Skocz do zawartości
IGNORED

Warsztat elektronika

Rekomendowane odpowiedzi

17 godzin temu, dekRe napisał:

W swoim czasie zainterensował mnie projekt narzędzia pomiarowego

Kupiłeś? 

Jeśli szukałbyś chętnego to mogę się dołączyć i wziąć dużą cześć kosztów na siebie. 

1 hour ago, Grzegorz7 said:

Jeśli szukałbyś chętnego to mogę się dołączyć i wziąć dużą cześć kosztów na siebie. 

jak to daje coś więcej niż zwykły mostek RLC na 100khz to też mogę zabrać 1 pcb - ta zielona to wychodzi 10$ za 5sztuk

Mam pierdylion różnych przyrządów ale jak ostatnio miałem do przejrzenia jakiś złożony oscyloskop to szlag mnie trafiał. Każdy pomocny gadżet jest na wagę złota. 

26 minut temu, Daniel_68412 napisał:

ta zielona to wychodzi 10$ za 5sztuk

Tylko co to robi?

Jeśliby choć z trafnością 80% wskazywało kondensatory do wymiany to byłoby dobrze. 

4 minutes ago, Grzegorz7 said:

Jeśliby choć z trafnością 80% wskazywało kondensatory do wymiany to byłoby dobrze. 

Pojęcia nie mam ale xraytonnyb ma zabaweczkę która jedzie kondy w układzie i jak to u amerykanów ma green/red. Pewno nam tu kolega zaraz wyjaśni.

Z opisu wynika że ten tutaj mierzy elementy w układzie. Porównałem schemat do tego który obecnie używam z Elektrody i są bardzo zbliżone, Oprócz pewnych zmian układowych pewnie soft jest nowszy/lepszy. Przy naprawach ten miernik jest nieoceniony - oszczędność czasu i nerwów. Zjechane kondensatory w układzie można wytypować z większą niż 80% dokładnością.

50 minutes ago, mkmar said:

Z opisu wynika że ten tutaj mierzy elementy w układzie. Porównałem schemat do tego który obecnie używam z Elektrody i są bardzo zbliżone, Oprócz pewnych zmian układowych pewnie soft jest nowszy/lepszy. Przy naprawach ten miernik jest nieoceniony - oszczędność czasu i nerwów. Zjechane kondensatory w układzie można wytypować z większą niż 80% dokładnością.

z tego co się nasłuchałem u bodajrze Carslona to zwykły RLC czy mesr100 też to robi bo wystarczy używać do tego sygnału 100khz i wtedy >>niby<< reszta układu ma mniejsze znaczenie

1 godzinę temu, Grzegorz7 napisał:

Miernik ten pozwala badać elementy bez wylutowywania, co pozwala przyśpieszyć wyszukiwanie problemów.

Ogólnie tym miernikiem łatwiej szukać uszkodzonego elementu bez wylutowywania, przez wytypowanie "podejrzanego".

Po wylucie można zyskać pewność, który jest ok - lub testować nowe przed montażem:

Można też mierzyć duże pojemności:

Rzadko też który miernik wytrzymuje spore napięcie i "strzał" z elektrolita:

Gdyby było zamówienie grupowe, to ja bym też był chętny na dwie płytki.

Na PCBWay można do zielonego zamówić też osobno obudowę:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Żółta wersja ma obudowę do polutowania z tego samego laminatu. Ma więcej przycisków, ale one są obsługiwane przez układ scalony do odrębnego zaprogramowania, co komplikuje nieco zabawę, jak ktoś nie jest w temacie programowania takich pchełek.jak Attiny13A programowalny - co jest zniechęcające ale możliwe:

Samo lutowanie kontrolera też raczej jest zadaniem dla wprawionej ręki:

Kontroler ten trzeba sobie zaprogramować, najprościej przy pomocy programatora PicKit v3

Jak ktoś nie chce wersji z laminatem obudowy, to potem rzeźbi mniej więcej tak obudowę:

Kilka lat temu grasując na wschodnich forach nazbierałem jeszcze kilka odmian tego projektu Mirona - moim zdaniem projektant z Białorusi ma niesamowite umiejętności, bo skonstruował sobie maszynę do montażu SMD z maszyny do pisania 😉 To oczywiście żart, ale... 

!!!ESR-TABELA JAKOSCI.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

5 godzin temu, Grzegorz7 napisał:

Problemem może nie są PCB, ale możliwość zakupu - CENA!!! -  i zaprogramowania wsadem od Mirona układu kontrolera PIC16F886-I/SS - a to jest SMD.
Trzeba mieć programator i możliwość programowania takich układów SMD. 

Gdyby było zamówienie forumowe, wersja zielona, oryginalna Mirona, na pewno byłaby mniej skomplikowana do złożenia, gdyby ktoś podjął się dodatkowo sprowadzenia PICa i zaprogramowania - bo co prawda PICKit v3 nie kosztuje majątku, ale zakup podraża realizację projektu, gdy nic innego nie programujemy.

Gdyby wybrać wersję zółtą, to oznacza zakup dodatkowego programatora do drugiego scalaka AT. - też nie majątek, ale...

Więc sens wędrówki w kierunku realizacji tego całkiem przydatnego miernika jest tylko wtedy, kiedy można zakupić nie tylko same PCB, ale fajnie by była z gotową obudową ze wzorcem ESR jako ściągi 😉
No i by mieć gotowy zaprogramowany PIC. 
Ciekawe, ile by kosztowała wersja montowana z SMD drobnicą w PCBWay?

Wyświetlacze są względnie tanie - tu podpowiem, że często były stosowane w kilku starszych modelach kas fiskalnych, więc jak ktoś ma znajomosci to łatwo pozyskać taki wyświetlacz w serwisie kas, gdzie je złomują. Albo moża kupić na Ali, zwykły, żółty albo niebieski.

Gdyby ktoś chciał żelazkiem prasować PCB i wytrawiać, to mam kilka wersji tej płytki zaprojektowanej w Sprint Layout. 
To daje też możliwość zmian na PCB, bo jest na czym się wzorować, można wygenerować własne gerbery z napisem Audiostereo Forum itp... 😉 Ale ktoś kto chętny, musiałby chcieć tak się poświęcić dla forum. No i Sprinta trzeba ogarniać.

Spory topik o modyfikacjach tego układu, o przerabianiu na więcej przycisków, na zasilanie na aku, na inny wyświetlacz, z podświetleniem  lub bez, itd. jest tu:

Ukryta Zawartość

Wchodzimy na 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  i sobie można przetłumaczyć metodą kopiuj wklej.

Link na stronę autorską Mirona, tam jest oryginalny plik zip z wsadem do PIC'a, gdyby ktoś poszukiwał. 

Ukryta Zawartość

Na PCBway jest też wersja czerwona PCB:

Ukryta Zawartość

Tam są ciekawe linki - m.in. z filmikiem, jak to skalibrować po złożeniu, no i strona ze schematami i wskazówkami:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Problemu z lutowaniem nie widzę. Samo programowanie kości to już pewne wyzwanie. Jak znam programistów to zawsze będą problemy; środowisko, programator,...

Ale najważniejsze; to czy ktoś "powszechnie szanowany" tego używał bo z tych filmików to mam mieszane odczucia.

9 godzin temu, Grzegorz7 napisał:

bo z tych filmików to mam mieszane odczucia.

Dwa elektrolity nadające się do śmietnika - i mamy różne narzędzia, by to stwierdzić. Pierwsze jakie wytworzyła fabryka, przegrały. Kolejne testowane, wykazały podłą jakość, ale trzeba było tego poszukać w menu lub w tabelkach 😉
Nie ma w kwestii elektrolitów narzędzia idealnego, ale wersja Mirona jak mi pokaże duży Rx, to ja bym go wymienił, i tu o to chodzi. O pomoc w wytypowaniu wadliwego elementu. Choć zawsze można kupić fabryczne, i się zdziwić, że wadliwy kondensator fabryczny pokazuje jako OK.

37 minutes ago, Bumpalump said:

Testery kondensatorów Sencore LC-102/103 narzędzie prawie idealne, odstrasza jednak cena kilku tysięcy za 20 paro letnie urządzenie

Niedawno Tonny skończył walczyć z naprawa - 7 długich filmów. Leci PCB, lecą układy.

Z cyklu: "jak mogłem do tej pory bez tego żyć" 😉 polecam takie narzędzie do hobby: 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  kupiłem parę miesięcy temu mocno przecenione (bo była połamana tarcza do cięcia😁), dokupiłem tarczki Bosch, i wciąż nie mogę się nacieszyć jakie to praktyczne narzędzie, skrócić śrubę, oś potencjometru, przyciąć kawałek blaszki, a nawet przeciąć kabłąk kłódki (zgubiłem klucz), wszystkiemu daje radę, a przy tym lekka i CICHA! z tym, że to wszystko na akumulatorze 4 Ah , typowe 2 Ah dają za mały prąd i szlifierka nie pokazuje swoich możliwości, jedyną wadą jest nieergonomicznie umieszczony wyłącznik, na dodatek z trudem zaskakujący na pozycję "włącz".

20230527_1027151.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez namor

Z tymi włącznikami to jakaś rzeczywiście nędza. 

Z samego założenia wiadomo, że nie będą działać; w warunkach majsterkowania i budowy zwyczajnie ta ruchoma część przesuwna blokuje się...

A sama szlifiereczka jak najbardziej pomocna.

• 5 tygodni później...

Taki zasilacz Grzesiu sobie złożył.

0-60V i 0-12A

Ukryta Zawartość

Wykorzystywany do szczególnie prądożernych urządzeń i ładowania aku...

Parametry więcej niż znakomite... biorąc pod uwagę, że to chiński produkt...

Jakby ktoś miał pytania to zapraszam...

Ukryta Zawartość

On 5/27/2023 at 10:50 AM, namor said:

przeciąć kabłąk kłódki (zgubiłem klucz)

Cenna funkcja. Coraz częściej gubię klucze 😕 widziałem na tubie Amerykanina, który pokazuje jak otwierać wszelkie kłódki i zamki w kilka sekund przyrządem (mi) przypominającym metalową strzykawkę z pokrętłami. Umieszcza go zamiast klucza i odblokowuje po kolei zapadki na wszystkich poziomach. Urządzenie bardziej przypominało sondę w.cz. z pokrętłami niż wytrych. Cięcie to u mnie ostateczność: takie piękne zapięcie rowerowe - jak otworzę jeszcze wykorzystam.

W dniu 24.05.2023 o 00:17, dekRe napisał:

Problemem może nie są PCB, ale możliwość zakupu - CENA!!! -  i zaprogramowania wsadem od Mirona układu kontrolera PIC16F886-I/SS - a to jest SMD.
Trzeba mieć programator i możliwość programowania takich układów SMD. 

Jeżeli płytka ma wyprowadzenia dla programowania ICSP to żaden problem 

Witam,

pytanko czy ktoś używał oscyloskopu (z przyległościami) DPO6102C Hantek.

Parametry oscyloskopu nawet ciekawe + wbudowany generator arbitralny DDS + multimetr + częstotliwościomerz.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

AMB

1 hour ago, miant said:

Parametry oscyloskopu nawet ciekawe + wbudowany generator arbitralny DDS + multimetr + częstotliwościomerz.

Zależy do czego. Hobbystycznie poszedłem w osobne urządzenia i nie żałuję. Jak jesteś młody i już wiesz ze to hobby do końca życia to osobiście wolę włożyć większe pieniądze i się później co dwa lata nie zastanawiać co by było gdyby... 

Cena tego urządzenia jest taka że nic tam nie będzie w sensownym poziomie. Kwestia też awaryjności. Miałem generator feeltech 1.5roku i już nie mam - na szczęście kupiłem w pl dystybucji właśnie od Piotra. 

Godzinę temu, Daniel_68412 napisał:

Zależy do czego. Hobbystycznie poszedłem w osobne urządzenia i nie żałuję. Jak jesteś młody i już wiesz ze to hobby do końca życia to osobiście wolę włożyć większe pieniądze i się później co dwa lata nie zastanawiać co by było gdyby... 

Cena tego urządzenia jest taka że nic tam nie będzie w sensownym poziomie. Kwestia też awaryjności. Miałem generator feeltech 1.5roku i już nie mam - na szczęście kupiłem w pl dystybucji właśnie od Piotra. 

Dzięki za "mądrości życiowe", ale chodzi mi o opinie użytkownika(ów)

AMB

Używam jednego z oscyloskopów na którym ewidentnie ten produkt jest wzorowany (zapewne ten sam hard i częściowo soft).

Jest OK. 

Tylko nie oburzaj się jak Koledzy odradzają wbudowany generator. Są lepsze. A jak coś jest do wszystkiego to jest do ... mówi znane przysłowie. I trochę  w tym prawdy.

A i sam oscyloskop za te pieniądze kupisz o szerszym paśmie (bez generatora). Generator o lepszych parametrach to koszt kilkuset zł.

Urządzenia powinny być niezależne, również odnośnie autonomicznych w czasie regulacji...

Dzięki za info

Faktycznie, mój poprzedni post można odebrać jako niezbyt elegancki - przepraszam.

Co do wbudowanego generatora, to myślę, że dla mnie wystarczy.

Po pierwsze nie siedzę w w elektronice non-stop, dłubnę coś w audio od czasu do czasu (jak mam natchnienie),

po drugie mam cholernie mało miejsca na biurku (żeby rozłożyć graty) i w biurku (żeby je przechowywać).

Jeśli chodzi autonomiczne sterowanie to akurat w tym przypadku generatorem można sterować z komputera.

AMB

Jeśli masz taki styl otoczenia miejsca hobby to jak najbardziej. 

Ja lubię mieć dedykowana urządzenia i jak najwięcej gałek aby móc dotknąć każdego z atrybutów wielkości badanej. Grzebanie po menu i do dyspozycji jeden impulsator mierzi mnie. 

Zresztą wystarczy zwrócić uwagę na interfejsy takich przyrządów na komputer; tam z reguły jest wielość wirtualnych pokręteł i zachowana ergonomia. I o to chodzi.

W dniu 5.07.2023 o 10:00, miant napisał:

Witam,

pytanko czy ktoś używał oscyloskopu (z przyległościami) DPO6102C Hantek.

Ukryta Zawartość

Parametry wyglądają bardzo dobrze. Wbudowany generator daje Ci możliwość rysowania wykresów pasma autonomicznie, bez udziału excela. Może się jednak okazać, że generator jest +/-2,5V co jest niewystarczające do większości działań.

szerokość pasma kanałów wejściowych: 100MHz

próbkowanie w czasie rzeczywistym: 1GSa/s

długość rekordu pamięci: 64Mpts = 64 000 punktów

rozdzielczość pionowa przetwornika A/D: 8bit

czułość napięciowa od 500μV/div to 10V/div

szybkość przechwytywania przebiegów: do 400 000 wfm/s

Ukryta Zawartość

W parametrach generatora podają:

amplituda generowanych przebiegów: do 7Vpp (wysoka impedancja)

3,5Vpp (50Ω)

AMB

@miant jak kompaktowe i stricte pod audio to wyszedł właśnie digilent analog discovery 3... Niektóre rzeczy jak pasmo czy zniekształcenia względem moc masz tam wbudowane ładnie do tego fajna zniżkę dla studentów mają.

Jest film u Dave Johnesa o tym nowym a dobra analiza dwójki jest na FesZ electronics.

Metrologia - Oscyloskop poprawny pomiar szumów, linia długa i terminator 50 Ohm.

Ukryta Zawartość

Sam się czegoś nowego nauczyłem.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez terminus

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

• Pokaż nowe odpowiedzi