Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Redaktorzy

Ja będę niedługo robił śledzie-matjasy. Dzisiaj kupiłem zalane w solance. Moczenie dobę w czystej wodzie. Jutro pokroję cebulę w talarki, skropię octem, wyduszę łapskami. Będę wkładał do słoików warstwami naprzemian śledź, cebula. Będzie również natka pietruszki i jakieś "kulki" ziołowe typu ziele angielskie, pieprz czarny może dam też liście laurowe. Zaleję olejem. Musi poleżeć kilka dni.

Edytowane przez kangie
Literówka

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Jest odzew to dodam że ilość majonezu to było w okolicach 0.8 L .Z trzech zółtek plus olej i przyprawy i wystarczył do tego utarty jeden ząbek czosnku średniej wielkosci aby całość miała silny i wyrazisty aromat .

Godzinę temu, kangie napisał:

Ja będę niedługo robił śledzie-matjasy. Dzisiaj kupiłem zalane w solance. Moczenie dobę w czystej wodzie. Jutro pokroję cebulę w talarki, skropię octem, wyduszę łapskami. Będę wkładał do słoików warstwami naprzemian śledź, cebula. Będzie również natka pietruszki i jakieś "kulki" ziołowe typu ziele angielskie, pieprz czarny może dam też liście laurowe. Zaleję olejem. Musi poleżeć kilka dni.

O , dawno sledzików nie robiłem .

Godzinę temu, kangie napisał:

@atmegjakieś fotki masz?

Niemam ,sam majonez slicznie nie wyglądał ,taki blady jakis ale smakowyty jest i konsystencja sztywna  ,to zadziwiajace jak silnie dziala jeden kawalek czosnku w masie 0,8 L ale podobno w oleju smak sie rozpływa a to głownie olej jest .

Dzisiaj kupiłem kurkume  ,aby ją wyprubować w majonezach , kolorek bedzie, z smakiem to sie przekonam .

Edytowane przez atmeg
  • Redaktorzy

Zrobiłem rano. Zaryzykowałem z papryką. Nie wiem czy nie zepsują się śledzie od niej.

Zawsze robiłem z nacią pietruszki...

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

IMG_20221217_074037495~2.jpg

IMG_20221217_075117561~2.jpg

IMG_20221217_075346201~2.jpg

IMG_20221217_080624329~3.jpg

IMG_20221217_083112094~2.jpg

IMG_20221217_084132813~2.jpg

IMG_20221217_084201794~2.jpg

IMG_20221217_084437884~2.jpg

IMG_20221217_084711128~2.jpg

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez kangie
Fot.

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

W dniu 17.12.2022 o 09:28, kangie napisał:

Zrobiłem rano. Zaryzykowałem z papryką. Nie wiem czy nie zepsują się śledzie od niej.

Zawsze robiłem z nacią pietruszki...

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

IMG_20221217_074037495~2.jpg

IMG_20221217_075117561~2.jpg

IMG_20221217_075346201~2.jpg

IMG_20221217_080624329~3.jpg

IMG_20221217_083112094~2.jpg

IMG_20221217_084132813~2.jpg

IMG_20221217_084201794~2.jpg

IMG_20221217_084437884~2.jpg

IMG_20221217_084711128~2.jpg

super .Ja bardziej ide w śledzie w sosach ,

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Mnóstwo bieganiny za spożywką przed Świętami...

FkcCPbrXoAAc9Xl?format=jpg&name=medium

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

9 godzin temu, skynyrd napisał:

Zrobiłem żurek wg Dorotki... mniam!

Żona mi zrobiła ostatnio na zakwasie co normalnie używamy do chleba. Takiego żuru w życiu nie jadłem, choć dostawałem nieraz cudowne zakwasy od znajomych i rodziny.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

W dniu 17.12.2022 o 08:28, kangie napisał:

Zaryzykowałem z papryką. Nie wiem czy nie zepsują się śledzie od niej.

Ja co roku robię z papryką i jest luzik. Także zero obaw. Przecież to olejem zalane (sugeruję słonecznikowy zamiast rzepakowego) i nie ma dostępu powietrza.

Też się muszę zabrać za śledziki. W tym roku będą: 1/ jak zwykle gajowego z borowikami suszonymi  2/ z suszoną śliwką (pierwszy raz robiłem rok temu i zyskały rodzinny Seal of Approval) i nowość: 3/ z suszonymi pomidorami i czarnymi oliwkami. Żona zaś zrobi 4/ po kaszubsku bo ja nie umiem. Znaczy pewnie bym i zrobił ale nie tak dobre jak jej.

Edytowane przez il Dottore

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Chcecie przepis na parówki po ukraińsku? 🙂

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Łosoś w galarecie już niemal gotowy. Zaraz się zabieram za pieczenie kaczki z tego (wielokrotnie sprawdzonego) przepisu:

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jest to najlepszy przepis na pieczoną kaczkę w polskim internecie.

A jak u Was przygotowania?

 

 

zep.jpg

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

No i kaczuszka wędruje do solarium. 🙂

xlarge

Spięta sposobem angielskim, jak widać. 🙂

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

  • Redaktorzy
W dniu 15.12.2022 o 18:55, kangie napisał:

Moczenie dobę w czystej wodzie.

I to był błąd! Totalny brak soli. Smakuje jak ryba słodkowodna i to jeszcze "wyprana z barw". Za długo moczenia. Przestrzegam przed tym. Teraz wypada wyjąć to wszystko ze słoików, posolić obficie i z powrotem do słoików.

Moczyć należy przez 10-20 minut, a nie 1440 minut.

----

Wesołych Świąt!

🙂

15 godzin temu, il Dottore napisał:

A jak u Was przygotowania?

j.w. pierwsza potrawa skaszaniona. Dobrze, że wczoraj była próba. Dzisiaj do poprawki. 😉

Smakowicie to Twoje wygląda, @il Dottore brawo!

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

U mnie tradycja choc do Polski pol swiata. Sledzie (z beczki, moczone, w oleju i cebula), barzscz z uszkami, kapusta z grzybami i orzechami, ryba (ale nie karp tylko panierowany Haddock swiezy i dziki prosto z Islandii) plus tort orzechowo-czekoladowy (taki 'krakoski' przepis z dziada pradziada - na pozoklych pojedynczych kartkach nawet zapiski mojej babki z przed IIWW nie zartuje).

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
2 hours ago, EmilioE said:

Genialne! Piękne zdjęcie, opis smakowity. Karpia nie żałuj, to muł bagienny 😁

Dzięki, trochę wstyd za to zdjęcie obrócone! Zapomniałem o kompocie z suszonych śliwek (tylko raz w roku). Niepowtarzalny smak.

W dniu 15.12.2022 o 18:55, kangie napisał:

Ja będę niedługo robił śledzie-matjasy. Dzisiaj kupiłem zalane w solance. Moczenie dobę w czystej wodzie. Jutro pokroję cebulę w talarki, skropię octem, wyduszę łapskami. Będę wkładał do słoików warstwami naprzemian śledź, cebula. Będzie również natka pietruszki i jakieś "kulki" ziołowe typu ziele angielskie, pieprz czarny może dam też liście laurowe. Zaleję olejem. Musi poleżeć kilka dni.

Co do matyjasów...To polecam te prawdziwe holenderskie ..!  Przed 2WW powszechnie dostępne w PL , obecnie w formie zamrożonej w Makro i w internecie ( Allegro )  ...

Gość

(Konto usunięte)
W dniu 15.12.2022 o 18:55, kangie napisał:

Ja będę niedługo robił śledzie-matjasy. Dzisiaj kupiłem zalane w solance. Moczenie dobę w czystej wodzie. Jutro pokroję cebulę w talarki, skropię octem, wyduszę łapskami. Będę wkładał do słoików warstwami naprzemian śledź, cebula. Będzie również natka pietruszki i jakieś "kulki" ziołowe typu ziele angielskie, pieprz czarny może dam też liście laurowe. Zaleję olejem. Musi poleżeć kilka dni.

zrób zalewę octową 1:3 i pogotuj w niej rodzynki by nasiąkły i wchłonęły jak najwięcej zalewy ok 100g na 1kg płatów dodaj do śledzi wg swojego przepisu i min doba w lodówce

smacznego

W dniu 1.11.2022 o 06:29, kangie napisał:

Dwanaście lat temu, na prośbę koleżanki z pracy (notabene siostry rodzonej Mietka "Mechanika" Jureckiego) zrobiłem "tutorial" fotograficzny z mojej sesji gołąbkowej. Nie znajdziecie tutaj słownych opisów, ani pięknych przykładów jak je serwować do  stołu. Robione "na starym mieszkaniu", skromnie. Metoda gotowania w garnkach. Można zapiekać w piekarniku. Można dorobić sos pomidorowy, grzybowy.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

pobrane02.jpeg

pobrane03.jpeg

pobrane04.jpeg

pobrane05.jpeg

pobrane06.jpeg

pobrane07.jpeg

pobrane08.jpeg

pobrane09.jpeg

pobrane10.jpeg

Cz.2.

Uwaga: suszone grzyby, moczone przez dobę, dodają niesamowitego smaku. "Chwilę potem pojawiły się u mnie - przyszły na świat - dzieci, zatem wstrzymałem dodawanie grzybów do tej potrawy.

Dawno nie robiłem gołąbków. Ze trzy lata...

pobrane11.jpeg

pobrane12.jpeg

pobrane13.jpeg

pobrane14.jpeg

pobrane15.jpeg

pobrane16.jpeg

pobrane17.jpeg

pobrane18.jpeg

Klasyczny przepis na gołąbki, tylko ...! Tak jak w przypadku mielonych , potrzebna jest do nich DOBRA nie za bardzo zmielona i nie za chuda wieprzowina ...A ze znalezieniem takowej w PL jest obecnie duży problem ( nie z hodowli przemysłowej...) 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Gość

(Konto usunięte)
W dniu 24.12.2022 o 06:25, kangie napisał:

Moczyć należy przez 10-20 minut, a nie 1440 minut.

maks do 2 godzin

sprawdzać słoność próbując kawałek śledzia koniecznie z kawałkiem chrupkiego pieczywa

do ostatniej wody w której moczą się śledzie 2-3 łyżki octu ... będą miały białawą barwę i będą bardzo jędrne

7 minut temu, jacekm22 napisał:

Klasyczny przepis na gołąbki, tylko ...! Tak jak w przypadku mielonych , potrzebna jest do nich DOBRA nie za bardzo zmielona i nie za chuda wieprzowina ...A ze znalezieniem takowej w PL jest obecnie duży problem ( nie z hodowli przemysłowej...) 

najlepsze mięso na gołąbki to pół na pół boczek wieprzowy i cielęcina plus 1/3 objętości ryżu

 

kurde co jest ,Ja robie śledziki solone w wersji minimalnej dziś a tu wchodze w temat i wszyscyo śledzikach 🙂

No dobra ,byłem w sklepie ipod wpływem impulsu i dawnego nie spożywania postanowiłem kupić kilka 8 sztyk płatów śledziowych z tak zwanej soli bo z zalewy octowej nie było ......

Jak kupiłem to potem w domu stwierdziłem ze mam mało dodatków do tej sałatki .

W zasadzie jedynie co moge dołożyć to mam ogórki kiszone no i tak zrobiłem ,dwa durze ogóry pokroiłem ,majonez i śmietane miałem .Pieprz i cukier też ,soli nietrzeba jakby ktos nie wiedział .

Wersja skromna śledzi w zalewie śmietanowo-majonezowej.   tak sobie myśle że bedzie pysznie 🙂

===========

śledzie nigdy nie zawodzą !

Mini picca czyli kawalek ciasta z marketu .

Czasem kupuje takie male picce z marketu ,20cm .

Do tego daje szyneczke ,pieczarki ,pokrojone oliwki jak mam i ser i wychodzi z tego prawdziwa mała picca .

Smacznego .

-

Właśnie teraz robie taką.Smaczna picca za lącznie 10zł.Równoważnik takiej z Pizzeri za 30-50zł .

W dniu 20.12.2022 o 16:57, skynyrd napisał:

U mnie też śledzie  - z cebulką i pod pierzynką.

Zrobiłem żurek wg Dorotki... mniam!

 

Jako zakwasu można użyć też zawiesiny jaka zbiera sie na dnie ogórków kiszonych tradycyjnie ,to te same bakterie .

Edytowane przez atmeg
W dniu 20.12.2022 o 16:57, skynyrd napisał:

U mnie też śledzie  - z cebulką i pod pierzynką.

Zrobiłem żurek wg Dorotki... mniam!

 

Jako zakwasu można użyć też zawiesiny jaka zbiera sie na dnie ogórków kiszonych tradycyjnie ,to te same bakterie .

W efekcie koncowym da to dokładnie ten sam smak i aromat .

Chyba wiecie że bakterie nie wszystkie są złe ? 

Cześć naszych procesów trawienia oparte jest o bakterie żyjące w naszym wnętrzu ,

Godzinę temu, tomek4 napisał:

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ciasto na pizzę jest trywialne.

ale najgorsze w robieniu ,znaczy najwiecej czasu  pochłania .Ale robiłem też ciasto własne .Czemu nie .

Ale taka mała pizza kosztuje 4 zl albo mniej i ciasto gotowe już .

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

    Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM


  • Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

    Ostatnio dodane opinie o albumach

  • Najnowsze wpisy na blogu

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

                  wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!
 

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

 

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.