Skocz do zawartości
IGNORED

Chińskie przetworniki DAC - czy warto?

Rekomendowane odpowiedzi

20 godzin temu, Arek80 napisał:

Pontusa będę miał okazję posłuchać w weekend u siebie i porównać z Venus.

Napisz parę zdań po odsłuchach. 

4 godziny temu, daru0105 napisał:

A piszą cały czas, że te nowe daci chińskie takie świetne, że człowiek chce ich spróbować. Ale może i trzeba dać sobie spokój. 

Są chińskie zabaweczki i chińskie urządzenia które można nazwać przetwornikami. Trzeba zwracać uwagę na budowę a nie tylko na wyśrubowane parametry. 

Edytowane przez MrSalieri
Gość

(Konto usunięte)
18 godzin temu, MrSalieri napisał:

Są chińskie zabaweczki i chińskie urządzenia które można nazwać przetwornikami. Trzeba zwracać uwagę na budowę a nie tylko na wyśrubowane parametry. 

Ale co Ci mówi budowa ?  Pod spodem masz zdjęcia 2 daców. Który lepszy ?

spacer.png

spacer.png

Gość

(Konto usunięte)

Fajne te C/A, jedno oppo, drugie nie wiem, ciekawe jaka cena ? wtrącę się do rozmowy,  czy jeżeli na pokładzie wzmacniacza jest dobry c/a, to czy kupno zewnętrznego, da poprawę ale taką znaczącą? Oczywiście spodziewam się odpowiedzi że tak oczywiście, ale jak jest naprawdę  ? oczywiście też za normalne pieniądze, a nie x tysięcy 

Dodam że grający detalicznie kryształowo, po rca i coaxial i optical, a nie jakiś muł ?

Edytowane przez Grutka
Dopis

Dokupiłem ARESA II do drugiego systemu, o niebo lepszy od Toppinga E30. R2R jednak łatwo usłyszeć, ma dość typową średnicę.

W dniu 12.11.2020 o 17:32, jaxcek napisał:

Ciekawa opinia, która potwierdza jak bardzo audio jest subiektywne. Miałem u siebie Denafripsa Venus II przez krótką chwilkę (kilka dni raptem). Mnie osobiście nie ujął za serce. Może dlatego że z Lebenem już przesłodził analogowość przekazu. Na dziś dzień i dla mnie nadal Gustard A22 jest wyborem chińskiego przetwornika w akceptowalnym budżecie.

Muszę się z Tobą zgodzić po tygodniu obcowania z tym przetwornikiem. W moim systemie też się nie wpasował, nie wiem czy to do końca słodkość, ale pewnie trochę też, a na pewno brakuje mu trochę ataku, wypełnienia i twardego basu. Chyba z tranzystorem typowym sprawdziłby się dużo lepiej. A swoją drogą to Lebena chętnie bym posłuchał u siebie, ponoć bardzo dobrze dogaduje się z moimi Cabasse.

22 godziny temu, Grutka napisał:

Fajne te C/A, jedno oppo, drugie nie wiem, ciekawe jaka cena ? wtrącę się do rozmowy,  czy jeżeli na pokładzie wzmacniacza jest dobry c/a, to czy kupno zewnętrznego, da poprawę ale taką znaczącą? Oczywiście spodziewam się odpowiedzi że tak oczywiście, ale jak jest naprawdę  ? oczywiście też za normalne pieniądze, a nie x tysięcy 

Dodam że grający detalicznie kryształowo, po rca i coaxial i optical, a nie jakiś muł ?

Różnice są, ale nie aż tak wielkie moim zdaniem... Złotouchy za to widzą (słyszą) kosmiczne różnice i kupują choćby na kredyt ?

I oczywiście nikt w ślepym teście nie pozna który mu dac gra, ale jak już wie który podłączony to są planktony, wybrzmienia, czarne tła i inne pierdoły ? dlatego ślepy odsłuch to najgorsze zło prawdziwego ałdiofila

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

• 2 tygodnie później...

Jakby ktoś był zainteresowany, to wyglada na to że bez specjalnego rozgłosu Gustard wprowadził model A22 z dekodowaniem MQA i Bluetooth 5.0. 
Dziwna firma, inni zrobili by to z wielką pompą...

Od poprzednika można łatwo rozróźnić po antence BT na tylnej ściance.

26 minut temu, Przemek_65101 napisał:

A Wy gdzie kupujecie chińszczyznę ? ?

W barze Mekong 

Choć częściej zamawiam z dostawą do pracy

• 2 lata później...

To ja też dodam na temat chińczyka. Obecnie słucham na dacu lampowym własnej roboty lampucerze. Sławna z tego forum. Kupiłem na Allegro dac smsl do300ex. Zrobiłem porównanie między nimi i nie zauważyłem znacznej różnicy w reprodukcji. Jedyne to wokal minimalnie lepszy posiada lampa. W ślepym teście nie do rozpoznania. 

Zestaw to yaqin ms90 i monitory audio gold 200 źródło laptop

Edytowane przez maikpl

Mam obydwa. I chińczyk idzie do zwrotu. Nie poprawił mi dźwięku. 

Gra tak samo dobrze jak lampucera. Do tego ma ldac i więcej wejść i wzmacniacz słuchawkowy. 

• 1 rok później...

Zachęcony bardzo pochlebną opinią  z najlepszeodtwarzacze.pl na temat DAC vinyl na PCM1701 zamówiłem taki. Gotowiec , w obudowie z zasilaniem. Cena śmiesznie niska , ale to się dopiero okaże po sprawdzeniu na własne uszy. Mam zamiar sprawdzić go z DF1704 w opcji z OSx4 oraz z NOS x8 . Oba chipy niedrogie. 

Czy ktoś testował u siebie taki DAC ?

Do mnie powinien dotrzeć w przyszłym tygodniu (chipy już dotarły) , podzielę się wrażeniami 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Bardzo ciekawie wygląda moim zdaniem ten DAC

Ukryta Zawartość

16x PCM58. ... gdyby to było 16x PCM63P  to chyba wziąłbym w ciemno , ktoś miał? Słuchał?   Pytanie czy można by podmienić te 16x PCM58 na PCM63 ? Gdzieś trafiłem na informacje że mają jednak trochę inaczej napięcia na pinach poukładane? 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z Chińskimi przetwornikami jak i z całą reszta sprzętu audio z Chin, przy jego olbrzymiej mnogości,jest ten sam problem, - nie da się tego odsłuchać przed zakupem i to bardzo utrudnia wybór . Patrząc na to co się dzieje na rozwój, produkcję , postęp Chin , nie mam absolutnie żadnych uprzedzeń, mało tego śmiem twierdzić, że właśnie tam należy szukać najlepszych ,najciekawszych zabawek audio i to w dobrej cenie. Jak wszędzie są klocki za parę groszy jak i za bardzo duża kasę.

Jednak dużo taniej i często już lepiej ;-(

Kupiłem troszkę kabli za dosłownie parę groszy i moje kilkukrotnie droższe kabelki poszły do ludzi. Celowo nie podaję nazwy ,aby nie było  "niezdrowo " 😉

Postęp , innowacyjność Chin prawdopodobnie w krótkim czasie wykończy rynek audio w Europie.

Podobno niektóre sprzęty się da bo zwroty mogą iść na Europę. 

Tak ostatnio ktoś pisał w innym wątku chyba odnośnie kabli właśnie z AliExpress. 

Ale to prawda. 

Z drugiej strony sam wygląd danego przetwornika nie świadczy o jego finalnym brzmieniu więc nie warto napalać się na to jak wygląda tylko właśnie zobaczyć czy jest możliwość jego odsłuchu. 

Niestety w przypadku zakupu i jeżeli ci się nie spodoba no to z tym zostaniesz

3 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

Podobno niektóre sprzęty się da bo zwroty mogą iść na Europę. 

Tak ostatnio ktoś pisał w innym wątku chyba odnośnie kabli właśnie z AliExpress. 

Ale to prawda. 

Z drugiej strony sam wygląd danego przetwornika nie świadczy o jego finalnym brzmieniu więc nie warto napalać się na to jak wygląda tylko właśnie zobaczyć czy jest możliwość jego odsłuchu. 

Niestety w przypadku zakupu i jeżeli ci się nie spodoba no to z tym zostaniesz

Tego na PCM1701 ktoś jednak już słuchał i rzetelnie porównał do innych DAC, a inny recenzowany przez niego DAC na PCM63P był bardzo pozytywnie oceniany przez wielu innych , którzy go słuchali / kupili. Moim zdaniem wielkiej pomyłki być ni może,  ale posuchamy , zobaczymy.

Poza tym cena tego na PCM1701 jest na poziomie sieciówki, której niektórzy by nawet do ręki nie wzięli, zawsze moze zostać jako DAC do drugiego systemu albo jako odmiana co jakiś czas. 😉

13 godzin temu, gutekbull napisał:

Postęp , innowacyjność Chin prawdopodobnie w krótkim czasie wykończy rynek audio w Europie.

Trend widoczny jest od końca lat 90-ch,UE zmierza w przepaść nie tylko technologiczną,upadnie nie tylko branza audio ale i pozostałe m/innymi motoryzacja.

14 minut temu, carlos med napisał:

Tego na PCM1701 ktoś jednak już słuchał i rzetelnie porównał do innych DAC, a inny recenzowany przez niego DAC na PCM63P był bardzo pozytywnie oceniany przez wielu innych , którzy go słuchali / kupili. Moim zdaniem wielkiej pomyłki być ni może,  ale posuchamy , zobaczymy.

Poza tym cena tego na PCM1701 jest na poziomie sieciówki, której niektórzy by nawet do ręki nie wzięli, zawsze moze zostać jako DAC do drugiego systemu albo jako odmiana co jakiś czas. 😉

Kto? Ufasz mu?

Znacie się?

Słuchajcie tej samej muzyki macie te same preferencje? 

10 minut temu, fan64 napisał:

Trend widoczny jest od końca lat 90-ch,UE zmierza w przepaść nie tylko technologiczną,upadnie nie tylko branza audio ale i pozostałe m/innymi motoryzacja.

Widać o motoryzację jednak walczą.

Dokładane cło na samochody z Chin niedługo z równa je cenową z rodzimymi konkurentami

6 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Kto? Ufasz mu?

Znacie się?

Słuchajcie tej samej muzyki macie te same preferencje? 

Dokładane cło na samochody z Chin niedługo z równa je cenową z rodzimymi konkurentami

Oczywiście,  że gusta mogą być różne. Słuchałem części DAC które opisywał i mam tożsame wnioski.

12 minut temu, carlos med napisał:

Oczywiście,  że gusta mogą być różne. Słuchałem części DAC które opisywał i mam tożsame wnioski.

Okej rozumiem W takim razie możesz mu zaufać. Na to wychodzi. 

Kto to znamy go to jakaś osoba tutaj z forum?

2 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

Okej rozumiem W takim razie możesz mu zaufać. Na to wychodzi. 

Kto to znamy go to jakaś osoba tutaj z forum?

Pisałem

najlepszeodtwarzacze.pl

Jak przyjdzie ten DAC,  a nie masz daleko, zapraszam można posluchac i samemu ocenić.

Pisałem
najlepszeodtwarzacze.pl
Jak przyjdzie ten DAC,  a nie masz daleko, zapraszam można posluchac i samemu ocenić.
Również zamówiłem z ciekawości. Jest darmowy zwrot do 90 dni także jak mi nie podejdzie to jedynie stracę na tym co za wysyłkę dałem. Ja wziąłem wersję z df1704 i wejście usb dodatkowo.
Godzinę temu, MarcinGD napisał:
22 godziny temu, carlos med napisał:
Pisałem
najlepszeodtwarzacze.pl

Również zamówiłem z ciekawości. Jest darmowy zwrot do 90 dni także jak mi nie podejdzie to jedynie stracę na tym co za wysyłkę dałem. Ja wziąłem wersję z df1704 i wejście usb dodatkowo.

Ja wziąłem z DF1704  i dodatkowo ( już dostałem) NOS - 8. USB też chociaż nie korzystam. Zobaczymy który lepszy 

Godzinę temu, MarcinGD napisał:
22 godziny temu, carlos med napisał:
Pisałem
najlepszeodtwarzacze.pl

Jak się okaże , że jest dobrze, a w środku będzie miejsce na dołożenie modułu lampowego ( którego autor użył w innym DAC  z AD1865 )  na wyjściu to będzie kusiło.

W dniu 30.10.2024 o 12:06, Piotr Sonido napisał:

"Jak Kuba Bogu,tak Bóg Kubie".A to już będzie gwóźdź do trumny europejskiej motoryzacji.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez c-k
W dniu 30.10.2024 o 12:31, carlos med napisał:

Pisałem

najlepszeodtwarzacze.pl

Ok to nie znam. A ja pytałem w twoim interesie. Dzięki.

W dniu 31.10.2024 o 09:42, MarcinGD napisał:
W dniu 30.10.2024 o 12:31, carlos med napisał:
Pisałem
najlepszeodtwarzacze.pl

Gdzie jest zwrot

?

W dniu 1.11.2024 o 10:32, c-k napisał:

"Jak Kuba Bogu,tak Bóg Kubie".A to już będzie gwóźdź do trumny europejskiej motoryzacji.

Ukryta Zawartość

No trzeba to powiedzieć otwarcie, przespali. 

Ukryta Zawartość

7 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Gdzie jest zwrot

?

Jest różnie czasem dają gotowy zwrot do wydruku i nadania, czasem samemu trzeba wysłać i potem zwracają koszty. Najszybciej jest jak dają zwrot do wewnętrznego magazynu EU, najdłużej jak ma jechać z powrotem do Chin. 

2 godziny temu, MarcinGD napisał:

Jest różnie czasem dają gotowy zwrot do wydruku i nadania, czasem samemu trzeba wysłać i potem zwracają koszty. Najszybciej jest jak dają zwrot do wewnętrznego magazynu EU, najdłużej jak ma jechać z powrotem do Chin. 

I jak do Chin to nie płacisz za to?

Kurde bal bym się trochę jednak tak ryzykować 3k

• Pokaż nowe odpowiedzi