczem bo wiekowy i wymaga troskliwej opieki (czasem ma swoje zdanie w kwesti wyboru źródła...).

Naturalnym torem pomyślałem o nowym Onkyo A-9150, i tu pojawiły się pytania: przecież nie tylko Onkyo jest na świecie.

Priorytetem jest by nie było gorzej, jeśli dało by się trochę poprawić niższe rejestry bo jakby lekko wycofane (ale bez utraty kontroli), może wysunąć wokal do przodu , wysokim nic do zarzucenia nie mam.

Pomyślałem a może nowy:

NAD C326BEE

Marantz PM 6006

Może taga hta-800

Może jednak używany Naim nait 5i, jeśliby miał zrzucić koc

Onkyo a-9150 jednak jeśli dorówna starej integrze 8850 byłoby priorytetem

Pomóżcie panowie bo na ślepo organizować odsluchów nie mam serca

Budżet do około 2500 PLN

Do Ikonów warto pomyśleć nad czymś cieplejszym np: Magnatem MR780.

Fakt Magnat MR780 to rewelacyjny amplituner, który barwą na pewno wyróżnia się na tle konkurencji ze stajni Yamahy, Denona, Onkyo czy Marantz. Warto koniecznie wziąć go pod uwagę. 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Czyli na ten moment będę szukał rotela do odsłuchu, a-11, a-12 powinien dać mi pogląd na to jak zagra ra-11.

Posłucham też NAD c356 (lub c326)

Ciekaw jestem jeszcze waszych opinii na temat arcama a29 z moimi ikonami ?

No i po odsłuchu...

NAD 338 zdecydowanie nie

NAD 326 zagrał bardzo fajnie ale Rotel a11 przy równie pozytywnym odczuciu miał przyjemniejsze wokale.

A Rotel a12 zagrał jeszcze trochę lepiej.

Teraz jednak jest dylemat : rotel a12 czy może w tej samej cenia magnat mr780 i radio dab w gratisie ?

59 minut temu, fotam napisał:

Teraz jednak jest dylemat : rotel a12 czy może w tej samej cenia magnat mr780 i radio dab w gratisie ?

Jak możesz odrzucać tak chętnie tu wciskane NAD-y :-))))) ? To woła o pomstę do nieba :-))))

Politykę robi się za pomocą pieniędzy, a pieniądze za pomocą polityki. Ot, taki przypadek...

Po prostu nady to nie jego klimat rotel a12 to akurat solidny wzmak w swojej klasie cenowej i inne brzmienie względem nada. Testowałeś w domu czy w sali odsłuchowej? 

W sali odsłuchowej w sklepie top hifi

326 nie był taki zły, tylko średnica trochę za mało muzykalna. W tej cenie naprawdę niezły

338 "zabijał" analitycznością i kontrolą basu (bardzo efektownie), ale średnie wycofane, zamęczyłby mnie na dłuższą metę.

Potrzebuję czegoś cieplejszego i zabawa od nowa:

Rotel a12,  magnat mr780, musical fidelity M2, audiolab 6000a

Możesz spróbować z nadem 368 zdecydowanie lepszy od 338. Po wyłonieniu najlepszego dla ciebie wzmacniacza wypożycz do domu sprawdź jak spisze się w twojej akustyce, bo to robi różnicę.