Skocz do zawartości
IGNORED

Dobry procesor do kina domowego

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 26.11.2020 o 13:16, bl4ck napisał:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Obniżki niezłe, ciekawe kiedy Anthema AVM 60 obniżą, nowych modeli jeszcze nie ma w Polsce w sprzedaży ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kto przy zdrowych zmysłach kupi procka od Marantza jeżeli ze świecą szukać tego co odróżni jego udział względem ampli serii 7xxx...

" Kobiety są jak dziki , lecą na żołędzie "  - Arystoteles 

Także się zastanawiam czym eszy jest sam procesor od ampli. Ogólnie to cięzki temat porównawczy.

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

• 2 tygodnie później...

śliczny, no i co ? czy dobry, prawdopodobnie tak ? dostępny, ile osób "wtymkraju" to kupi ?

swego czasu istniał na tym forum watek o procesorach, nowościach, itd...

Jak to ile osób to kupi ? Martyn planuje hajendowy zestaw na Trinnovie,  Procelli i paru innych " cenowo przyziemnych " markach . Niech ci napisze jaki dom zaplanował to kapcie zgubisz z wrażenia....

Gość

(Konto usunięte)
2 godziny temu, ro35 napisał:

śliczny, no i co ? czy dobry, prawdopodobnie tak ? dostępny, ile osób "wtymkraju" to kupi ?

Nie wiem ile osób go kupi... wkleiłem bo jest to nowość w procesorach a wcześniej już tez ktoś tu wrzucał inne nowości...

8 minut temu, Xpedite999 napisał:

Jak to ile osób to kupi ? Martyn planuje hajendowy zestaw na Trinnovie,  Procelli i paru innych " cenowo przyziemnych " markach . Niech ci napisze jaki dom zaplanował to kapcie zgubisz z wrażenia....

Widzę że masz polewkę i dobrze... nie można całe życie się smucić?

• 2 tygodnie później...
Gość

(Konto usunięte)
31 minut temu, Jager napisał:

DSC_1325.JPG

No proszę... Widzę jednak że kupiłeś procesor... Jestem ciekaw za ile Ci się udało wyrwać? Taniej niż u Niemca (14tys €)?

Edytowane przez Gość
Gość

(Konto usunięte)
12 minut temu, RAF77 napisał:

A co ty, urząd skarbowy?

A co Cię to interesuje..? Pilnuj swoich spraw...! Nie jesteś w temacie to się nie udzielaj...?

Edytowane przez Gość

To, że ty masz potrzebę każdemu oznajmić, co za ile kupiłeś...
To, nie każdy będzie tobie opowiadał.

A w temacie jestem, bo kolega Jager do mnie pisał, jak chciał ceny w UK rozeznać.

Gość

(Konto usunięte)
25 minut temu, RAF77 napisał:

To, że ty masz potrzebę każdemu oznajmić, co za ile kupiłeś...emoji1.png
To, nie każdy będzie tobie opowiadał.

A w temacie jestem, bo kolega Jager do mnie pisał, jak chciał ceny w UK rozeznać.

To że podaje za ile coś kupiłem to jest moja sprawa i nic Ci do tego...

Skoro tak to po co tak głupio piszesz..? Tak się składa że do mnie też pisał, dla tego jestem ciekaw za ile i gdzie kupił a i owszem mogłem spytać przez PW 

Koledzy, tu nie ma o co kopi kruszyć.

Przed zakupem zastanawiałem się czy może po za granicami naszego kraju jest lepiej. Stąd orientując się, że część forumowiczów, bywa w innych krajach. Poprosiłem o pomoc. Po sprawdzeniu tematu okazało się, że praktycznie w całej UE jest ta sama cena, zresztą ogólnodostępna, Ostatecznie różnica dotyczy kalibracji. Instrukcja obsługi ma blisko 180 stron w formacie A4. Opcji i zależności jest tyle, że w pierwszej chwili człowiek czuje się przytłoczony ale powoli rozgryzam temat. I to tylko po to by sprzęt się wygrzewał.

Zakupu dokonałem w naszym kraju. Powodem jest to, że cena praktycznie wszędzie zbliżona. A najważniejsza różnica dotyczy profesjonalnej kalibracji i możliwości krajowego wsparcia. Aby ten sprzęt zagrał tak jak potrafi. Potrzebuje fachowca. Rozmawiałem z użytkownikami, którzy mając sprzęt nawet ponad 2, 3 lata i się żywo nim interesując, nadal się go uczą. Kalibracja przez człowieka który zna ten sprzęt i zależności to min. dwa dni ciągłej pracy. I kolejne kilka tys za kalibrację. Zresztą sam mikrofon pomiarowy, to jak mnie pamięć nie myli, koszt nowego ze średniej półki amplitunera.

A jak to mówią. Kto pyta nie błądzi ?

Raz jeszcze. Dziękuję za okazaną bezinteresowną pomoc.

Postaram się odwdzięczyć informacjami na temat tego systemu w razie zainteresowania. Jak już się połapię co i jak ?

To że podaje za ile coś kupiłem to jest moja sprawa i nic Ci do tego...
Skoro tak to po co tak głupio piszesz..? Tak się składa że do mnie też pisał, dla tego jestem ciekaw za ile i gdzie kupił a i owszem mogłem spytać przez PW 
No właśnie.
28 minut temu, Jager napisał:

Koledzy, tu nie ma o co kopi kruszyć.

Przed zakupem zastanawiałem się czy może po za granicami naszego kraju jest lepiej. Stąd orientując się, że część forumowiczów, bywa w innych krajach. Poprosiłem o pomoc. Po sprawdzeniu tematu okazało się, że praktycznie w całej UE jest ta sama cena, zresztą ogólnodostępna, Ostatecznie różnica dotyczy kalibracji. Instrukcja obsługi ma blisko 180 stron w formacie A4. Opcji i zależności jest tyle, że w pierwszej chwili człowiek czuje się przytłoczony ale powoli rozgryzam temat. I to tylko po to by sprzęt się wygrzewał.

Zakupu dokonałem w naszym kraju. Powodem jest to, że cena praktycznie wszędzie zbliżona. A najważniejsza różnica dotyczy profesjonalnej kalibracji i możliwości krajowego wsparcia. Aby ten sprzęt zagrał tak jak potrafi. Potrzebuje fachowca. Rozmawiałem z użytkownikami, którzy mając sprzęt nawet ponad 2, 3 lata i się żywo nim interesując, nadal się go uczą. Kalibracja przez człowieka który zna ten sprzęt i zależności to min. dwa dni ciągłej pracy. I kolejne kilka tys za kalibrację. Zresztą sam mikrofon pomiarowy, to jak mnie pamięć nie myli, koszt nowego ze średniej półki amplitunera.

A jak to mówią. Kto pyta nie błądzi ?

Raz jeszcze. Dziękuję za okazaną bezinteresowną pomoc.

Postaram się odwdzięczyć informacjami na temat tego systemu w razie zainteresowania. Jak już się połapię co i jak ?

Jeżeli już to wydaje mi się że zakup mikrofonu pomiarowego to nie twój problem jeżeli już decydujesz się na kalibracje profesjonalną i lepiej właśnie z takiej pomocy skorzystać...przy cenie proca,  parę tysi w tą czy w tą to koszta wliczone w poprawne użytkowanie tak profesjonalnych konstrukcji i raczej się o nich nie wspomina decydując się na ten sprzęt aczkolwiek są tacy którzy trąbili by o tych wydatkach latami - prawda Martyn  ?

Edytowane przez Xpedite999

Kalibracja. Cinema pro, którego to przy okazji polecam. Z pomocy korzystałem, już przy bardzo budżetowym systemie. Nie to, że w budżetowym systemie jest to trudne. Ale za stosunkowo nie duże pieniążki można to zrobić dużo dokładniej. Lepiej.

Jak wspomniałem, na tą chwilę, tylko uruchamiam system. W sumie prawie już to zrobiłem. Aby się docierał ?

W sumie to z Cinema pro. Umówiłem się na kalibrację jeszcze przed zakupem Trinnov.

Raczej chciałem zasygnalizować, że przy tym procesorze, mając z nim pierwszy raz kontakt, ogarnąć można zaledwie skromne podstawy i jest to zakup wiązany. Właśnie z koniecznością zatrudnienia zewnętrznego kalibratora aby wykorzystać jego bardzo duże możliwości.

Mikrofon pomiarowy. Masz rację co do zasady.

Postów o Trinnov znalazłem na forum raptem kilka.

Ponownie sygnalizuję tylko, że nie jest dołączany do procesora. I nie jest to tania rzecz. Przy zakupie ktoś może o tym nie wiedzieć. Zazwyczaj chyba każdy amplituner ma mikrofon. A tu się to wiąże właśnie z kolejnymi wydatkami. Warto o nich wiedzieć.

Temat korzystania z usługi, zewnętrznej firmy, raczej nie jest popularny na tym forum. A szkoda. Moim zdaniem warto. Z resztą, z tego co pamiętam, Ty też korzystałeś z usług Maćka i chwaliłeś sobie współpracę a zwłaszcza uzyskane efekty.

Edytowane przez Jager

Nie mieszkam w Polsce ale czytałem temat o kalibracji i coś takiego to pakiet wiązany wraz z dobrym sprzętem lub nawet przy zwykłym sprzęcie ale podchodząc do zagadnienia z głową. Akustyki i kalibracji nie można lekceważyć a kto to robi dużo traci , drogie kolumny czy proc sam sprawy nie załatwi. Więcej się czyta o kalibracjach tv czy porojektorów niż systemów kina domowego choć to te drugie masz dożywotnio ( o ile sprzętu nie zmienisz ) a przykładowo proj , po każdej wymianie lampy .

W dniu 12.12.2020 o 19:39, ro35 napisał:

A jakie to ma znaczenie?

Poza tym zdziwiłbys się ile tego typu sprzetu jest po domach w Polsce. Nie mierz swoja miarą.

W dniu 29.11.2020 o 11:16, kivlov napisał:

Także się zastanawiam czym eszy jest sam procesor od ampli. Ogólnie to cięzki temat porównawczy.

To się nie zastanawiaj tylko wypożycz i sam porównasz, to sie dowiesz.

Tylko weź na test np. Trinnova i porównuj po profesjonalnej kalibracji do swojego amplitunera.

W dniu 26.11.2020 o 13:16, bl4ck napisał:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Marantza jesli już to nalezy kupowac: AV7702 od wersji MkII, a AV8801 po upgrad'zie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Muszę przewietrzyć mój system…

Panowie, jaki używany procek z obsługą Dolby HD warto kupić do zestawu 3.1 pod koncerty lub jakieś płyty muzyczne na Blu Ray? 

Chodzi o możliwość posłuchania koncertów w pokoju dedykowanym do stereo, gdzie spokojnie zmieszczę centralkę ale nie ma sensu budowania kanałow efektowych bo i tak mam dedykowany zestaw kinowy z pokoju obok.

Procek przody miałby wpięte do toru stereo przez preamp ( mam dedykowane wejście pomijające regulację ), oprócz niego doszedłby jakiś mały wzmacniacz do centralki, której funkcję pełni jedna sztuka JMLab-a PS 5.1 :-)  Korekcja akustyki niepotrzebna, ma być jak najlepszy dźwięk wprost na wyjściach pre out. Sekcja video bez znaczenia, odtwarzacz mogę wpiąć HDMI wprost do telewizora, bo będzie on jedynym źródłem video. 

Z racji tego, że będzie to używane sporadycznie i będzie to zestaw pomocniczy budżet gdzieś koło 1,5 -2 tys zł.

Lepszy pod względem dźwięku byłby jakiś uzywany Anthem, Onkyo PR-SCxx czy któryś z Marantzów ? Czy te procesory Onkyo dalej mogą mieć problemy z przegrzewającym sie HDMI, czy to już nieaktualna historyczna sprawa ?

• 1 miesiąc później...
2 godziny temu, ro35 napisał:

coś nowego od - Lyngdorf MP-60 2.1

Ukryta Zawartość

60 kapcia za to..... 

Juz tam wole swojego Marasia ?

Ukryta Zawartość

4 godziny temu, ro35 napisał:

coś nowego od - Lyngdorf MP-60 2.1

Ukryta Zawartość

ciekawe co to za funkcja Dynamic Lip-Sync ? nigdzie nie ma opisu

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Znalazłem na chwilę obecną tylko to:

Myślę, że trzeba będzie chwilę poczekać na lepszy materiał.

Na zagranicznych forach piszą o nie działającej kalibracji (w marcu ma być aktualizacja) i narzekają na wyświetlacz (kiepska jakość).

• Pokaż nowe odpowiedzi