Skocz do zawartości
IGNORED

Warsztat elektronika

Rekomendowane odpowiedzi

8 godzin temu, mone napisał:

Może ktoś ma jakiś mikroskop z alikolegów? I jest zadowolony w amatorskim użytkowaniu?

Ja kiedyś sprawiłem sobie coś takiego:
"HDMI VGA 1080P SONY IMX307 przemysł kamera z mikroskopem wideo"
gdzie kluczowym czynnikiem dającym dobrą jakość obrazu jest przetwornik SONY IMX307.
Nie warto kupować zwykłych VGA.
Przykładowa oferta z przetwornikiem SONY to:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Sama kamerka to mało - jak napisał Daniel liczy się wygoda użytkowania.
Na wygodę składa się obiektyw.
Tanie fabryczne do ok. 100 zł dają ładny obraz, ale mogą wymagać małej odległości przedniej soczewki
od PCB.
Lepsze obiektywy pozwalają uzyskać obraz z większego dystansu od blatu i wtedy lutowanie jest łatwiejsze.

Taki stojak do kamerki dla amatorskich zastosowań można kupić za ok. 70 zł, ale trzeba pogłówkować z mocowaniem kamerki lub obiektywu.

Ukryta Zawartość

Obiektyw można wykonać DIY mając kupiony na pchlim targu stary obiektyw od aparatu fotograficznego o ogniskowej ok. 50mm - plus do tego nakręcana zaślepka do obiektywu, z gwintem do kamerki przemysłowej - oraz jakaś pasująca czarna rurka PCV i klej, by to razem posklejać, są filmiki o tym na YT.

Cały taki gotowy komplet dla amatora z Sony znalazłem tu: 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez dekRe

Takie mało podsumowanie przedstawionych tu przeze mnie narzędzi. Od jakiegoś czasu użytkuję.  Nie kupiony przez producentów jak ci wszyscy vlogerzy na YT. 

1. Pęseta niebieska. Rzekłbym rewelacja. Szczególnie jak zapłaci się 23 razy mniej niż ta z logo przedstawionym w poprzednich postach. Użytkowałem zawsze wiele pęset więc moja ocena nie jest wybrykiem. 

2. Pęseta z testerem elementów DT71. Bardzo przydatna przy montażu weryfikując sprawność elementów. W zasadzie rewelacja gdyby nie ta cena. Choć jak pokazałem, kilkukrotnie tańsza od konkurentki. Te w okolicach 100zł są dużo mniej przydatne.

3. Stacja lutownicza AIXUN T420D. Mam mieszane odczucia. Wyłączyłem wszystkie bajery (opóźnienia wyświetlania, przełączanie temperatur po dotknięciu grotem uchwytu,...) bo zwyczajnie były uciążliwe. Cała zaleta to wygodne łoża na kolby, kolby i przede wszystkim groty. Te ostatnie kupione w Chinach to loteria. Na 10 grotów z Chin 3 są uszkodzone. Dlatego jak będziecie kupować to stację z jak najmniejszą liczbą grotów (wychodzi to wyraźnie taniej). Groty, przynajmniej ze 2 podstawowe należy kupić oryginalne JBC. Te chińskie jak są sprawne to jak najbardziej są wporzo. 

Ich niesprawność wychodzi od razu po włączeniu. Ewidentnie termopara jest źle zalana ceramiką w grzałce. Objaw to brak trzymania constans temperatury lecz cykliczne wzrosty mocy (temperatury) grzałki i spadek do tej nastawionej. Normalnie temperatura jest trzymana na poziomie 1C a z tą przypadłością potrafi wzrastać nawet o 40C, wraca do poziomu ustalonego i tak cyklicznie... W lutowaniu jakichś dużych elementów da się takie groty wykorzystać.

Obecnie kupiłbym dużo tańszą stację na te same kolby wiedząc o co tu chodzi. Da się to samo skompletować za przynajmniej połowę ceny. Stacja kupiona przeze mnie na Ali... razem z "cłem" jest o 500zł tańsza niż u polskich dystrybutorów. Więc chyba się opłaca.

Dużym ułatwieniem lutowania rozmaitych elementów jest właściwy dobór grotów. Dziś odlutowywałem grube druty (2,5mm2) od solidnych przełączników. Grot C245-760 zrobił to z palcem w dupie a męczyła się z tym lutownica 300W.

No i co do doboru kolb. Absolutnie C245. Da radę z małymi grotami lutować SMD. Ewentualnie C210 do maleństw (w zasadzie wszystko załatwiam tą większą). C115 to nieporozumienie...

9 minut temu, dekRe napisał:

ale trzeba pogłówkować z mocowaniem kamerki lub obiektywu.

Ukryta Zawartość

To umówmy się, ze jest badziew. Ledwo trzyma mi to maleńką kamerkę termowizji. Trzącha się całe...

I taka ciekawostka. Wspomniany grot C245-760 JBC to przynajmniej 180zł a z Chin ściągnąłem 3 razy taniej. Działa... Można kupić też takie za 20zł ale tego nie róbcie...

Był jeszcze stolik magnetyczny z akcesoriami. Jak najbardziej przydatny ale takie stoliki użytkowałem od jakiegoś czasu więc bez większego wrażenia. No i cena nie jest jakaś zachęcająca.

Ukryta Zawartość

14 minut temu, Grzegorz7 napisał:

To umówmy się, ze jest badziew. Ledwo trzyma mi to maleńką kamerkę termowizji. Trzącha się całe...

To rozwiązanie dla amatorów. Może trząchać ;-)

35 minut temu, dekRe napisał:

To rozwiązanie dla amatorów. Może trząchać 😉

Z tych filmów, które wrzuciłeś wynika, ze jest w miarę OK. 

Moje, mimo że wygląda tak samo zachowuje się gorzej...

Nie wiem jak Wy. Ja całe życie pracuję z okularami powiększającymi a nie mikroskopem. Jakoś wygodniej mi odnaleźć się w przestrzeni...

Czy to tylko przyzwyczajenie? 

21 godzin temu, dekRe napisał:
21 godzin temu, Grzegorz7 napisał:

To rozwiązanie dla amatorów. Może trząchać 😉

najbardziej w takich zastosowaniach sprawdza się rozwiązanie które zaproponował Grzegorz w pierwszym poście tego wątku, czyli ramię/uchwyt do monitorów komputerowych na sprężynie gazowej, jest stabilnie, jedyny problem, że sprężyna gazowa wymaga minimalnego obciążenia, w zależności od producenta ok. 1,5 - 2 kg, ja powiesiłem na takim ramieniu kamerkę z obiektywem - "mikroskop", ale musiałem dociążyć zakupionym ołowianym "obciążnikiem dla nurka 2kg" 🙂 , żeby kamera nie 'uciekała" do góry.

5 hours ago, namor said:

najbardziej w takich zastosowaniach sprawdza się rozwiązanie które zaproponował Grzegorz w pierwszym poście tego wątku, czyli ramię/uchwyt do monitorów komputerowych na sprężynie gazowej, jest stabilnie, jedyny problem, że sprężyna gazowa wymaga minimalnego obciążenia, w zależności od producenta ok. 1,5 - 2 kg, ja powiesiłem na takim ramieniu kamerkę z obiektywem - "mikroskop", ale musiałem dociążyć zakupionym ołowianym "obciążnikiem dla nurka 2kg" 🙂 , żeby kamera nie 'uciekała" do góry.

Dokładnie - też hoduję na biurku gazowca podwójnego, w którym tylko jedno ramię obciążone jest monitorem

Ukryta Zawartość

On 3/1/2024 at 10:07 PM, Grzegorz7 said:

Z tych filmów, które wrzuciłeś wynika, ze jest w miarę OK. 

Moje, mimo że wygląda tak samo zachowuje się gorzej...

Nie wiem jak Wy. Ja całe życie pracuję z okularami powiększającymi a nie mikroskopem. Jakoś wygodniej mi odnaleźć się w przestrzeni...

Czy to tylko przyzwyczajenie? 

- jeśli mikroskop oferuje odświeżanie sto kilkadziesiąt Hz i stabilne mechanicznie ramię + optyczna stabilizacja obrazu nie powinno być różnicy  tylko to są konkretne sumy $$ + przyzwyczajenie się do patrzenia w inne miejsce niż się grzebie.

Ukryta Zawartość

W dniu 7.01.2024 o 21:39, Daniel_68412 napisał:

@Grzegorz7 1072 jednak się ostał? Producent ogarnął ten issue?

Oscyloskop wrócił z serwisu. Po 1,5 miesiącu...

Oczywiście producent (Rigol) walił ściemę, że mieści się w normie... 🙂

Nieprzejednana postawa moja i serwisu doprowadziła do naprawy. Obiecałem nie pisać źle o serwisie, mili tam są ludzie. Ale producent za przeproszeniem jest mało poważny. W kartonie wielki kwit z podpisem jakiegoś ważniaka o spełnieniu testów akceptacyjnych i kalibracji... włączasz i na oko widać, że jest do dupy ta cała chińska celebra jakości. 

Koniec końców, oscyloskop jest i akceptuję jego działanie. Oczywiście dalej można się przyczepić do paru rzeczy ale... Nadmienię, że w międzyczasie miałem sposobność poobcować z oscyloskopem tego producenta jeszcze wyższej klasy. Moje wrażenia są mieszane. Totalna ściema jadąca tylko na postępie w produkcji przetworników a/c (wzrost rozdzielczości i szybkości). Algorytmy z zeszłej epoki i żadnego postępu w precyzji...  

cdn

12 godzin temu, Grzegorz7 napisał:

Totalna ściema jadąca tylko na postępie w produkcji przetworników a/c (wzrost rozdzielczości i szybkości).

Zupełnie jak w audio 😉.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Dostałem informację, że serwis w Niemczech wymienił płytę. Ale skąd w takim razie te same sygnatury w setup`ie...? Natomiast musze sprawdzić jaka wersja Androida i firmware jest dostępna. Tu się zmieniło.

4 godziny temu, Lech36 napisał:

Zupełnie jak w audio 😉.

Widzisz Lechu. 

Tak ulubione przez Ciebie techniki cyfrowe. 

Oscyloskop ze średniej półki a totalnie nie do zaakceptowania FFT. Takie kocopały jakie tam walą to w głowie się nie mieści. 

Natomiast coś musieli zrobić z oprogramowaniem bo ewidentnie poprawiła się dokładność algorytmów liczących te pierdyliony parametrów, np. wartości skuteczne, średnie,... aż się wzruszyłem... i zaraz po pracy siadam do niego... 🙂

21 minutes ago, Grzegorz7 said:

Natomiast coś musieli zrobić z oprogramowaniem bo ewidentnie poprawiła się dokładność algorytmów liczących te pierdyliony parametrów, np. wartości skuteczne, średnie,... aż się wzruszyłem... i zaraz po pracy siadam do niego...

chyba ta seria znana wczesniej jako hdo to byl mocno za wczesny start - podejrzewam stad ta promocja zeby pozamiatac

27 minut temu, Grzegorz7 napisał:

Tak ulubione przez Ciebie techniki cyfrowe. 

Twoje chyba też? Wolałbyś te stare analogowe? 😉 

28 minut temu, Grzegorz7 napisał:

Oscyloskop ze średniej półki a totalnie nie do zaakceptowania FFT.

Ja jestem hobbysta, nie mam takich wymagań jak Ty. Cieszę się że jest tanio na bardzo dobrym, jak na moje potrzeby poziomie i widać wszystko co potrzebuję. Najlepszego sprzętu grającego na świecie i tak nie stworzę. Od tego są inni, najczęściej w Chinach 😉. Chińskich sprzętów warsztatowych nie będę krytykował, chyba że mi jakiś podpadnie. Na razie cieszę się jak "dziecko" odkrywając na "Ali" coraz więcej różnych pomocy do uprawiania hobby za rozsądne pieniądze. 

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Obecnie również jestem hobbystą. 

A o Chińczykach sam wielokrotnie pisałem dobrze, mimo wiadomo czasami bubli jakie tworzą. 

Nie oszukujmy się, tej klasy oscyloskopy 20 lat temu były nieosiągalne dla nikogo. Zresztą, nawet w tym wątku pokazujemy fajne a przede wszystkim niezwykle przydatne urządzenia czy przedmioty. 

Jakbyśmy mieli bazować na USA i Europie to nadal stać na nie byłoby instytuty badawcze, te zawsze skutecznie konsumowały granty nie dając nic w zamian. Dzięki Chinom wzrasta poziom techniczny społeczeństw 🙂. Przecież to żadna zasługa naszej części świata.

22 minuty temu, Lech36 napisał:

woje chyba też? Wolałbyś te stare analogowe? 😉 

Mam taki na połysk wyprowadzony solidny analogowy. Również kiedyś marzenie... I czasami sobie coś nim badam w układach równolegle z którymś z cyfrowych. Zdarza się, że wyzwala jak cyfrowy milczy. Tyle, że w cyfrowym można przeszukać próbki a w analogowym poszło i więcej nie widać...

3 minuty temu, Grzegorz7 napisał:

Obecnie również jestem hobbystą. 

Ale w genach masz zakodowany profesjonalizm, to widać po tym co piszesz 😉

Czasami sobie na Forum żartujemy ale czasami, jak ktoś pyta na poważnie, to trzeba udzielić odpowiedzi zgodnej z prawami fizyki, profesjonalnej. Bo potem jak już się obracamy w tym Świecie o ustalonych prawach fizyki to można sobie pofantazjować... Fizyki i tak się nie przeskoczy, trzeba stać na jaj fundamentach ale można bujać w obłokach... czemu nie... 🙂

20 godzin temu, Grzegorz7 napisał:

Koniec końców, oscyloskop jest i akceptuję jego działanie. Oczywiście dalej można się przyczepić do paru rzeczy ale... Nadmienię, że w międzyczasie miałem sposobność poobcować z oscyloskopem tego producenta jeszcze wyższej klasy. Moje wrażenia są mieszane. Totalna ściema jadąca tylko na postępie w produkcji przetworników a/c (wzrost rozdzielczości i szybkości). Algorytmy z zeszłej epoki i żadnego postępu w precyzji...  

cholera, może trzeba było poczekać na Siglenta, ja też kupiłem DHO1072 w promocji, już jak Rigol robił "promocję" były zapowiedzi, że Siglent wypuszcza 12bit "dla ludu" i wypuścił: 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  FTT 2 Mpts !, a na dobrym FTT mi zależało, chociaż brakuje mi u Siglenta złącza HDMI, DHO Rigola oglądam na 24" monitorze i obsługuję bezprzewodową myszą, super sprawa.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez namor

@namor zakładam, ze wkrótce poprawią oprogramowanie, w tym również to FFT. 

Co do Siglenta.

2 kanałowy 200MHz to 2850zł brutto z przesyłką. To tanio. 

Na razie czekam na obniżkę kursu, bo spada. 

24 minuty temu, namor napisał:

chociaż brakuje mi u Siglenta złącza HDMI, DHO Rigola oglądam na 24" monitorze i obsługuję bezprzewodową myszą, super sprawa.

A jak podłączysz do komputera po Ethernecie i przez soft Rigola to normalnie masz w kompie oscyloskop...

Ale to jednak 7 cali (Siglent). 

Doceniajmy 10 cali w Rigolu. Akurat najwyżej oceniam wyświetlacz... 

Edytowane przez Grzegorz7
10 minutes ago, Grzegorz7 said:

kanałowy 200MHz to 2850zł brutto z przesyłką. To tanio.

Rigol 1072 po hacku też ma 200mhz i bufor 100m a Siglent ma opcję na 100m?

Nie ma..

Ale ma bodaj analizator stanów logicznych i generator... czy mi się z tym analizatorem coś pomyliło...?

Ten generator, choć nie lubię takich kombajnów, przydaje się w celu ściągania charakterystyk Bodego. 

2 minuty temu, Daniel_68412 napisał:

Rigol 1072 po hacku też ma 200mhz i bufor 100m a Siglent ma opcję na 100m?

no ale Rigol ma FFT "tylko" 1Mpts 🙂, dałem buźkę, bo muszę się przyznać, że DHO1072 to mój pierwszy oscyloskop na którym uczę się korzystać z FFT, i w praktyce nie wiem jaka jest różnica pomiędzy 1Mpts a 2Mpts, poprzednio miałem tanie modele Owona i Hanteka, przy ich parametrach nawet nie włączałem FFT.  

3 minuty temu, Grzegorz7 napisał:

Ale ma bodaj analizator stanów logicznych i generator... czy mi się z tym analizatorem coś pomyliło...?

to chyba dodatkowo płatne opcje, ale na pewno za chwilę zostaną zhakowane.

1 minute ago, namor said:

ale Rigol ma FFT "tylko" 1Mpts 🙂, dałem buźkę, bo muszę się przyznać, że DHO1072 to mój pierwszy oscyloskop na którym uczę się korzystać z FFT, i w praktyce nie wiem jaka jest różnica pomiędzy 1Mpts a 2Mpts, poprzednio miałem tanie modele Owona i Hanteka, przy ich parametrach nawet nie włączałem FFT.  

Moim laickim zdaniem to jest mało istotne znacznie więcej znaczenia ma ilość bitów no i długość bufora z którego możemy to fft policzyć. Rozdzielczość jeszcze można programowo podnieść w 1072 o 2/4bity, pytanie czy Siglent to ma.

8 minutes ago, Grzegorz7 said:

ma bodaj analizator stanów logicznych i generator... czy mi się z tym analizatorem coś pomyliło...?

Ma stany logiczne, generatora nie. Mi to akurat średnio potrzebne. Nie mówię że to słaby sprzęt. Możliwe że jest bardziej uniwersalny niż Rigol. Też lubię ten duży wyświetlacz. Ciekawe jak z poziomem szumów. Zobaczmy czy już są testy na YT.

16 minut temu, Daniel_68412 napisał:

Rigol 1072 po hacku też ma 200mhz i bufor 100m

Rozmawiałem na ten temat z panem z serwisu w Niemczech. 

Obecnie nie sprawdzają czy oscyloskop na gwarancji (darmowa naprawa) jest hakowany ale nie wyklucza takiej dysposycji od producenta. Opowiedział, że jakiś dystrybutor z Chin sprzedawał shakowane 1072 i wkurzył Rigola...

Podpowiedział, że eeVblog podał metodę. Ja znalazłem procedurę jakiegoś Polaka. A może on podpatrzył tam... 

W każdym razie trzeba się tym zainteresować bo nic mocy to nie kosztuje. Procesor i przetworniki pracują na maksa, wiatrak hałasuje jak w mojej łazience... 😉

Trzeba wykorzystać tę moc!

35 minut temu, Grzegorz7 napisał:

Doceniajmy 10 cali w Rigolu. Akurat najwyżej oceniam wyświetlacz... 

u Siglenta dopiero ta seria ma 10" 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  ceny znacznie wyższe niż SDS800X, ale i tak nie trzeba sprzedawać nerki aby takie cacko, nawet amator, sobie kupił.

8 minut temu, Grzegorz7 napisał:

Ja znalazłem procedurę jakiegoś Polaka. A może on podpatrzył tam... 

tego znalazłeś? 

On opisał w filmie, że korzystał z EEVblog.

Ukryta Zawartość

41 minutes ago, namor said:

Siglenta dopiero ta seria ma 10" 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  ceny znacznie wyższe niż SDS800X, ale i tak nie trzeba sprzedawać nerki aby takie cacko, nawet amator, sobie kupił.

Size tak ale rozdzielczość stopień niższa u Siglenta czyli kiszka.

Ukryta Zawartość

57 minut temu, Daniel_68412 napisał:

Ciekawe jak z poziomem szumów. Zobaczmy czy już są testy na YT.

Właśnie z nudów włączyłem DHO1072 z terminatorem 50 Om, wskazania pomiarów: VRMS max - 81,754 uV, VRMS min -  38,507 uV, czyli mam sprzęt jak z laboratoriów NASA czy CERN, mierzy w nanowoltach 😁 , przy wejściu przełączonym na GND, jest kompletne 0.

5 minutes ago, namor said:

Właśnie z nudów włączyłem DHO1072 z terminatorem 50 Om, wskazania pomiarów: VRMS max - 81,754 uV, VRMS min -  38,507 uV, czyli mam sprzęt jak z laboratoriów NASA czy CERN, mierzy w nanowoltach 😁 , przy wejściu przełączonym na GND, jest kompletne 0.

Mierzysz rms z offsetem. Już nie pamiętam dokładnie ale bazowo da się zejść w okolice 20-25uV rms bez offsetu ale głowy nie dam dawno to sprawdzałem. Terminator, 20m limit.

To GND to cyfrowe GND... 🙂

U mnie przed naprawą również było jak żyleta =0. 

To taka marketingowa ściema.

A co do tych szumów to jak pobawicie się akwizycją i pasmem (ale wystarczy uśrednianie) to można osiągnąć niski szum a przy okazji ładniutki przebieg. Coś jak odbiór sygnałów z próbników kosmicznych wyodrębniany z szumów. 

Edytowane przez Grzegorz7
39 minut temu, Daniel_68412 napisał:

Mierzysz rms z offsetem. Już nie pamiętam dokładnie ale bazowo da się zejść w okolice 20-25uV rms bez offsetu ale głowy nie dam dawno to sprawdzałem. Terminator, 20m limit.

Miałeś rację, źle mierzyłem, na AC.VRMS max- 22 uV, min -  19 uV.

• Pokaż nowe odpowiedzi